Tuesday, June 15, 2010

Penang's ferry trip...

Semalam (14/06/2010) offday...sajer release tension...hahaha...padehal keje sekarang taklah tension mana...sebenarnya saje nak rehat2...alang2 dah sampai Penang ni...saje lepak lama2...

Sebab tak rushing ke KL, plan nak naik ferrylah out from Penang...jalan keluar dari pulau ke seberang free...tak kisahlah by bridge or ferry...tapi bila masuk pulau, kene toll RM7.00 (kereta)...tambang ferry pulak...
  1. Pejalan kaki (dewasa) - RM1.20
  2. Pejalan kaki (kanak2) - RM0.60
  3. Kurang upaya - percuma
  4. Basikal - RM1.40
  5. Motor - RM2.00
  6. Beca/motor 3 roda - RM3.00
  7. Kereta - RM7.70
  8. Lori 4 roda - RM13.20
  9. Lori 6 roda - RM27.50
Disebabkan semalam hari Isnin, walaupun peek hour (1 pm)...kereta yang beratur tunggu turn nak naik ferry kat Terminal Feri Raja Tun Uda (pulau) tak lah panjang sangat...seronok and teruja...tapi terpikir gak if aku mabuk laut ke time2 preggy ni camne...manatau pengsan ke, muntah ke...aah, tak kisahlah...G kan de...dari jauh dah nampak dah ferry "Pulau Rimau" sampai...tapi rupanya Afu tak muat nak naik...huhuhu...then ferry "Pulau Talang-talang" lak sampai...nama ferry2 ni diambil sempena nama pulau2 sekitar Penang...ferry2 lain termasuklah...
  1. Pulau Undan
  2. Pulau Angsa
  3. Pulau Rimau
  4. Pulau Pinang
  5. Pulau Payar
  6. Pulau Kapas
  7. Pulau Rawa
  8. Pulau Talang-talang
Pelayaran ferry amik masa lebih kurang 10-15 minit...lepas dah tarik hand break kereta tinggi2...kite boleh jalan2 tengok laut...angin laut jangan cakaplah...boleh terbang tudung/topi...sejuk jugak walaupun tengahari buta...

* Kesibukan laluan laut...macam menakutkan jek if lalu dekat2 ngan kapal2 besar tu...

* Penang' bridge yang sayup2...

* Yang tinggi tu Komtar, dekat bandar Georgetown...

* Pandangan dari tepi ferry...rupanye aku susah nak mabuk laut...:P

* Kesejukan dipukul angin laut tengahari buta...if takde penghadang belakang tu, maunye tercabut tudung...

Rasa cam cepat sangat dah sampai Terminal Feri Sultan Abdul Halim (seberang)...tak puas tengok laut...dah lah balik Penang ni setahun sekali jek...time raya...erm...raya tahun ni patutnya balik Penang...tapi maybe time tu tengah berpantang...huhuhu...pasni plan nak vacation Penang lama2...nak makan macam2 sampai tembam...hahaha...gile melantak aku ni...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails