Wednesday, September 30, 2009

What Should U Do When Lost Ur Phone?

Key in the following digits on your phone to check your mobile phone's serial number:

*#06#

A 15 digits code will be appear on the screen.
This number is unique to your handset.
Write it down and keep it somewhere safe.

Should your phone get stolen, call your phone service provider and give them this number.
They will then be able to block your handset so even the thief changes the SIM card, your phone will be totally useless.
You probably won't get your phone back but at least you know that whoever stole it can't use/sell it either.

If everybody does this, there would be no point in stealing handset.
Please do this now & keep the 15 digit code somewhere safe just in case.
Let's your friends know about this.

This memo will be too late if you only remember after your phone is stolen...

Friday, September 18, 2009

Layar Jati Seafood Sepang...

Semalam hujan so seperti biasa, asal hujan jek jem...terpaksa buka kat luaq lagi...we choose Restaurant Layar Jati Seafood Sepang...ni kali kedua kiteorang datang...let's try lauk lak...kiteorang ordered 3jenis lauk: ikan kerapu sweet sour, poktek (tomyam merah) and kailan ikan masin + 2nasi putih...2 lauk pertama sampai masa azan...ikan dia best, besar tapi tak banyak sayur kecik2 tu (carrot, jagung)...poktek lak memang kaw2 dorang wat...boleh tersedak if hirup kuah laju2...dalam dia de ikan seketul (tak sure ikan pe), lala, udang, sotong and half ketam (small jek)...nasi dah nak habis pun kailan tak sampai2 lagi...memandangkan lauk still banyak, we ordered one more nasi lagi (half2 yek...memang kiteorang kuat makan)...still, nasi habis kailan takde gak...last2 bayar tanpa kailan...

First datang masa last Friday rasanye (11 Sep, 2009)...masa tu 2-2 makan mee...G mee hailam, aku mee bandung...entah mee tu sikit ke kiteorang yang lapar...rasa tak puas and cepat lak habis compare ngan orang lain (dorang mostly makan nasi)...situ de meow yang comei sangat...jantan tapi warna bulu dia kuning+chocolate cair...badan dia besa jek bulu normal tapi tang ekor, panjang cam Parsi...manja lak tu...rasa nak bawak balik jek...tapi kat rumah pun dah de 10 ekor meow...hahaha...bye2 meow...

Restaurant ni oklah...ramai customer and makanan pun cepat siap...cumanye if nak datang try makan sini time malam2, dinasihatkan jangan pakai pakaian gelap and pilihlah port2 yang terang or de kipas...coz banyak nyamuk2 estate besar2 berkeliaran cari mangsa...

Sunday, September 6, 2009

Menu Berbuka Ahad...

Erm...hari keempat demam...rasa malas and lemah jek...tapi tak mo tido...teringin masak tapi tak larat...kene cergas2, barulah cepat baik...so harini nak masak pe yek...? If tanya G, udang jela jawapan dia...hantu udang budak tu...1430 kuaq beli barang...1530 mesti kene start masak...sebab 1730 or 1800 kena amik Mama lak kat Terminal 2...erm...malasnye nak kuaq...

Time orang masak, G bagus tido depan tv dapur...huhu...penat ni Yang, kata nak tolong...Mashi pon join tido...sama jek anak beranak ni...sibbek 2-2 putih mel...

Dengan kudrat yang ade, inilah hasilnye...bangga...bangga...:P

* Lauk 1: Sambal udang kunyit...

* Lauk 2: Bendi goreng kicap...

* Lauk 3: Ayam goreng tepung gandum...

Semuanye siap dalam masa sejam suku...Mama lak bawa balik 10 keping otak2, serunding ayam n daging, kuih pe tah...then 15minit before buka, goreng baki begedil semalam...de 6ketul lagik...G suka betul udang tu...banyak kali tunjuk thumbs up...n banyak kali gak aku dapat surprise kiss...rewards la tu...

Terawih...erm...nak pi tapi tak laratla...kang tumbang, sape nak tolong...? So ngadap lap jap tulis bende ni then tido awalla malam ni...iron baju sok pagi jela...bum...bum...

Saturday, September 5, 2009

Menu Berbuka Sabtu...

Harini bangun2 jek sore seksi...ala-ala macho gitu...da kurang sket panas badan ni...tapi still lemah...pose2 ni tak bek lak if asyik tido...Mama berkobar2 betul kemas rumah sejak bangun sahur 0400 tadi...mood baikla tu...yela nak jumpe hubby tersayang...1030 drive Kancil hantar dia ke Terminal 1...G diam jek duk sebelah...bukan pe U, rasa rindu lak nak drive...Afu, I tak reti bawak lagi...tah bile U nak ajar...so dengan kepala ting tong sket, dapatla lepas gian bawak laju2...hehehe...

1430 kuaq balik...kali ni nek Afu..beli barang masak lak...kene masak cepat2 ni...1800 da janji nak pi rumah Cik Timah hantar kain...hehehe...taylor lak bising2 tanya mana kain baju raya...takde masa nak hantarlah Cik Timah oi...lagipun ingat nak beli baju siap jek...huhuhu...kene marah lak...

Teringin sangat nak makan begedil daging...kopek kulit kentang...goreng...tumbuk...banyak masa habis kat situ...dalam rush2 tu, ni lah antara lauk2 yang sempat dimasak cepat2:

* Lauk 1: Crispy potato
* Lauk 2: Udang goreng bawang

* Lauk 3: Daging sambal kicap
* Lauk 4: Begedil daging

Hehehe...daging sambal kicap tu G yang masak sebenarnye...bersemangat betul masak ikut cara Mak...rebus daging tu yang wat lambat masak...pending lauk len memandangkan stove tu de 2 jek...1 da gune tuk goreng kentang...1 lagi rebus daging...sehingga 1630, 1 lauk pun tak siap lagi nih...

* Lauk 5: Tomyam (bungkus lauk buka pose semalam)

1815...G terkocoh2 masak daging lagi...banyak kejela lauk tu...rebus daging, cincang nipis, tumbuk, perap kicap, goreng, tumbuk lagi, goreng ngan sambal...aku lak Cik Timah dah bising2 tanya nape tak datang lagi...sebelum pi, suh G masak nasi...sampai sana, Cik Timah ni ajak borak2 lak...sempat gak bungkus lauk bagi dia...last2 sampai rumah, orang da azan...tengok2 nasi tak masak lagi (sebenarnye sedang masakla)...huhu...ratah lauk jela dulu...salah bajet time la...huhu...

Friday, September 4, 2009

Sunita Seafood Sepang...

Harini pi keje mamai2 jek...kepala tingtong demam hari ke-2...ingat nak mc...tapi dateline project rini...kenela responsible sket...de 2 documents kene siapkan...Friday, if lewat 15minit, mesti LRT full...adeh...jem jek memana pun...memang tak sempat buka kat rumah...so we decided to try 1 restaurant area Sepang...and we choose Sunita Seafood...

Why...? Coz everyday banyak jek kete2 stop buka pose situ...curious...sedap benar ke...? Even signboard dia pun dad terlindung pokok and susah baca...we ordered udang goreng tepung, daging masak merah, tomyam campur and of coz 2 nasi...air: watermelon juice and fresh orange...de beberapa meja kosong yang dah terhidang makanannye...maybe orang booking...yang tak seronoknye, yang datang lambat lak dapat foods dulu...mana adil ni...! Sehingga azan, kiteorang hanya ade air and beberapa ulas kurma...huhu...sedih...sedangkan couple tua tu dah ngap nasi penuh selera...! Huhu...sabar jela...!

A few minutes later, lauk pun sampai...kangkung goreng belacan dia punyelah banyak...cam 6orang makan...tomyam campur pun...buat kiteorang pikir balik...lupa cakap untuk 2orang makan ke masa order tadi...? Then tunggu nasi lak...de la 5minit...aku yang dah gigil2 lapar ratah kangkung belacan dulu...terpikir lagi...lupa order nasi ke? Isk2...orang lain sume dah nak habis makan...kiteorang terkulat2 pandang kiri kanan cari waiter...

