Sunday, June 27, 2010

Cramp kaki yang tersangat sakit...

Hari Khamis malam aku diserang cramp kat betis kaki kanan...tak perasan pukul berapa...tapi rasanya sebab hujan...cuaca sejuk...awalnye nak regangkan kaki, mengeliat tapi tertiba2 cramp...cepat jek dia naik dari pergelangan kaki menghala lutut...biasanye aku urut sendiri sebelum dia merebak...tapi dengan perut yang dah mengeras, membulat ni...susah pulak nak capai kaki sendiri...aku picit lengan G cakap "cramp2" sambil mengerang...dia pun ngan pantasnye tau pe nak dibuat...terus bangun urut2 hujung jari and betis tu so that otot2 jadi lembut...if dia tak urut cepat, sure2 aku nangis...sebab sakit tu 1 hal tapi sebenarnye aku takut if cramp tu berpanjangan berhari2...yang kelakarnye...masa G urut tu, dia leh lagi membebel kata puncanye aku tak makan sayur banyak...aku lak tak kuasa nak balas balik sebab sibuk menahan sakit...pastu 2-2 tido balik macam takde pape yang berlaku...hahaha...

Pagi tu bangun, tanya G...samada dia ingat tak aku kene cramp...G kata ingat...then tanya lagi, ingat tak pe dia bebel2...G kata tak...aku dah gelak2...G wat muka tak puas hati, paksa aku bagitau...aku cakaplah dia bebel pasal tak makan sayur tu...G tak caya...nampak sangat dia mamai2 jek urut aku time tu...takpelah sayang...janji dia tau pe nak dibuat bila time kecemasan camtu...

Biasanya if malam kene cramp, pagi tu kaki dah ok...tapi kali ni paling teruk rasanya...tengkot2 lak aku berjalan ke toilet...huhuhu...takkan nak ke office berdengkot2 camni...erm, terpaksalah work from home (WFH)...sibbek takde meeting...WFH ni senang...nanti agak2 dah tak larat sangat nak pi office, WFH jek...

Sampai malam, aku jalan berdengkot2...ish tak leh jadi ni...camne nak jalan2 IOI Mall hari Sabtu...? Malamnye aku suh G urut ngan minyak panas...mengerang jugaklah aku tahan sakit...pagi Sabtu bangun, ingatkan kaki dah ok tapi tak jugak...huhuhu...taklah berdengkot sangat tapi kene jalan slow2 and banyak rehat kat seat mana2 sebab bawah perut lak sakit2...ni tak sure lak sebab pe...takkan berkait ngan cramp...? sempat shopping jap jelah kat IOI Mall semalam...

Dah 2 hari kaki ni sakit sebab cramp...erm...takleh jadi ni...malam tadi aku cuba naikkan kaki ke dinding beberapa minit sambil dengar radio...G lak dah lama dibuai mimpi...pagi ni, bangun2 terus hilang sakit cramp tu...ooo...petua baru ni...kalau kaki cramp tu amik masa berhari nak baik, naikkan kaki ke dinding beberapa minit sampai lenguh...sure baik lepas tu...hehehe...

Saturday, June 26, 2010

Selamat Hari Ulang Tahun Perkenalan yang ke-7...

Harini hari ulang tahun perkenalan kiteorang yang ke-7...teringat lagi 7 tahun dulu...hari Khamis malam around 10 pm lepas kelas Tamadun Islam kat UKM...G tegur masa aku on the way to Pusanika...memang kelakar...ingatkan kene tegur dengan abang senior yang islamic sebab aku senseng baju sampai siku...time tu environment islamic sangat kuat...tapi bukan...rupanya saje nak berkenalan...G kata kiteorang kawan sekelas...hahaha...aku pun tak pasan...tak kuasa pandang laki lain time tu...sebab aku pun dah ade boyfriend (masa tulah)...manatau...berjodoh lak ngan "abang senior" ni...

Harini takdelah nak celebrate pape pun...lepas masak sambal sardin, telur rebus bersos cili, bendi sambal kicap and panaskan rendang hati (mak G buat)...around 3 pm, baru kuaq...G de business appointment ngan Wani kat Old Town IOI Mall, Puchong...Wani ni 2nd client freelance dia...sangat jarang jumpe...2 bulan sekali kot...sebab bos dia selalu lambat bagi feedback everytime G siap new version of website...order mocha ice blended jek...tu pun RM7.30 kot...hehehe...Wani belanja...habis bincang 2 jam kemudian, then jalan2 usha barang baby lak kat Jusco...

Beli simple things jek macam pampers, nappy liners, napkin cleanser, pins, 1 set make up (bath cream, shampoo, powder and lotion), towel, face towel, baby wipes, cotton buds...berhabis RM150 la jugak...set baju, bedding sume akan dibeli akhir bulan ni...shopping ngan mak G kat JB...masa jalan2 area baby things tu, terjumpalah risalah "Mother & Baby Buying Guide" ni...printed by Aeon Jusco...sangat bagus...sebab kiteorang memang tak wat checklist lagi...lagipun Jusco Baby Sales ni berakhir sok...suka tengok playpen (katil baby), cantik and colorful tapi tengah survey2 lagi...nanti2 jelah beli lepas dapat duit kutu hujung bulan 7 ni...

* Front page...cute baby boy ngan bulu mata lentik...

* Baby + mummy checklist + baby development chart...

 * Back page...cara2 mandikan baby...

Sejak masuk 7 bulan ni, badan selalu sakit2...sakit pingganglah, cramp kaki, sakit bawah perut lepas makan, perut pun merekah2 merah and keras jek...rasa cam nenek kadang2 tu...jalan pun kadang slow and terbongkok2...ni sejak kaki kanan cramp Khamis malam tu, terus takle jalan2 shopping complex lelama...jap2 kene duduk sebab bawah perut and tumit kaki ni sakit...ish...kene beli barang baby cepat2 ni...takut hujung2 nanti dah tak larat nak jalan2...

For dinner, we decide makan kat Nasi Kandar Pelita sebelah IOI Mall jek...aku makan ktiaw goreng and roti canai, G makan nasi kandar lauk udang and sotong...hehehe...dulu G tak pernah makan makanan Penang cam nasi kandar, pasembur...tapi sekarang makanan tu lah yang dia tercari2 bila makan kat kedai "nasi kandar" area KL ni...dah rasa yang ori from Penang, sure2 punye nak lagi...hahaha...

Thursday, June 24, 2010

Happy Birthday Kero yang ke-18...

Hahaha...today birthday Kero...satu2nya adik lakiku...nama dia sedap...Khairul Asraf bin Ramlan...aku jek yang suka panggil2 Kero...anak2 sepupu pun panggil dia Abang Keroro...cam kartun tu...

Umur dia sekarang 18 tahun...jap jek sume adikku dah besar...tak lama lagi kawen, beranak sume...erm...sekarang dia amik Form 6 kat Sek. Men. Keb. Ampangan, Seremban, N9...budak laki biasalah...SPM tak berapa nak ok barulah nak menyesal bagai...hah, terpaksalah amik STPM lak...

Seperti biasa aku plan nak belanja makan ramai2...paling kuat pun aku nak bagi duit jelah if tak sempat nak belanja makan...lantaklah nak spend camne kan...? Bila nak belanja...? Maybe next week, if ayah balik Seremban or tunggu Lena balik from Mesir mid Julai nanti...tengoklah camne...

Siang tu busy sangat...HR nak macam2 documents lak...dah fax tapi tak dapat kot...request send by email lak...malamnye sebab penat sangat kot...kene cramp kaki lak...huhuhu...

Monday, June 21, 2010

Selamat Hari Ayah 2010...

Erm...tak pasan pun Hari Ayah semalam...ni terpasan pun masa on the way pi keje pagi tadi...dengar radio dalam Afu...nape aku panggil Hari Ayah...? sebabnye...aku panggil "Ayah"...ayah mertua pun panggil "Ayah" gak...

Erm...besanya tak beli hadiah2 ni...aku lebih senang belanja makan besar...hahaha...besar mana...? ala macam dinner mewah2 1 family gitu...nasi kosong dengan ikan kerapu sweet sour, udang goreng tepung, daging masak merah, telur bistik / bungkus...makan ramai2 macam ni memang telah lama dipraktikkan...leh buat kiteorang lagi rapat, mesra, sangat seronok rebut2 makanan tu...pendek kata...makanan is more berharga dari hadiah...hahaha...tapi ayahku kat JB...bile nak belanja ni ek...?

Delay sketla...tunggu Lena balik dari Mesir mid Julai ni...pastu celebrate 3 birthday sekaligus...Kero (24/06), Ayah (04/07) and Lena (12/07)...yeah...aku belanja...lagipun hadiah paling berharga yang aku nak bagi sebenarnye tak siap lagi...hehehe...iaitu menjadikan ayahku seorang datuk...hahaha...baby, jangan makan banyak yek...nanti bam sangat susah mama...tumbuk mama hari2 pun takpe...mama suka...:)

Oh, G pun bakal menyambut Hari Ayah...Ayah ke Daddy ke Papa ni...? yang pastinya aku adalah...Mama...nanti kite decide...baby...baby nak panggil pe ek...?

Tuesday, June 15, 2010

Penang's ferry trip...

Semalam (14/06/2010) offday...sajer release tension...hahaha...padehal keje sekarang taklah tension mana...sebenarnya saje nak rehat2...alang2 dah sampai Penang ni...saje lepak lama2...

Sebab tak rushing ke KL, plan nak naik ferrylah out from Penang...jalan keluar dari pulau ke seberang free...tak kisahlah by bridge or ferry...tapi bila masuk pulau, kene toll RM7.00 (kereta)...tambang ferry pulak...
  1. Pejalan kaki (dewasa) - RM1.20
  2. Pejalan kaki (kanak2) - RM0.60
  3. Kurang upaya - percuma
  4. Basikal - RM1.40
  5. Motor - RM2.00
  6. Beca/motor 3 roda - RM3.00
  7. Kereta - RM7.70
  8. Lori 4 roda - RM13.20
  9. Lori 6 roda - RM27.50
Disebabkan semalam hari Isnin, walaupun peek hour (1 pm)...kereta yang beratur tunggu turn nak naik ferry kat Terminal Feri Raja Tun Uda (pulau) tak lah panjang sangat...seronok and teruja...tapi terpikir gak if aku mabuk laut ke time2 preggy ni camne...manatau pengsan ke, muntah ke...aah, tak kisahlah...G kan de...dari jauh dah nampak dah ferry "Pulau Rimau" sampai...tapi rupanya Afu tak muat nak naik...huhuhu...then ferry "Pulau Talang-talang" lak sampai...nama ferry2 ni diambil sempena nama pulau2 sekitar Penang...ferry2 lain termasuklah...
  1. Pulau Undan
  2. Pulau Angsa
  3. Pulau Rimau
  4. Pulau Pinang
  5. Pulau Payar
  6. Pulau Kapas
  7. Pulau Rawa
  8. Pulau Talang-talang
Pelayaran ferry amik masa lebih kurang 10-15 minit...lepas dah tarik hand break kereta tinggi2...kite boleh jalan2 tengok laut...angin laut jangan cakaplah...boleh terbang tudung/topi...sejuk jugak walaupun tengahari buta...

* Kesibukan laluan laut...macam menakutkan jek if lalu dekat2 ngan kapal2 besar tu...

* Penang' bridge yang sayup2...

* Yang tinggi tu Komtar, dekat bandar Georgetown...

* Pandangan dari tepi ferry...rupanye aku susah nak mabuk laut...:P

* Kesejukan dipukul angin laut tengahari buta...if takde penghadang belakang tu, maunye tercabut tudung...

Rasa cam cepat sangat dah sampai Terminal Feri Sultan Abdul Halim (seberang)...tak puas tengok laut...dah lah balik Penang ni setahun sekali jek...time raya...erm...raya tahun ni patutnya balik Penang...tapi maybe time tu tengah berpantang...huhuhu...pasni plan nak vacation Penang lama2...nak makan macam2 sampai tembam...hahaha...gile melantak aku ni...

Shah & Farina kawen...

On 13/06/2010 (Sun), pergi kenduri kawen Shah TR (UKM) kat Taman Alma Jaya, Bukit Mertajam, Penang...erm...dari jauh (Bandar Baru Salak Tinggi, Selangor) kiteorang datang nak celebrate happy day couple ni...sampai sesat2 gak nak cari manalah area Alma ni...if area pulau, pandailah nak figure out sebab memang kampung belah ayah kat sana (Bayan Baru)...area Bukit Mertajam (BM) ni ish...tak familiar sangat (walaupun dulu belajar dekat setahun kat Kolej Matrikulasi Penang (KMPP)) kat Pongsu Seribu, Bukit Mertajam, Penang...

Shah ni sama belajar kat Matrik Penang (KMPP) dulu...pernah nampak cam2 gitu jelah...tak pernah tegur2 pun...dia Fizik kot, aku Biologi...then jumpa lagi kat UKM...kebetulan sekolej (Ungku Omar) and sekursus (Komputeran Industri) ngan G...kiteorang bertiga sefakulti lak (FTSM, UKM)...kadang2 tu de lah amik subject sama so sekelas lak...memang kiteorang dah kenal lamalah...

Masa kiteorang kawen, majlis sebelah G (buat kat Skudai, Johor)...sanggup Shah ni datang 3 am kot dari KL...dengarnya tidur kat masjid/surau mana tah...then sok tu baru datang nak tolong2...ish...kawan yang baik sungguh...so memang patutlah masa kawen dia kiteorang datang...

Ok...ni kad kawen dorang...very simple...grey color...ala2 poskad gitu...sekeping pompuan and sekeping lagi untuk laki...pihak pompuan sanding on 12/06 dekat Sungai Siput, Perak and pihak laki on 13/06...selang sehari jek sebab dekat2...dorang ni berkenalan masa sama belajar kat UKM...G kata dia yang jadi match maker...tak sangka lama jugak dorang bertahan...sangat2 lucky sebab dapat happy ending macam kiteorang...finally married lah...oh...fullname pengantin are...

Shahrul Izdiharuddin Shahidan (Shah)
&
Farina Abdul Hamed (Farina)

* Kad jemputan...personal delivery by Shah, jumpe lepas habis keje kat Hassan's Cafe, Cyberjaya...

Masa sampai rumah dia, ngam2 ternampak Boy tengah amik air...then belakang dia beratur Zaid lak...so join dorang jelah duk semeja...semua sekali termasuk aku n G, de 8 orang...semuanye geng FTSM, UKM...

1) Wan Zahir & wife - dorang ni married on Dec last year, now wife preggy 5 months...tahniah...:)
2) Zaid & girlfren - happy couple...tah bile nak nikahnye...
3) Zul - ex-roomate G...dulu dev...now jadi cikgu kat Pontian, Johor...
4) Boy - ni pun tah bila nak tunjuk aweks...

* UKM's friends yang datang...all boyz tu memang dah pakat pakai hitam dari KL ke...?

Plan bersanding 2 pm but tah pe masalah delay jadi 2.40 pm...sementara tunggu pengantin sampai, makan cendol and laksa Penang sambil borak2 pasal life masing2...

* Akhirnya pengantin selamat sampai...fuh...

* Macam lari sket color baju Shah tu...

* Padat pelamin tu...

* All smiles except G...huh...baby bucuk ni...spoiler lah...:(

Almost 2 jam jugaklah kiteorang lepak kat kenduri tu (2 - 4 pm)...ayah Shah kata malam de wat makan2 satay...tapi so sorry sangat2, kiteorang tak dapat attend...sebab plan lepas tu nak jalan2 area Batu Feringgi and Padang Kota Lama kat sebelah pulau...maybe next time, raya ke leh together2 lagi...tu pun lepas aku pantanglah baru leh join...huhuhu...

Anyway...congratulations for the wedding...and hope bahagia sampai bila2...ala Shah and aku keje pun setempat jek (Cyberjaya)...anytime leh meet...4 orang yek...:P

Friday, June 11, 2010

Oral Glucose Tolerance Test (OGTT)...

Hahaha...padan muka aku...disebabkan weight yang konsisten naik 1-2 kg every month...aku telah dengan terpaksanya mengambil OGTT...sebenarnya tak surelah test ni memang mandatory diambil oleh mama2 pregnant or just untuk yang bermasalah macam aku...eh...betul ke de masalah...happy jek rasanya...

Actually aku taklah makan banyak...sebat benda bukan2 cam manis2 ke, fast food ke...sume makanan normal jek...macam before preggy...agaknye sebab lifestyle aku yang dari 9 am - 6 pm duk ngadap laptop jek kat office tak bangun2...then malam, main masak2 lak ngan G...then tido sampai bangun lambat soknye (almost everyday ni)...pastu sambung balik rutin semalam...so badan ni jadi pasif...tambah2 every Selasa and Khamis off masak sebab de pasar malam...mana taknya badan ni cepat naik...ke sebab perubahan hormon...? huhuhu...pape jela...dah ketentuan aku kena amik Glucose test ni harini...citer banyak pun tak guna...

Glucose test ni sebenarnya taklah menakutkan...hehehe...sesungguhnya time beranaklah saat yang paling menakutkan...bagi yang first timerlah...ok...test ni dibuat untuk mengira tahap kandungan glucose (gula) dalam darah preggy woman...untuk mengesan samada mengidap prediabetes / diabetes...masa 24-28 weeks...aku lak dah 27 weeks...

Glucose test ni de beberapa type...yang aku kene amik nama dia "Oral Glucose Tolerance Test (OGTT)"...mula2 start Khamis 10 pm dah tak boleh makan / minum langsung...kene puasa antara 10-12 jam...then, soknye around 8 am aku dah kene terpacak kat Klinik Kesihatan Salak Tinggi...first sekali, nurse akan amik darah...bengkak and lebam dia cucuk kat pelipat tangan kanan ni...huhuhu...tapi tak sakit pun...

* Lebam kat pelipat tangan kanan...

Pastu kene minum 1 gelas glucose drink...agak2 dalam 75/100 g...memula tu takut gak...tah camne rasa dia...rupa2nya...ala...air gula yang tersangat2 lah manis...kene minum dalam masa 5-10 minit...if termuntah or tak habis minum or lambat habiskan, kene datang buat test hari lain...huhuhu...aku? no problem...mula2 tu memang rasa nak tersedak...sebab aku memang tak leh minum manis2 gile ni...nanti pening kepala...tapi minum gak laju2...pastu on the spot, pening...melilau gak lah jalan nak duduk sebelah G balik...

Then, kene tunggu 2 jam untuk glucose drink tu bertindak balas dengan darah...selama tu tak leh pergi mana2 or buat pape2...makan or minum pun tak leh...so duk jelah kat sit menunggu tu...mula2 oklah...tengok orang lain lalu-lalang...pastu tersengguk, terlentok, lastly tertido aku kat bahu G...dia baca Metro...hai...nurse tu bagi dadah ke hape...hahaha...siap leh mimpi2 bagai...pastu terbangun sebab leher sakit...hahaha...

Around 10 am, nurse panggil lagi untuk amik darah kali kedua...asalnye nak cucuk pelipat tangan kiri tapi urat halus sangat...so dia cucuk kat belakang tapak tangan kiri...hah...lebam and bengkak 2, 3 hari jugak lah lepas tu...

* Bengkak kat belakang tapak tangan kiri ---

Pastu dah boleh balik...result akan dapat masa next checkup on this 29/06 ni...huhuhu...takutlah...pass ke fail ek? 2 minggu sebelum test ni pun aku dah diet sket2...kurangkan makan manis2, nasi, mee, ktiaw, makanan berminyak sume...harap lepaslah test ni...tak sanggup minum glucose drink tu lagi...:P

Ni range result Glucose Test yang sihat...
  • fasting - less than 95 mg/dL (5.3 mmol/L)
  • 1 hour - less than 180 mg/dL (10.0 mmol/L)
  • 2 hour - less than 155 mg/dL (8.6 mmol/L)
  • 3 hour - less than 140 mg/dL (7.8 mmol/L)

Thursday, June 10, 2010

Hukum suami isteri mandi bersama...

Erm...nape tertiba terpikir tajuk ni pagi2...ish...rosak otak ni...nanti tak le focus on work lak...takpelah...this week takla banyak keje...tapi tak sure lak if de adhoc work nanti...jom wat research sket...

Isu ni de pro and con nye...bagi yang sensitif, maybe malu nak bincang...bagi yang open lak, it's up to that couple...bagi aku...? Aku...erm...rasanya ok jek kot...bile kite get married to somebody we love...anything kite sanggup serahkan or buat...the whole body and mind milik partner masing2...share everything and no secret between us...

Bagi couple (only married one) yang dah mengamalkannya...tahniah diucapkan...mesti korang lagi mesra, rapat, makin sayang, makin rindu...agaknya sampai tak sabar tunggu masa mandi...seronok sebenarnya aktivity mandi-manda berduaan ni...bagi yang malu2 kucing tapi teringin sangat nak cuba...boleh start mandi berdua kat sungai or laut...pedulikan pandangan orang...tapi janganlah pakai yang sexy2...

Sebenarnya hukum suami isteri mandi bersama adalah Harus...juga salah satu sunnah Rasulullah saw...anything boleh refer pada Dr Mohd Asri ni...



Adakah kiteorang mempraktikkannya...? Erm...it's only between us...:)

Monday, June 7, 2010

Dilla & Afian kawen...

Semalam rasa cam dah terlambat sangat nak pi kenduri kawen kawan lama sorang ni...kuaq rumah 1330 kot...hadiah kawen pun tak sempat beli...nanti nak balut lagi...kawan ni kenal masa kat Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (KMPP)...orangnya selalu happy, gembira macam takde langsung masalah...perangainya tak banyak berubah sepanjang 8 tahun kiteorang berkawan...tapi maybe aku lah salah sorang kawan dia yang tau susah senang kehidupannya...dalam career life...personal life...

Actually masa matrik dulu, kiteorang 4 sekawan...aku, Liyana, Dilla and Syikin...dalam tiap activity or subject, memang kiteorang senang berempat...Liyana is one of my roomate (4 orang sebilik), katil sebelah2 tapi kiteorang takla rapat sangat...sebab dia lebih senang spend time ngan bf dia yang sekolej gak...Syikin agak pendiam among us (lebih diam dari aku)...rasanya more islamic gak among us...kalau de pape masalah, akulah tempat dia meluah perasaan dan berkongsi pendapat...aku dan Dilla pulak rapat sebab kiteorang gile2...suka main2 masa kat makmal...suka try makan macam2 sampai tembam...melawak pun tah pape...

Kenduri kawen semalam untuk 2 pasang pengantin...bertempat di rumah sebelah pengantin perempuan...dekat Batu 13, Puchong, Selangor...tapi sebelum tu, singgah Giant Puchong dulu cari hadiah...then balut dalam Afu cepat2...sampai rumah dia pun dah 2pm+...masa tu pengantin tengah makan...
 
* Kad jemputan...



Dilla ni muka ikut mak dia...mata bulat...lepas kawen ni, duduk Senawang...nanti senang2 leh la kite jumpa bile aku balik Seremban...:)...papehal pun...tahniahlah buat 2 pasangan pengantin ni...semoga kekal bahagia selamanya...

 

 * Menembam dan membulat betul aku...nampak cam ketot lak...

Family Dilla ni berniaga satay kat belakang Menara Celcom, Jalan Semarak...tapi tak sempat lagi nak menjengah...sebab weekday jek buka, weekend tutup...masa dia buat rumah terbuka, pernah jugak rasa satay family dia...puas hatilah makan...sedap...

Lepas kenduri tu, rasa cam awal lagi nak balik (masa tu 1600)...kene rajin jalan2 exercise kaki yang dah bulat membengkak ni...so masuk Jusco IOI Mall lak...beli kasual black pant buat pakai pi office (ni kebetulan lak de suitable size...sebelum ni susah betul nak jumpe...dah pergi 3 Jusco, sumenye habis)...bedsheet and bantal besar jenama Jean Perry, Novelle Home untuk letak kat hall pun de offer...tapi terpaksa lupakan dulu...huhuhu...takut bajet pi Penang next week lari lak...ala...lagipun, Jusco Sales end on 20/06 ni...still de masa lagi untuk shopping bedsheet (hobi baru sejak preggy...hahaha...) apa maknanya if mama baby suka shopping bedding ni ek? coming soon baby boy or girl ni...hehehe...?
Related Posts with Thumbnails