Monday, April 28, 2008

PTD PAC la pulak...

For your information, PTD PAC is stand for Pegawai Tadbir dan Diplomatik Assessment Centre...ni la stage ke-2 yang perlu dihadapi oleh pengapply PTD...and for me...surat yang ditunggu2 telah pun tiba pada 200408(Mon) lalu...hanya orang2 yang lulus exam PTD je dapat surat ni...dalam my older post pun da cite detail how i get it...

So, ade lebih kurang 10 hari lagi untuk bersedia...perasaan? tahla...susah nak cakap...kejap2 rasa seronok, kejap2 takut, berdebar, tak sedia...rasa tak nak p pun de...tapi my parent berharap sangat i lulus...huhu...tahla...i'll try my best...detail storynye...

Tarikh : 9 Mei 2008
Masa : 9 pagi - 11 pagi
Tempat : INTAN KAMPUS WILAYAH SELATAN (IKWAS)
BATU 2, JALAN BATU PAHAT,
PETI SURAT 141,
86007 KLUANG,
JOHOR DARUL TAKZIM.

Event ni start on Friday morning sampai Sunday noon...maybe nak amik 2day off la...Friday and Monday...yela Sunday tu sure2 sampai rumah 1800/1900...soknye 0500 da kene bangun siap2 p keje KL lak...maunye nguap2 kat ofis, tersengguk2 tak cukup tido...tapi tak sure lagi le off Monday ke tak...huhu...malas amik mc...

According to the letter, hanya 2 jenis baju je yang akan dipakai selalu...it's baju formal (of cozla baju kurung) and baju sukan (malam pakai t-shirt jela tido)...tapi alamak...kene pakai yang putih lak...i hate white shirt...bahaya and tak sesuai for girls...tapi nak wat camne...wajib...so, Ahad lepas call G suh teman shopping cari baju, tracksuit and sport shoes...bukannye tak nak pakai old shoes tapi da fit lak...ke sebab my feet menembam...? hahaha...

So Ahad tu, G sampai around 0845...mula2 dia install Arabic's font kat my laptop...ni untuk c Lena la, my younger sis nak wat keje kursus...dia amik STAM...da last year pun...after breakfast nasi lemak, 1030 baru kiteorang kuaq...harini rayau area Seremban jela...jimat kos sket...ade banyak tempat nak p...

1)Kedai gambar
- nak cuci pic tunang, my friend's wedding and bowling haritu la...de 74keping sumenye...petang baru le amik...tak kisahla...

2)Pejabat Pos Besar Seremban
- Mama suh bayaq bil fon rumah...
- G pun nak hantaq something kat ayah dia...

3)Terminal1
- usha baju...ala cari yang murah2 jek...rupenye susah gak nak cari white long sleeve ni...ke i yang cerewet nak mampos??...huh...jalan punye jalan punye jalan...termasuk lak kedai Bata...and ternampak lak kasut sport cantik colour hitam...tapi sales girl tu cakap tu kasut boy...huhu...tepi dia de gak kasut design sama tapi colour light blue...cantik gak! kebetulan match dengan baju light blue yang i pakai...terus berkenan and bayaq...rege pun ok...

4)The Store(bandar)
- jumpe 2dark tracksuit kat sini...

5)Giant Senawang
- lunch Pizza...G la teringin...set G(segelas Coke, small Thai Seafood pizza and mushroom soup)...and mine(segelas Coke, Beef Meatball Spagetti and garlic bread)...tiba2 sorang girl tu serve nachos kat kiteorang...masing2 pandang pelik...tak order pun...so G panggil that girl ingat maybe salah hantaq...rupenye free for that day...so, pe lagi...bedal ajelah...
- solat jap
- then masuk Giant lak...first cari baju...huhu...takde...hati da mula risau da...maknenye if tak jumpe gak sekitar sini...terpaksala p Jusco Seremban2...juh sket...lagipun malasla...time tu pun da 1430...confirm tak sempat rayau 1Jusco...lepas beli barang dapur Mama, kiteorang rayau Senawang Park lak...still lagi tak jumpe...

6)Center Point
- G cakap ni last choicela before p Jusco Seremban2...sibbek jumpe baju2 tu kat sini...de la dalam 3/4pilihan...i nak 2je...pilih yang tak berapa de design sangatla...PTD PAC ni kan formal...
- pastu singgah A&W jap...take away large rootbeer...tibe2 i tingin lak...best!! lama tak minum...

7)Stadium
- cam besa, lepas dating...kiteorang akan makan ringan petang2...ikut selera and tahap kelaparanla...disebabkan lunch tadi agak mewah and still kenyang lagi, kiteorang makan 2popia je and ice lemon tea untuk G...i da de rootbeer...
- pastu balik...tibe2...ala...lupe ambik pic...so, G p ambik sorang...

...so da lengkap da mission for today...nak cari barang tuk PTD PAC ni la...tak tau la bile next date...huhu...takutla...PTD PAC ni...arghhh...tension...

