Thursday, October 8, 2009

Lunch Coleslaw Nando's...

Nothing much to say...rini rayau sensorang lagik...sorang kawan tu lunch ngan kawan from other office...sorang lagi da beli bungkus pagi2...erm, tak kisahla, jalan jela...perut tak lapar sangat sebab da breakfast egg sandwich tapi nak kunyah2 jek...lepas da rayau2 tengok makanan kat 3 tempat (FoodCourt Level2, FoodCourt Level4 and Cold Storage), stilll tak le decide lagi nak makan pe...KFC/McD da busan (padehal rasanye da lama tak makan...since before pose)...last2 stop Nando's...belek punye belek menu book depan tu...k la..."Coleslaw takeaway one!"...erm, then cari prawn nugget lak kat Cold Storage...then makan sambil wat keje...

* Kecik jek...harga RM4.50 (not include tax)...

Wednesday, October 7, 2009

Deepavali @ KLCC...

Minggu ni busan sangat...tahla nape...paling ketara bila lunch time...perut lapar tapi tak teringin makan pape...tadi lunch hour, jalan2 dalam KLCC sensorang...officemate sume de hal masing2...since Deepavali coming soon, Management KLCC wat kolam and decoration kat siling...erm, decoration kat tengah2 tu lum de lagi...akan di update pic nye nanti...takmo citer panjangla...enjoy these pics...

* Decoration kat siling...

* Ni closed up nye...cantik and sweet colour dia...de multiple colour combination...

* Kolam ni kat hujung Ramlee Mall...this one paling cantik...colourful...

* Ni kat hujung Ampang Mall...menghala ke LRT...

* Ni lak kat Park Mall...dekat pintu nak ke taman KLCC...
* Sorry pic ni mengong...da edit view elok2 tapi bile upload, dia jadi camtu...

* Ni paling simple...depan Cold Storage...Guard tu pandang pelik jek masa snap pic ni...

On the way ke FoodCourt Level 4 by escalator, jumpe window's display ni...creatively decorated by Ombak KLCC...kedai ni banyak jual barangan perhiasan dalaman, perabut, kraftangan eksotik bercorak klasik, moden dan kontemporari...

* Ni mangkuk2 kecik yang didesign looks like flowers...

* Closed up every circles...so cute...sesuai jadi bekas lilin...

Lepas round2 FoodCourt, still tak dapat decide lagi nak makan pe...1hour lunch time da nak habis...so choose my favoritela...Kuetiaw Penang...lama gak tak pekena...suka sangat sebab kuetiaw dia halus and taste good...

* Kuetiaw Penang style from Penang stall @ FoodCourt Level 4 KLCC...

Wednesday, September 30, 2009

What Should U Do When Lost Ur Phone?

Key in the following digits on your phone to check your mobile phone's serial number:

*#06#

A 15 digits code will be appear on the screen.
This number is unique to your handset.
Write it down and keep it somewhere safe.

Should your phone get stolen, call your phone service provider and give them this number.
They will then be able to block your handset so even the thief changes the SIM card, your phone will be totally useless.
You probably won't get your phone back but at least you know that whoever stole it can't use/sell it either.

If everybody does this, there would be no point in stealing handset.
Please do this now & keep the 15 digit code somewhere safe just in case.
Let's your friends know about this.

This memo will be too late if you only remember after your phone is stolen...

Friday, September 18, 2009

Layar Jati Seafood Sepang...

Semalam hujan so seperti biasa, asal hujan jek jem...terpaksa buka kat luaq lagi...we choose Restaurant Layar Jati Seafood Sepang...ni kali kedua kiteorang datang...let's try lauk lak...kiteorang ordered 3jenis lauk: ikan kerapu sweet sour, poktek (tomyam merah) and kailan ikan masin + 2nasi putih...2 lauk pertama sampai masa azan...ikan dia best, besar tapi tak banyak sayur kecik2 tu (carrot, jagung)...poktek lak memang kaw2 dorang wat...boleh tersedak if hirup kuah laju2...dalam dia de ikan seketul (tak sure ikan pe), lala, udang, sotong and half ketam (small jek)...nasi dah nak habis pun kailan tak sampai2 lagi...memandangkan lauk still banyak, we ordered one more nasi lagi (half2 yek...memang kiteorang kuat makan)...still, nasi habis kailan takde gak...last2 bayar tanpa kailan...

First datang masa last Friday rasanye (11 Sep, 2009)...masa tu 2-2 makan mee...G mee hailam, aku mee bandung...entah mee tu sikit ke kiteorang yang lapar...rasa tak puas and cepat lak habis compare ngan orang lain (dorang mostly makan nasi)...situ de meow yang comei sangat...jantan tapi warna bulu dia kuning+chocolate cair...badan dia besa jek bulu normal tapi tang ekor, panjang cam Parsi...manja lak tu...rasa nak bawak balik jek...tapi kat rumah pun dah de 10 ekor meow...hahaha...bye2 meow...

Restaurant ni oklah...ramai customer and makanan pun cepat siap...cumanye if nak datang try makan sini time malam2, dinasihatkan jangan pakai pakaian gelap and pilihlah port2 yang terang or de kipas...coz banyak nyamuk2 estate besar2 berkeliaran cari mangsa...

Sunday, September 6, 2009

Menu Berbuka Ahad...

Erm...hari keempat demam...rasa malas and lemah jek...tapi tak mo tido...teringin masak tapi tak larat...kene cergas2, barulah cepat baik...so harini nak masak pe yek...? If tanya G, udang jela jawapan dia...hantu udang budak tu...1430 kuaq beli barang...1530 mesti kene start masak...sebab 1730 or 1800 kena amik Mama lak kat Terminal 2...erm...malasnye nak kuaq...

Time orang masak, G bagus tido depan tv dapur...huhu...penat ni Yang, kata nak tolong...Mashi pon join tido...sama jek anak beranak ni...sibbek 2-2 putih mel...

Dengan kudrat yang ade, inilah hasilnye...bangga...bangga...:P

* Lauk 1: Sambal udang kunyit...

* Lauk 2: Bendi goreng kicap...

* Lauk 3: Ayam goreng tepung gandum...

Semuanye siap dalam masa sejam suku...Mama lak bawa balik 10 keping otak2, serunding ayam n daging, kuih pe tah...then 15minit before buka, goreng baki begedil semalam...de 6ketul lagik...G suka betul udang tu...banyak kali tunjuk thumbs up...n banyak kali gak aku dapat surprise kiss...rewards la tu...

Terawih...erm...nak pi tapi tak laratla...kang tumbang, sape nak tolong...? So ngadap lap jap tulis bende ni then tido awalla malam ni...iron baju sok pagi jela...bum...bum...

Saturday, September 5, 2009

Menu Berbuka Sabtu...

Harini bangun2 jek sore seksi...ala-ala macho gitu...da kurang sket panas badan ni...tapi still lemah...pose2 ni tak bek lak if asyik tido...Mama berkobar2 betul kemas rumah sejak bangun sahur 0400 tadi...mood baikla tu...yela nak jumpe hubby tersayang...1030 drive Kancil hantar dia ke Terminal 1...G diam jek duk sebelah...bukan pe U, rasa rindu lak nak drive...Afu, I tak reti bawak lagi...tah bile U nak ajar...so dengan kepala ting tong sket, dapatla lepas gian bawak laju2...hehehe...

1430 kuaq balik...kali ni nek Afu..beli barang masak lak...kene masak cepat2 ni...1800 da janji nak pi rumah Cik Timah hantar kain...hehehe...taylor lak bising2 tanya mana kain baju raya...takde masa nak hantarlah Cik Timah oi...lagipun ingat nak beli baju siap jek...huhuhu...kene marah lak...

Teringin sangat nak makan begedil daging...kopek kulit kentang...goreng...tumbuk...banyak masa habis kat situ...dalam rush2 tu, ni lah antara lauk2 yang sempat dimasak cepat2:

* Lauk 1: Crispy potato
* Lauk 2: Udang goreng bawang

* Lauk 3: Daging sambal kicap
* Lauk 4: Begedil daging

Hehehe...daging sambal kicap tu G yang masak sebenarnye...bersemangat betul masak ikut cara Mak...rebus daging tu yang wat lambat masak...pending lauk len memandangkan stove tu de 2 jek...1 da gune tuk goreng kentang...1 lagi rebus daging...sehingga 1630, 1 lauk pun tak siap lagi nih...

* Lauk 5: Tomyam (bungkus lauk buka pose semalam)

1815...G terkocoh2 masak daging lagi...banyak kejela lauk tu...rebus daging, cincang nipis, tumbuk, perap kicap, goreng, tumbuk lagi, goreng ngan sambal...aku lak Cik Timah dah bising2 tanya nape tak datang lagi...sebelum pi, suh G masak nasi...sampai sana, Cik Timah ni ajak borak2 lak...sempat gak bungkus lauk bagi dia...last2 sampai rumah, orang da azan...tengok2 nasi tak masak lagi (sebenarnye sedang masakla)...huhu...ratah lauk jela dulu...salah bajet time la...huhu...

Friday, September 4, 2009

Sunita Seafood Sepang...

Harini pi keje mamai2 jek...kepala tingtong demam hari ke-2...ingat nak mc...tapi dateline project rini...kenela responsible sket...de 2 documents kene siapkan...Friday, if lewat 15minit, mesti LRT full...adeh...jem jek memana pun...memang tak sempat buka kat rumah...so we decided to try 1 restaurant area Sepang...and we choose Sunita Seafood...

Why...? Coz everyday banyak jek kete2 stop buka pose situ...curious...sedap benar ke...? Even signboard dia pun dad terlindung pokok and susah baca...we ordered udang goreng tepung, daging masak merah, tomyam campur and of coz 2 nasi...air: watermelon juice and fresh orange...de beberapa meja kosong yang dah terhidang makanannye...maybe orang booking...yang tak seronoknye, yang datang lambat lak dapat foods dulu...mana adil ni...! Sehingga azan, kiteorang hanya ade air and beberapa ulas kurma...huhu...sedih...sedangkan couple tua tu dah ngap nasi penuh selera...! Huhu...sabar jela...!

A few minutes later, lauk pun sampai...kangkung goreng belacan dia punyelah banyak...cam 6orang makan...tomyam campur pun...buat kiteorang pikir balik...lupa cakap untuk 2orang makan ke masa order tadi...? Then tunggu nasi lak...de la 5minit...aku yang dah gigil2 lapar ratah kangkung belacan dulu...terpikir lagi...lupa order nasi ke? Isk2...orang lain sume dah nak habis makan...kiteorang terkulat2 pandang kiri kanan cari waiter...

Coz dah tunggu lama sangat, selera pun hilang...terpaksa bungkus tomyam yang tak berapa usik and kangkung banyak gile tu...terpikir lagi...dorang ni nak caj mahal ke bagi lauk banyak2 ni? Mampusla kite Yang...rupenye, memang stail dorang camtu...lauk kira by pinggan...overall RM28 is okla for 2person...

Dalam kereta, terpikir lagi (ni lastla)...restaurant tu erm...pelik sket...pendek kata, macam2 persoalan timbul...

1) Appearance
  • Pemerhatian: Overall macam tengah renovate or restructure tapi sebenarnye lebih pada terbengkalai or keje tak siap...
  • Detail: One corner de steps yang seakan baru siap...another corner, tiang yang tak bercat or decorate pun dah terkopak menampakkan wayar2 lampu kat dalamnye...
  • Kesimpulan: Maybe got financial problem or construction worker dia lari tak wat keje...
2) Lauk
  • Pemerhatian: Lauk terlalu banyak sampai padat piring...
  • Detail: 2orang makan lauk macam 6orang makan...camne lah if makan sorang2...sure terkulat2 agaknye nak habiskan...
  • Kesimpulan: Maybe cooker/chef tak reti bajet or bahan masak dia terlalu banyak...mau bungkus restaurant tu nanti...
3) Visitor
  • Pemerhatian: Sangat ramai dan semua gembira, puas hati...
  • Detail: Weekday ramai...weekend...? Berduyun agaknye...
  • Kesimpulan: Mesti ade something yang sedap...or sebab harga dia yang reasonable...
Erm, maybe ade penyebab lain kenape restaurant ni yang takla berapa cantik or menarik tapi didatangi ramai orang untuk berbuka walaupun hidangannye terlalu banyak untuk dihabiskan...erm...paham tak...? No commentlah...

Thursday, September 3, 2009

Demam Dan Tipnya...

Kenapa demam teruk sangat ni...? Dah berjemur tengah2 panas pun gigil2 lagi...adakah sebab...sebab...

1) dijangkiti gejala Influenza-like-illness (ILI)...?
  • sakit tekak takde...batuk takde...selesema pun takde...alih2 demam...huhu...mintak dijauhkan penyakit2 bahaya ni...
2) demam biasa
  • biasanye tiap Ramadan mesti demam 1hari...tapi takla seteruk ini...still le pose lagi...
3) period coming soon
  • ni pun boleh jadi penyebab...hormon tak betul...jerawat pun naik kepala...adeh...
4) penat sangat
  • sejak pose ni, everyday bangun 0400...tido balik besalah 2200 camtu...terawih tak pi tapi sibuk basuh or iron baju...kadang tertido kepenatan barulah pi mandi...badan memang tak cukup rehat...tambah2 last week balik JB...terabur jadual tido...besanye weekendlah masa cover tido balik...tapi takkan nak banyak tido kat rumah mertua...
5) pregnant
  • erm...susah nak cakap bab ni...orang kata antara petanda awal pregnant, lemah2 badan...huhu...takmo pikirlah...de rezeki de lah...dah penat den menjawab...
Kat office, menggigil teruk...tangan kiri letak bawah peha kiri...tangan kanan taip hurup 1-1...1doc pun tak siap2...jap2 kuaq p toilet panaskan tangan ngan automatic hand dryer...huhu...balik tu terus terbaring, tertido jap dalam 10minit sementara tunggu azan...makan pun ketar2 cam Parkinson...ubat nak cepat baik demam ni senang jek...sanggup tak sanggup wat la...

1) mandi basuh kepala seluruh badan guna air sejuk...lagi sejuk lagi mujarab...
2) hirup tomyam panas yang pedas...bole buh nasi sket dalam tu...
3) minum soluble...
4) panadol...ikut sukelah...den tak suke...pahit...
5) tido pakai baju/sweater tebal...biar badan berpeluh...kipas slow...

* Dijamin soknye demam akan berkurangan...if tak, makan tomyam lagik...

Sunday, August 30, 2009

2 Kali Masak Lemak Cili Padi Telur Itik Dalam 1Hari...

Erm...pening kepala 1hari ni...sebab tak cukup tidola semalam...

28 Aug, 2009 (Fri)

Bangun 0415, panaskan lauk lemak cili padi telur itik...then tertido 30minit sementara tunggu Mama goreng ayam...0500 baru makan nasi ayam...mamai2 jek...mandi, terus siap p keje...sejak puasa ni terpaksa masuk awal...kalau tak, berbuka tengah ladang kelapa sawitla jawabnye...

Disebabkan hujan lebat, terpaksa ikut highway...bahaya ikut jalan lama, LBJ-Salak Tinggi-Metramac tu coz tak tau kedalaman lopak air...silap2 langgar lubang...ikut highway pun bahaya gak, banyak lak lori2 besar...selamber je duk line tengah and kiri...sampai office 0750...lewat 5minit lak...tak kiralah, balik 1645 gak...dah la Jumaat...Isnin cuti...sure ramai giler and jem nanti...

Hehehe...1640 cabut, sampai jer KL Central terus rush topup Touch n Go G...nak guna balik JB malam ni...aku punye nanti2 jela...gaji pun tak masuk lagik...penat jer rush, rupenye G lambat...jem...sepanjang Jalan Istana and TUDM pun jem lg...time ni kepala dah start pening sket...rush2 pun tetap berbuka lambat gak...lewat 10minit...Ayah pun dah de...sibbek lauk best...telur puyuh sambal sos, rendang daging and ikan pari asam pedas khas Ayah beli dari JB...Mama masak kangkung belacan and telur bungkus...

Angah sampai 2115 and Ayen lak dijangka sampai 2130...sementara tu sempat G tido...sian dia penat drive...berkeruh...tunggu Ayah balik surau, baru gerak...dekat 2200 gak...bungkus 50cucuk satay kat Samuri Senawang untuk family G...jalan2 kat bazar Senawang Park...akhirnye komuter Ayen sampai 0010...dah hari Sabtu...macam2 hal jer Komuter ni...delayla, rosakla...upgrade or tukar baru jela...menyedihkan if tau kelajuan dia...

29 Aug, 2009 (Sat)

Masuk jer PLUS terus lena...memang dah tak tahan dah...G de Angah and Ayen yang akan terus borak2 tak nak G ngantuk...berhenti Paguh jap perkena air panas sorang secawan...orang lain pandang pelik jek aku didampingi 3lelaki...hahaha...yela da 0200...sape tak curious?...sampai JB 0330...Ayah tengah Qiamullai (betul ke ejaan ni?)...Mak tido...Angah berkeras nak sahur sama sebelum balik rumah dia...terpaksalah Ayah berhenti Qiamullai and sambung lepas sahur nanti...Mak gelak jek...sahur satay 5cucuk jer...dah kenyang makan 6cucuk kat Samuri tadi (semalamla)...G suh tido dulu sementara dia hantar Angah balik...

1030 terbangun, G takde...rupenye tengok tv tak mandi lagi...bagus tul...lepas mandi, G kuaq repair Afu...aku men game dengan Am and Kimi (ni anak Along G)...kepala yang sedia pening tak cukup tido makin berdenyut layan dorang ni...yang abang hunggah2 naik belakang badan, adik lak kat depan men touchpad...lari2 ikon mouse tu...nak marah, anak orang...sabar jela...1300 kot Mak jerit suh dorang jangan kacau aku and tido kat hall...lega giler pastu...

* Ni Manja namanye...meow G yang tak reti duk diam...asyik nak kiss pipi orang memanjang...letih layan...sibbek mel...pandai cakap...

Ayen tanya Mak, masak pe buka nanti...dia teringin lemak cili padi...Mak kata malas coz masak lama...alih2 aku yang kene...erm...tak kisah pun tapi tak pernah masak...hehe...lemak cili padi ikan keli/sembilang salai tu besa sangat...so, 1500 kuaq beli bahan kat Best Mart...sume cukup tapi telur itik lak habis...2 kedai p...alih2 jumpa kat Kip Mart...1630 start masak, 1715 siap dah...bab rasa2 ni yang tak pandai...selalu ok2, tak pun tawar...so Mak lah yang buh garam...

* Ni la rupe masak lemak cili padi telur itik 6 biji...Ayah kata, bolehla...janji ade usaha nak masak...makan sambil senyum dia...

Around 2200, makan longan ngan G kat dapur dalam gelap...Mak baru kuaq toilet tetiba suh masak lagi lemak cili padi telur itik untuk sahur...kali ni 7biji lak...bagi pada family Along sket...huhu...sedap betul ke sampai 2kali sehari?...cume yang tak bestnye, bukan guna cili padi tapi cili kontot...so pedasnye tak berapa menyengat...masa beli barang, Mak kata dah de cili...cili tu la...start masak 2215 siap 2315...terkejut Kak Siti (bini Along) bile tau aku yang masak...dia datang lepas balik keje 2330...hehehe...

30 Aug, 2009 (Sun)

Sahur pagi ni, semua bangun lambat...nasib baik dah masak malamnye...0530 semua makan cepat2...0620 rumah da sunyi gelap...semua tido balik...

Harini banyak tido...bangun 1100...tengok Melodi jap...then tido balik 1330 sampai 1730...bangun2 je G ajak p Bazar Ramadan Taman Perling ngan Ayah...beli murtabak, kuih akok, tahu bakar (favourite ni) and air khatira (tak pernah minum)...lauk telur itik aku masih ade lagi masa berbuka tu...Mak kata sayang nak buang...so dia tambah telur je...

31 Aug, 2009 (Mon)

Harini birthday Malaysia yang ke-52...puasa hari ke-10...erm...Malaysia ni banyak makanan best...especially Penang...rugilah Lena duk kat Mesir tu...raya ni balik Penang...nak bawa G makan best2...fuh...dah terliur time tulis ni...

Monday, August 24, 2009

Ramadan & Terawih Pertama Kami...

21 Aug, 2009 (Fri)

Malam ni first terawih...tapi kiteorang tak dapat make it...mana tak, 7lebih pun still kat KL Central...jalan jem lagik kat depan Istana and TUDM...sampai Seremban dah pukul 2030...orang surau pun dah start Isyak...huhu...kat rumah, Ayah and Ila dah de...siap2 nak pi terawih dah...huhu...

22 Aug, 2009 (Sat)

Hari pertama puasa...erm, sahur pukul 0430 sekeluarga 6 orang...Lena jer takde...tah ok ke tak dia kat Mesir tu...kadang2 de gak balas2 message...lepas sahur, tido sampai 1100...'bagus' tul...tu pun bangun coz G nak pi Puchong, servis Afu...basuh baju, kemas bilik...jap je dah sampai masa berbuka...kene menjala lak...roti jala la...malamnye barulah terawih first...sonok2...dapat jalan berdua ke surau...hehehe...

23 Aug, 2009 (Sun)

Harini siang tak wat pape...petang p Bazar Ramadan Paroi...tak ramai and seronok pun...sian yang meniaga sana...kedai berjarak sangat...orang banyak bertumpu ke Bazar Ramadan Ampangan...sebab tak puas jalan, kiteorang ke sana lak...terlalu crowded sebab kedai dekat sangat...macam2 makanan de...jalan kaki pun jem...bayangkanlah...malam pi terawih...surau tu wat 1orakaat and 3witir...13lah semuanye...habis 2145...erm...sempat iron baju sket jer coz dah ngantuk...

Saturday, August 8, 2009

Makan-makan Mesir...

Semalam lunch ngan Norana (Ana)...new staff...orangnye ok, happy2...cam ngam je kitaorang...then masuk Isetan, cam besala every Friday de sales...pompuan2 lain sibuk pilih, lambung2 baju sampai jumpe yang berkenan...tapi kitaorang langsung tak teruja...Ana not in shopping mood...aku lak erm tak mudah tergoda...around 1300 tibe2 ayah call suh balik awal...de makan2 kat rumah...erm, nampaknye terpaksalah G lupekan rancangan join TT Savoc kat Subang Jaya...G ni bersemangat sangat nak kumpulkan old timer Savoc...hampa kawan2 len G tak dapat join...balik keje terus rush rumah...tapi cam besa gak...sampai 2030...jem, banyak lak kete kat bandar Seremban tu...

Terang benderang ayah buka sume lampu depan...yang de pun Pak Lang and Mak Lang je...then yang lain pun sampai...de la dalam 20 orang semuanye...Brothercik, Paksu and Paktam tak dapat datang...budak2 de yang demam...erm...bahaya sekarang ni...oh, lupe lak...makan2 ni sempena Lena dapat sambung study kat Universiti Al-Azhar, Mesir...dia ni memang dari kecik more tu Islamic studies...ni amik course Usuluddin for four years...erm raya sanalah jawabnye...

* Lena - Mama - Kak Ngah Ita - Mak Teh

* Husband and wife yang busy...huhu..mandi pun tak sempat...

Makanan yang ade termasuk:
  1. Nasi lemak
  2. Nasi putih
  3. Nasi impit
  4. Sambal udang besar
  5. Ayam goreng
  6. Satay (ayam 150, daging 50)
  7. Ikan lemak cili api (by Mak Lang)
  8. Nugget (by Along Atik)
  9. Dunkin Donut (by Kak Ngah Ita)
  10. Sagu
  11. Cempedak goreng (by Mak Tam)
  12. Rambutan, mata kucing (by Mak Teh)
Makan-makan Mesir berakhir around 2315...

Update:
- Paktam, Maktam datang the next day...

Saturday, June 27, 2009

Fitriah & Azhan Pinky Wedding...

Last week on 210609 adalah hari berbahagia pasangan Fitiriah Bt Mohd Nasir (Fit) dan Mohd Azhan B Dato' Hj Mad Aris (Azhan)...rumah Fit agak senang gak cari walaupun serabut tengok jalan and rumah2 kat area Gombak tu...kiteorang sampai dekat2 1300 kot, lapar sangat...coz pagi tu kuaq awal 0900...tak breakfast pape terus p Puchong servis Afu...last2 rugi toll and minyak jek, rupenye kedai tu tutup on Sunday...alang2 tu tukar absorber tayar belakang...kedai pun dekat...berbaloila mai juh2...

Berbalik pada cerita pengantin...ayam masak merah n rendang daging banyak serak2 tu memang sedap...cuma nasinya nasi putih...maybe nak jimat cost...temanya pink pekat + putih...time makan tu terbayang lak camne rupe Azhan pakai pink...hehehe...mesti kelakar...Fitla yang gilerkan pink...sudahnya Azhan yang merana (meranakah ko Azhan??)...erm nasib ko la...for information, Fit ni kawan kiteorang 1fakulti dulu masa UKM...sama course ngan aku but sama kolej ngan G...Azhan pulak...kebetulan je kiteorang pernah jadi officemate dulu masa Project Matrade and at the same time, sama company ngan G (tapi tak lama coz G lari...company's prob...) lagipun dorang ni tak kenal each other coz diff project...so...conclusionnye, pasangan pengantin ni memang langsung ke tak langsung ke are our frens...

Ingatkan lepas makan nak la jumpe dia kat bilik tapi dengar2 familynya kata tengah make up...aik? bersanding 1400 tapi tak siap2 lagi...? Aku dulu 1130 kot da siap cun-melecun...banyak sangat free time sementara tunggu sanding 1400...ramai je jenguk2 masuk bilik nak bergambar...eh melalut lak...family Azhan seawal 1340 kot da tunggu kat bawah pokok hujung jalan...ingatkan ikut schedule, on time bersanding 1400...tapi delay sket...agaknya berasapla kot...panas and geram tapi bukan le watpe pun...raja seharila katakan...pihak Fit lak siap bawa kerusi and air bagi rombongan Azhan ni 'cool' sikit...akhirnya bersandingla gak walaupun lewat...merah je mata si Azhan ni...panas...muka pun toya...hehe...

* Pic 1: Sempat gak Azhan ni borak...
* Pic 2: Sweet baju Fit...
* Pic 3: Terlopong pengapit laki tu baca DJ's banner...tah bahasa ape...lagu pun tak pernah dengar...

* Happy and serious at the same time...

Erm...sempat gak jumpe beberapa coursemate UKM dulu...masing2 nampak different...berisi...

1) Syila
- best fren Fit ni terpilih jadi pengapit haritu...white in colour...
- dulu sekolej ngan G and Fit...
- agak pendiam (ke aku yang pendiam??) and still maintain kurus...macam dolu2...

2) Natrah (Nat)
- dia ni lak erm...2nd pengapit kot...
- busy betul nengoknye...
- ingat nak jumpe lepas dia and Syila atur kek pengantin...tapi tak sempat lak...
- agak berisi at part2 tut...erm...wat I and G curiousla...is there anything we miss out? totally different...

3) Syuk
- a bit chubby...happy perhaps??
- rambut memang tak le bla...maintain rebonding...cun siot (kalah aku)...
- tak segan2 da tegur aku (if dulu, siap merah2 muka, pandang pun takmo...pehal tah)...

4) Dayat (Teng)
- besar sket kot badannya...
- sama KMPP dulu...sekolej ngan G and secourse ngan aku...
- still giler2...

5) Faizal (Pejai kot)
- my x-coursemate...but not really close...so nothing much can say...hehehe...

On the way back through MRR2 heading to Seremban...suddenly G realize something masa sibuk picit2 punat radio..."Yang, pasan tak? Kite tak dapat papekan?"..."Pape pe?"..."Yela patut p kawen, kite dapat something... ala something"..."Haa la, erm...pelik...orang len pun tak dapat pape ke? Pasan tak tadi?"..."Erm...Takde..."..."Jimat gile! Takkanla takle bagi sweet ke?"..."Tah...U kata kawen ngan anak ADUN...tak macam pun..."..."Erm...no commentla...asal bahagia..."...updated news...

Ape ape pun...semoga dorang berbahagia sehingga anak cucu...congrates Azhan & Fit...

Then, we decided to watch movie kat The Mines...coz it's too early to go back yet (actually tak puas lagi jalan2...takkan attend wedding semata2)...earlier nak tengok Terminator Salvation but at 1800 baru tayang...lewat sangtla...so no choice, terpaksala nengok Museum 2: Battle of The Smithsonian...ingatkan best rupenye hampeh...3stars (from 10) jela le bagi...

