Sunday, August 30, 2009

2 Kali Masak Lemak Cili Padi Telur Itik Dalam 1Hari...

Erm...pening kepala 1hari ni...sebab tak cukup tidola semalam...

28 Aug, 2009 (Fri)

Bangun 0415, panaskan lauk lemak cili padi telur itik...then tertido 30minit sementara tunggu Mama goreng ayam...0500 baru makan nasi ayam...mamai2 jek...mandi, terus siap p keje...sejak puasa ni terpaksa masuk awal...kalau tak, berbuka tengah ladang kelapa sawitla jawabnye...

Disebabkan hujan lebat, terpaksa ikut highway...bahaya ikut jalan lama, LBJ-Salak Tinggi-Metramac tu coz tak tau kedalaman lopak air...silap2 langgar lubang...ikut highway pun bahaya gak, banyak lak lori2 besar...selamber je duk line tengah and kiri...sampai office 0750...lewat 5minit lak...tak kiralah, balik 1645 gak...dah la Jumaat...Isnin cuti...sure ramai giler and jem nanti...

Hehehe...1640 cabut, sampai jer KL Central terus rush topup Touch n Go G...nak guna balik JB malam ni...aku punye nanti2 jela...gaji pun tak masuk lagik...penat jer rush, rupenye G lambat...jem...sepanjang Jalan Istana and TUDM pun jem lg...time ni kepala dah start pening sket...rush2 pun tetap berbuka lambat gak...lewat 10minit...Ayah pun dah de...sibbek lauk best...telur puyuh sambal sos, rendang daging and ikan pari asam pedas khas Ayah beli dari JB...Mama masak kangkung belacan and telur bungkus...

Angah sampai 2115 and Ayen lak dijangka sampai 2130...sementara tu sempat G tido...sian dia penat drive...berkeruh...tunggu Ayah balik surau, baru gerak...dekat 2200 gak...bungkus 50cucuk satay kat Samuri Senawang untuk family G...jalan2 kat bazar Senawang Park...akhirnye komuter Ayen sampai 0010...dah hari Sabtu...macam2 hal jer Komuter ni...delayla, rosakla...upgrade or tukar baru jela...menyedihkan if tau kelajuan dia...

29 Aug, 2009 (Sat)

Masuk jer PLUS terus lena...memang dah tak tahan dah...G de Angah and Ayen yang akan terus borak2 tak nak G ngantuk...berhenti Paguh jap perkena air panas sorang secawan...orang lain pandang pelik jek aku didampingi 3lelaki...hahaha...yela da 0200...sape tak curious?...sampai JB 0330...Ayah tengah Qiamullai (betul ke ejaan ni?)...Mak tido...Angah berkeras nak sahur sama sebelum balik rumah dia...terpaksalah Ayah berhenti Qiamullai and sambung lepas sahur nanti...Mak gelak jek...sahur satay 5cucuk jer...dah kenyang makan 6cucuk kat Samuri tadi (semalamla)...G suh tido dulu sementara dia hantar Angah balik...

1030 terbangun, G takde...rupenye tengok tv tak mandi lagi...bagus tul...lepas mandi, G kuaq repair Afu...aku men game dengan Am and Kimi (ni anak Along G)...kepala yang sedia pening tak cukup tido makin berdenyut layan dorang ni...yang abang hunggah2 naik belakang badan, adik lak kat depan men touchpad...lari2 ikon mouse tu...nak marah, anak orang...sabar jela...1300 kot Mak jerit suh dorang jangan kacau aku and tido kat hall...lega giler pastu...

* Ni Manja namanye...meow G yang tak reti duk diam...asyik nak kiss pipi orang memanjang...letih layan...sibbek mel...pandai cakap...

Ayen tanya Mak, masak pe buka nanti...dia teringin lemak cili padi...Mak kata malas coz masak lama...alih2 aku yang kene...erm...tak kisah pun tapi tak pernah masak...hehe...lemak cili padi ikan keli/sembilang salai tu besa sangat...so, 1500 kuaq beli bahan kat Best Mart...sume cukup tapi telur itik lak habis...2 kedai p...alih2 jumpa kat Kip Mart...1630 start masak, 1715 siap dah...bab rasa2 ni yang tak pandai...selalu ok2, tak pun tawar...so Mak lah yang buh garam...

* Ni la rupe masak lemak cili padi telur itik 6 biji...Ayah kata, bolehla...janji ade usaha nak masak...makan sambil senyum dia...

Around 2200, makan longan ngan G kat dapur dalam gelap...Mak baru kuaq toilet tetiba suh masak lagi lemak cili padi telur itik untuk sahur...kali ni 7biji lak...bagi pada family Along sket...huhu...sedap betul ke sampai 2kali sehari?...cume yang tak bestnye, bukan guna cili padi tapi cili kontot...so pedasnye tak berapa menyengat...masa beli barang, Mak kata dah de cili...cili tu la...start masak 2215 siap 2315...terkejut Kak Siti (bini Along) bile tau aku yang masak...dia datang lepas balik keje 2330...hehehe...

30 Aug, 2009 (Sun)

Sahur pagi ni, semua bangun lambat...nasib baik dah masak malamnye...0530 semua makan cepat2...0620 rumah da sunyi gelap...semua tido balik...

Harini banyak tido...bangun 1100...tengok Melodi jap...then tido balik 1330 sampai 1730...bangun2 je G ajak p Bazar Ramadan Taman Perling ngan Ayah...beli murtabak, kuih akok, tahu bakar (favourite ni) and air khatira (tak pernah minum)...lauk telur itik aku masih ade lagi masa berbuka tu...Mak kata sayang nak buang...so dia tambah telur je...

31 Aug, 2009 (Mon)

Harini birthday Malaysia yang ke-52...puasa hari ke-10...erm...Malaysia ni banyak makanan best...especially Penang...rugilah Lena duk kat Mesir tu...raya ni balik Penang...nak bawa G makan best2...fuh...dah terliur time tulis ni...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails