Sunday, December 19, 2010

First time Leesya tertido dalam stroller...:)

Petang tadi saje bawa Leesya jalan2 naik stroller...cuaca mendung, bile sampai Jusco Seremban 2 tu dah hujan renyai2...so kenelah cari parking ber'awning'...pusing2 dekat 15 minit barulah de rezeki...Leesya dah terkinja2 tak sabar...sempat gak dia muak sket...dia sekarang sangat teruja tengok bende sekeliling dia...

Dia diam jek kene ikat dalam stroller tu...sementara Papanye cucuk duit...Mamanye bawak jalan2 keliling pokok Christmas...sukalah tu tengok lampu tu liplap2...pastu masuk Jusco cari baju dia yang 6 bulan ke atas...hehehe...kene bersedia walaupun sekarang dia baru 3 bulan...lagipun now banyak sales...mahal kalau beli asing2 baju and suar...so better amik 1 set...harga below RM20 jek...

Sepanjang jalan menolak stroller tu, dari area parking lagi...kiteorang perasan...ramai betul yang suka tengok Leesya...de yang tegur kata comelnye, besarnye mata, putihnye, gebunye...macam2lah...siap datang dekat2 nak cuit pipi dia...dah tengok baby tu, dorang tengok lak parent dia...hahaha...nak taulah combination camne leh dapat baby seputih Leesya ni...hehehe...Leesya lak bile orang cuit pipi ke cakap2 ke, dia diam jek...senyum pun tak...ish2...memang ikut perangai Mamanye betul...tapi takpelah...jangan easily trust orang sangat...bahaya...:)

Agaknye sebab dah terlalu banyak 'input' sangat...dia jadi resah and takut2...banyak kali gak dia muak...terus Papanye dukung tenangkan sementara Mamanye bayar...dia tak nangis pun...agak2 dah ok sket, letak balik dalam stroller...hehehe...Papanye pun sebenarnye dah tak larat nak dukung...Leesya dah semangat sekarang...tak lama lepas kuaq Jusco, mata Leesya semakin kuyu...jap jek dah terlena...sian baby comei ni...bunyi bising and orang ramai keliling dia pun wat tak endah jek...langsung tak terganggu...so kiteorang pi makan, biaq dia tido tenang sket tanpa goyang2...tapi masa makan tu tertiba dia terbatuk terus terbangun...hai...jap sangatlah sayang ni tido...tapi memang comei sangat rupa dia tertido tu...

Gebu tak pipi putih tu...? Cantik betul parking kat grey colour tu...sayang Mamanye terlupa nak bawa selimut...hahaha...tu yang terpaksa guna napkin jek...:P

Lepas tu sambung masuk Jusco balik tengok bedding section, tempat favorite Mamanye ni...tapi sempat beli 2 bedsheet jek...sebab Leesya dah tak senang duduk, nangis2..dah rimas and penatlah tu kot...teruslah balik pastu sambil susukan dalam kete...moral of the story, shoppinglah di tempat yang tak crowded sangat and ikutlah mood baby tu...if dah ngamuk2 tu, balik jelah walaupun hati tak puas shopping lagi...:)

Saturday, December 18, 2010

Berurut lepas pantang...:)

Penat aku tertunggu2...manalah Makcik Leha ni...janji datang 2 pm...alih2 postpone 5 pm...tapi tu pun delay 30 minit lagi...hai...busy betul makcik ni...mesti ramai yang baru beranak, sume nak dia urut...bukan takat orang Melayu jek, Cina and India pun dah pandai nak berurut...sure masyuk punye poket dia...dulu makcik ni lah yang mengurut aku 3 hari berturut2 time pantang...dia urut best gile...hilang lesu, letih, penat sume...selain urut pantang, dia wat gak urut biasa, sunat baby girl, cukur jambul, tanam tembuni, ect...servis sekitar Seremban jek...tapi de gak yang request sampai ke Nilai...if dia tak free, sanggup tu orang tu datang rumah dia malam2 nak berurut...dia kata hari ni jek, aku orang ke-9 dia dah urut...wahhh...hebatlah...tak penat ke...? Gigih betulkan cari rezeki...:)

Memang dulu dia suggest berurut 3 bulan lepas beranak...untuk buang angin2 dalam badan...lagi2 aku ni yang senang sangat masuk angin...dekat sejamlah dia urut...lutut, betis and pergelangan kaki tu sakit sangat bile nak berdiri or jalan...makcik tu kata banyak angin terperangkap...sementara kene urut, Leesya, Neneknye jaga...bile Neneknye borak2 ngan Makcik Leha ni, dia pun sibuk nak mencelah...uish...tak padan kecik...pandai ajak orang borak2...

Upah urut RM30 jek...murahkan...? If wat full body massage kat luaq2 tu, comfirm kene RM90...so kire bertuahlah aku dapat book 1 jam dari Makcik Leha tu...dia tu busy betul...merata dia pi urut orang...nanti bile2 dia free (maybe Jan ke...) nak suh dia sunatkan Leesya and sekali potong jambul...kenduri nanti2 jelah...Atuk and Papanye busy masing2...Nenek and Mamanye no hal...

Friday, December 17, 2010

First time Leesya tido sendiri atas rocker...:)

Semalam hari Khamis...de pasar malam...cam besalah...malas masak...si kecik Leesya ni akhir2 ni de perangai baru lak...kalau lepas amik dia dari rumah Ibu tu, mesti tak nak tido dah pastu...sibuk nak tengok tv sambil berdiri...kite yang penat nak pegang2...dia lak seronok, siap leh joget2 angkat 1 kaki kadang2...bile baringkan kat tilam, menjerit2 tak nak...agaknye tak best kot...pastu buh atas rocker lak (sebab Mamanye dah penat)...Papanye takde...pi pasar malam beli makanan and sayur sket...yelah aku sekarang kene rajin makan sayur...:)

Memula tu oklah...diam jek tengok tv...nak tinggal2 bahaya lak sebab dia dah pandai pusing badan...so temanlah...pastu rengek2 nak minum lak...habis sebotol ingatkan terlena...rupenye tak...tv lagi...ok layanzz...sampai Papanye balik pun tak tido lagi...masa kiteorang dinner kat hall memang dia join sekali...diam, tengok jek...mulut tu kecap2 dia wat...teringin nak rasalah tu...hehehe...sabar yek sayang...tunggu 6 bulan nanti...tak lama pastu, mata makin kuyu...last2 tertido sendiri...comei...siap berdengkur lagi...hai...pe yang penat sangat tah...masa tu dekat2 10 pm kot...hah...camtulah dia lately...masa tido makin kurang...asyik nak tengok tv jek...tak pun borak2 ngan Papa and Mamanye...bile kite wat tak reti, pandai lak jerit2 nak attention...ikut perangai Mamanye lah ni...dulu masa pregnant, bising2 if G wat dunno bile borak2...ish2...:P

Agaknye memang betul2 penat kot...malam tadi dia bangun sekali jek...tu pun dah 5.30 am...pastu tido balik...7 am bangun lagi, jerit2...dah busan tido katil sendirilah tu...nak guling2 kat katil Papa Mama lak...bile Papa dia dah angkat, sengih2 suka...hari2 perangai dia camnilah...nakal betul...:)

* Muka penat kan...? Cian baby ni...pe lah dia wat kat rumah Ibu tu...

Tuesday, December 7, 2010

Salam Maal Hijrah 1432 / 2010...

Cuti am satu hari ni kiteorang tak ke mana2...sebabnye...aku keje...ala kat rumah jek pun...G and Leesya seronok bantai tido kat hall...aku jek yang ketek2 depan lappy sensorang...hehehe...bukan wat keje...tapi tengok FB, update blog, edit pic Leesya, browse pasal breastfeeding, milk booster, shopping...nak basuh baju, takut Leesya terbangun...sian dia selsema balik...semalam tido pun tak berape lena...

Sekarang dah 1 pm...nak masak pe pun tak tau lagi...tapi udang dah kuaqkan...nak masak sambal or sweet sour...rasanye baru jek masak last week...lagipun sambal cili lam peti ais tu dah habis...nak masak cili padi...cili kat depan rumah tu sket sangat...banyak anak pokok baru nak naik...erm...takde idealah...tengoklah jadi pe nanti, akan ku upload kat FB...

Sempena Maal Hijrah or Tahun Baru Islam ni...harapnye kiteorang sekeluarga aman bahagia, tabah dan cekal dalam menghadapi ape jua rintangan dan dugaan yang menjelma...dimurahkan rezeki dan harapnye datang dari sumber yang halal dan diberkati...dikurniakan kesihatan fizikal, emosi dan rohani yang baik...kami bersyukur sangat dengan penambahbaikan yang telah diberiNye selama ni...baik dari segi kerjaya, tempat tinggal, rezeki, kesihatan dan sebagainye...yang baik itu tentunye datang dariNye...dan yang buruk tu datang dari kite sendiri, umat manusia...sentiasalah beringat Hari Kiamat semakin hampir...semoga hari esok dan hari2 seterusnye menjadi lebih baik dari hari semalam...erm...dah lah tu...tak tau dah nak tulis pe...tak pandai nak bermadah2 ni...nak masak lak...lapo...:P

Updated
As of 4 pm, nilah dua lauk yang dimasak lunch tadi...udang masak sos tiram and kobis + bendi goreng...habiskan bendi 3 batang...so berlendir sket lauk tu...G lah tinggalkan 3 batang tu masa masak sambal bendi last week...lagipun sayang nak buang walaupun dah layu sket...

* Kobis goreng and udang masak sos tiram...

Monday, December 6, 2010

Checkup Leesya 3 bulan...

Besa time hujung2 tahun ni, orang dah malas nak datang office...ramai yang suka work from home...ramai gak yang habiskan cuti pi vacation overseas...lagi2 company aku...cuti tak le carry forward...cam aku, cuti de 6 days...G lak cuti dia habis guna masa hantar monthly checkup dulu...so plan aku nak shopping sensorang...kat Mid Valley ke KLCC ke Sogo ke Maju Junction ke...sekarang kan de Year End Sales (YES)...hehehe...Leesya cam besa hantar rumah baby sitter...G lak pi keje...jahat tak...? hahaha...

Harini Leesya de checkup...so pagi2 lagi dah send email ke office cakap will work from home and online around 11 am...ala keje takde sangat...tak taulah kalau de adhoc work kan...? Leesya kat clinic ok...sangat teruja tengok orang2 sekeliling dia...diam jek...pastu sampai satu masa, mulalah gonyoh2 mata and merengek...tu tandanye dah penat and nak tidolah tu...minum susu sket, lena...langsung tak terganggu ngan bunyi bising baby2 lain...lagipun dia kene selsema lak pagi ni...untuk baby, memang takde ubat...cara nak kuaqkan hingus, kenelah buat dia bersin selalu...caranye bagi dia bau minyak berangin cam Yu Yee ke Kapak ke...tido malam semalam pun tak berape lena...sebab hidung sempit...tapi tak meragam...ni kali kedua kene selsema and batuk...kuat betul body dia tak demam...goodlah anak Mama ni...

Tak lama dia tido tu, nurse panggil...terus terbangun...mula2 merengeklah nak tido balik...pastu dia tengok de 2 nurse praktikal sengih2 kat tepi dia, terus senyum...masa nurse tu bagi penerangan, tertiba dia terbelahak besar...hahaha...terkejut nurse sume tapi dia rileks jek sengih2...wat muka tak bersalah...hai baby ni...pandai wat lawak lak...

Pastu Leesya kene cucuk yang 5 serangkai tu untuk dos ke-2...yang pertama dah dapat masa checkup 2 bulan dulu...masa tunggu turn tu, de satu baby ni...diam jek...borak2 ngan mak dia rupenye baby dia sama umor ngan Leesya...dia lahir lewat sehari jek dari Leesya...nama pun hampir2...Qistina...dah tau sebaya tu, makin semangat Leesya nak borak2, cakap banyak...tapi baby tu diam jek takde response...hahaha...bezanye baby tu besar sket and agak pasif...tak cam Leesya ni...berjoget2 kalau didirikan...pastu cakap banyak...hahaha...tapi nanti next checkup tak jumpe dah baby tu...tarikh lain2...huhuhu...takpelah Leesya cari kawan baru lagi yek...

Ni perkembangan Leesya:
  • Berat: 4.8 kg
  • Tinggi: 60 cm
  • BMI: 13
  • Lilitan kepala: 38.5 cm
Dah settle clinic, hantar dia pi rumah baby sitter lak...leh jek if tak hantar tapi tak leh wat kejelah...sibuk mengurus dia jek...dalam kete, belum sampai lagi dah rengek2...huish...tak senang nak drive...agaknye dah rimas duk lam car seat tu...plus tak mandi lagi...ke sebab selsema...tak pun sebab kene inject tadi...? Tahla...

* Ni tak mandi lagi ni...7 am dah jerit2 suh angkat...nak guling2 tengok cartoon on weekend...

Wednesday, November 17, 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha 2010...

Raya Haji ni barulah terasa sket suasana raya ni...yelah dulu time Raya Aidilfitri tu tengah pantang...baru hari ke-5...huhuhu...makanan sedap sume kene tolak tepi...raya ni Mama masak best2...de nasi impit, lontong, sayur lodeh, kuah kacang, sambal ikan bilis, ayam masak merah, daging padang...

Sementara Leesya tengah tido, aku bedal banyak2...hahaha...cam lepas gian tak dapat makan raya lepas...G geleng pala jek tengok...sebab walaupun dah basuh pinggan...bile lalu dapur jek, mesti buka tudung saji curi something...hehehe...walupun sakit tekak...sejak semalam dah rasa...pagi tadi bangun cam makin sakit lak...ilang jap lah sore...pastu ok...agaknye kesan makan Domperidone kot...huhuhu...demi Leesya kan...kenelah Mama dia tahan sakit...lagipun masa pregnant and pantang dulu...sekali pun tak demam...lama tu...ade kot setahun...tahan betul ek badan ni...agaknye babynye yang kuat...tak bagi Mama dia sakit...

Mood Leesya harini nampak ok...around 11 am gerak balik kampung Rembau...2 kete...konvoi ngan Ayah...sepanjang jalan baby tido...memang tabiat dia dari kecik...asal masuk kete jek tido...tak kisahlah berapa jam jalan...kat kampung, lepak2 3 jam then singgah rumah Mak Teh Caros...Leesya masih lagi behave...dalam perjalanan balik tu tido lagi...pastu sampai rumah Seremban, terbangun...6.30 pm barulah kiteorang gerak balik rumah Salak Tinggi...banyak gak Mak Tam and Mama bekalkan...de daging mentah, bawang merah and putih, cili kering, lemang, rendang daging, nasi impit, kuah lontong, sambal ikan bilis, ayam masak merah, kuih loyang...oh...untuk Leesya, awal2 Atuk dia dah belikan 1 tin susu S-26 Gold yang beratnye 1.6 kg berharga RM131...tengok...betapa sayangnye kat cucu sorang ni...Papa Mama dia selama ni pun beli S-26 biasa jek (bukan Gold) yang berat 600 g harga RM31 jek...sebab yang gold ni mahal RM20 dari yang biasa tu...

Sebab kete banyak kat LEKAS tu...plus jalan gelap...G bawa slow jek...LEKAS tu bagus...luas and tak banyak kete...tapi kene jaga2 lah...orang kata de hantu...besalah...highway mana takde kan...? Pastu, tak ramai lak yang lalu...so if jadi pape tengah jalan, kang tak sape nak tolong...lagi 1, kadang2 de jek binatang kat tengah jalan...cam lembu, anjing...pernah sekali tu lalu situ malam, dari jauh nampak samar2 de bende terbaring atas jalan...rupenye bangkai anjing...if aku tak nampak, sure G dah langgar...dah lah time tu tengah preggy...tapi so far, pengalaman lalu situ, takde pape...

Dalam kete, Leesya tido...sampai rumah 7.30 pm...still tido...10 pm pun tido lagi...wah...penat sangat ke jalan2 tadi...? Nak tak nak terpaksalah kejut dia minum and tukar pampers...nyenyak betul si kenit ni...

* Dah 6 pm barulah terhegeh2 nak amik pic...mana taknye...asal nak bergambar jek Leesya tido...tengok...kepala tu dah senget ngantuklah tu...

Oh, sebenarnye semalam balik keje awal...my manager yang baik hati tu ok jek biar aku blah 3.45 pm...hahaha...selamber jek...just hantar email ke team cakap nak blah awal...pi bank jap then amik Leesya...6 pm dah gerak ke Seremban...oh, sebelum balik tu, jiran sebelah rumah ni de bagi gift kat Leesya...2 anak dorang bagi G masa sibuk tengah masukkan beg dalam kete...

* Pic cartoon kat baju baby sume comei2...ni penguin lak...nasib baik tak sama cam baju yang dah de...

Updated
As of 19/11/2010...dah 2 hari aku demam...agaknye badan ni shocked dah lama tak gendong beg laptop turun naik tangga office tu...hahaha...berat tu beg tu...erm...tahla...rasa cam lesu and penat jek sejak naik keje ni...penat bangun malam kot...tido terganggu...demam2 ni pun tak amik MC...malas...work from home jek...:P

As of 23/11/2010...hampir seminggu dah sakit...demam dah ilang...tinggal selsema and batuk jek...selama sakit ni tak dapat kiss2 Leesya sangat...dia pun baru jek baik dari selsema and batuk...takut berjangkit balik...so dia banyak main ngan Papa dia jelah...agaknye sebab asyik bangun malam, lambat lak nak baik demam ni...adeh...tapi yang kelakarnye, Leesya mesti tergamam pandang pelik bile aku hembus2 buang hingus guna tisu...hahaha...tengah nangis pun dia leh stop semata2 nak tengok Mamanye...erm...plan bulan depan, habiskan cuti tahunan, nak pi wat full body massagelah...

Friday, November 5, 2010

Leesya dah 2 bulan...:)

Seronok2...harini Leesya dah 2 bulan...makin semangat si kecik tu...makin lasak and rajin respon kat Papa and Mama dia...dah 2 hari dia duk rumah baby sitter...so far ok...Kak Nor kata senanglah jaga dia...erm...lega sket nak start keje next week...

Beberape perkembangan Leesya setakat ni:
  • bulu mata semakin panjang and melentik...ikut Mamanye...:)
  • bulatkan mata bile gembira...
  • telinga nampaknye semakin capang...ikut Mamanye kot...:P
  • mencebik manja sebelum nangis...
  • senyum buka mulut luas bile girang...
  • suka ketap bibir bawah...
  • mula bercakap walaupun bunyinye cam aah, ghagha, argh...
  • bile nak cakap jek tersedu...
  • if mood baik, boleh cakap banyak tak henti2...Papa dia layan...
  • cakap sambil jerit bile tak nampak orang...
  • pandai tengok tv and cakap balik kat tv...
  • boleh main terkapai2 sensorang diam2 tanpa nangis...
  • mengeluh bile penat...
  • sangat girang bile didirikan...
  • terlompat2 seronok tengok meow depan mata bile didirikan...
  • suka main bubble (keluarkan air liur bentuk buih)...
  • meronta protes bile tak suka or tak puas hati...
  • senyum masa tido...
  • tak mudah terkejut masa tido...
  • bangun malam hanya 1 or 2 kali...
  • 7 am mesti terbangun...kejut Papa and Mamanye...
  • yak sekali sehari...takpe...Papa rajin basuh...:)
  • pejam mata bile silau...pastu tertido...:P
  • naik jek kete, mesti tertido...
Uish...tak sabar nak tunggu dia besar...senang nak bawa jalan...tolak jek stroller tu...sekarang ni aktiviti dia if tak tido, diam tengok tv...tak pun main berdiri2...and joget2 sebelah kaki sambil gelak2 riang...comei sangat...

Leesya in car seat...comei tak...? Dia mesti tertido bile duk dalam ni...

* Tengok...tido pun senget2...

* Senyum manja...

 * Terbeliak...

* Serious...camni gak muka dia time yak...hehehe...watlah lawak pape pun...takde respon...

 * Girang...

* Nangis...sampai merah muka putih tu...

Wednesday, November 3, 2010

First day Leesya ke rumah baby sitter...

Huhu...harini firstday Leesya kat rumah baby sitter...cam besalah dia mesti bangun around 7 am...minum susu sambil tengok Papa dia bersiap pi keje...tapi tadi saje jek dia melengah2kan Papa dia...saje yak banyak2...bucuk lak tu...maka Papa yang dah siap hensem2 tu dipaksanye cuci...hehehe...Mamanye tengah bersiap...dah Papanye free, cucilah...muka Leesya masa meneran tu tersangatlah comei...serious jek...rasa rugi lak tak snap...nenek Seremban dia suka tengok muka tu...lepas yak jek dandan mata tu kuyu...pe lah Leesya ni...penat sangat ke yak tu?...:)

Sepatutnye hantar dia 7.45 am tapi jadi lambat lak...8.30 am...tak nak berpisah ngan Mama lah tu...manja betul...tapi nak wat camne kan...next week dah start keje...nak tak nak kenelah besakan dia...masa dalam kete, lena jek...tapi bile sampai kat rumah tu, terbangun...bile Kak Nor tu dukung jek, mulalah cebik2 nak nangis...sedihlah tu pisah ngan Mama dia...ala jap jek baby...Mama banyak bende nak kemas kat rumah tu...baju banyak tak basuh, tak lipat...baju keje pun tah mana2 dah...lama tak pakai...baju preggy leh simpan...

Rasa sunyi lak duk sorang2 kat rumah ni...tengok bath tab depan toilet tu teringat dia suka duk katak...basuh and sidai baju lak teringat dia muak...tengok tilam kecik kat hall tu teringat dia tido lasak sampai kepala pun jatuh dari bantal...rindu sangat kat baby mel tu...tapi kire oklah...tak de lak terngiang2 sore manja dia...kang rindu2 sangat kang...nangis lak...1 keje pun tak siap...

Call Kak Nor tu 2 kali tadi tapi tak berangkat pun...huhu...risau lak...tapi yakinkan diri baby ok tu...kene bersangka baik...uish...nak jek aku drive Waja ni sendiri pi tengok dia...tak sabar tunggu G balik 6.15 pm nanti...nak amik dia sama2...mesti dia rindu Papa and Mama dia...harap dia oklah duk sana...rasanye sume Mama2 kat luaq sana pun mesti berperasaan tak menentu camni bile first time tinggalkan anak kat baby sitter kan...? Especially anak first...erm...think positive Sarah...!

Updated
As of 6.30 pm...dia tido masa kiteorang datang amik...bile kuaq rumah jek terus terbangun sebab silau..Kak Nor kata senang jaga dia...tido jek...dalam kete lak tak berkelip mata tu tengok Mama dia...agaknye sebab tak pernah tengok Mama pakai tudung kot...hehehe...comei jek...bulat mata tu...malam pun tido lena lagi dari 7 sampai 11 pm...then terbangun sebab yak...dah basuh tu, nak main2 lak...layanlah dia main berdiri2, joget and tatih...dah penat tu, letak dia atas bantal besar...dia pun diam tengok CSI lak...12.15 pm baru nangis nak susu...dah bosanlah tu...hehe...

Sunday, October 31, 2010

First time bawa kete auto...:P

First, mesti korang kata..."Alah...kete auto...senang jek...pijak jek jalanlah...tak mati enjin pun"...tapi bagi aku yang first time ni...takutlah...walaupun Waja yang debot tu milikku...tapi hari yang ke-10 baru aku belajar nak drive dia...:P

Mula2 cam besalah...adjust pe patut cam side mirror, cermin pandang belakang, seat...ngan G duk sebelah sambil pegang Leesya, aku jalan slow2...mula2 round sekitar taman tu...confidentlah sebab tak ramai budak2 main lari2 tepi jalan...kete pun tak banyak yang lalu...pastu G suh main jalan besar lak...huhu...so far oklah...yang penting kene ingat lampu signal duk kat kiri stereng...dulu Kancil, signal duk kanan...pastu belajar bile stop kat traffic light, buh gear N...then G suh laju sket sebab pasni terus pi rumah baby sitter Leesya kat Taman Desa Salak Jaya...jalan ke taman tu agak sempit...bile nak berselisih ngan kete lain cam takut jek...kiri kanan jalan de semak tinggi...lorong rumah baby sitter tu ramai lak budak2...datang balik fobia aku...kene jaga2 ni, dorang kang suka hati jek lari2...

Baby sitter si Leesya ni namanye Kak Nor...surirumah beranak 4 ngan yang paling kecik umo setahun lebih...agak ramah and yang paling penting, berpengalaman jaga baby...macam mana jumpe dia...? Masa aku pantang hari tu, jiran depan rumah ni pasang awning...G tanyalah abang yang pasang awning tu, Abang Hairi de tak sape2 nak jagakan baby...dia kata nanti dia carikan...pastu balik rumah, dia suh bininye, Kak Nor ni carikan...last2 dia yang agree nak jaga...murah gak dia amik...RM250 sebulan...hantar around 7.45 am...amik balik 6.30 pm ke...hampir 12 jam ek...sian Leesya...

Borak2 jap then oklah...setuju start hantar dia Rabu next week...masa balik...nak susur masuk ke jalan besar, leh lak aku tersalah handle...nak signal ke kanan patutnye ketek handle kiri tapi ter"on" wiper lak...haru jadinye...wat malu jek kalau kete belakang nampak...huhu...then tak lama lepas tu...kene susur lagi sekali masuk jalan besar ke kanan...kene hon lak ngan kete belakang sebab take time lama sangat...huhu...malu2...rasa cam baru belajar bawa kete jek...sebenarnye dekat setahun lebih dah tak bawa kete...tu yang cam kekok sket...pastu ngan handle signal tu terbalik...:P

Setelah dipikir2...aku ade 3 masalah utama...pertama, kadang2 lupa lampu signal duk kat kiri stereng...yelah dulu bawa Kancil, signal kat kanan...kedua, tak pandai nak bajet bahagian kiri kete...naya beb...silap2 leh bergarit lak...lastly, tak pandai agak jarak kete if guna side mirror...:P...tu lah kene hon...gatal2 nak tengok guna side mirror...tengok direct kan lagi senang...uish...sume masalah ni kene atasi cepat ni...manatau pasni kene drive sendiri pi keje sampai Cyberjaya tu...

Sunday, October 17, 2010

Balik rumah Salak Tinggi...

Tadi around 4.30 pm, kiteorang berangkat balik rumah Salak Tinggi...macam2 perasaan ade...salah satunye lega sebab dah duk rumah sendiri ni, leh lah makan papepun tanpa halangan (sebenarnye pantang dah 42 hari tapi Mama pesan suh jaga makan, pantang 100 hari)...de rasa takut gak sebab boleh ke jaga Leesya sendirian ngan G...huhuhu...takde sape dah nak basuh berak dia (dulu Mak Ngah dia yang wat)...de rasa sedih gak sebab pasni kene masak sendiri (dulu bangun tido jek mesti Mama dah siap makanan kat atas meja)...:P

Tapi ala...jarak perjalanan dari Ampangan, Seremban tu ngan rumahku kat Salak Tinggi ni 30 minit jek...if lalu LEKAS lah...lengang...coet benar if atuk nenek Leesya nak datang melawat...masa dah nak gerak tu, neneknye yang paling sedih...berpisah ngan cucu firstlah katakan...tengoklah...maybe sebulan sekali ke kiteorang balik Seremban...if dorang nak datang weekend pun leh...tapi kene call dululah...takut kiteorang lak yang merayau memana...tapi sekarang tak kot...susahlah gerak time baby kecik ni...asyik merengek, meragam jek...nak susukan pun susah...maybe after Leesya 4 or 5 bulan ok dah kot...see how first...

Oh, keadaan Afu amatlah sarat...aku n Leesya duk belakang...bath tab, 2 baldi baju kotor and raga baju Leesya duk depan...kat tempat kaki depan and belakang pun penuh...sure toll gate girl highway LEKAS tu tercengang tak terkata tengok...hahaha...Leesya lak sepanjang perjalanan lena betul tido...tak kirelah langgar lubang ke corner tajam ke, dia pejam rapat mata jek sebab terkejut...bagus betul...seronok sangat agaknye rambut tu ditiup econ...

Malamnye, G bersemangat pasang katil Leesya...aku yang tengah susukan, tak leh lah tolong tapi hanya mampu membebel tengok gelagat bapak budak yang excited...hehehe...dan kerana terlalu excited tu...2 roda yang leh kunci tak bagi katil tu gerak2, G terpasang bersilang...erm...hentam jelah sayang...janji anak kite lena tidurnye...

* Lena betul dia tido...hooray...tangan 2-2 naik atas...

* Katil di waktu siang...Leesya dah hilang...

* Si kecik ni sambung tido kat katil Pa and Ma dia lak...tido style katak...

Wednesday, October 13, 2010

Petua banyakkan susu badan...

Minggu ni minggu ke-6 berpantang...patut dah start wat stok susu badan before naik keje Nov ni...tapi...susu nampaknye cam tak berape nak producelah... ke Leesya yang kerap minum sampai tak sempat pam...? Rupenye susah gak jadi Mama ni...sumenye terhenti bile breastfeed...kene focus dia and tak leh wat keje lain...sampai kadang tu tersengguk2 menunggu dia...si kecik ni pun nampaknye begitu bergantung and suka menempel ngan Mama dia jek...agaknye de beberape punca penyebab susu badan kurang...antaranye...
  1. kurang minum air masak and Anmum Lacta (salah sendiri...)
  2. makanan tak seimbang (time pantang ni asyik makan ikan parang and ikan bilis jek...no vege...no fruit...tu lah sembelit...)
  3. tak cukup tido (bangun malam susukan at least twice...tu pun if Leesya tak wat perangai takmo tido...)
  4. badan lesu and letih (sebab kurang bergerak...)
  5. strees (asyik terperap dalam rumah...)
  6. rindu (dalam seminggu, 4 hari jek G balik...)
  7. Leesya kerap minum (if pam, dapat sket...sampai kadang tu tak sempat pam pun...)
Kat bawah ni ade beberapa petua and cara nak tambahkan susu badan...just kene sesuaikan masanye...sebab if still dalam pantang, hanya makanan / minuman tertentu je lah yang boleh diambil...lepas jek 44 hari tu, trylah secepat mungkin mana2 yang sesuai...harap lepas ni, bertambahlah stok susuku...:)

Makanan
  1. jantung pisang
  2. sup lobak putih
  3. sawi / buncis / kacang panjang / jagung kecil
  4. madu
  5. kobis / pegaga / petola / kucai / cekur manis
  6. kurma
  7. kentang rebus
  8. mata kucing / longan
  9. roti / donut / biskut marie
  10. cheese / planta
  11. halba
  12. nestum / oat
  13. kacang tanah panggang
  14. sotong kering
  15. tahu / taufufa / tempe
  16. kacang merah
  17. bawang putih
  18. jambu batu
  19. sup ketam
  20. pucuk betik
  21. ikan tengiri / senangin / bilis
Minuman
  1. air masak
  2. susu segar / Anmum Lacta
  3. susu kambing
  4. soya
  5. Milo nestum / oat
  6. Milo / Horlicks
  7. jus buahan
  8. betik / honey dew
  9. rebusan buah pala
  10. spirulina
  11. air kelapa
  12. rebusan air halba
  13. rebusan kucai
  14. rebusan pucuk betik
  15. barli
  16. air tanak nasi
Ubat
-  untuk tambah hormone prolactin

  1. Domperidone (recomanded)
  2. Maxolon
  3. Metoclopramide (akibatkan stress)
  4. Motilium
  5. Raglan (akibatkan stress)
  6. Homeopati
  7. Fenugreek
  8. Pil Asi
Cara-cara Lain
  1. Baca surah al-Baqarah ayat 60 atau Hujurat. Sambil baca letakkan tangan pada breast.
  2. Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari.
  3. Hancurkan daun cekur manis dan tampal pada payudara. Basuh selepas kering.
  4. Daun bunga melur digiling halus dan ditampal sekeliling payudara di waktu pagi sebelum mandi. Cuci bersih sebelum susukan baby.
  5. Basuh 2-3 sudu kacang hijau dan tumbuk ketika basah. Tempelkan pada areola 10-15 minit. Payudara akan membengkak dalam masa 10-12 jam.
  6. Tuam tuala suam ke atas payudara.
  7. Urut belakang badan.
  8. Urut payudara.
  9. Sikat payudara dari atas menghala ke puting.
  10. Sentiasa berfikiran positif.
  11. Guna pam susu yg berkualiti.
  12. Kerap susukan baby.
  13. Kurangkan stress.
  14. Doa dan tawakkal.

Saturday, October 9, 2010

Duit raya Leesya...:)

Memang murah rezeki anakku si Leesya ni...walaupun Mama dia tak dapat beraya...yelah tak dapat pakai baju cantik (tak beli pun), tak dapat makan sedap (sabar jelah), tak dapat jalan memana (bukan jalan tapi menapak jek)...asal anakku tu bahagia cukuplah...keperluan dia lebih penting...

Harini hari terakhir bulan Syawal 2010...Leesya dapat banyak duit raya...untung betul...setakat ni semuanye berjumlah RM502.00...ni baru dari family sebelah Mamanye...Seremban + Penang...family G kat Pontian and Batu Pahat tak include lagi...kawan2 ofis Papa ana Mama Leesya pun tak campur lagi...Leesya jangan risau yek...Mama yang baik hati ni dah transfer RM500.00 ke akaun Maybank Golden...akaun ni akaun bersama Papa ngan Atuk JB...Mama jadi manager je...akaun ni bagus...faedah tinggi...tak macam akaun biasa tu...sebab akaun ni memang khas untuk orang umo 50 tahun ke atas...bulan2 nanti Mama masukkan lagi yek...

Selain duit, banyak jugak hadiah2 lain yang Leesya dapat...ni yang mana ingat jelah...untung betul ko ni Leesya...

  • hamper besar dari jiran depan rumah
  • baby carrier dari uncle Wan and aunty Faizah
  • set mandian and 2 botol besar bedak dari aunty Zu and partner
  • air flow companion cushion dari Mak Ngah Ita
  • beberapa set hamper dari family Penang
  • patung unta dari Mak Ngah Lena
  • patung singa dari Pak Long Iz
Walaupun raya dah habis, Mama Leesya ni still tak beraya lagi...huhuhu...de kurang sebulan lagi nak habis pantang...takpelah Leesya teman Mama yek...cayang bucuk2 kenit ni...:)

Tuesday, October 5, 2010

Leesya dah sebulan...:)

Harini umo Leesya genap sebulan...semakin hari semakin kuat and lincah...kadang2 bersilat nak menguruskan dia...especially masa mandi...dia suka main air...diam jek tapi bile terbalikkan nak basuh belakang badan, "berjalan" lak dia ke depan...tak mo dah condong2...kelakuan tak macam budak kecik...agaknye kesan aku minum Anmum Materna kot...hahaha...sekarang Mama and Lena gilir2 mandikan dia...maybe next week aku lak praktikal mandikan Leesya...yelah sebab Ahad depan dah nak balik rumah Salak Tinggi...everything pasal Leesya aku kene hands on...huhuhu...cam takut tak mampu lak...erm...tapikan aku Mama dia...sure boleh...

So cam besalah...baby almost every month kene amik injection...BCG and Hepatitis B (dos 1) dah dapat masa lahir dulu...ni amik Hepatitis B (dos 2) lak kat Klinik Kesihatan Ampangan...kelam-kabut jugaklah...Mamanye check kat bilik lain...baby kat bilik lain...Mamanye kene check blood pressure, blood, berat, breast, ect...baby lak kene check respon, berat, tinggi, ukur lilit kepala and dada, ect...2 jam gaklah nak settle sume...Leesya ni kelakar...before inject, tido...kene inject, nangis...pastu jap jek dia leh lena balik...rileks jek cam tak de pape berlaku...bertuah punye budak...

Checkup baby sebulan ni so far okla...both mama and baby are find...berat Leesya dah naik jadi 3.3 kg...berat lahir 3.2 kg...patutlah rasa semangat jek tiap kali angkat...pernah sekali tu, hampir terkehel pinggang ni sebab pusing badan nak amik dia...malamnye terpaksa suh Papanye urut ngan minyak panas...2 hari baru lega...

Oh, last week Leesya dapat 3 new items...Papanye semangat belikan rocker, stroller and katil kat Jusco Seremban 2...sumenye brand Sweet Cherry...habis RM800 duit Mama Leesya...penuh kete Afu tu ngan barang2 Leesya jek...hahaha...Mama lak geleng pala tak terkata tengok menantu sorang ni yang teruja dapat anak...hehehe...

* Leesya di atas Rocker...diam jek baru lepas minum susu... 

* Muka tak mengerti and tak tau nak wat pe...hahaha...

* Lama sket baru pandai respon...dia try pukul2 mainan yang tergantung tu...tapi tangan bersepah lagi... 

* Ni lepas main rocker...sedang mengamuk nak susu balik...hehe...pipi tu bintat sebab timbul ruam...

Sunday, October 3, 2010

Kempunan lontong terubat...

Actually hari aku admit hos tu...yang malamnye terberanakkan Leesya...menu buka pose hari tu...Mama masak lontong...nasi impit and kuah lemak tu dah siap...tapi kuah kacang and sambal tumis ikan bilis tak siap lagi...lontong ni kire my favourite gak lah...ingatkan sempatlah makan time buka pose ngan dorang (aku time tu dah tak pose dah)...rupanye tak sempat...sebab 5.30 pm tu aku dah disorong masuk labour room...so kempunan, makan hati jelah tak sempat rasa...dah lah before admit tu, perut ni cume de kuih loyang jek...

Harini Mama wat lontong...tah tetiba rajin lak...mood baik kot...dia kata ganti hari tu yang aku tak sempat makan...huhuhu...tapi tah nape...rasa tak de selera sangat time pantang ni...tapi makan jelah...agaknye sebab badan tak berapa sedap lagi...hidup pun tak berapa betul...asyik bangun malam susukan si Leesya...badan ni cam cepat letih...ngantuk manjang...

Time2 pantang ni tak de lak teringin makan pape...cumenye busan sket kot asyik terperap dalam bilik...tengok tv, main laptop, tengok Leesya...dia sekarang senang terkejut...walaupun bunyi tu jauh dari bilik...peka betul telinga tu...pastu asyik mimpi menakutkan agaknye...sebab kadang2 angkat tangan mengigil2 cam nak dipeluk...pastu nangis beriya sampai merah muka...sian jek tengok...so kenelah bedung and tengok dia selalu...sampai kadang tu terpaksa makan tepi dia...

Oh, lauk masa awal2 pantang dulu Mama selalu masak sup ikan parang lada hitam...sampai aku ngadu busan asyik asingkan tulang...then Mama masak sup hati lada hitam...baru berselera balik...sebab hati is my favourite...tapi if masak kicaplah...then, lama2 sket macam2 leh makan...tapi takat ras2 jek lah...cam nasi lemak (sambal kurang), nasi or mihun goreng (no seafood), sambal tumis ikan bilis (sambal kurang), laksa Johor (no timun, taugeh), fillet ikan (seketul), rendang ayam kampung (seketul)...sebenarnye takut gak nak makan bende2 yang bukan sup tu...tapi tengok takde lak effect kat bawah tu and Leesya pun no alergy...so ok lah kot...air lak...dulu2 minum kopi, air masak and Anmum Lacta...makcik tukang urut tu tak bagi minum Milo...kononnye nanti kembang...kat mana tak dapatlah dipastikan...hehehe...tapi sekarang dah minumlah Milo...untuk cepat dapat tenaga...Nescafe jek kene tahan lagi...

Saturday, October 2, 2010

Makan satay masa pantang...

Erm...minggu ni actually minggu ke-4 pantang...rasa kuat sketlah...jalan taklah slow sangat...tapi if bangun dari duduk and terus jalan, still rasa berdenyut2 kat dalam tu...risau gak tapi take it slowlah...bile bangun dari duduk, berdiri dulu 1, 2 minit baru jalan...nak angkat or tolak guna kaki bende berat2 ni pun cam tak mampu lagi...darah pun cam dah nak habis...tak taulah if dia kering then kuaq balik ke nanti2...tapi yang bestnye masa pantang ni, berat turun...hampir hari2 naik penimbang tu...target nak capai berat before pregnant...lagi 3,4 kg nak capai...tapi G bertegas suh turunkan lagi 5 kg dari target aku tu...erm...tengoklah if leh...:P

Harini Papa Qaleesya pi beraya rumah cikgu MRSM dia kat Nilai...aku lak hanya boleh bersabar menanti kat rumah...rasa sunyi lak tanpa husband di sisi time2 weekend ni...hahaha...merepek jek...actually if G de, leh lah tolong tengok2kan si Leesya ni...aku lak leh lah merayau cari makan kat dapur tu ke, jalan sampai hall depan ke...ni tak, asyik teperap lam bilik jek...yang aku perasan, if si kecik ni nangis, orang lain tak mampu stopkan tapi terus jek bagi aku suh susukan...huhuhu...tapi bile G pegang, diam lak si kecik ni...behave jek...agaknye sebab G rajin cakap2 ngan dia...if ngan aku, tak sempat cakap pape, Leesya dah menekap muka kat dada sambil nangis ngan muka merah2...cari susulah...pe lagi...

Oh, balik cite asal...cikgu G tu bungkuskan satay, nasi impit, kuah kacang, kurma daging, ayam goreng, muffin, kek marble, roti jala, kari kambing...murah lak rezeki...tapi papehal pun kene tanya Mama dulu mana yang leh makan...Mama kata makanlah sket, wat rasa2...lagipun dah sebulan pantang...ok dah kot...tengok si kecik tu pun takde lak alergy ke hape...so dinner time, aku rasa2 lah sket satay, nasi impit kuah kacang, kek marble, roti jala kari kambing tu...fuh...lepas dah keinginan makan satay...yelah Raya hari tu tak dapat makan...:(

Leesya sekarang makin kuat dah...kuat menendang, mengamuk...tangan tu pun tak reti duk diam...dipukul2nye Mama dia bile lambat susukan...hehehe...padehal dia yang lambat sedut sebab nangis beriya2 sangat...dia dah boleh dah keraskan kaki cam nak berdiri...ni time nak mandikanlah...bersilat lak Wan dia nak control Leesya yang asyik "berjalan" ke depan bile dicondongkan...mampu dah angkat kepala tengok kiri kanan bile didirikan...kadang2 tu wat "bubble"...hehehe...maknanye kuaqkan air liur cam belon air...tapi yang pastinye...sume orang lega bile dia tido...seronok jek tengok sebab lena sangat...jeles tau...

Saturday, September 25, 2010

Makan rendang ayam kampung masa pantang...

Tadi pagi makan nasi lauk rendang ayam kampung...tapi santan kurang...hehehe...selamber jek...Mama kata dah boleh makan ayam sebab dah pantang week ke-3...orang kata makan ayam nanti gatal kat bawah tu...so far aku rasa bawah tu tak de lak bisa, perit or gatal...sebab before this pun pernah makan ayam...ayam kampunglah...tapi tak sure lak pe effect jangka panjang kan...:P

Kencing beyak si Leesya pun so far ok...yelah dia kan breastfeed...tiap kali tukaq pampers mesti de beyak...semalam 4 orang nurse dari Klinik Kesihatan Ampangan datang rumah...dah 5 kali datang...so semalam lawatan terakhirlah untuk check ibu dan anak...service dorang okla...dorang timbang Leesya...dulu masa lahir 3.2 kg...masa dia 9 hari, berat turun jadi 3 kg...dorang kata normal sebab dia kencing beyak...then semalam (19 hari) berat dia naik balik jadi 3.2 kg...bermakna Leesya sekarang sedang membesar dengan sihat...:)

Mama lak selalu bising nape Leesya asyik beyak jek tiap kali tukaq pampers...bagi aku normallah kot...then semalam alang2 nurse tu datang, tanyalah pasal ni...dorang pun kata normal...cumenye kene tengok warna beyak tu...

Pasal bangun malam lak...if perut Leesya ok, tak masuk angin...dia hanya bangun 2 kali...around 3 am and 6 am...susukan, tukar pampers and susukan balik...barulah dia lena...cumenye if G de, tido dia pun turut terganggulah dengarkan si Leesya nangis...sian dia kang kat office ngantuk2...degil orang suh tido rumah Salak Tinggi tu tak nak...rindu 2 permata hati konon...aku and Leesya lah...yelah kat sana pun kiteorang masih de beberapa anak jagaan...3 female cats...4 male kittens and 2 male cats...yang female, taklah risau sangat sebab pandai survive...yang male tu, kucing orang lain, saje suka lepak rumah...if datang, dapatlah makanan...yang kittens jek kene jaga sket sebab duk dalam cage...terlalu kecik lagi nak lepaskan...

Wednesday, September 22, 2010

Leesya selamatkan kiteorang daripada hangit...

Arghhh...ngantuk giler...hampir semalaman tak tido semalam...Leesya wat perangai...breastfeedkan dari 10 pm - 2.30 am...tak nak tido2 budak tu...mulanye dia terlena gakla lepas minum...bile pindahkan ke tilam pun lena lagi...tapi bile nak bedung jek, terbangun, nangis...so terpaksa susukan balik...maka tersengguk2 menunggu dia lak...G lama dah terlena tido bawah, tepi katil tu...jeles jek nengok...huh...yelah sok pagi keje...

Then tiba2 blackout...mengamuklah si Leesya ni tak jumpe punca susunye...aku lak meraba cari fon atas katil...hilang lak...then kejutkan G suh suluh jap guna fon kat Leesya ni...sian dia mengagau nangis tercari2...dah settlekan Leesya...suh G kuaq cari lilin lak...tetiba, Mama bising2 ketuk pintu sume orang...suh bangun, ready and jaga2 sebab main suis letrik kat depan tu dah berasap cam nak terbakar...kuat betul bau hangit...sebenarnye dah 2, 3 hari dah bau hangit tu berlegar2 kat hall depan tu...sampai dapur leh bau...tapi dorang tak sure mana puncanye...tuduh kipas silinglah, kipas duduklah...kononnye dah buka lama sangat...

Mama cam besalah cepat panik...bising suh Ayah call bomba...Ayah lak kata call TNB jek...aku yang tengah susukan ni, tak leh lak nak tengok pe cite riuh2 kat luaq tu...Mama buka pintu belakang and tingkap dapur...nak hilangkan bau hangit tu...sudahnye nyamuk sume masuk...kene lak kipas Leesya, kang bintat kene gigit...

Orang kata baby ni special...leh tau pe yang akan terjadi...leh tengok bende2 halus...so rasanye perangai Leesya yang tak mau tido tu nak bagitau yang nyawa kiteorang dalam bahaya...nasib baik tak jadi pape...orang TNB datang 4 am kot...tak taulah pe citenye kat depan sebab kiteorang dalam bilik...G dah lama lena balik...sian jek tengok kadang tergaru2 sebab nyamuk...aku lak before tido pakai losyen kat muka so tak de lah kene kacau...mamai2 jek kipaskan Leesya...sian dia panas, takut nyamuk gak...sampai pagilah tak leh on letrik...:(

Pagi ni lagi bagus...disebabkan hal semalam...sume orang tak cukup tido...sudahnye G and Mama lewat bangun pi keje...hehehe...G pi 8.15 am...Mama lak dekat 9 am kot...yang lain, bantai tidolah...Ayah yang tengah cuti, call Ah Kee suh settlekan main suis tu...9 am baru leh on letrik balik...sian Leesya lah tido berasap...hehehe...

Sunday, September 19, 2010

Atuk and nenek JB Leesya datang...

Semalam Atuk and Nenek JB Leesya (parent G) datang...bawa gak 2 orang cucu kesayangan tu and 2 adik bawah G...Ayen and Man...tujuan utamanye nak hantar Ayen tu balik Subang lepas cuti Raya lama...then alang2 lalu Seremban tu, singgahlah tengok cucu ni jap...

Sepatutnye dorang sampai around lunch hour...Mama pun dah ready makan tengahari...tapi manatau, bile G call dekat2 tengahari tu, rupenye tak gerak lagi...ish...7 pm baru sampai...masalahnye malam tu Brother Chik wat open house...besa 8 pm dah pi tapi family G lak sampai...aku lak yang tersepit tengokkan keadaan dorang ni...yelah...tetamu datang rumah tapi tuan rumah lak nak kuaq...conflictlah sket...solutionnye...AyahMa delay sket pi open house tu...siapkan makan family G...tapi family G lak suh AyahMa pi jek, pedulikan dorang, nanti pandailah cari makan sendiri...yelah aku kan tak berapa sihat lagi...so tak leh lah nak layan sangat...

CPU Ayah G tu rosak...dibawanye datang, nak suh G repairkan malam tadi gak...so esok dia leh amik bawa balik JB...dekat2 10 pm AyahMa balik...cakap family Mak Teh nak singgah tengok Leesya...so meriahlah rumah ni...family G + family aku + family Mak Teh...sumenye kerana Leesya...then family G minta diri nak balik...dorang ni tido rumah kiteorang kat Salak Tinggi tu...selesalah sket takde orang...nak masak2 pape pun leh...cumenye tak ingatlah pe yang ade dalam peti ais rumah tu...tah dah expired ke hape...

Pagi ni, kat rumah aku tu, dengarnye Mak masak nasi lemak...then terus kuaq hantar Ayen kat Subang...dah settle tu baru datang Seremban...plan AyahMa lak harini nak hantar Ila ke MRSM Serting tengahari...tapi lunch hour tu lah family G dijangka datang...conflict lagi...tapi family G sampai 3 pm...AyahMa lak dah siap2 nak gerak...erm, delay lagi siapkan makan dorang dulu then baru gerak...family G lak suh gerak jek, pedulikan dorang...pandailah nanti cari makan sendiri...aku gak yang pening tengok dorang2 ni...cam besalah Leesya nye pasal kan...disebabkan CPU Ayah G tu tak siap lagi, dorang pi Raya rumah jiran lama kat Senawang dulu...then only aman sket rumah ni...takde orang datang dah...sian kat Leesya jek tido dia asyik terganggu...akhirnye CPU tu siap and G pi hantar kat Ayahnye kat Senawang tu...

Hehehe...nasib baik G dah kemas rumah sebelum family dia datang...masa hujung2 pregnant dulu memang tak larat dah nak wat pape...tak terkemas pun...sapu2 rumah amatlah jarang...masak2 lagilah...

Thursday, September 16, 2010

Makan laksa Johor masa pantang...:P

Harini cuti sempena Hari Malaysia...so sume de kat rumah...alang2 Wan Penang datang tengok cicit first dia ni...Mama pun masaklah special sket...laksa Johor...besa time2 raya, first or second day, memang Mama akan masak...tapi kali ni delay sket sebab busy uruskan aku and Leesya...

Uish...memang mengugat imanlah...bau kuah yang tengah mendidih tu wat aku terliur jek...de gak aku intai2, tolong kacau2 kuah tu...bile takde orang lalu, amik bau...fuh...dah tak tertahan tu tanya Mama and G, boleh ke aku makan...? Geramlah tengok...tak sedar agaknye baru 11 hari berpantang...:P...Mama kata ok jek sebab kuah tu wat daripada ikan...yes...so pe lagi...petang tu kiteorang makan dalam bilik sambil tengok2 Leesya...dia dah puas minum susu tapi takmo tido...terkebil2 jek tengok Mama and Papa dia makan...hahaha...patutnye spagetti and kuah jek aku leh makan...tapi bile Mama takde...gatal gak tangan ni amik sket timun, bawang and daun pudina...rasa tak "chrunchy" lak tanpa timun...yela orang kata timun kan sejuk...takle makan time pantang2 ni...bawang ok...daun pudina pun tah leh makan ke tak...

Time dinner lak makan nasi lauk ikan parang masak sup asam...pastu sambung makan laksa...uish...takpe ke makan banyak laksa ni...? Takut gak if nanti2 effect kat badan...erm...nak wat camne...menggoda sangat bau laksa tu...G hanya mampu geleng pala...nantilah...dah sihat and de masa nanti nak try wat laksa Johor ni...harapnye sedap cam Mama wat...hahaha...leh ke...? Penggile spagetti betul...

First time Leesya pakai suar...

Hehehe...sebenarnye sebelum ni Leesya just pakai baju jer...size new born pun dah rupa cam gaun...labuh takat lutut...comei jek...

* Leesya @ 8 days...ni lepas mandi...pakai baju jek...rambut serabai baru lap...:P

Kali ni Wan dia pakaikan suar...hahaha...suar pendek hijau tu cam jadi suar panjang...yang suar panjang biru kenelah lipat hujung lak...comei2 budak petot ni...

* Leesya @ 9 days...comei2...

* Leesya @ 10 days...

* Leesya @ 11 days...cam polis trafik lak...

Wednesday, September 15, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2010...

Erm...rasanye tak terlambat lagi nak ucapkan Selamat hari Raya Aidilfitri kat sume yang membaca blog ni...walaupun dah Raya ke-5...hehehe...Raya kali amat2 berbeza sekali...ngan kehadiran puteri sulung yang diberi nama Mia Qaleesya...5 hari sebelum Raya...segala2 berubah dalam sekelip mata...

Soal pose jangan cakaplah...memang tak cukup...si kecik ni meronta2 masa dalam perut, tak bagi mama dia pose penuh sehari...mesti halfday jek...ni time Raya, lupakan jelah lemang rendang, ketupat lodeh, kuih2 raya, satay, soto...baju raya pun tak beli walau sehelai...sebab memang due date first day raya...G pun pakai baju persalinan masa kawen dulu wat pi solat Raya...erm...pic raya pun tak amik...malulah...muka pucat lagi...:P

Harini Leesya dah 10 hari...kuat and bersemangat betul dia...pernah dia cuba2 angkat kepala and badan sendiri...kaki and tangan pun dia boleh angkat tinggi2...sama jek perangai dia masa dalam perut dulu...kuat menendang and pandai respon balik...tak sabar nak tunggu Leesya besaq...boleh bawa jalan2...senang sketlah papa and mama dia...:)

Sunday, September 12, 2010

Welcome Mia Qaleesya binti Mohd Nur Radzi...

Erm...akhirnye ade gak masa nak update blog ni...if tengokkan title posting ni...sume mesti dah dapat agak...yes...Mia Qaleesya is our new born...healthy baby girl ni selamat dilahirkan di Hospital Besar Seremban, N9...pada hari Ahad 05/09/2010...jam 10.19 pm...

Syukur and rasa lega sangat2 semuanye berjalan lancar dan dipermudahkan Allah...dilahirkan secara normal...dan dengan sekali "push" jek...baby girl seberat 3.2 kg ni pun muncul...alhamdulillah...sakit pun tak lama...and takde komplikasi...

* Yang atas tag mama...yang bawah tag baby...

So sekarang aku dah bergelar Mama Mia...G...? Erm...tak sure lagi nak dipanggil pe...maybe Papa Mia kot...hehehe...oh...sejak de Mia Qaleesya ni...hidup bertambah busy...waktu tido kiteorang pun dah terbalik...ni pun sempat tulis sebab baby dah tido...tapi bergerak2 gak nak lepas dari bedung tu...if tak, keje dia kacau mama and papa dialah...jap2 nak breastfeed, kencing beyak, nangis2 terkejut mercunlah kadang2...tapi sekarang baby kene jaundis lak...so everyday nurse akan datang rumah check baby and mama...plus lately kene pi hospital balik tuk amik baby's blood...sian babyku...:(

Harini genap dah seminggu umur Mia Qaleesya and seminggu gak aku berpantang...so far kiteorang makin adaptlah ngan situasi baru ni...and aku pun dah kuaqkan first bowel sejak beranak ni...takut gak if jahitan kat bawah tu terbuka...naya beb...tak sanggup nak kangkang lagi...segan...sebenarnye banyak sangat nak cite ni...tapi nampak gaya Leesya tak bagi lak...nangis dah nak breastfeed...ok...nilah our Mia Qaleesya...

* Leesya @ 3 days...rambut dia masa kuaq tu camnilah...ala2 mohawk...terkejut mama dia...

* Leesya @ 5 days...macam2 mimik dia wat nak attention...

 * Leesya @ 6 days...kuat dia ni...selalu try angkat kepala sendiri...

* Leesya @ 6 days...sangat seronok tak berbedung yek...

* Leesya @ 6 days...baju dah macam gaun...jahat mama ni wat malu Leesya...:P

Thursday, September 2, 2010

Happy Birthday Ila yang ke-17...

Erm...harini birthday my youngest sister...Nur Adila Ramlan...jap jek dia dah besar...umo 17 dah...sekarang sekolah kat MRSM Serting, N9...biasanye hujung bulan baru dia balik rumah...tapi dengarnye sibuk trial SPM sekarang...so jaranglah balik...

Ila ni last among kiteorang 4 beradik...taklah manja sangat tapi dah namanye bungsu kan...besalah de wat perangai gak kadang2...selalunye gaduh mulut jelah ngan Ayahma...tanda tamat "discussion" is hempas pintu...memang bergegarlah rumah tu...tanda proteslah tu lepas lawan2 cakap...biasanye kiteorang yang len ni wat bodoh jek...lantaklah...

Perangainye memang senang naik angin...if tak dapat bende yang dia nak tu lah...tapi dari sudut lain...dia ni antara yang pandailah among us...tunggu jelah SPM nanti camne...ok kot...Ayahma pun tak risau sangat pasal study dia...Ila ni more independent...if compare to abangnye...yang sekarang tengah amik STPM...sambung kat sekolah lama jek...:P

Rasa cam lama jek tak jumpe dia...yelah aku pun dah duk rumah sendiri...dia lak balik pun maybe sebulan sekali jek...tahap kewangan aku pun nampak cam makin stable and bertambah2...syukur...tengoklah...if de rezeki...ingat nak bagi duit bulanannye yang tertunggak sejak Jan lagi...plus duit raya...tu pun if baby ni tak pakai banyaklah...masa depan...susahlah nak jangka pe yang jadi nanti...:)

Wednesday, September 1, 2010

Checkup ke-10 - Heartbeat tak stable...:(

Ingatkan checkup kali ni cepat and ringkas...tapi lambat gak...amik masa dekat 3 jam lah...datang 9.30 am habis dekat 12 pm...bezanye kali ni tak check darah...dorang assume HB tu sama kot cam last week...11.0...berat pun maintain 75 kg jek...:)

Masa jumpe nurse, lama pulak dia bagi dengar hearbeat baby...pelik gak...pastu panggil sorang lagi nurse...rupenye heartbeat dia jap normal jap laju...nurse sorang lagi tu kata maybe aku penat...then tanya aku pose ke...pergi keje lagi ke...tapi memang sejak akhir2 ni, susah betul nak lena malam2...badan penat tapi cam tak ngantuk lak bile baring...time tengok tv asyik nguap jek...siang pun takde dah wat keje2 rumah...weekday siang duk ngadap laptop and tv...malam pun tv lagi...weekend pun tak jalan memana...banyak tido and guling2 tengok tv...masak2 pun dah jarang2...