* Museum 2 at 1550...

Habis movie, jalan2 usha kasut keje...cantik tapi duit lak tak cantik...murah gak...suddenly we meet another UKM's fren:

6) Rizal
- hehehe...mamat ni dulu beriya benar kejar aku (tah nak ngorat/gatal)...time tu baru 2minggu start class...
- sanggup tu jalan kaki sama2 dari FTSM ke UO (lalu Kejut and FPen yek)...rasanye 20minit jalan kaki cepat2 (mengah beb...memang le turun 5kg if sebulan camtu)
- aku lak malas layan (sebenaqnye tak paham Mamat ni cakap pe...Kelantanese hehehe...)
- dia sekolej ngan G (kolej G ni depan kolej aku jek)...
- hari2 kejar aku...last2 gunakan G suh pure2 ngaku he is my BF (padehal BF da de)...
- angin gak Rizal...and maybe coz incident ni la yang wat kiteorang (aku and G) rapat and now as my valid husband...
- Rizal pun da kawen...bininye comel jek, preggy...and Kelantanese too...
- Rizal berisi sket...happy kot...congrates fren...lupakan jela cite lama yek...peace...:P

Senja baru sampai rumah, penat...kene iron baju lak...huhuhu...malasss (mesti sume bini2 muda kat luar sana pun sama...len la if de bibik ek...tak dil!)

To Fit/Azhan: if korang baca, peace no war yek....hanya nukilan hati...

Thursday, May 14, 2009

Fadhilat Sebagai Isteri...

Harini genaplah 2bulan kehidupanku sebagai isteri someone...so far oklah...masing2 ok ngan mertua masing2..malu2 tu besala...seronok sangat life ni...boleh berkepit sana sini tanpa takut kena "tegur"...balik lewat malam tanpa risau kene "tangkap"...melawak pukul2 tanpa segan orang jeling...makan/minum share tanpa perlu sorok2...best...bahagia sangat...!

Beberapa hari lepas, clean up yahoo mail...hehehe...coz da 4bulan tak buka...mak aih...disebabkan tangan ni gatal nak join yahoogroup bagai...kat inbox je unread mail de 21593...huhu....nak delete sume, rasa teringin lak nak baca...so delete yang dorang reply jek...tengah belek2 tu, terjumpala 1 info ni...memang kenalah ngan lifeku sekarang...i share it with you all...

Untuk mendapatkan keberkatan dan keredhaan Allah subhanallah Taala untuk muslimah adalah terletak pada tanggungjawab/peranan isteri terhadap suami.
Antara tanggungjawab yang wajib untuk isteri mendapat lebih pahala adalah seperti di bawah:-
1) Memberi/membuat segelas air untuk suami
Fadhilat : mendapat pahala puasa sunat 1 tahun

2) Menyedia/memasak makanan yang mengenyangkan suami
Fadhilat : mendapat pahala haji dan umrah

3) Perkhidmatan yang diberi pada suami
Fadhilat : mendapat pahala yang tidak putus-putus

4) Menghamilkan benih suami
Fadhilat : mendapat pahala syahid

5) Isteri mandi Junub dengan suami
Fadhilat : pahalanya seperti sedekah 1000 ekor kambing pada fakir miskin

6) Suami meninggal dunia dahulu dari isteri dan meninggalkan anak
Fadhilat : Isteri mendidik anak itu menjadi seorang yg soleh/orang yang berguna dengan didikan agama yang sempurna. Maka suami tetap mendapat pahala dan menjadi benteng dari api neraka dan sekiranya isteri berkahwin lain, suami yang meninggal itu tetap dapat
pahala sekiranya didikan Isteri pada anak-anak berterusan dengan baik.

7) Isteri yang memandang suami dengan harmoni dan menyukakan
Fadhilat : seolah-olah berzikir kepada Allah

8) Sekiranya seorang isteri meninggal dunia dengan keredhaan suaminya dia terus masuk syurga! Beruntungnya jadi Isteri!


Sunday, May 10, 2009

26 Tips Untuk Langsing...

1) Jangan berlapar

Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang daripada apa yang kita ambil, tubuh anda akan terkejut. Tubuh akan mula membakar otot untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisme tubuh anda menjadi lebih rendah daripada biasa. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasaannya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kemabli ke paras normal, tetapi metabolisme tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi.

2) Ambil sesuatu yang pahit sebelum makan

Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakkan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3)
Minum 8 gelas air sehari

Air mampu mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolismekan simpanan lemak di dalam badan. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan kuantiti yang banyak.

4) Elak minum minuman bergas

Minuman berkabonat atau bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5) Kurangkan pengambilan garam
Pengambilan garam yang berlebihan akan menggalakkan penakungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menakung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air di dalam badan.

