Tuesday, July 13, 2010

Checkup ke-6 - Hb makin turun...

Harini 8 am pi monthly checkup yang ke-6 kat Klinik Kesihatan Salak Tinggi (KKST), Sepang...dah busan sebenarnye...asyik timbang, check blood pressure, amik darah, check urine, ect...sumenye lepas accept for darah...huhuhu...kali ni kene bebel lagi ngan nurse tu sebab Hb makin turun...rasanya aku dah tingkatkan makan hati lembu, sayur, minum Anmum 2 scoop (dulu 1 scoop jek sebab kene diet), vit C (dorang bagi banyak, aku sebatlah 3, 4 biji sehari)...ni carta penurunan Hb aku sejak preggy...
  1. 09/03 - 13.2
  2. 06/04 - 11.3
  3. 04/05 - 11.4
  4. 01/06 - 10.2
  5. 29/06 - 10.1
  6. 13/07 - 09.7
Huhuhu...nurse kata bahaya if berterusan turun...takut baby kurang dapat oksigen...kesannye tumbesaran terbantut, baby kecil, lemah...takutlah pulak dengar...tapi dia kata sempat lagi nak berusaha tingkatkan Hb tu...nampaknye kenelah aku try gak telan Iron tablets (Ferrous Fumarate) tu 2,3 kali sehari...kene makan 2 jam before meal...huhuhu...tak suka...

Tapikan masa scan kat private doc, dia kata Hb low ni normal sebab time2 camni darah tu actually bukanlah low tapi cair...so sekarang aku pun confuse nak ikut yang mana...last choice terpaksalah telan jek ubat tu at least 2 kali sehari...banyakkan makan hati lembu, bayam, susu Anmum...tapi kurangkan nescafe, kopi, soya sebab bende2 ni menghalang penyerapan iron tu...conflictla situasi aku ni...kene makan itu ini tapi still kene maintain berat...berat tu no hallah...turun naik between 73 - 74 kg jek...hehehe...berat ek? tapi masih dalam range selamat...yela bile preggy, normal berat naik between 10 - 15 kg...:)

Second solution untuk tambahkan Hb tu adalah dengan makan Gamogen...ala brand Gamat Healin tu...dulu pernah gak makan sebab badan penat sangat masa ulang-alik keje Seremban-KL...so far time tu jaranglah demam...ni makan balik sebab nak naikkan darahlah...harap berkesan...2 sudu sehari...1 sudu before pi keje...1 sudu lagi before tidur...eloknye makan masa perut kosong...tapi tah bilenye nak kosong sebab 2 jam lepas lunch kene makan iron tablet tu...macam2 ubatlah telan...

Kali ni punye checkup, kene inject kancing gigi...dulu pun dah amik, ni 2nd time...sakitnye cucukan jarum tu macam kene tulang...kebas seharian...pastu tunggu untuk jumpa doc lak, scan untuk tengok tumbesaran baby...tapi tetiba nurse yang inject tadi jerit2 panggil...dia kata tak yahlah tunggu doc, dia takde...erm, patutla tak gerak2 list yang menunggu tu...makin ramai sampai takde seat...so just amik ubat kat farmasi then balik...ubat2 tu memanglah free...just tak termakan (sebab tak suka) and dah berlambak sangat (iron tablet especially) kat rumah tu...:P

Petang, work from home (WFH) jek...sebab G the whole day on leave...suka2 jek...kata cuti tinggal 2,3 hari...habis teman aku pi checkup every months...ni lagilah worse sebab masuk jek 3rd trimester, twice a month checkup...busan...jeles jek tengok dia tidur...huh...:(

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails