Friday, July 16, 2010

Posisi tidur semasa hamil...

Harini genaplah aku masuk 32 weeks...jap jek dah 8 bulan...dah mula tak selesa nak tidur malam...asyik terbangun sebab baby debik2 and sakit belakang bila nak kalih2...bila tidur terlentang lak sakit pinggang...ni baru bab tidur...bab nak jalan pun sama...rasanye nenek jalan pun lagi laju dari aku...minggu ni dah mula sakit ari-ari...de gak buat research pe masalah and cara mengatasi...puncanye maybe kedudukan kepala baby tu dah menghala ke bawah so rasa cam berat and "penuh" jek...and bahagian pinggang ke bawah tu dah mula ready untuk deliver...dulu pernah gak tanya private doc, dia kata tu normal...memang expected time2 hujung ni...masalah aku lak bile kaki kiri ni pijak jek lantai, rasa sakit mencucuk2 kat part tut...kaki kanan ok jek...tapi sejak kene ni 2,3 hari lepas, belakang betis kaki kanan ni pun cam nak cramp tapi tak cramp2...maybe sebab tekanan dari kaki kiri...so sekarang aku jalan buruk and slow...terhencut2 and slow sampai kadang2 kene paut papelah kat kiri kanan takut tergolek lak...naik turun tangga lagilah...huhuhu...sabar2...baby punye pasal kan...

Oh, pasal cara mengatasi tu, siang kene jalan banyak and kerap...if keje duk mengadap laptop jek, tiap 2 jam kene jalan2...malam lak baring angkat kaki sambil tengok tv...ni untuk rehatkan badan and kurangkan bengkak kaki...before tidur, suruh hubby tu sapukan minyak panas seluruh kaki and belakang pinggang...untuk buang angin, lancarkan urat and elakkan cramp...weekend if larat boleh exercise jalan2 window shopping barang baby...if penat and mengah boleh rest jap kat seat2...tak sape berani marah pun...siap bagi space lagi...:)

Ni nak listkan antara penyebab tidur tak lena time trimester ketiga ni:
  1. perut yang semakin membesar and mengeras.
  2. baby yang suka mendebik and menendang.
  3. sakit belakang atau pinggang.
  4. pedih ulu hati.
  5. insomnia.
  6. sesak atau susah bernafas.
  7. kencing malam.
  8. cramp kaki.
Posisi yang terbaik:

1) tidur mengiring ke kiri

  • tidak menyekat aliran darah dan nutrien daripada ibu ke plasenta dan baby.
  • bengkokkan kaki untuk elakkan cramp.
  • untuk lebih selesa, boleh letakkan bantal di celah peha.
  • sekiranye sakit belakang, alaskan bawah perut dengan bantal.
  • jika pedih ulu hati, tinggikan bahagian atas badan (dari kepala ke perut) sedikit dengan menggunakan bantal.
2) tidur mengiring ke kanan
  • tiada masalah selagi selesa tapi digalakkan mengiring ke kiri supaya baby mudah bergerak.
Posisi yang harus dielakkan:

1) tidur terlentang

  • boleh sebabkan sakit belakang dan pinggang sebab tekanan dari baby.
  • sembelit.
  • darah tidak lancar.
  • penghadaman terganggu.
  • sesak atau susah bernafas.
2) tidur meniarap
  • beri tekanan kepada baby and breast.
  • sesak atau susah bernafas.

Tuesday, July 13, 2010

Checkup ke-6 - Hb makin turun...

Harini 8 am pi monthly checkup yang ke-6 kat Klinik Kesihatan Salak Tinggi (KKST), Sepang...dah busan sebenarnye...asyik timbang, check blood pressure, amik darah, check urine, ect...sumenye lepas accept for darah...huhuhu...kali ni kene bebel lagi ngan nurse tu sebab Hb makin turun...rasanya aku dah tingkatkan makan hati lembu, sayur, minum Anmum 2 scoop (dulu 1 scoop jek sebab kene diet), vit C (dorang bagi banyak, aku sebatlah 3, 4 biji sehari)...ni carta penurunan Hb aku sejak preggy...
  1. 09/03 - 13.2
  2. 06/04 - 11.3
  3. 04/05 - 11.4
  4. 01/06 - 10.2
  5. 29/06 - 10.1
  6. 13/07 - 09.7
Huhuhu...nurse kata bahaya if berterusan turun...takut baby kurang dapat oksigen...kesannye tumbesaran terbantut, baby kecil, lemah...takutlah pulak dengar...tapi dia kata sempat lagi nak berusaha tingkatkan Hb tu...nampaknye kenelah aku try gak telan Iron tablets (Ferrous Fumarate) tu 2,3 kali sehari...kene makan 2 jam before meal...huhuhu...tak suka...