Friday, April 25, 2008

The Classic IQ Test

Take this test!
You have a strong ability to process visual-spatial and mathematical information. These skills combined with your strengths in logic are what make you a Visual Mathematician.



You're able to understand patterns visually and in numbers. That means your mind can create a mental picture for any problem. In addition to that skill, you possess an intelligence that allows you to apply math to that picture, too. That helps you manipulate multiple parts of the picture (or problem) to come up with a solution.

You have many skills that are critical to success and problem-solving. Your talents help you understand the "big picture," which is partly why people may turn to you for direction — especially in the workplace. You flourish in environments where tasks are clearly defined, and you are a whiz at improving processes and making things more efficient. Your ability to detect patterns and your skills in math and logic, make it natural for you to come up with ideas and theories that simplify processes for everyone.



Outside of work, Visual Mathematicians tend to do well at strategic activities like chess. It must be that ability to recognize patterns — both as they are and how they develop. Regardless of how you put your mind to use, you've got a great set of talents. You will be able to envision a clear path and calculate the risks, and more importantly, the rewards, of anything you take on.

Thursday, April 24, 2008

White Choc Cookies

Bahan:-
125 gram mentega
125 gram gula perang
1 biji telur
200 gram tepung naik sendiri
125 gram coklat putih (potong dadu)
25 gram walnut

Cara:-
  1. Pukul mentega, gula perang dan telur hingga lembut.
  2. Masukkan tepung naik sendiri dan walnut.
  3. Terap adunan dan bakar dengan suhu 180 darjah Celcius selama 20 minit.
  4. Setelah sejuk, hias dengan coklat masakan yang dicairkan.

Choc Orange Marble Cake


Bahan:-
250 gram mentega
250 gram gula kastor
250 gram tepung kek
5 biji telur
1 sudu teh perasa vanila
sedikit koko
sedikit perasa oren

Cara:-
  1. Putar mentega bersama gula kastor.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji apabila adunan kembang.
  3. Masukkan tepung kek, pukul sebati.
  4. Masukkan perasa vanila.
  5. Bahagikan kepada 2 bahagian, campurkan koko dan oren bagi tiap satu.
  6. Masukkan dalam acuan muffin dan bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 40-45 minit.

Wednesday, April 23, 2008

The Brainteaser Test

Take this test!
Before you jump to any conclusions about a score of 29, remember there's even more to a Brainteaser result than that! The Brainteaser test also indicated people's core problem-solving strengths — whether they're stronger when it comes to solving quantitative, visual-spatial, linguistic-mathematical, logic, or pattern recognition problems!

Puding Roti Banana Choc


Bahan:-
7 keping roti
4 1/2 cawan susu
1/2 - 3/4 cawan gula
sedikit coklat masakan(parut, boleh ganti dengan coklat chip)
1 biji pisang(hiris)
1 biji telur
secubit serbuk kayu manis

Cara:-
  1. Hancurkan roti bersama susu.
  2. Masukkan gula dan telur, pukul hingga sebati.
  3. Masukkan serbuk kayu manis.
  4. Masukkan hirisan pisang dan coklat masakan, kacau perlahan agar pisang tidak hancur.
  5. Griskan bekas untuk membakar.
  6. Masukkan campuran, jangan terlalu penuh.
  7. Taburkan lagi coklat masakan tadi di atas adunan.
  8. Bakar dengan suhu sederhana selama 45 minit atau hingga masak.

Chocolate Tat

Bahan:-
Untuk tat
250 gram mentega(1 buku)
1 cawan gula halus
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
tepung gandum secukup adunan

Untuk inti
125 gram coklat masak
25 gram shortening
25 gram mentega
2 sudu makan susu segar

Cara:-
  1. Pukul mentega dan gula hingga sebati.
  2. Masukkan esen vanila dan telur, kacau sebati.
  3. Masukkan tepung sedikit2 hingga menjadi doh(hingga tidak melekat di mangkuk).
  4. Canai dan terap bentuk seperti tat.
  5. Bakar 20 minit.
  6. Sementara tat menyejuk, masukkan bahan untuk inti dalam mangkuk.
  7. Panaskan dalam ketuhar 2 minit.
  8. Keluarkan dan letakkan inti dalam tat tadi.
  9. Hias sesuka hati.

Tuesday, April 22, 2008

Hawaiian Nut Cookies


Bahan:-
2 cawan mentega
4 cawan tepung
2 sudu kecil baking soda
2 cawan gula kasar
2 cawan gula perang
5 cawan oatmeal(kisar)
1 sudu kecil garam

18 auns coklat Cadbury(parut halus)
4 biji telur
2 sudu kecil baking powder
3 cawan chopped nuts
2 sudu kecil perisa vanila
24 auns chocolate chips

Cara:-
  1. Gaul dan kacau mentega dan gula hingga sebati.
  2. Campurkan telur dan perasa vanila kemudian tepung, oatmeal, garam, baking soda dan powder.
  3. Masukkan chocolate chips, Cadbury dan chopped nuts.
  4. Bentukkan adunan seperti gambar dan susun atas loyang yang disapu mentega.
  5. Bakar selama 10minit pada suhu 375 darjah Celcius.

Sarah, you are Balanced-brained

Take this test!
That means you are able to draw on the strengths of both the right and left hemispheres of your brain, depending upon a given situation.


When you need to explain a complicated process to someone, or plan a detailed vacation, the left hemisphere of your brain, which is responsible for your ability to solve problems logically, might kick in. But if you were critiquing an art opening or coming up with an original way to file papers, the right side of your brain, which is responsible for noticing subtle details in things, might take over.


While many people have clearly dominant left- or right-brained tendencies, you are able to draw on skills from both hemispheres of your brain. This rare combination makes you a very creative and flexible thinker.


The down side to being balanced-brained is that you may sometimes feel paralyzed by indecision when the two hemispheres of your brain are competing to solve a problem in their own unique ways.

G's Bowling Tournament

On 120408(Sat) lepas...sehari lepas Nadiah's wedding...G de Bowling Tournament kat IOI Mall Puchong. Lepas breakfast nasi lemak, terus gerak...dalam kete, 2-2 asyik nguap...hahaha...ngantuk balik lambat dinner kelmarinnye la...sampai sana around 1000, terus p tempat bowling...tak banyak lagi shop lot yang buka...

Setiap peserta dapat 1paper beg...cantik sangat combination orange and black...ade mineral, sapu tangan, sandwich tuna, sweets and kopun no bertuah...1041. Game starts around 1100...and before tu dorang sempatla berposing untuk kenangan...1team de 4orang...organiser yang arrangekan...


Lunch...organiser sediakan mee goreng and nasi lemak...de kuih2 sikit...and air sirap...kiteorang makan share...alas perut jek...tepat 1400, game habis...sementara tunggu dorang kira markah...kiteorang posing lagi...



Around 1500 baru dorang announce results...team G menang 1st runner up...4-4 dapat piala and 1hamper...peserta ngan highest point and lowest point pun dari team G...everyone enjoy and have fun in the games...hadiah untuk lucky draw banyak and best sangat...ade yang menang percutian 3hari 2malam, baucer percutian, barangan letrik, hamper...macam2la...and G pun bertuah...dia dapat water filter yang besar...haha..."tuah tunang" dia cakap...kalau da rezeki memang tak ke mana...nampak dia happy sangat hari tu...bersemangat and bersungguh2...



Petang kiteorang p jalan Bangi...G teringin makan Ayamas lak...dulu pernah gak search website Ayamas ni...kata de cawangan kat Bangi...tapi tak ingat lak katne...first cari kat Warta...pusing2 cari parking tapi takde...so kiteorang pikir bukan kat sini kot...so p lak kat PKNS...round2 dalam tu pun tak jumpe gak Ayamas...last2 makan Satay Samuri Bangi...memang favorites kiteorang pun...terkilan sikitla tak dapat Ayamas...cam besa lepas dating, G akan hantaq balik Seremban...sampai 6lebih kot...coz penat sangat, G tertido lak kat sofa depan...langsung tak peduli cite favorite dia Sincan tu...seronok tengok dia tido...lena sangat...lepas dinner, baru bagi dia balik rumah kat Kota Damansara...bahayala drive sorang ngantuk2 ni...mama lak memang takkan bagi dia balik selagi tak dinner...hemm...sayang betul kat bakal menantu ni...untung G...hehe...

Monday, April 21, 2008

Nadiah's Wedding

Hari2 lepas tunang ni rasanye kiteorang semakin ceria and rapat...gaduh2 tu besa ar...mana taknye...hampir tiap minggu jumpe and kuaq...macam2 agenda masing2...and on 110408(fri) lepas, kiteorang p dinner kawan sekolah i kawen...sebenaqnye hukumnye wajib tau memenuhi undangan perkahwinan ni...lagipun da 6tahun lebih tak jumpe...windu sangat...tapi dia wat Friday night lak...terkocoh2la rush balik keje hari tu...pakaian formal coz de dif2 kehormat...

Kebetulan G kerja Serdang so jumpe dia kat Kom Serdang around 1845...ramai sangat orang...kite yang dari Seremban ni pakai kebaya, asyik orang pandang jek...pe masalah tah...selalu camtu...sampai nek takut berkebaya...pakai pun bile G de...papehal dia le handle...btw, fobia berkebaya orang panggil pe yek?...hehe...ade ke?

Kalau ikut schedule aturcara, kene sampai around 2000 kat Dewan Felda kat Jalan Semarak...tau2 jela jalan jem orang balik keje...akhirnye sempat gak sampai...masuk2 je rupenye takde orang lagi...kiteorang antara yang terawal...hadiah pun first dorang letak kat meja hadiah...memang tak le pakaila timing majlis besaq2 ni...coz tak tau nak wat pe, kiteorang amik pic la...


Around 2100 baru pengantin sampai, delay 15minutes...doa...ucapan...renjis2...and dinner time pun tibe dekat2 2200...nak marah gak coz da lapaq tapi tak jadila...luk sedap...banyak pilihan...tapi sayang, takle makan banyak coz server pegang mangkuk nasi tu...huhu rugi...pastu dorang serve aiskrim+tapai dengan kopi/teh...alamak...tak makan sangatla tapai...combination pun pelik...cuit aiskrim jela...G lak licin, bagus je dia makan diam2 sebelah tu...very2 good boy...lepas makan, tibe2 de orang cuit bahu...rupenye Fatiyah...ala lama tak jumpe...8tahun lebihla...dia makan kat meja belakang, patutla tak perasan...cantik dia berkebaya hitam...yang len ni kawan2 sekolah gak...duk makan semeja...


Majlis habis around 2230 lepas pengantin potong kek 4tingkat...sebelum balik, sempatla bergambar banyak2 and tukaq2 no fon...tak tau la bile le jumpe lagi...missla gile2 zaman sekolah dulu...masing2 berubah jadi tembam je...hehehehe...tapi still dengan gaya yang sempoi...ops...lupe lak, pengantin ni namanye Nor Nadiah Sapian and partnernye Aznan Arif...Nadiahla my friend masa kat SMPJI dulu...


Ni lak dengan Fatiyah(Patty) and Malina(Melly)...Melly ni jadi pengapit pengantin malam tu...diam2 je...sume kawan tak tau...patutla bile tanya nak savekan tempat tak kat meja makan, dia kata tak payah...rupenye dia ngan pengantin...hampeh tul...!!! Melly ni muke dia sama je dalam sume pic...control ayu sangat minah ni...tah bile nak kenalkan bf tah...dia ni masa sekolah suke nyanyi, berangan sorang2...ala2 jiwang gitu...tapi still pendengaq yang bek...Patty lak cam besa...dalam nak cover2 ayu dia tu, still lagi tak dapat mengcover tabiat suke wat lawak and ketawa besaq...memang mudah happy dia ni...1day nanti nak hangout togetherla...le cite panjang...miss u all...


Dorang ni saje je pekena G...kononnye nak amik pic dengan pasangan bertunang lak...tu la pasal muke G jadi camtu...muke "layan jelah" bak kata Fafau...so selamat da sorang lagi my friend kawen...semoga berbahagia Nadiah...

Malam tu sampai rumah 12lebih...dorang sume da tido...coz da lewat sangat, mama suh G tido je...tengok dia pun mata da tak larat buka da...nak jalan balik Kota Damansara pun maunye sejam setengah baru sampai...okla...good night my Sweetheart...soknye dia de Bowling Tournament lak 1000 kat IOI Mall Puchong...active betul mamat ni...so detail cite ni...

...will be continue on the next post ya...

Thursday, April 17, 2008

10 Model Perniagaan Internet Yang Popular, Berkesan Dan Menguntungkan!

Kini, semakin ramai rakyat Malaysia yang menjadikan internet sebagai salah satu sumber pendapatan sampingan yang lumayan. Anda pula bagaimana?Tentunya anda pernah mendengar bahawa terdapat pelbagai kaedah menjana pendapatan dengan menggunakan komputer dan talian internet.

Dan tahukah anda... sebenarnya terdapat pelbagai model dan jenis perniagaan internet yang boleh anda jalankan? Soalnya, model perniagaan internet yang mana satukah paling ideal untuk anda?

Memperkenalkan 10 Model Perniagaan Internet yang popular, berkesan dan menguntungkan...



Ebook Ini Amat Bermanfaat Untuk Anda Jika...
  • Anda baru berjinak-jinak dengan perniagaan di internet dan langsung tidak menyedari wujudnya model-model perniagaan internet ini!
  • Anda buntu! Anda tidak pasti atau tidak mengetahui pilihan model perniagaan internet yang boleh anda jalankan. Terdapat pelbagai pendapat dan pernyataan yang berbeza berkenaan perniagaan di internet membuatkan anda bertambah keliru!
  • Anda sudah pun memiliki laman web sendiri, namun anda tidak pasti samada model perniagaan internet yang anda gunakan merupakan pilihan yang paling sesuai dan ideal buat anda!
  • Anda pernah mencuba beberapa peluang perniagaan di internet, namun gagal mendapatkan hasil yang diharap-harapkan!
  • Anda sudah pun memiliki perniagaan internet sendiri dan kini sedang mencari peluang mempelbagaikan pendapatan dan meningkatkan keuntungan dengan mencuba model-model perniagaan internet yang lain pula!



Apakah Informasi Yang Akan Anda Perolehi Dari Ebook Ini?

  • Pendedahan dan penerangan mengenai 10 Model Perniagaan Internet sebenar yang praktikal dan menguntungkan! Anda boleh kaji dan pilih model perniagaan internet yang sesuai dan ideal buat anda!
  • Ebook ini akan membentangkan analisis kelebihan dan kekurangan bagi setiap model perniagaan internet yang dibincangkan. Dengan demikian, anda boleh mempersiapkan diri anda untuk menjalankan perniagaan internet yang strategik dan tidak menyesalinya kemudian hari!
  • Mengetahui ciri-ciri asas bagi setiap model perniagaan internet. Anda akan mengetahui dan boleh membezakan model perniagaan internet yang memerlukan anda membangunkan laman web sendiri atau sebaliknya!
  • Anda akan memahami lebih lanjut mengenai keperluan memiliki produk sendiri ataupun tidak bagi model perniagaan yang tertentu dan sebagainya. Pelajarilah ciri-ciri asas setiap model perniagaan internet ini dan laksanakan perniagaan anda dengan penuh keyakinan!
  • Perbincangan setiap model perniagaan internet ini akan disertakan dengan visual, pautan (links) dan contoh-contoh sebenar laman web oleh para usahawan internet tempatan dan juga luar negara bagi memudahkan pemahaman dan penghayatan anda!

TAWARAN HARGA ISTIMEWA

RM20 sahaja!

Cepat! Sebelum Harga Dinaikkan Pada Bila-Bila Masa Sahaja!!

Monday, April 14, 2008

Google Adsense Top In Malaysia!!!

Adakah anda tahu bahawa anda boleh menjana wang yang tidak terhingga dengan hanya membuat laman web percuma walaupun tiada kemahiran dengan Google Adsense?


Panduan Google Adsense yang pertama dalam Bahasa Malaysia yang pertama di Dunia.

Ia telah membantu ramai orang untuk bermula dengan Google Adsense walaupun tiada asas IT.

Klik ebook untuk membaca dengan lebih lanjut...

Dengan Panduan Raja Adsense
  • Anda tidak perlu mengeluarkan Modal untuk promosi!
  • Anda tidak perlu mengeluarkan modal untuk membangunkan laman web!
  • Anda tidak perlu kemahiran menulis iklan!
  • Anda tidak perlu mengeluarkan duit untuk iklan!
  • Anda tidak perlu mengeluarkan modal untul Nama Domain!
  • Anda tidak perlu mengeluarkan modal untuk Hosting!

Apakah itu Google Adsense?
Google Adsense merupakan satu program perkongsian pendapatan daripada pengiklanan di internet oleh Google. Ia merupakan satu satunya program membuat duit di internet yang memerlukan syarat kelayakan yang minimum dan anda pun boleh lakukannya!

Adsense Top di Malaysia!
Google Adsense merupakan satu program yang paling mendapat sambutan di Malaysia. Buktinya, carian terbanyak berkenaan Adsense di dunia adalah dari Malaysia! Tak percaya? Lihat di bawah:


Bagaimana untuk buat duit dengan Google Adsense?

  1. Bangunkan laman web seperti orang lain.
  2. Pohon akaun Google Adsense.
  3. Letak iklan Google pada laman web.
  4. Bawa pelawat ke laman web.
  5. Pelawat klik iklan Google.
  6. Google caj pengiklan.
  7. Google membayar anda dengan cek dalam US Dollar

Inilah proses dalam membuat duit dengan Google Adsense. Senang bukan? Ia bukan lah terlalu rumit sehingga memeningkan kepada anda.

Tahukah anda...
Sean Wu dari Thailand yang berusia 24 tahun memperoleh pendapatan USD48,583 sebulan dengan hanya mengendali dan menyelengarakan Blog dari bilik tidur. Apa yang dilakukannya hanya meletakkan iklan Google pada blog beliau.

Anda juga akan mendapat Bonus Istimewa !
Bonus-bonus Istimewa ini akan saya berikan secara PERCUMA sahaja jika anda membeli buku panduan saya ini sekarang. Jika anda pesan sekarang,anda akan mendapatnya PERCUMA. Tapi ingat, tawaran ini akan ditarik balik bila bila masa tanpa sebarang notis.

Bonus Pertama #1E-Book Fast Html.

Ia dapat membantu anda memahami semua konsep asas dalam pembangunan laman web. Anda akan diajar satu persatu tentang konsep yang terdapat dalam membangunkan laman web.

Bonus Kedua #2Yahoo Secret Revealed.

E-book tentang teknik yang digunakan untuk mendapatkan trafik dari Yahoo!. Ia akan mengajar langkah langkah yang digunakan untuk mendapat ranking terbaik dalam Enjin Carian Yahoo!

Bonus Ketiga #3Free Submit Search Engine.

Perisian untuk menghantar laman web kepada Enjin carian terpilih. Ia akan memudahkan anda dan membawa lebih banyak pelawat ke laman web anda.

Bonus Keempat #440,000 High Paying Keyword.

Keyword yang bernilai diantara USD2 hingga USD100 per klik. ia akan membantu anda mempercepatkan untuk mendapat jumlah minimum dalam Google Adsense iaitu USD100. Saya telah kumpulkan untuk anda,jadi anda tidak perlu membazir masa mencarinya.

Bonus Kelima #537 Ebook tambahan .

Anda akan menerima 37 e-book tambahan bagi membantu anda menjana wang dengan Adsense.Saya telah kumpulkannya untuk anda,jadi anda tidak perlu membuang masa membeli atau mencarinya.

Bonus Keenam #6Bimbingan secara percuma.

Saya akan membimbing anda secara one to one secara percuma melalui email sehingga anda berjaya menjana wang dengan Google Adsense. Anda perlu mencuba apa yang disarankan terlebih dahulu sebelum bertanya.Saya akan membantu anda menjayakan matlamat anda di internet ini. Ia hanya khas untuk pelanggan RajaAdsense.com sahaja.

Bonus Ketujuh #7

Video tutorial..Akan datang!

Orderlah sekarang dengan mengklik banner di bawah...diskaun hampir 50%!!!

Friday, April 11, 2008

First good news since engaged

Harini da 2hari aku tau khabar berita baik ni...cam tak caya jek...pagi 090408(wed) haritu, cam tergerak hati jek nak klik Favorites...Jobs...selalunye malas...takut sakit hati..."Selamat Datang ke Portal Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia"...webpage SPA la...sejak grad (2006), asyik apply and amik exam jek...naik busan da...sampai da hafal da questions dia...tapi terpaksala...keje gomen jek yang sesuai and terjamin untuk perempuan cam aku nowaday...

Dekat menu kiri E-Perkhidmatan, aku slowly klik Keputusan Peperiksaan...bedebar tapi nak tau gak...! taip ic...84033001???...tup2...waaaaa..."Tahniah! Anda telah LULUS Peperiksaan Khas Memasuki Perkhidmatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang telah diadakan pada 16/02/2008"...teringat lagi on 160208(sat) tu ade 3event...1st it's birthday G my fiancee...2nd is my company's meeting...and 3rd exam PTD...so among these 3...i've to choose PTD...why?...high expectation from my parent...but it's ok...good for me too...to my lovely SweetHeart...i'm so sorry baby...kite postpone celebrate Sunday yek...luv u...

On that day, i ingat lagi amik kat SMK Seremban Jaya...alone...tak kenal sesapepun...who cares...exam pun jawab sorang2 nanti...from 0900-1630...penat otak...duk jek tulis jela2...at the end, a bit frust sket coz karangan BI cam blur...takde idea...need to elaborate about new and old technology in 3/4sectors from before and after Merdeka...so...cakap dalam hati "ni la exam paling teruk aku penah wat...so...mesti fail...no hope...huhu..."...G lak patutnye dapat panggilan p exam ni tapi tah...takde lak...how lucky...

So sambung balik the happiness tadi...lepas baca je statement tu...terus ym G...bagi link SPA suh dia lak taip my ic...memang tak caya...walaupun da dekat 5kali tangan ni taip ic sendiri...G happy sangat...memang kiteorang da target...salah sorang from us patut keje gomen...terjamin hidup...pastu message my parent lak about it...

According to G's friend...yang actually baru jek start keje as PTD kat Putrajaya...pasni de Assessment lak...lulus ni baru dorang panggil interview...huhu...aku baru lulus part1...juh lagik...tu pun lepas amik exam banyak kali...susah tul join gomen...

Hmmm...sekarang ni tunggu surat jela...kene banyak baca paper lak...need to know isu semasa...malas tul...tapi mesti lulus Assessment ni gak...!!! hopefully...amin...

For my frens, mana2 yang minat nak join gomen...please save this link in your Favorites...apply it regularly...who knows...maybe you are the one they looking for...think for yourself...keje swasta ni...memang gaji le demand but at the end...masa untuk diri sendiri pun tak cukup...think carefully ya...

Wednesday, April 9, 2008

Nak Kaya....Kenalah Kawen...

Di dalam memilih 2 orang lelaki sebagai imam bagi sembahyang berjemaah...dan sekiranye mereka mempunyai kepandaian yang sama...samada dari segi bacaannya, tajwidnya mahupun ilmunya...maka adalah lebih afdal untuk memilih lelaki yang sudah berkahwin....

Salah satu sebabnya adalah kerana jiwa dan hati orang yang sudah berkahwin adalah lebih tenang dan tenteram berbanding orang yang belum berkahwin. Sembahyangnya akan lebih khusyu’. Bagaimana perasan tenteram itu? Saya tidak pandai nak jelaskan bagaimana...hanya orang2 yang dah kahwin je yang dapat merasakan perasaan itu. Tapi seriously...paling cepat, perasaan tenteram itu akan hadir ke dalam diri si suami sebaik sahaja dia melafazkan akad nikah….dan paling-paling lewat… si suami akan merasakan jiwanya tenteram apabila dia selesai mengerjakan solat maghrib berjemaah bersama isterinya…

Selain daripada sunnah nabi, perkahwinan juga banyak mempengaruhi seseorang di dalam menentukan fokus serta matlamat di dalam kehidupan mereka...

Sebagai contoh...

Sewaktu di alam persekolahan… matlamat “UTAMA” kita biasanya adalah.. mendapatkan keputusan yang cemerlang di dalam peperiksaan..

Sewaktu di peringkat universiti...matlamat “UTAMA” kita pula ialah ingin mendapatkan “four flat”/keputusan cemerlang…yer...yer...saya tahu , pada waktu ini, memang ada banyak lagi benda2 lain yang turut menjadi matlamat anda…seperti...nak kereta Viva, nak awek/balak loaded, nak itu...nak ini…dan bermacam-macam lagi perkara yang ingin dikecapi… tetapi antara kesemua matlamat itu, satu matlamat yang paling-paling “UTAMA” untuk anda capai ialah...keputusan yang cemerlang di dalam peperiksaan. Matlamat-matlamat lain tu… hanya matlamat sampingan saje…kalau dapat...alhamdulilah.. kalau tak dapat pun...masih ok je… takderlah sampai nak frust menonggeng…

Begitu juga selepas tamat belajar…matlamat UTAMA anda sekarang ialah...nak mendapatkan pekerjaan!...jarang yang menetapkan matlamat untuk kahwin ataupun ingin menjadi jutawan pada waktu ini…kalau ada niat nak kahwin pun...ia adalah matlamat no 2...matlamat no 1 pada waktu ini ialah…mendapatkan pekerjaan dulu!...atau sekurang-kurangnya..membuat sesuatu yang mampu memberikan pendapatan yang stabil setiap bulan…jadi...matlamat no 1 pada waktu ini...dapatkan pekerjaan/pendapatan tetap...

Selepas dah dapat pekerjaan…barulah fikir nak kahwin pula...so...matlamat UTAMA anda kini ialah...Nak Kahwin!!...matlamat nak jadi jutawan? Mungkin ada…tapi itu matlamat no 2…matlamat no 1 kini.. nak kahwin!!!..

Saya faham...tidak semua orang mempunyai matlamat ini sebaik sahaja mendapat pekerjaan… ada sesetengahnya, mempunyai matlamat lain, ada yang matlamatnya ingin membantu keluarga terlebih dahulu, membantu ibu-bapa menyara perbelanjaan persekolahan adik-adik, membantu keluarga mendapatkan tempat tinggal yang selesa dan sebagainya. Lepas dah selesai semua tanggungjawap tersebut, barulah fikir pasal kahwin…

Kalau tak kahwin.. tak boleh jadi jutawan ke? Boleh! Tapi...perjalanan anda akan sedikit sukar...kerana matlamat & fokus anda akan sering/mudah terpesong kepada perkara-perkara lain yang lebih utama seperti...nak lulus periksa, nak cari kerja, nak kahwin, nak rasa dicintai dan sebagainya. Kan dah cakap kat atas tadi…orang yang tak kahwin lagi nie...jiwa mereka tak tenteram!…

Pendek kata… manusia ini sememangnya mempunyai matlamat serta fokus yang berbeza-beza, ianya bergantung kepada keperluan-keperluan serta tahap kepuasan yang ingin dicapai serta berperingkat-peringkat.

Kesimpulannya… jika anda bercita-cita ingin menjadi jutawan… anda kena kahwin dulu!…

Jadi di mana anda nak dapatkan duit untuk kawen ni?...memperkenalkan E-Book Rahsia Mencari Duit Kahwin Yang Terkenal...



Di dalam ebook ini, anda akan diberikan panduan asas mengenai teknik-teknik pengurusan kewangan yang betul yang sememangnya direka khas untuk orang-orang bujang yang sedang berusaha mengumpul duit bagi melangsungkan perkahwinan mereka.

Ebook ini, menggunakan gaya bahasa yang mudah serta bersahaja, amat sesuai untuk bacaan golongan muda seperti anda. Anda akan berasa seronok dan teruja apabila membacanya.
Saya pasti, semangat anda untuk mendirikan rumahtangga akan membara dan berkobar-kobar apabila selesai membaca ebook ini.

Di dalam ebook ini, anda akan didedahkan dengan:-
  • Teknik bagaimana anda dapat menguruskan kewangan anda dengan betul dan berkesan.

  • 18 tips bagaimana anda dapat berjimat dan mengumpulkan wang anda sehingga RM10,000 dengan mudah.

  • 6 cara bagaimana anda dapat mengurangkan serta mengawal hutang anda.

  • Bagaimana mengelakkan kesilapan-kesilapan yang sering dilakukan oleh orang ramai apabila cuba mengatasi masalah kewangan mereka.

  • Bagaimana mengawal dan melangsaikan hutang anda dengan cepat.

  • 7 cara bagaimana meningkatkan pendapatan anda.

  • Contoh bagaimana seorang pemuda menjana pendapatan sehingga RM3,000 dalam masa 5 jam dengan hanya berdiri di khalayak ramai. (Bukan meminta sedekah)

  • Ketahui rahsia bagaimana memperolehi rezeki yang melimpah ruah seperti yang telah dijanjikan oleh Allah khusus untuk mereka yang ingin mendirikan rumahtangga.

  • Serta berbagai lagi rahsia serta tips yang menarik yang boleh dijadikan panduan hidup anda di dalam mengharungi kehidupan sebelum dan selepas perkahwinan.



Sebagai BONUS, jika anda memesan ebook "Maskahwin Yang Hilang" pada HARI INI!!, kami juga akan memberikan anda...BONUS BERNILAI RM69 INI PERCUMA!!


BONUS #1 : Ebook Cinta Bahagia (Bernilai RM25) - PERCUMA!

Sebuah ebook panduan yang penuh dengan tip-tips mencari cinta sejati. Di dalam ebook ini anda akan mengetahui bagaimana memancing hati pasangan anda serta bagaimana memelihara cinta yang sedia ada agar terus segar dan berkekalan.

Teknik-teknik bagaimana untuk mengurus serta mengimbangi antara kerjaya dan cinta juga turut disentuh di dalam ebook ini.



BONUS #2 : 101 Romantic Ideas (Bernilai RM27) - PERCUMA!

Di dalam ebook ini, anda akan dihidangkan dengan 101 idea yang sangat romantik dan menusuk jiwa yang boleh anda gunakan bagi menambat hati pasangan anda.

Idea-idea yang dipaparkan, amat sesuai sekali bagi menghangatkan kembali hubungan cinta antara anda dan pasangan anda.

Dengan ebook ini, anda mampu menjadi pasangan yang paling bahagia dan romantik.


BONUS #3 : Personal Budget Tracking Sheet (Bernilai RM17) - PERCUMA!

Amat sesuai digunakan untuk membantu anda merekodkan semua perbelanjaan anda setiap hari dan setiap bulan, sekaligus dapat membantu anda mengenalpasti dan menganalisa tabiat perbelanjaan anda setiap bulan.

Dengan perisian ini, anda dapat merancang dengan lebih teliti dan mengatur perbelanjaan anda setiap bulan dengan lebih berkesan.



Anda rasa tak percaya?...teruja dengan bonus2 percuma ni?...sila klik banner di bawah...


P.S: Ebook ini berharga RM15, kos yang sama apabila anda pergi menonton wayang bersama kekasih anda. Bukankah lebih bijak untuk anda mendapatkan ebook ini demi mengecap nikmat berumahtangga yang lebih besar dan berkekalan berbanding nikmat menonton wayang yang hanya sementara?

P.P.S : Ebook ini juga amat sesuai untuk dijadikan sebagai hadiah kepada kekasih anda, insyallah dengan membaca ebook ini, diharapkan hati si dia untuk masuk meminang akan terbuka. :)

P.P.S : Mungkin kini anda sedang berkata di dalam hati, "Tidak mengapalah, saya akan dapatkan ebook ini nanti". Kemudian, anda akan meninggalkan website ini dan meneruskan kerja-kerja seharian anda.. akhirnya, anda lupa tentang website ini dan masalah anda untuk mencari duit kahwin terus menghantui fikiran anda tanpa ada jalan penyelesaiannya. Kini, masalah anda berulang kembali, setiap hari, hati anda akan merasa gelisah dan tidak henti-henti memikirkan, bagaimanakah caranya hendak mencari duit untuk perkahwinan anda.. masalah yang sama kini kembali ke fikiran anda dan terus menerus menganggu fikiran anda berulang-ulangkali. Jadi, usahlah bertangguh... semakin lama anda bertangguh, semakin lama lah masalah tersebut akan terus membelengu diri anda. Bertindaklah dan dapatkanlah ebook ini sekarang juga!.. Insyaallah, perjalanan anda untuk menuju ke gerbang perkahwinan akan menjadi mudah dan lancar.

Thursday, April 3, 2008

My Engagement Day - Part 2

Hi...i'm back again...this is the last part...hope u'll enjoy looking at it...

Hantarans from the boy...







Hantarans from the girl...








...wakil from Penang (my father's side)...yang biru is my lovely grandmother, Maksum...belakang dia my aunty Maknim...next is my cousin Faiz (Maknim's 2nd son)...dia bagi gelang tangan bentuk love...so sweeet...Maklong je tak sempat bergambar...



...ni lak pic in my room...with my siblings...my aunts and nieces...




...and another exclusive pics...





...that's all for now...

...thanks a lot to people yang datang n meraikan majlis ni...hopefully we can make it to the end...amin...
Related Posts with Thumbnails