6) Ambil sarapan pagi
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormon dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolisme juga meningkat untuk membakar kalori.

7) Makan perlahan-lahan
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh atau gelojoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukkan kepuasan.

8) Kunyah makanan dengan sempurna
Kunyahlah makanan anda kepada cebisan yang lebih kecil sebelum anda menelannya kerana dengan cara ini, ia lebih mudah untuk dihadamkan. Elakkan makan bersulam air kerana ini akan membuatkan perut anda buncit.

9) Makan lebih kerap
Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit, daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10) Kurangkan lemak/minyak
Kurangkan pengambilan marjerin, mentega dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda.

11) Elakkan makanan ringan/snek
Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa pudina (mint) atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

12) Minuman masam
Apabila makan di restoran atau gerai, pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakkan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang manis (kurang gula). Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32kilo kalori.
Anda boleh cuba minum air masak (kosong) yang direndam dengan sepotong lemon. 2-3 gelas
sehari mampu membuatkan badan anda langsing.

13) Lebihkan buah dan sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral, serat (fibre) dan kandungan lemak yang rendah. Anda digalakkan mengambil hidangan buah-buahan sebelum makan dan bukan sebaliknya kerana buah-buahan mempunyai kandung air yang tinggi dan cepat mengenyangkan perut. Jadi, anda akan makan tengahari/malam dalam kuantiti yang kurang.

14) Timbang berat badan
Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika anda minum banyak dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet.

15) Makanan berempah

Ambil makanan yang berempah. Sesetengah rempah seperti cili, halia, lada hitam, biji sawi dan jintan manis didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.

Untuk mengempiskan perut yang boroi, cuba rebus 2 sudu jintan manis (atau daun pokok kaduk) dengan 2 cawan air, tinggalkan air rebusan sehingga lebih kurang secawan dan boleh diminum.

16) Makan lebih bijirin
Pilihlah lebih banyak bijirin dan kekacang dalam makanan anda. Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijirin dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

17) Diari makanan

Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada pola keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhatikan dan kenal-pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan.

18) Bekas makanan yang sesuai
Ketika memilih pinggan makanan, ambillah pinggan yang rata dan bukan pinggan yang cekung. Ambil sayuran terlebih dahulu untuk memenuhi pinggan, kemudian baru ambil nasi dan yang terakhir sekali, ambillah lauk yang anda ingin makan (daging/ayam/ikan). Jika ingin tambah, hanya sayuran saja yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di sebarang tempat, apa lagi sambil menonton TV. Sebabnya, makin menarik program TV, semakin banyak makanan yang mampu anda habiskan!

19) Tumpukan perhatian anda
Tumpukan perhatian untuk sihat, bukan kurus. Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.

20) Tukar cara memasak
Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah dengan merebus, memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak (misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.

21) Lakukan aktiviti ringan
Selain memberi peluang makanan untuk turun, kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori daripada makanan yang anda makan. Setiap 25 langkah anda berjalan, satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.

22) Tukar tabiat berbelanja
Khusus bagi kaum wanita, yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.
Jangan lupa membuat catatan saat membeli-belah untuk mencegah pembelian barang-barang yang tidak diperlukan. Dengan cara ini keinginan anda akan terbatas dan anda tidak perlu lagi membeli sebarang makanan ringan yang boleh menaikkan berat badan.

23) Berhenti sebelum kenyang

Ikutlah sunnah Rasulullah. Makanan yang terlalu mengenyangkan perut akan membuatkan badan menjadi lemas dan mengganggu aktiviti ibadah. Rasulullah pernah bersabda dan memberi teladan "Jangan makan sebelum lapar dan berhentilah makan sebelum kenyang".

24) Berhentilah makan sebelum lewat malam

Hindari makan ketika lewat malam. Jika boleh, jangan makan selepas jam 8 malam. Para pakar diet mengatakan ruangan gelap dan kegelapan malam boleh membuatkan kita makan berlebihan. Cubalah tidur lebih awal supaya anda tidak terasa untuk mengunyah makanan.

25) Setkan target dan cari sumber inspirasi
Lakukan sesuatu! Gunting gambar baju atau seluar jeans yang anda sukai. Jadikan ia sebagai inspirasi untuk anda menguruskan badan. Tanamkan dalam diri anda bahawa baju yang anda sukai itu akan dapat anda pakai, suatu hari nanti.

26) Lakukan aktiviti fizikal yang mudah
  • Usahalah berjalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat.
  • Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi, naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah dengan menaiki lif.
  • Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam mampu membakar kalori, anda akan lebih banyak kehilangan lemak di badan.
  • Bersenam atau membuat peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah.
  • Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.
  • Sekali-sekala anda boleh memanjakan diri ke spa atau sauna. Urutan seluruh tubuh dan suhu yang panas mampu memecahkan lemak-lemak di badan anda.

Related Posts with Thumbnails