Tapikan masa scan kat private doc, dia kata Hb low ni normal sebab time2 camni darah tu actually bukanlah low tapi cair...so sekarang aku pun confuse nak ikut yang mana...last choice terpaksalah telan jek ubat tu at least 2 kali sehari...banyakkan makan hati lembu, bayam, susu Anmum...tapi kurangkan nescafe, kopi, soya sebab bende2 ni menghalang penyerapan iron tu...conflictla situasi aku ni...kene makan itu ini tapi still kene maintain berat...berat tu no hallah...turun naik between 73 - 74 kg jek...hehehe...berat ek? tapi masih dalam range selamat...yela bile preggy, normal berat naik between 10 - 15 kg...:)

Second solution untuk tambahkan Hb tu adalah dengan makan Gamogen...ala brand Gamat Healin tu...dulu pernah gak makan sebab badan penat sangat masa ulang-alik keje Seremban-KL...so far time tu jaranglah demam...ni makan balik sebab nak naikkan darahlah...harap berkesan...2 sudu sehari...1 sudu before pi keje...1 sudu lagi before tidur...eloknye makan masa perut kosong...tapi tah bilenye nak kosong sebab 2 jam lepas lunch kene makan iron tablet tu...macam2 ubatlah telan...

Kali ni punye checkup, kene inject kancing gigi...dulu pun dah amik, ni 2nd time...sakitnye cucukan jarum tu macam kene tulang...kebas seharian...pastu tunggu untuk jumpa doc lak, scan untuk tengok tumbesaran baby...tapi tetiba nurse yang inject tadi jerit2 panggil...dia kata tak yahlah tunggu doc, dia takde...erm, patutla tak gerak2 list yang menunggu tu...makin ramai sampai takde seat...so just amik ubat kat farmasi then balik...ubat2 tu memanglah free...just tak termakan (sebab tak suka) and dah berlambak sangat (iron tablet especially) kat rumah tu...:P

Petang, work from home (WFH) jek...sebab G the whole day on leave...suka2 jek...kata cuti tinggal 2,3 hari...habis teman aku pi checkup every months...ni lagilah worse sebab masuk jek 3rd trimester, twice a month checkup...busan...jeles jek tengok dia tidur...huh...:(

Monday, July 12, 2010

Happy Birthday Lena yang ke-21...

Harini birthday Lena yang ke-21...my younger sister below me...nama dia Nur Liyana binti Ramlan...aku jek yang suka panggil bukan2...birthday girl ni now takde kat sini (Malaysia)...sekarang tengah further study kat Universiti Al-Azhar, Mesir...Uni ni universiti kedua tertua selepas Universiti al-Qarawiyin, Maghribi...sejak Lena pi sana August lepas, tak pernah lagi dia balik...erm...dah setahun rupanye...26/07 ni kot dia balik cuti sem 3 bulan...ayah plan nak makan besar kat JB 1 family on 31/07 ni...celebrate birthday dia...

Aku and Lena beza 5 tahun...lama kan? Jauh sangat gap tu sebab aku dulu lahir secara Cesarean...so mama nak rehat lama and maybe fobia nak beranak lagi...al-maklumlah aku lak anak first...nak dapatkan aku pun amik masa 3 tahun...tapi nasib baiklah mama kawen awal, umur 21...ayah 26...so masa mama umur 24, lahirkan aku...umur 29 lahirkan Lena lak...umur 32 lahirkan Kero...and lastly umur 33 lahirkan Ila...ayah kata cukuplah 4 orang anak...3 girls and 1 boy...

Balik pada cite Lena...dia memang more tu Islamic sket...dari primary to secondary sekolah agama kat Gemencheh, N9...then masuk Maahad Ahmadi amik SPM and STAM lak kat Gemencheh gak...dari situ senanglah dia apply further study kat Al-Azhar tu...aku lak more to Science...tapi otak kiteorang memang tak banyak beza...kalau orang tengok kiteorang, sure2 dia kata Lena kakak aku...hahaha...sebab dia memang lagi tinggi and besar dari aku...

Sementara dia cuti lama tu (Aug - Oct), sempatlah puasa and beraya kat sini...aku pun tak lama jek lagi nak bersalin...mama kata Lena yang jaga...ish, pandai ke dia...? Tak kire...ko kene masak, layan aku and baby...pasal baby, memanglah ko suka budak2 tapi tak dapat bayangkan lagi camne nak jaga...huhuhu...nak mandikan, bedungkan, breastfeedkan, dodoikan...erm...time tu lak Raya...sure2 ramai yang datang jenguk2...adeh...kenelah aku sentiasa tersenyum dalam kesakitan layan orang...:(

Sunday, July 11, 2010

Mimpi baby and berhabis RM150 lagi...

Seperti biasa pagi2 bangun lambat...macamlah penat sangat bawa perut ni...tapi kali ni baby punye pasal...dia menjelma dalam mimpi...time tu dia dah besar...umur dalam 8 bulan kot...dah pandai duduk, diam2 makan marble cake...comot and bersepai2 kek tu dia ramas2...comel gak tengok dia makan diam2 tu...aku marah tanya nape makan comot2 ni...dia diam takde response tapi terus kunyah slow2 kek dalam genggaman dia...aku senyum pastu bangun nak angkat dia...yang peliknya aku rasa tak larat sangat...memanglah dia tembam, berisi tapi nape aku tak larat ek...? Then kat tepi aku datang abang Mat (sepupu aku) offer nak angkat and bersihkan dia...aku kata oklah...

Lepas dia angkat jek, barulah aku perasan yang aku rupanye preggy lagi...perut dah besar giler...around 7, 8 bulan camtu...aku terkejut sangat...patutlah tak larat angkat budak tu tadi...aku dah sarat...huhuhu...pastu terus terbangun...time tu rupanye dah 10 am lebih...tengok sebelah G takde...menonong2 lak cari kat hall...dia main tenet rupanye...aku citelah mimpi baby...G senyum sambil belai2 perut...pastu ligatlah aku pikir camne if mimpi tu jadi betul2...maknanye...belum cukup baby first aku setahun nanti, aku dah pregnant anak kedua lak...argh...takutlah...bagilah mama rehat baby...

Untuk lunch, aku just panaskan daging masak lemak cili api and hati lembu masak kicap lada hitam...lauk semalam...then lewat petang sket around 4 pm barulah nak kuaq jalan2...plan nak cari barang baby kat Bandar Baru Bangi, Selangor...pi kedai Manjaku Baby Centre...beli baju, mittens and booties, blanket, baby oil lavender, ect...banyak choice and comei2 semuanye...akhirnye habis RM150...huhuhu...then singgah kedai hardware The Living Depot (belakang Manjaku) beli mangga gate lak...

Pastu ingat nak jalan2 lagi tapi kaki ni sakit lak...nak dinner pun awal lagi...belum 7 pm pun...tapi terpaksalah sebab dah takde tujuan sangat plus malas masak...so dinner kat restoran Village View Jalan Reko, Bangi...aku makan Fish and Chips, G makan Black Pepper Chicken Chops...if makan sini mesti jadi kenyang gile...then terus balik sebab aku rasa cam nak muntah...rasanye sebab chicken chop yang terlalu banyak pepper tulah...asyik terbelahak angin jek...G geleng pala tengok aku...siap buat lawak lagi if anak kiteorang terbelahak2 camtu...dah tau dah terikut perangai siapa...hahaha...

Saturday, July 10, 2010

Lastday Ayen di rumah kami...

Harini lastday Ayen, adik G duk sama ngan kiteorang...cepat jek 2 bulan berlalu...tamat dah keje praktikal dia cabut2 tayar kapal terbang kat Sepang Aircraft Engineering (SAE)...sebenarnye minggu ni lastlah dia kat situ...then cuti seminggu...pastu masuk balik tempat belajar dia kat APR, Subang...tah pe nama panjang tempat tu...

Tapi nak jadi cerita...petang Selasa lepas... dia jatuh motor...masa tu kiteorang baru sampai rumah, simpan beg laptop then nak pi pasar tani lak...tertiba Ayen call G kata dah jatuh kat simpang masuk Kampung Baru Lanjut, Sepang...dia and motor RXZ tu masuk longkang...so bergegas lak kiteorang tengok dia...nasib baiklah longkang tak berair and dalam...tapi kepala Z tu pecah, lampu depan terkulai, ekor pun pecah...Ayen lak dah bengkak pergelangan tangan kiri, belakang badan calar, bahu lebam...nasib baik de kawan dia lalu kawasan tu...so tolong bawakan Z tu balik rumah...

Then singgah Petronas jap amik duit...prepare kos untuk x-ray tangan dia if patah ke pape...erm...macam2 hal jek...doc kata bengkak jek...bayar RM30 and dapat mc 3 hari...settle hal klinik around 8 pm...dah terlambat nak pi pasar tani tu...so decide makan KFC jelah...Ayen tu sampai fobia suh G amiklah balik Z tu...dah takmo bawa lak...hehehe...sian tengok Z tu...teringat lagi dulu zaman bercinta...ngan motor Z tu lah kiteorang merayau dating tah mana2 around UKM...:)

Pagi ni cam besalah sume bangun lambat...kemas rumah sket2 then sempena lastday ni G suh aku masak daging masak lemak cili padi bubuh kentang and hati lembu masak kicap...hahaha...kontra betul lauk...ni lauk khas aku untuk tambah darah...pastu 4 pm barulah kuaq nak hantar barang dia dulu ke rumah sewa kat Subang pastu hantar dia ke Bukit Jalil lak...naik bas balik JB dari sana...

Then, kiteorang pi pasar malam Bangi...ala kat Shell tu...teringatlah nostalgia lama2 time berdating...every week pi, tak pernah busan...taip kali tu mesti round 2, 3 kali...still tak dapat decide nak makan pe...hahaha...tapi semuanye tak berubah...kiteorang beli 2 nasi lemak, samosa daging, murtabak daging, nasi kerabu daging salai, ayam goreng Uncle Bob...sampai rumah 9 pm lebih tak larat habiskan semua...hahaha...tu lah tamak lagi...

Ayen ni so far makan jek pe aku masak selama 2 bulan dia duk sama...size dia and G pun lebih kurang...yang samanye 2-2 takle makan pedas...on the spot mencirit lepas makan....hahaha....especially if aku masak cili padi...Ayen bawah G 3 tahun kot...weekend if tak de kelas silat kat Subang, dia lebih suka lepak rumah tengok tv...pelik gak...tah de awek ke tak...tak seronok ke kuaq2 release tension tengok wayang ke...rumah sewa dia kat Subang tu dah lama duk ramai2...so bile kene praktikal kat SAE tu dekat lak ngan Sepang, tu lah tumpang jap...untuk aku lak, macam 1 ujian jek nak tengok rajin tak aku kemas rumah, pandai masak tak, kehidupan time weekend...erm...mesti semua ni dia report kat my mother in law (MIL)....hahaha...:P

Bagi aku lak, bile dah back to normal duk berdua ni...suka hati jelah nak berlengkar kat hall ngan G...naikkan kaki tinggi2 ke cabinet tv tu...ni nak kurangkan bengkak kaki...pastu suka2 menyeksi tahap tak hengat keliling rumah...hahaha...bermalas2 basuh baju and pinggan...teruk tul aku ni...

Tuesday, July 6, 2010

My cube is now my cube...:)

Semalam bangun lambat...plus baju aku and kemeja, seluar G sume tak gosok...so makin malaslah nak datang office...padehal 20 minit jek dari rumah...work from home (WFH) lah today...sian pulak tengok G iron baju sendiri...tapi sejak perut dah mula membesar and mengeras ni...wat pape keje pun cam tak larat sangat...

If WFH, memang free gilelah...tak sape pantau kat rumah...hehehe...asalkan online, test lead or manager pun tak kuasa nak ping every minutes tanya pasal tasks...lepas bye2 G pi keje, kemas cage anak meow...bucuk and comot betul dorang ni...then dekat 9 am, kenelah online...firstly kene send email kata WFH today ngan reason backache...hahaha...penipu betul...duduklah aku celepot depan laptop mengadap tv flat screen brand LG tu tengok Astro sampai 6 pm...lunch pun makan Mi Goreng perisa Asli brand Indo Mie jek...punyalah malas masak...sebenarnya tak larat dah nak jalan2...bawah perut ni selalu sakit...dah macam nenek jek kadang terbongkok2 tahan sakit bile berdiri...ni sebab baby's head dah pusing bawah...doc kata memang expected time2 camni...huhuhu...

Sepatutnye semalam start date aku kat company baru...tapi disebabkan Background Check Screening (BCS) by Integrated Screening Partner (ISP) amik masa sket nak verify few references...so HR postponed 2 weeks more to 19/07 lak...huhuhu...pape jelah asalkan korang tak canceled yek...sekarang as contract pun based kat company US ni so new start date tu as permanent stafflah (under probation)...just convert contract to perm in same company...erm...sejak keje Cyberjaya ni, rezeki murah betul...dari segi life, career, money...syukur sangat2...

Harini datanglah office walaupun kemalasan menyelubungi diri...dah nak convert perm staff ni kenelah berperangai baik...sampai jek kat cube, eh, de bende barulah...curious jugak sape yang print and letak...hehehe...my cube now is really mine...dah de my name...tanya Kelly, my Test Lead yang duk kat cube sebelah...dia pun tak perasan, suh tanya Geetha, my manager lak...ish, tak kuasalah...lantaklah sape yang letak...dalam hati ni berbunga riang sangat...selama 8 bulan keje sini, baru harini my cube display my name...tapi rasa weird la pulak tengok nama sendiri kat situ...besa tempat buh nama tu kosong jek...so aku gunakan cam cermin, boleh tengok sape lalu belakang...penting ni if tengah main online games...ni dah de nama, agak susah lak...anyway...thankslah pada sape2 yang do it...really appreciate...:)

* CYB-L2-503...CYB is Cyberjaya, L2 is Level 2, 503 is cube no...
Related Posts with Thumbnails