Coz dah tunggu lama sangat, selera pun hilang...terpaksa bungkus tomyam yang tak berapa usik and kangkung banyak gile tu...terpikir lagi...dorang ni nak caj mahal ke bagi lauk banyak2 ni? Mampusla kite Yang...rupenye, memang stail dorang camtu...lauk kira by pinggan...overall RM28 is okla for 2person...

Dalam kereta, terpikir lagi (ni lastla)...restaurant tu erm...pelik sket...pendek kata, macam2 persoalan timbul...

1) Appearance
  • Pemerhatian: Overall macam tengah renovate or restructure tapi sebenarnye lebih pada terbengkalai or keje tak siap...
  • Detail: One corner de steps yang seakan baru siap...another corner, tiang yang tak bercat or decorate pun dah terkopak menampakkan wayar2 lampu kat dalamnye...
  • Kesimpulan: Maybe got financial problem or construction worker dia lari tak wat keje...
2) Lauk
  • Pemerhatian: Lauk terlalu banyak sampai padat piring...
  • Detail: 2orang makan lauk macam 6orang makan...camne lah if makan sorang2...sure terkulat2 agaknye nak habiskan...
  • Kesimpulan: Maybe cooker/chef tak reti bajet or bahan masak dia terlalu banyak...mau bungkus restaurant tu nanti...
3) Visitor
  • Pemerhatian: Sangat ramai dan semua gembira, puas hati...
  • Detail: Weekday ramai...weekend...? Berduyun agaknye...
  • Kesimpulan: Mesti ade something yang sedap...or sebab harga dia yang reasonable...
Erm, maybe ade penyebab lain kenape restaurant ni yang takla berapa cantik or menarik tapi didatangi ramai orang untuk berbuka walaupun hidangannye terlalu banyak untuk dihabiskan...erm...paham tak...? No commentlah...

Thursday, September 3, 2009

Demam Dan Tipnya...

Kenapa demam teruk sangat ni...? Dah berjemur tengah2 panas pun gigil2 lagi...adakah sebab...sebab...

1) dijangkiti gejala Influenza-like-illness (ILI)...?
  • sakit tekak takde...batuk takde...selesema pun takde...alih2 demam...huhu...mintak dijauhkan penyakit2 bahaya ni...
2) demam biasa
  • biasanye tiap Ramadan mesti demam 1hari...tapi takla seteruk ini...still le pose lagi...
3) period coming soon
  • ni pun boleh jadi penyebab...hormon tak betul...jerawat pun naik kepala...adeh...
4) penat sangat
  • sejak pose ni, everyday bangun 0400...tido balik besalah 2200 camtu...terawih tak pi tapi sibuk basuh or iron baju...kadang tertido kepenatan barulah pi mandi...badan memang tak cukup rehat...tambah2 last week balik JB...terabur jadual tido...besanye weekendlah masa cover tido balik...tapi takkan nak banyak tido kat rumah mertua...
5) pregnant
  • erm...susah nak cakap bab ni...orang kata antara petanda awal pregnant, lemah2 badan...huhu...takmo pikirlah...de rezeki de lah...dah penat den menjawab...
Kat office, menggigil teruk...tangan kiri letak bawah peha kiri...tangan kanan taip hurup 1-1...1doc pun tak siap2...jap2 kuaq p toilet panaskan tangan ngan automatic hand dryer...huhu...balik tu terus terbaring, tertido jap dalam 10minit sementara tunggu azan...makan pun ketar2 cam Parkinson...ubat nak cepat baik demam ni senang jek...sanggup tak sanggup wat la...

1) mandi basuh kepala seluruh badan guna air sejuk...lagi sejuk lagi mujarab...
2) hirup tomyam panas yang pedas...bole buh nasi sket dalam tu...
3) minum soluble...
4) panadol...ikut sukelah...den tak suke...pahit...
5) tido pakai baju/sweater tebal...biar badan berpeluh...kipas slow...

* Dijamin soknye demam akan berkurangan...if tak, makan tomyam lagik...

Related Posts with Thumbnails