So, dah jadi camni nampak gayanye kenelah pose sekerat jek harini...and hari2 seterusnye tak leh pose dah...maybe baby tak cukup makan...sebab aku pun jarang makan nasi siangnye...masa berbuka jek makan nasi...lagi 1, takut lak aku takde tenaga if dekat2 nak beranak nanti...anytime jek leh bocor ni...push kan banyak guna tenaga...

Erm...risau lak pasal baby ni...sakit2 badan tu besalah...tak lena tido pon besa...cuma akhir2 ni...badan cam rasa lemah sket and makin sakit lak pinggang ni...sebab baby dah besar and berat kot...so dia bagi tekanan kat tulang belakang...tah bile lah dia nak kuaq...before or after raya...? G nak bayar zakat pun bergantung kat dia...:)

Tuesday, August 31, 2010

Happy Birthday Malaysia yang ke-53...

Huh...rasanye tak terlambat lagi nak wish Happy Merdeka Day to Malaysia yang ke-53...hehehe...walaupun tinggal sejam jek lagik nak masuk bulan Sep...oh...tema kali ni...1 Malaysia Menjana Transformasi...fuh...macam abstrak jek bunyik...aku faillah if bende2 abstrak ni...macam susah jek bayang pe yang nak ditranformkan tu...erm...tak kisahlah...ni agenda goverment...kite yang duk bawah2 ni...rajin2 lah keje...tu jek yang termampu untuk tolong goverment...:P

Harini cuti...paham2 jelah...cuti = bangun lambat...sifat malas menguasai seluruh rumah ini...G bangun2 tido dengan tanpa mandinye buka laptop kat hall...meninggalkan aku keseorangan berlingkar sensorang atas katil tu...aku sedar sebenarnye dia pi senyap2 tu...tapi malas layan...nak layan Facebooklah tu...selain busy search pasal kete lah...games lah...movies pun...baru ni dia download 2 citer: Salt ngan Vampires Suck...so semalam bukalah citer Vampires Suck tu...sudahnye tv tengok kiteorang...hahaha...citer busan...:P

Dah setengah jam G wat muka FB depan laptop tu...aku menyusul ngan rambut serabai...pegang towel...then landing kat sofa...sambung tido lagi...meow2 kat luaq tu pun kedengarannye aman jek...dah petang sket baru lepaskan anak2 meow tu...maka bertebaranlah lari sekeliling rumah...weekday asyik beli kat bazar jek...G kata banyak stall dah takde...so time cuti ni lah leh masak sendiri...masak mihun and ayam goreng...wat air ice cream soda + sirap + limau nipis...best sangat...!

Malam lak 2-2 ngadap laptop masing2...tv takde citer best...meow2 pun diam jek...kusyuk tengok orang main mercun kot...tergamam tak terkata...hahaha...yang penakut, larilah masuk rumah...macam Naruto...takut sangat, nyorok bawah meja...sampai tertido...umur jek 5 tahun tapi macam baby lagi...bile dukung bawa kuaq...meronta2 nak masuk balik...lawaklah Uto ni...

Oh...pasal baby lak...dulu kan dijangka dia kuaq on Merdeka Day...nampak gayanye...dia takmo merdeka lagi...sangat aman and selesa agaknye duk dalam tu...G lak tiap malam usap perut ni tanya "Baby...bile nak kuaq ni...? Lambatlah..."...and G plan nak beli durian Khamis ni...nak suh aku makan...kononnye nak cepatkan beranak...adeh...kene ke paksa2 baby ni kuaq...arghhh...nayalah aku...tengoklah camne...tinggal 10 hari jek lagi nak due date and Raya...:(

Friday, August 27, 2010

Braxton's Hicks (BH) Contraction...

  • keadaan di mana perut menjadi tegang.
  • selalu terjadi 2-3 kali setiap jam dan dalam 1-2 minit setiap kali.
  • dinamakan Braxton's Hicks (BH) sempena nama pakar perubatan yang menjumpainye tahun 1972.
  • terjadi seawal 6 minggu kehamilan tetapi ramai tak sedar kerana sangat ringan dan cepat.
  • bila di hujung kehamilan, kontraksi semakin kerap dan kuat dan kadang2 menyakitkan.
  • sebenarnye ia membantu melembutkan serviks dan menyenangkan ia untuk terbuka semasa proses bersalin.
Bagaimana rasanya?
  • bergantung, ada wanita yang rasa sakit, ada yang tidak.
  • selalunye tidak menyakitkan tapi mungkin perut rasa tidak selesa.
  • semakin dekat tarikh bersalin, semakin kerap dan kuat kontraksi BH berlaku.
  • kontraksi BH tidak teratur dan datang sekali-sekala, selalunye secara tiba2.
  • ia berlaku dalam masa singkat dan jarang berterusan selama beberapa jam.
  • perut akan menjadi tegang dan keras dan mungkin terasa sakit pada tengah perut hingga ke ari2.
Kerap terjadi apabila:
  • baby bergerak aktif.
  • semasa senaman atau angkat barang berat.
  • semasa urut perut.
  • semasa hubungan seks.
  • dehidrasi.
Beza kontraksi BH dan kontraksi kelahiran sebenar:

1) Kekerapan
  • Kontraksi BH: tidak teratur dan berlaku sekali-sekala.
  • Kontraksi sebenar: teratur dan semakin kerap dan kuat.
2) Kesakitan
  • Kontraksi BH: tidak sakit tetapi cuma rasa tidak selesa.
  • Kontraksi sebenar: sakit.
Tips kekal selesa semasa kontraksi BH:
  • tukar aktiviti atau posisi sekiranya merasa kontraksi BH akan datang.
  • rehat lebih lama, minum air dan baring pada sebelah kiri badan.
  • minum air secukupnya. Dehidrasi menyebabkan otot mengecut dan mencetuskan kontraksi BH.
  • buang air kecil dengan lebih kerap. Pundi kencing yang penuh boleh menyebabkan BH.
  • amalkan teknik pernafasan. Pernafasan yang dalam dan berirama akan mengurangkan ketidakselesaan.
Sebenarnye, aku pun tak tau if pernah kena kontraksi BH ni...tapi perut menegang tu besalah...agaknye dah kot...tak pasan jek...dah masuk weeks 38 ni...wat papepun sumenye sakit...:(

Tuesday, August 24, 2010

Checkup ke-9...:)

Tah2...nilah checkupku yang terakhir...pernah 1 malam minggu lepas, terbangun tiba2 sebab rasa cam perut kempis...terus raba2...fuh, kembung lagi...tapi bentuk dia peliklah...macam "lowered" jek...maka soknye wat research...rupenye tu simptom "kepala baby dah turun"...so anytime dalam 2 minggu ni kemungkinan baby akan lahir...huhuhu...if kire2, agaknye around Merdeka Day kot...or lately first week of Sept...tengoklah camne nanti...takuttt...

Checkup ni patutnye cepat jek tapi lama lak...tah dorang yang lembab or ramai orang...dah lah tak sahur tadi...rasa cam lama gile tunggu and lapar sangat...sian tengok G busan tunggu aku settle...tapikan...checkup kali ni, sumenye bagus...

1) berat turun 0.5 kg...:)
  • rasanye makan cam besa...taklah diet sangat...memang tak pantang2 pun...bedal jek pape yang teringin makan...pelik jek...berat turun tapi baby still gain weight...
2) HB naik 0.2...:)
  • hah...ni lagi pelik...ingatkan makin turun...sebab dah lama stop makan asid folik, vit B complex and vit C...maintain makan Gamogen jek...tapi tu pun on off...if rajin, before tido tu makanlah sesudu...dengan pose pun on off...ingat leh wat HB turun gak...hati pun lama tak makan...tahlah...tak paham...so dah masuk range selamatlah...11.0...
3) kepala baby dah turun...
  • part paling kelakar masa jumpe nurse...dia tanya nape perut ni senget ke kanan...hahaha...aku gelak jelah...pastu dia tekan2 bulatkan perut ni balik...rasa nak terkencing jek...tapi camtulah...bile balik rumah, perut ni senget balik...erm, tak kisahlah...asal baby sihat...heartbeat pun laju and stable...
So, baby and mummy are in good condition...hopefully time deliver nanti pun sama...wish me luck...

Totally miss sahur...

Sejak keje kat rumah ni...malas betul rasanye nak bangun pagi...biasanye ni lah yang terjadi...

4.45 am - Alarm phone 2-2 bunyi tapi pejam mata meraba bawah bantal...picit suh snooze lagi 5 minit...
5.00 am - Alarm phone still bunyi...tapi cam besa 2-2 ignore...
5.15 am - G paksa diri bangun...goyang aku suh bangun...then menonong mamai2 pi toilet...
5.20 am - G start masak or panaskan pape...aku lak mamai2 pi toilet...
5.35 am - Baru start makan depan tv sambil tengok cite Nur Kasih...busan tengok 2 kali...tapi tak de cite lain...so layan jelah...
5.55 am - Habis makan...if rajin, terus basuh pinggan...if tak, tinggal jek lam sink and menonong landing atas katil balik...
6.00 am - Dengar azan Subuh...
6.15 am - G tolak aku suh solat Subuh...tapi dia landing lagi...
6.20 am - G mandi...lepas solat...aku sambung berguling lagi...
6.40 am - G habis mandi and terus bersiap ke office...aku dah terlena...
6.50 am - G wat nasi meow and clear up taik2 dorang...
7.00 am - G start Afu then masuk balik kejut aku kata nak pi dah...
7.05 am - Salam G and muah2 sket...then dia tutup gate and bye2 dia sampai hilang dari pandangan...
7.15 am - Wish morning kat meow2 sume...tanpa mandi, alihkan cage anak meow and sapu pasir2 taik yang terabur...
7.30 am - Say bye2 to meow2 sume...kunci grill and tengok tv lak...
8.00 am - Terbangun sakit belakang...rupenye dah lama tv tengok aku...tutup tv and kipas...menonong sambung tido lam bilik...

Ni lah rutin weekday kiteorang...tapi tah camne...harini sume yang di atas tak berlaku...tapi ini yang terjadi...

8.00 am - Aku terbangun dengar G lam toilet...tengok tingkap dah terang giler...lalu teringat hari Sabtu ke harini...Selasa lah...then...eh, pose...? alamak, dah miss sahur...ah, lantaklah...lalu peluk bantal sambil tarik toto...
8.10 am - G kejut suh mandi...then cakap tak yah lah pose...sebab dah miss sahur...
8.20 am - Bersiap pi checkup...tapi baru teringat carta gerak baby lama tak isi...
8.25 am - Buka laptop and send mail kata online lambat sket harini...and isi carta gerak baby tu...dah lama tak kire...so hentam jelah masanye...dorang bukan check sangat pun...
8.35 am - Bergerak ke Klinik Kesihatan Salak Tinggi and sampai 5 minit kemudian...

Cite selanjutnye klik SINI...

Sunday, August 22, 2010

Tak sahur tak pose...

Erm...actually bukanlah tak sahur...tapi tak sempat bersahur betul2...meaning tak makan nasi...huhuhu...terbangun lambat...besalah dalam sebulan mesti ter'miss' sahur 2, 3 kali...so ni yang pertamalah untuk kiteorang...bangun 5.45 am bermakna tinggal 15 minit jelah untuk makan...plannye nak wat maggi 2 bungkus...tapi sudahnye G hanya sempat makan 3, 4 biji buah kurma and segelas air chcocolate Dutch Lady...aku lak minum air choc gak and G awal2 dah pesan aku pose sekerat jelah harini...pose sekerat pun nanti kene ganti fullday gak...huhuhu...baby punye pasalkan...ikut jelah...

Untuk lunch, aku wat mee goreng basah, 4 ketul nugget ayam and air nescafe O...rasa bersalah jek makan sensorang ngan dikelilingi meow2 yang sibuk nak2 gak...G lak sibuk betulkan motor Z kat luaq...as usual bile dah pose sekerat ni...baby still wat perangai walaupun aku dah makan...dari lunch time sampai petang...terasa kaki dia crawling2...maka berubah-ubahlah bentuk perutku ini...layan jelah...

Menu berbuka harini plannye wat mee goreng basah...habiskan baki mee lunch tadi...maybe goreng nugget sket and cempedak...nyum2...dalam banyak2 buah...cempedaklah paling aku suka selain mata kucing, longan, jagung, delima, mangga, sengkuang, kelapa...air kegemaran time Ramadan pun cendol jek...sebab susah nak jumpe hari2 besa...

Oh, harini 12 Ramadan...selama tu sempatlah aku pose 8 hari...and off 4 hari...untuk rekod, hari2nye adalah...
  1. 14/08 - fullday
  2. 18/08 - fullday
  3. 19/08 - halfday
  4. 22/08 - halfday
Yang halfday tu confirm punye kena ganti fullday...

Updated:

Hahaha...nak jadi cite...lepas siap aku masak mee goreng basah and telur dadar 2 biji (ni wat hiris2 letak atas mee)...G lak sambung goreng ayam 4 ketul...tengah2 goreng tu gas habis...yang sadisnye kiteorang takde stok gas...time tu dah 7 pm...hehehe...so dengan terpaksa relanye makan mee tanpa ayam goreng...tapi de la udang besar dalam tu...sian G...pagi tadi tak sempat sahur...petang lak tak sempat makan ayam goreng...cempedak pun tak sempat goreng...tunda buka pose sok jelah...so, lepas solat Maghrib...G pi lah kedai beli gas sensorang...sahur nanti sambung goreng ayam yang half cook tu...tu pun if terbangunlah...hofefully...

Saturday, August 21, 2010

Mengah di Bazar Ramadan Persint 2 Putrajaya...

Harini agenda kiteorang kemas rumah jek...pastu dari lunch time sampai petang sume bantai tido...bergelimpangan...aku dalam bilik...G kat hall...meow and anak2 meow de yang atas sofa and bawah meja...aman jek rumah...petang around 5 pm baru kuaq...kali ni pi Bazar jauh sket...Bazar Ramadan Persint 2 Putrajaya...

Pedulikan sarat2 tak larat ni...jalan jek bazar tu...banyak gak stalls and orang...tak taulah nak beli pe asalnye...tapi akhirnye G decide makan mee goreng basah...aku nasi putih ayam merah and begedil...kuih lak samosa daging and kuih keria...air 2 jenis: jus epal and sirap bandung cincau...fuh...confirm dah aku tak larat jalan banyak...sampai jek kat kereta...mengah gile...rasa berpinar pala ni...taubat dah tak sanggup jalan banyak...

Akhirnye berjaya gak pose penuh harini...erm...mencabar betul pose Ramadan kali ni...malas gak nak manjakan diri ni...ponteng2 pose...tapi nak wat camnekan...baby paling penting...:)

Friday, August 20, 2010

Tanda2 hampir bersalin...

Harini genaplah aku 37 weeks...orang kata bile2 masa jek ni baby leh kuaq...ikut suka dia lah nak siang ke malam...uish...berdebar hati ni bile pikir2kan...if sakit siang, nampaknye sensoranglah aku meraung agaknye sementara nak tunggu G balik...dah lah dia keje KL...sejam gak lah nak sampai rumah...huhu...tapi berharap sangatlah sakitnye malam...jalan agak lengang...and parking Hospital Putrajaya tu pun banyak free kot...harapnye nanti ward tak penuh...

Sekarang wat pape pergerakan pun sakit...if duduk kat lantai, nak bangun tu punyelah payah...G kene tolong tarik tangan...if baring terlentang depan tv lak, sure2 pinggang ni sakit macam nak cramp...mesti kene mengiring...nak masak2 pun tumit cepat sakit...jalan banyak pun cepat mengah and sakit belakang...senang cite...bersandar tengok tv jelah sambil usap perut...sure baby response back...maka bergerak2lah perutku ke kiri ke kanan...hehehe...

Kat bawah ni dilistkan tanda2 hampir bersalin...setakat ni aku hanya alami simptom no 1 and 2 jek...if dah sampai tahap kuaq lendir campur darah tu atau air ketuban pecah, cepat2lah ke hospital...

1) Baby turun ke bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala baby dah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. You all mungkin terasa:
    • Sakit di bahagian kelangkang kerana baby menekan.
    • Kerap buang air kecil kerana baby menekan pundi kencing.
    • Sakit perut, memulas.
    • Kerap buang air besar.
    • Kerap terkentut.
    2) Sakit belakang
    • Baby beralih dan menekan tulang belakang.
    • Untuk kurangkan sakit belakang, posisikan diri seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan jap. Ulangi lagi.
    • Boleh gak kurangkan sakit dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran.
    • If susah berjalan, suruh husband urut belakang dengan kuat semasa kite baring mengiring.
    3) Kontraksi yang tetap dan berterusan
    4) Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis
    • Doktor akan check vagina.
    • Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10 cm.
    5) Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
    • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
    • Lendir bercampur darah lak keluar bila pintu rahim mula membuka.
    • Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
    6) Pecah air ketuban
    • Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina.
    • Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
    Bila perlu ke hospital?
    • Kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. 
    • Keluar air ketuban.
    • Pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
    • Keluar darah dari vagina.
    • Apa saja masalah yang dialami.

    Thursday, August 19, 2010

    Terpaksa pose halfday...

    Sejak mula Ramadan ni...plannye ingat nak pose 3 days and off 1 day...camtu seterusnye sampai due date...off tu sebab risau HB yang makin turun and sian kat baby ni...lagipun menurut Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), perempuan hamil atau menyusui dibolehkan tidak berpuasa sekiranya dia khuatir akan kesihatan diri dan babynye tetapi diwajibkan mengqada' pose di kemudian hari...tak caya...klik link JAIS tu...lagipun...penat dengar G tu pesan hari2 if baby ngamuk, buka jelah pose...bile pikirkan balik...kite memanglah tahan, ok jek...tapi baby kat dalam tu tah camne...

    Mulanye memang plan Ramadan ni berjalan lancar...baby behave...aku pun rasanye cam ok jek sebab keje kat rumah...taklah lapar or dahaga or penat kene panas kat luaq tu...bahagia duduk celepot depan laptop, mengadap tv...memang banyak masa berehat...penat layan 4 ekor meow kecik jelah...berlari riang dalam rumah panjat sofa sume...petang lak...G balik around 6 pm camtu terus pi Bazar Salak Tinggi ni...de lah 4, 5 kali pi...2 hari first sampai hujung berjalan tengok makanan...sudahnye malam tu sakit pinggang...sekarang if pi pun jalan half jek...cari makanan tertentu then balik...nak masak2 bagai pun tak larat sangat...cepat jek tumit ni sakit, berdenyut2...

    Harini 9 Ramadan...ikutkan plan, aku dah 6 hari pose and 2 hari off...tapi harini patutnye fullday pose tapi lunch time tadi...baby ni ngamuk sakan...bergoncang2 perut ni dibuatnye...entah pe yang tak kena...lapar kot...pujuk2, usap2 perut ni suh dia tahan few hours lagi, pun dia takmo dengar...so atas dasar risau...terpaksalah aku berpose sekerat jek...menu paling cepat adalah nasi + telur goreng kicap...habis jek makan, baby behave as usual...erm...baby lapar rupenye...sianlah sayang bucuk2 ni...

    Erm...kesimpulannye...dalam fasa late pregnancy ni, if nak pose gak...kenelah ikut rentak baby...kite mungkin rasa ok, sihat nak teruskan pose fullday walaupun kadang2 rasa cam gigil2 sket...tapi baby kat dalam tu mungkin lapar or de masalah tertentu yang kite tak tau...so pose sekerat jelah if baby protes yek...sian dia...

    Monday, August 16, 2010

    Checklist to hospital...

    Minggu ni dah masuk 36 weeks...patutnye checklist barang nak bawa pi hospital dah siap pack...tapi malas betul nak kemas...barang2 penting rasanye dah ade kot...yela2...bag akan dipack slowly...hope takde lak yang tertinggal...

    1) For labour:
    • slipper
    • sock
    • outfit to wear in labour (if don't want to wear the hospital gown)
    • massage oil or lotion
    • lip balm
    • snacks and drinks
    • watch with a second hand to time contractions
    • relaxation materials (books, magazines, etc)
    • toiletries
    • towel, hairbrush, toothbrush and toothpaste
    • disposable underwears
    2) For husband:
    • change of clothes
    • snacks and drinks
    • camera or camcorder
    3) After the birth:
    • going-home outfit
    • breastfeeding bras
    • breast pads
    • maternity pads
    • toiletries
    • towel, hairbrush, toothbrush and toothpaste
    • sweater
    • disposable underwears
    4) For baby:
    • going-home outfit
    • blanket with hood
    • pampers
    • mittens and booties
    • towel
    • wet pad
    • toiletries (powder, lotion, ect)

    Saturday, August 14, 2010

    Tak pose and berhabis RM400 lagi untuk baby...:(

    Hehehe...harini tak pose...selamber jek cite kat orang...bukan ape...takut lak kalau2 baby ni lapar...sian dia...lagipun, this week dah masuk 36 weeks...orang kata dah agak sarat...tapi aku tak lak rasa sarat sangat...rasa cam tak larat jalan, cepat mengah, sakit tumit, tido malam tak lena sebab sakit pinggang, senak perut lepas makan, sakit tulang rusuk sebab kene tendang, perut berangin, kerap kencing tu besalah...erm...sabar jelah ngan kerenah baby ni...

    Walaupun tak pose, tak best lak nak makan2 depan G...besanye memang kiteorang makan share2...takut lak kang tak sengaja ter'offer dia nak tak...hehehe...naya...so pagi tu sahur cam besa...then tido balik...tengahari minum air chocolate Dutch Lady jek...ni pun untuk baby and tenaga...sebabnye petang pi Manjaku Baby Center kat B.B.Bangi tu...beli bath tab and mat, 6 bottles storage and cooling bag, blanket, 2 pillow and bolster case, Snow infant milk powder (mak mertua suggest ni), nose cleaner, sterilizing tablet (try pakai tablet dulu sebab sterilizer mahal sangat)...fuh...habis RM400 gakla lepas diskaun RM100...huhuhu...

    Lepas tu, pi Bazar Ramadan kat Shell tu...suka sangat...beli nasi lemak sotong, char ktiaw special (ala de 2 udang besar jek), samosa, air tembikai, roti bom and apam telur (makcik yang jual tu siap bagi yang paling panas sebab aku preggy, seronok lak dia teka2 jantina baby ni sementara nak tunggu dia masak tu tapi sayangnye tekaan dia salah...hehehe...berkerut muka tak puas hati)...pusing Bazar tu 2 round jek...mengah dah...besa 3 round...perut dah berat...penat terhuyung-hayang...plus sakit pinggang jalan banyak harini...:P

    Friday, August 13, 2010

    Hukum tak puasa kerana mengandung...

    Harini genaplah aku masuk 36 weeks...uish berdebar tunggu pe akan jadi hari2 seterusnye...yelah orang kata sekarang hari2 menunggu baby...tah bile masanye, baby yang tentukan...aku pun rasanye berkemungkinan bersalin before Raya...ikutkan firstday Raya tu due date...tapi tengok rupe perut ni, gaya cam kepala baby dah turun ke ruang rangka tulang pelvis...tak boleh lasak2 sangat dah...de gak tertanya2 boleh ke pose Ramadan ni memandangkan aku de masalah HB...so ni antara info yang boleh digunapakai...ikutlah diri masing2 nak pose ke tak...

    Soalan:
    Apakah hukumnya bagi seorang wanita yang mengandung meninggalkan puasanya di bulan Ramadan atas sebab mengkhuatiri kesihatan diri yang tidak berupaya melakukan kerja-kerja hariannya?

    Jawapan:
    Menurut pendapat ulama mazhab Syafei bahawa wanita hamil dan menyusui apabila khuatir mengalami bahaya maka mereka wajib berbuka, tidak payah berpuasa. Dan dalam keadaan ini mereka hendaklah mengqadha puasanya kelak.

    Dalam satu riwayat dari Anas bin malik Al Ka'bi berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya Allah SWT telah meringankan bagi musafir dalam ibadat puasa dan separuh dari solat dan bagi wanita hamil dan menyusui (ia meringankan) puasa".Hadis di atas merupakan dalil bagi wanita yang sedang hamil atau menyusui boleh berbuka puasa.

    Sumber:
    Website Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)

    Wednesday, August 11, 2010

    Salam Ramadan 2010...

    Harini hari pertama umat Islam berpose di bulan Ramadan untuk tahun ini...harini gak aku start work from home (WFH)...saje nak rehatkan diri awal...lagipun dah malas nak dress up pi office...Ramadan kali ni tak mungkin sama macam Ramadan dulu2...banyak yang dah, sedang dan akan berubah sebelum Raya menjelma...ni comparison untuk last and current year...:)

    Condition diri
    2009:
    Maintain tembam jer...
    2010: Bukan takat tembam tapi makin memboyot sebab preggy 9 bulan and menunggu masa meletup...

    Condition husband
    2009: Less responsible sebab duduk ngan mertua...
    2010: More responsible sebab dah duduk rumah sendiri and waiting for our new comer...

    Condition family
    2009: Still berdua....
    2010: Still berdua but coming soon new comer maybe before Raya ni...

    Condition pose
    2009: Tak penuh sebab hal pompuan...biasalah...
    2010: Boleh penuh tapi tak mungkinlah sebab kene consider si kecik ni...

    Condition sahur
    2009: Mama yang kejut and prepare sume makanan...tinggal bangun makan jek...
    2010: Terpaksa bangun sendiri and if tak miss, G yang prepare sume makanan...

    Condition berbuka
    2009: Weekday biasanye tak sempat berbuka kat rumah Seremban...so kenelah singgah mana2 kedai tepi jalan...kopak wei time tu hari2 makan luar...weekend lak sibuk nak masuk gak bazar yang memang dah tau bile masuk susah nak keluar balik sebab ramai sangat orang...padehal Mama dah confirm masak kat rumah...:P
    2010: Weekday or weekend depend pada kerajinan...kadang2 masak...kadang2 bazar...tapi dah boyot2 ni, bazar jelah...senang cite...

    Condition terawih
    2009: Selalu miss sebab bile sampai jek rumah, orang dah nak start Isyak...
    2010: Lagilah miss sebab keboyotan diri and G pun risau nak tinggal aku sensorang kat rumah...so 2-2 tak pi...

    Condition career
    2009: Keje as temp kat company based Netherland kat KLCC...gaji cukup2 makan...
    2010: Keje as perm kat company based US kat Cyberjaya...gaji naik seganda...syukur...

    Condition rumah
    2009: Duduk ngan family...so makan minum ditanggung beres...
    2010: Duduk sendiri...so makan minum either dimasak or dibeli...

    Condition kuih raya
    2009: De masa buat untuk makan sendiri, bagi family Penang and mertua kat JB...siap sempat menjual 4, 5 balang kat officemate...
    2010: Takde masa langsung...so if beli pun maybe bukan akulah yang makan...time tu tengah berpantang kot...

    Condition baju raya
    2009: Boleh lagi melaram ngan baju kebaya...
    2010: No baju raya at all...if pilis dah menempel kat dahi...takde maknanye aku berdandan cantik2...huhu...

    Condition duit raya
    2009: De budget untuk parent and siblings include Wan Penang and Maktam kat Rembau...untuk budak2...masih tak mampu...
    2010: De budget untuk sume yang diatas...still no budget untuk budak2...tapi nampaknye nanti aku yang dapat duit raya...on behalf my baby...:)

    Condition hari raya
    2009: First year raya as wife...so balik rumah G dulu then 2 kampung dia...Pontian and Batu Pahat...then only balik rumah aku then ke Penang and Rembau...
    2010: Second year raya as wife...dah boyot gile ni...tak berayalah aku tapi berpantang di rumah family kat Seremban...takde maknanye nak jenjalan beraya rumah orang...but korang yang kene datang jengah aku and baby...plus jangan lupa selit duit raya baby yek...

    Erm...panjang betul list...so papehal pun...selamat berpose and selamat beramal di bulan mulia ni...:)

    Friday, July 16, 2010

    Posisi tidur semasa hamil...

    Harini genaplah aku masuk 32 weeks...jap jek dah 8 bulan...dah mula tak selesa nak tidur malam...asyik terbangun sebab baby debik2 and sakit belakang bila nak kalih2...bila tidur terlentang lak sakit pinggang...ni baru bab tidur...bab nak jalan pun sama...rasanye nenek jalan pun lagi laju dari aku...minggu ni dah mula sakit ari-ari...de gak buat research pe masalah and cara mengatasi...puncanye maybe kedudukan kepala baby tu dah menghala ke bawah so rasa cam berat and "penuh" jek...and bahagian pinggang ke bawah tu dah mula ready untuk deliver...dulu pernah gak tanya private doc, dia kata tu normal...memang expected time2 hujung ni...masalah aku lak bile kaki kiri ni pijak jek lantai, rasa sakit mencucuk2 kat part tut...kaki kanan ok jek...tapi sejak kene ni 2,3 hari lepas, belakang betis kaki kanan ni pun cam nak cramp tapi tak cramp2...maybe sebab tekanan dari kaki kiri...so sekarang aku jalan buruk and slow...terhencut2 and slow sampai kadang2 kene paut papelah kat kiri kanan takut tergolek lak...naik turun tangga lagilah...huhuhu...sabar2...baby punye pasal kan...

    Oh, pasal cara mengatasi tu, siang kene jalan banyak and kerap...if keje duk mengadap laptop jek, tiap 2 jam kene jalan2...malam lak baring angkat kaki sambil tengok tv...ni untuk rehatkan badan and kurangkan bengkak kaki...before tidur, suruh hubby tu sapukan minyak panas seluruh kaki and belakang pinggang...untuk buang angin, lancarkan urat and elakkan cramp...weekend if larat boleh exercise jalan2 window shopping barang baby...if penat and mengah boleh rest jap kat seat2...tak sape berani marah pun...siap bagi space lagi...:)

    Ni nak listkan antara penyebab tidur tak lena time trimester ketiga ni:
    1. perut yang semakin membesar and mengeras.
    2. baby yang suka mendebik and menendang.
    3. sakit belakang atau pinggang.
    4. pedih ulu hati.
    5. insomnia.
    6. sesak atau susah bernafas.
    7. kencing malam.
    8. cramp kaki.
    Posisi yang terbaik:

    1) tidur mengiring ke kiri

    • tidak menyekat aliran darah dan nutrien daripada ibu ke plasenta dan baby.
    • bengkokkan kaki untuk elakkan cramp.
    • untuk lebih selesa, boleh letakkan bantal di celah peha.
    • sekiranye sakit belakang, alaskan bawah perut dengan bantal.
    • jika pedih ulu hati, tinggikan bahagian atas badan (dari kepala ke perut) sedikit dengan menggunakan bantal.
    2) tidur mengiring ke kanan
    • tiada masalah selagi selesa tapi digalakkan mengiring ke kiri supaya baby mudah bergerak.
    Posisi yang harus dielakkan:

    1) tidur terlentang

    • boleh sebabkan sakit belakang dan pinggang sebab tekanan dari baby.
    • sembelit.
    • darah tidak lancar.
    • penghadaman terganggu.
    • sesak atau susah bernafas.
    2) tidur meniarap
    • beri tekanan kepada baby and breast.
    • sesak atau susah bernafas.

    Tuesday, July 13, 2010

    Checkup ke-6 - Hb makin turun...

    Harini 8 am pi monthly checkup yang ke-6 kat Klinik Kesihatan Salak Tinggi (KKST), Sepang...dah busan sebenarnye...asyik timbang, check blood pressure, amik darah, check urine, ect...sumenye lepas accept for darah...huhuhu...kali ni kene bebel lagi ngan nurse tu sebab Hb makin turun...rasanya aku dah tingkatkan makan hati lembu, sayur, minum Anmum 2 scoop (dulu 1 scoop jek sebab kene diet), vit C (dorang bagi banyak, aku sebatlah 3, 4 biji sehari)...ni carta penurunan Hb aku sejak preggy...
    1. 09/03 - 13.2
    2. 06/04 - 11.3
    3. 04/05 - 11.4
    4. 01/06 - 10.2
    5. 29/06 - 10.1
    6. 13/07 - 09.7
    Huhuhu...nurse kata bahaya if berterusan turun...takut baby kurang dapat oksigen...kesannye tumbesaran terbantut, baby kecil, lemah...takutlah pulak dengar...tapi dia kata sempat lagi nak berusaha tingkatkan Hb tu...nampaknye kenelah aku try gak telan Iron tablets (Ferrous Fumarate) tu 2,3 kali sehari...kene makan 2 jam before meal...huhuhu...tak suka...

    Tapikan masa scan kat private doc, dia kata Hb low ni normal sebab time2 camni darah tu actually bukanlah low tapi cair...so sekarang aku pun confuse nak ikut yang mana...last choice terpaksalah telan jek ubat tu at least 2 kali sehari...banyakkan makan hati lembu, bayam, susu Anmum...tapi kurangkan nescafe, kopi, soya sebab bende2 ni menghalang penyerapan iron tu...conflictla situasi aku ni...kene makan itu ini tapi still kene maintain berat...berat tu no hallah...turun naik between 73 - 74 kg jek...hehehe...berat ek? tapi masih dalam range selamat...yela bile preggy, normal berat naik between 10 - 15 kg...:)

    Second solution untuk tambahkan Hb tu adalah dengan makan Gamogen...ala brand Gamat Healin tu...dulu pernah gak makan sebab badan penat sangat masa ulang-alik keje Seremban-KL...so far time tu jaranglah demam...ni makan balik sebab nak naikkan darahlah...harap berkesan...2 sudu sehari...1 sudu before pi keje...1 sudu lagi before tidur...eloknye makan masa perut kosong...tapi tah bilenye nak kosong sebab 2 jam lepas lunch kene makan iron tablet tu...macam2 ubatlah telan...

    Kali ni punye checkup, kene inject kancing gigi...dulu pun dah amik, ni 2nd time...sakitnye cucukan jarum tu macam kene tulang...kebas seharian...pastu tunggu untuk jumpa doc lak, scan untuk tengok tumbesaran baby...tapi tetiba nurse yang inject tadi jerit2 panggil...dia kata tak yahlah tunggu doc, dia takde...erm, patutla tak gerak2 list yang menunggu tu...makin ramai sampai takde seat...so just amik ubat kat farmasi then balik...ubat2 tu memanglah free...just tak termakan (sebab tak suka) and dah berlambak sangat (iron tablet especially) kat rumah tu...:P

    Petang, work from home (WFH) jek...sebab G the whole day on leave...suka2 jek...kata cuti tinggal 2,3 hari...habis teman aku pi checkup every months...ni lagilah worse sebab masuk jek 3rd trimester, twice a month checkup...busan...jeles jek tengok dia tidur...huh...:(
    Related Posts with Thumbnails