Tuesday, August 31, 2010

Happy Birthday Malaysia yang ke-53...

Huh...rasanye tak terlambat lagi nak wish Happy Merdeka Day to Malaysia yang ke-53...hehehe...walaupun tinggal sejam jek lagik nak masuk bulan Sep...oh...tema kali ni...1 Malaysia Menjana Transformasi...fuh...macam abstrak jek bunyik...aku faillah if bende2 abstrak ni...macam susah jek bayang pe yang nak ditranformkan tu...erm...tak kisahlah...ni agenda goverment...kite yang duk bawah2 ni...rajin2 lah keje...tu jek yang termampu untuk tolong goverment...:P

Harini cuti...paham2 jelah...cuti = bangun lambat...sifat malas menguasai seluruh rumah ini...G bangun2 tido dengan tanpa mandinye buka laptop kat hall...meninggalkan aku keseorangan berlingkar sensorang atas katil tu...aku sedar sebenarnye dia pi senyap2 tu...tapi malas layan...nak layan Facebooklah tu...selain busy search pasal kete lah...games lah...movies pun...baru ni dia download 2 citer: Salt ngan Vampires Suck...so semalam bukalah citer Vampires Suck tu...sudahnye tv tengok kiteorang...hahaha...citer busan...:P

Dah setengah jam G wat muka FB depan laptop tu...aku menyusul ngan rambut serabai...pegang towel...then landing kat sofa...sambung tido lagi...meow2 kat luaq tu pun kedengarannye aman jek...dah petang sket baru lepaskan anak2 meow tu...maka bertebaranlah lari sekeliling rumah...weekday asyik beli kat bazar jek...G kata banyak stall dah takde...so time cuti ni lah leh masak sendiri...masak mihun and ayam goreng...wat air ice cream soda + sirap + limau nipis...best sangat...!

Malam lak 2-2 ngadap laptop masing2...tv takde citer best...meow2 pun diam jek...kusyuk tengok orang main mercun kot...tergamam tak terkata...hahaha...yang penakut, larilah masuk rumah...macam Naruto...takut sangat, nyorok bawah meja...sampai tertido...umur jek 5 tahun tapi macam baby lagi...bile dukung bawa kuaq...meronta2 nak masuk balik...lawaklah Uto ni...

Oh...pasal baby lak...dulu kan dijangka dia kuaq on Merdeka Day...nampak gayanye...dia takmo merdeka lagi...sangat aman and selesa agaknye duk dalam tu...G lak tiap malam usap perut ni tanya "Baby...bile nak kuaq ni...? Lambatlah..."...and G plan nak beli durian Khamis ni...nak suh aku makan...kononnye nak cepatkan beranak...adeh...kene ke paksa2 baby ni kuaq...arghhh...nayalah aku...tengoklah camne...tinggal 10 hari jek lagi nak due date and Raya...:(

Friday, August 27, 2010

Braxton's Hicks (BH) Contraction...

  • keadaan di mana perut menjadi tegang.
  • selalu terjadi 2-3 kali setiap jam dan dalam 1-2 minit setiap kali.
  • dinamakan Braxton's Hicks (BH) sempena nama pakar perubatan yang menjumpainye tahun 1972.
  • terjadi seawal 6 minggu kehamilan tetapi ramai tak sedar kerana sangat ringan dan cepat.
  • bila di hujung kehamilan, kontraksi semakin kerap dan kuat dan kadang2 menyakitkan.
  • sebenarnye ia membantu melembutkan serviks dan menyenangkan ia untuk terbuka semasa proses bersalin.
Bagaimana rasanya?
  • bergantung, ada wanita yang rasa sakit, ada yang tidak.
  • selalunye tidak menyakitkan tapi mungkin perut rasa tidak selesa.
  • semakin dekat tarikh bersalin, semakin kerap dan kuat kontraksi BH berlaku.
  • kontraksi BH tidak teratur dan datang sekali-sekala, selalunye secara tiba2.
  • ia berlaku dalam masa singkat dan jarang berterusan selama beberapa jam.
  • perut akan menjadi tegang dan keras dan mungkin terasa sakit pada tengah perut hingga ke ari2.
Kerap terjadi apabila:
  • baby bergerak aktif.
  • semasa senaman atau angkat barang berat.
  • semasa urut perut.
  • semasa hubungan seks.
  • dehidrasi.
Beza kontraksi BH dan kontraksi kelahiran sebenar:

1) Kekerapan
  • Kontraksi BH: tidak teratur dan berlaku sekali-sekala.
  • Kontraksi sebenar: teratur dan semakin kerap dan kuat.
2) Kesakitan
  • Kontraksi BH: tidak sakit tetapi cuma rasa tidak selesa.
  • Kontraksi sebenar: sakit.
Tips kekal selesa semasa kontraksi BH:
  • tukar aktiviti atau posisi sekiranya merasa kontraksi BH akan datang.
  • rehat lebih lama, minum air dan baring pada sebelah kiri badan.
  • minum air secukupnya. Dehidrasi menyebabkan otot mengecut dan mencetuskan kontraksi BH.
  • buang air kecil dengan lebih kerap. Pundi kencing yang penuh boleh menyebabkan BH.
  • amalkan teknik pernafasan. Pernafasan yang dalam dan berirama akan mengurangkan ketidakselesaan.
Sebenarnye, aku pun tak tau if pernah kena kontraksi BH ni...tapi perut menegang tu besalah...agaknye dah kot...tak pasan jek...dah masuk weeks 38 ni...wat papepun sumenye sakit...:(

Tuesday, August 24, 2010

Checkup ke-9...:)

Tah2...nilah checkupku yang terakhir...pernah 1 malam minggu lepas, terbangun tiba2 sebab rasa cam perut kempis...terus raba2...fuh, kembung lagi...tapi bentuk dia peliklah...macam "lowered" jek...maka soknye wat research...rupenye tu simptom "kepala baby dah turun"...so anytime dalam 2 minggu ni kemungkinan baby akan lahir...huhuhu...if kire2, agaknye around Merdeka Day kot...or lately first week of Sept...tengoklah camne nanti...takuttt...

Checkup ni patutnye cepat jek tapi lama lak...tah dorang yang lembab or ramai orang...dah lah tak sahur tadi...rasa cam lama gile tunggu and lapar sangat...sian tengok G busan tunggu aku settle...tapikan...checkup kali ni, sumenye bagus...

1) berat turun 0.5 kg...:)
  • rasanye makan cam besa...taklah diet sangat...memang tak pantang2 pun...bedal jek pape yang teringin makan...pelik jek...berat turun tapi baby still gain weight...
2) HB naik 0.2...:)
  • hah...ni lagi pelik...ingatkan makin turun...sebab dah lama stop makan asid folik, vit B complex and vit C...maintain makan Gamogen jek...tapi tu pun on off...if rajin, before tido tu makanlah sesudu...dengan pose pun on off...ingat leh wat HB turun gak...hati pun lama tak makan...tahlah...tak paham...so dah masuk range selamatlah...11.0...
3) kepala baby dah turun...
  • part paling kelakar masa jumpe nurse...dia tanya nape perut ni senget ke kanan...hahaha...aku gelak jelah...pastu dia tekan2 bulatkan perut ni balik...rasa nak terkencing jek...tapi camtulah...bile balik rumah, perut ni senget balik...erm, tak kisahlah...asal baby sihat...heartbeat pun laju and stable...
So, baby and mummy are in good condition...hopefully time deliver nanti pun sama...wish me luck...

Totally miss sahur...

Sejak keje kat rumah ni...malas betul rasanye nak bangun pagi...biasanye ni lah yang terjadi...

4.45 am - Alarm phone 2-2 bunyi tapi pejam mata meraba bawah bantal...picit suh snooze lagi 5 minit...
5.00 am - Alarm phone still bunyi...tapi cam besa 2-2 ignore...
5.15 am - G paksa diri bangun...goyang aku suh bangun...then menonong mamai2 pi toilet...
5.20 am - G start masak or panaskan pape...aku lak mamai2 pi toilet...
5.35 am - Baru start makan depan tv sambil tengok cite Nur Kasih...busan tengok 2 kali...tapi tak de cite lain...so layan jelah...
5.55 am - Habis makan...if rajin, terus basuh pinggan...if tak, tinggal jek lam sink and menonong landing atas katil balik...
6.00 am - Dengar azan Subuh...
6.15 am - G tolak aku suh solat Subuh...tapi dia landing lagi...
6.20 am - G mandi...lepas solat...aku sambung berguling lagi...
6.40 am - G habis mandi and terus bersiap ke office...aku dah terlena...
6.50 am - G wat nasi meow and clear up taik2 dorang...
7.00 am - G start Afu then masuk balik kejut aku kata nak pi dah...
7.05 am - Salam G and muah2 sket...then dia tutup gate and bye2 dia sampai hilang dari pandangan...
7.15 am - Wish morning kat meow2 sume...tanpa mandi, alihkan cage anak meow and sapu pasir2 taik yang terabur...
7.30 am - Say bye2 to meow2 sume...kunci grill and tengok tv lak...
8.00 am - Terbangun sakit belakang...rupenye dah lama tv tengok aku...tutup tv and kipas...menonong sambung tido lam bilik...

Ni lah rutin weekday kiteorang...tapi tah camne...harini sume yang di atas tak berlaku...tapi ini yang terjadi...

8.00 am - Aku terbangun dengar G lam toilet...tengok tingkap dah terang giler...lalu teringat hari Sabtu ke harini...Selasa lah...then...eh, pose...? alamak, dah miss sahur...ah, lantaklah...lalu peluk bantal sambil tarik toto...
8.10 am - G kejut suh mandi...then cakap tak yah lah pose...sebab dah miss sahur...
8.20 am - Bersiap pi checkup...tapi baru teringat carta gerak baby lama tak isi...
8.25 am - Buka laptop and send mail kata online lambat sket harini...and isi carta gerak baby tu...dah lama tak kire...so hentam jelah masanye...dorang bukan check sangat pun...
8.35 am - Bergerak ke Klinik Kesihatan Salak Tinggi and sampai 5 minit kemudian...

Cite selanjutnye klik SINI...

Sunday, August 22, 2010

Tak sahur tak pose...

Erm...actually bukanlah tak sahur...tapi tak sempat bersahur betul2...meaning tak makan nasi...huhuhu...terbangun lambat...besalah dalam sebulan mesti ter'miss' sahur 2, 3 kali...so ni yang pertamalah untuk kiteorang...bangun 5.45 am bermakna tinggal 15 minit jelah untuk makan...plannye nak wat maggi 2 bungkus...tapi sudahnye G hanya sempat makan 3, 4 biji buah kurma and segelas air chcocolate Dutch Lady...aku lak minum air choc gak and G awal2 dah pesan aku pose sekerat jelah harini...pose sekerat pun nanti kene ganti fullday gak...huhuhu...baby punye pasalkan...ikut jelah...

Untuk lunch, aku wat mee goreng basah, 4 ketul nugget ayam and air nescafe O...rasa bersalah jek makan sensorang ngan dikelilingi meow2 yang sibuk nak2 gak...G lak sibuk betulkan motor Z kat luaq...as usual bile dah pose sekerat ni...baby still wat perangai walaupun aku dah makan...dari lunch time sampai petang...terasa kaki dia crawling2...maka berubah-ubahlah bentuk perutku ini...layan jelah...

Menu berbuka harini plannye wat mee goreng basah...habiskan baki mee lunch tadi...maybe goreng nugget sket and cempedak...nyum2...dalam banyak2 buah...cempedaklah paling aku suka selain mata kucing, longan, jagung, delima, mangga, sengkuang, kelapa...air kegemaran time Ramadan pun cendol jek...sebab susah nak jumpe hari2 besa...

Oh, harini 12 Ramadan...selama tu sempatlah aku pose 8 hari...and off 4 hari...untuk rekod, hari2nye adalah...
  1. 14/08 - fullday
  2. 18/08 - fullday
  3. 19/08 - halfday
  4. 22/08 - halfday
Yang halfday tu confirm punye kena ganti fullday...

Updated:

Hahaha...nak jadi cite...lepas siap aku masak mee goreng basah and telur dadar 2 biji (ni wat hiris2 letak atas mee)...G lak sambung goreng ayam 4 ketul...tengah2 goreng tu gas habis...yang sadisnye kiteorang takde stok gas...time tu dah 7 pm...hehehe...so dengan terpaksa relanye makan mee tanpa ayam goreng...tapi de la udang besar dalam tu...sian G...pagi tadi tak sempat sahur...petang lak tak sempat makan ayam goreng...cempedak pun tak sempat goreng...tunda buka pose sok jelah...so, lepas solat Maghrib...G pi lah kedai beli gas sensorang...sahur nanti sambung goreng ayam yang half cook tu...tu pun if terbangunlah...hofefully...

Saturday, August 21, 2010

Mengah di Bazar Ramadan Persint 2 Putrajaya...

Harini agenda kiteorang kemas rumah jek...pastu dari lunch time sampai petang sume bantai tido...bergelimpangan...aku dalam bilik...G kat hall...meow and anak2 meow de yang atas sofa and bawah meja...aman jek rumah...petang around 5 pm baru kuaq...kali ni pi Bazar jauh sket...Bazar Ramadan Persint 2 Putrajaya...

Pedulikan sarat2 tak larat ni...jalan jek bazar tu...banyak gak stalls and orang...tak taulah nak beli pe asalnye...tapi akhirnye G decide makan mee goreng basah...aku nasi putih ayam merah and begedil...kuih lak samosa daging and kuih keria...air 2 jenis: jus epal and sirap bandung cincau...fuh...confirm dah aku tak larat jalan banyak...sampai jek kat kereta...mengah gile...rasa berpinar pala ni...taubat dah tak sanggup jalan banyak...

Akhirnye berjaya gak pose penuh harini...erm...mencabar betul pose Ramadan kali ni...malas gak nak manjakan diri ni...ponteng2 pose...tapi nak wat camnekan...baby paling penting...:)

Friday, August 20, 2010

Tanda2 hampir bersalin...

Harini genaplah aku 37 weeks...orang kata bile2 masa jek ni baby leh kuaq...ikut suka dia lah nak siang ke malam...uish...berdebar hati ni bile pikir2kan...if sakit siang, nampaknye sensoranglah aku meraung agaknye sementara nak tunggu G balik...dah lah dia keje KL...sejam gak lah nak sampai rumah...huhu...tapi berharap sangatlah sakitnye malam...jalan agak lengang...and parking Hospital Putrajaya tu pun banyak free kot...harapnye nanti ward tak penuh...

Sekarang wat pape pergerakan pun sakit...if duduk kat lantai, nak bangun tu punyelah payah...G kene tolong tarik tangan...if baring terlentang depan tv lak, sure2 pinggang ni sakit macam nak cramp...mesti kene mengiring...nak masak2 pun tumit cepat sakit...jalan banyak pun cepat mengah and sakit belakang...senang cite...bersandar tengok tv jelah sambil usap perut...sure baby response back...maka bergerak2lah perutku ke kiri ke kanan...hehehe...

Kat bawah ni dilistkan tanda2 hampir bersalin...setakat ni aku hanya alami simptom no 1 and 2 jek...if dah sampai tahap kuaq lendir campur darah tu atau air ketuban pecah, cepat2lah ke hospital...

1) Baby turun ke bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala baby dah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. You all mungkin terasa:
    • Sakit di bahagian kelangkang kerana baby menekan.
    • Kerap buang air kecil kerana baby menekan pundi kencing.
    • Sakit perut, memulas.
    • Kerap buang air besar.
    • Kerap terkentut.
    2) Sakit belakang
    • Baby beralih dan menekan tulang belakang.
    • Untuk kurangkan sakit belakang, posisikan diri seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan jap. Ulangi lagi.
    • Boleh gak kurangkan sakit dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran.
    • If susah berjalan, suruh husband urut belakang dengan kuat semasa kite baring mengiring.
    3) Kontraksi yang tetap dan berterusan
    4) Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis
    • Doktor akan check vagina.
    • Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10 cm.
    5) Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
    • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
    • Lendir bercampur darah lak keluar bila pintu rahim mula membuka.
    • Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
    6) Pecah air ketuban
    • Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina.
    • Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
    Bila perlu ke hospital?
    • Kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. 
    • Keluar air ketuban.
    • Pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
    • Keluar darah dari vagina.
    • Apa saja masalah yang dialami.

    Thursday, August 19, 2010

    Terpaksa pose halfday...

    Sejak mula Ramadan ni...plannye ingat nak pose 3 days and off 1 day...camtu seterusnye sampai due date...off tu sebab risau HB yang makin turun and sian kat baby ni...lagipun menurut Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), perempuan hamil atau menyusui dibolehkan tidak berpuasa sekiranya dia khuatir akan kesihatan diri dan babynye tetapi diwajibkan mengqada' pose di kemudian hari...tak caya...klik link JAIS tu...lagipun...penat dengar G tu pesan hari2 if baby ngamuk, buka jelah pose...bile pikirkan balik...kite memanglah tahan, ok jek...tapi baby kat dalam tu tah camne...

    Mulanye memang plan Ramadan ni berjalan lancar...baby behave...aku pun rasanye cam ok jek sebab keje kat rumah...taklah lapar or dahaga or penat kene panas kat luaq tu...bahagia duduk celepot depan laptop, mengadap tv...memang banyak masa berehat...penat layan 4 ekor meow kecik jelah...berlari riang dalam rumah panjat sofa sume...petang lak...G balik around 6 pm camtu terus pi Bazar Salak Tinggi ni...de lah 4, 5 kali pi...2 hari first sampai hujung berjalan tengok makanan...sudahnye malam tu sakit pinggang...sekarang if pi pun jalan half jek...cari makanan tertentu then balik...nak masak2 bagai pun tak larat sangat...cepat jek tumit ni sakit, berdenyut2...

    Harini 9 Ramadan...ikutkan plan, aku dah 6 hari pose and 2 hari off...tapi harini patutnye fullday pose tapi lunch time tadi...baby ni ngamuk sakan...bergoncang2 perut ni dibuatnye...entah pe yang tak kena...lapar kot...pujuk2, usap2 perut ni suh dia tahan few hours lagi, pun dia takmo dengar...so atas dasar risau...terpaksalah aku berpose sekerat jek...menu paling cepat adalah nasi + telur goreng kicap...habis jek makan, baby behave as usual...erm...baby lapar rupenye...sianlah sayang bucuk2 ni...

    Erm...kesimpulannye...dalam fasa late pregnancy ni, if nak pose gak...kenelah ikut rentak baby...kite mungkin rasa ok, sihat nak teruskan pose fullday walaupun kadang2 rasa cam gigil2 sket...tapi baby kat dalam tu mungkin lapar or de masalah tertentu yang kite tak tau...so pose sekerat jelah if baby protes yek...sian dia...

    Monday, August 16, 2010

    Checklist to hospital...

    Minggu ni dah masuk 36 weeks...patutnye checklist barang nak bawa pi hospital dah siap pack...tapi malas betul nak kemas...barang2 penting rasanye dah ade kot...yela2...bag akan dipack slowly...hope takde lak yang tertinggal...

    1) For labour:
    • slipper
    • sock
    • outfit to wear in labour (if don't want to wear the hospital gown)
    • massage oil or lotion
    • lip balm
    • snacks and drinks
    • watch with a second hand to time contractions
    • relaxation materials (books, magazines, etc)
    • toiletries
    • towel, hairbrush, toothbrush and toothpaste
    • disposable underwears
    2) For husband:
    • change of clothes
    • snacks and drinks
    • camera or camcorder
    3) After the birth:
    • going-home outfit
    • breastfeeding bras
    • breast pads
    • maternity pads
    • toiletries
    • towel, hairbrush, toothbrush and toothpaste
    • sweater
    • disposable underwears
    4) For baby:
    • going-home outfit
    • blanket with hood
    • pampers
    • mittens and booties
    • towel
    • wet pad
    • toiletries (powder, lotion, ect)

    Saturday, August 14, 2010

    Tak pose and berhabis RM400 lagi untuk baby...:(

    Hehehe...harini tak pose...selamber jek cite kat orang...bukan ape...takut lak kalau2 baby ni lapar...sian dia...lagipun, this week dah masuk 36 weeks...orang kata dah agak sarat...tapi aku tak lak rasa sarat sangat...rasa cam tak larat jalan, cepat mengah, sakit tumit, tido malam tak lena sebab sakit pinggang, senak perut lepas makan, sakit tulang rusuk sebab kene tendang, perut berangin, kerap kencing tu besalah...erm...sabar jelah ngan kerenah baby ni...

    Walaupun tak pose, tak best lak nak makan2 depan G...besanye memang kiteorang makan share2...takut lak kang tak sengaja ter'offer dia nak tak...hehehe...naya...so pagi tu sahur cam besa...then tido balik...tengahari minum air chocolate Dutch Lady jek...ni pun untuk baby and tenaga...sebabnye petang pi Manjaku Baby Center kat B.B.Bangi tu...beli bath tab and mat, 6 bottles storage and cooling bag, blanket, 2 pillow and bolster case, Snow infant milk powder (mak mertua suggest ni), nose cleaner, sterilizing tablet (try pakai tablet dulu sebab sterilizer mahal sangat)...fuh...habis RM400 gakla lepas diskaun RM100...huhuhu...

    Lepas tu, pi Bazar Ramadan kat Shell tu...suka sangat...beli nasi lemak sotong, char ktiaw special (ala de 2 udang besar jek), samosa, air tembikai, roti bom and apam telur (makcik yang jual tu siap bagi yang paling panas sebab aku preggy, seronok lak dia teka2 jantina baby ni sementara nak tunggu dia masak tu tapi sayangnye tekaan dia salah...hehehe...berkerut muka tak puas hati)...pusing Bazar tu 2 round jek...mengah dah...besa 3 round...perut dah berat...penat terhuyung-hayang...plus sakit pinggang jalan banyak harini...:P

    Friday, August 13, 2010

    Hukum tak puasa kerana mengandung...

    Harini genaplah aku masuk 36 weeks...uish berdebar tunggu pe akan jadi hari2 seterusnye...yelah orang kata sekarang hari2 menunggu baby...tah bile masanye, baby yang tentukan...aku pun rasanye berkemungkinan bersalin before Raya...ikutkan firstday Raya tu due date...tapi tengok rupe perut ni, gaya cam kepala baby dah turun ke ruang rangka tulang pelvis...tak boleh lasak2 sangat dah...de gak tertanya2 boleh ke pose Ramadan ni memandangkan aku de masalah HB...so ni antara info yang boleh digunapakai...ikutlah diri masing2 nak pose ke tak...

    Soalan:
    Apakah hukumnya bagi seorang wanita yang mengandung meninggalkan puasanya di bulan Ramadan atas sebab mengkhuatiri kesihatan diri yang tidak berupaya melakukan kerja-kerja hariannya?

    Jawapan:
    Menurut pendapat ulama mazhab Syafei bahawa wanita hamil dan menyusui apabila khuatir mengalami bahaya maka mereka wajib berbuka, tidak payah berpuasa. Dan dalam keadaan ini mereka hendaklah mengqadha puasanya kelak.

    Dalam satu riwayat dari Anas bin malik Al Ka'bi berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya Allah SWT telah meringankan bagi musafir dalam ibadat puasa dan separuh dari solat dan bagi wanita hamil dan menyusui (ia meringankan) puasa".Hadis di atas merupakan dalil bagi wanita yang sedang hamil atau menyusui boleh berbuka puasa.

    Sumber:
    Website Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)

    Wednesday, August 11, 2010

    Salam Ramadan 2010...

    Harini hari pertama umat Islam berpose di bulan Ramadan untuk tahun ini...harini gak aku start work from home (WFH)...saje nak rehatkan diri awal...lagipun dah malas nak dress up pi office...Ramadan kali ni tak mungkin sama macam Ramadan dulu2...banyak yang dah, sedang dan akan berubah sebelum Raya menjelma...ni comparison untuk last and current year...:)

    Condition diri
    2009:
    Maintain tembam jer...
    2010: Bukan takat tembam tapi makin memboyot sebab preggy 9 bulan and menunggu masa meletup...

    Condition husband
    2009: Less responsible sebab duduk ngan mertua...
    2010: More responsible sebab dah duduk rumah sendiri and waiting for our new comer...

    Condition family
    2009: Still berdua....
    2010: Still berdua but coming soon new comer maybe before Raya ni...

    Condition pose
    2009: Tak penuh sebab hal pompuan...biasalah...
    2010: Boleh penuh tapi tak mungkinlah sebab kene consider si kecik ni...

    Condition sahur
    2009: Mama yang kejut and prepare sume makanan...tinggal bangun makan jek...
    2010: Terpaksa bangun sendiri and if tak miss, G yang prepare sume makanan...

    Condition berbuka
    2009: Weekday biasanye tak sempat berbuka kat rumah Seremban...so kenelah singgah mana2 kedai tepi jalan...kopak wei time tu hari2 makan luar...weekend lak sibuk nak masuk gak bazar yang memang dah tau bile masuk susah nak keluar balik sebab ramai sangat orang...padehal Mama dah confirm masak kat rumah...:P
    2010: Weekday or weekend depend pada kerajinan...kadang2 masak...kadang2 bazar...tapi dah boyot2 ni, bazar jelah...senang cite...

    Condition terawih
    2009: Selalu miss sebab bile sampai jek rumah, orang dah nak start Isyak...
    2010: Lagilah miss sebab keboyotan diri and G pun risau nak tinggal aku sensorang kat rumah...so 2-2 tak pi...

    Condition career
    2009: Keje as temp kat company based Netherland kat KLCC...gaji cukup2 makan...
    2010: Keje as perm kat company based US kat Cyberjaya...gaji naik seganda...syukur...

    Condition rumah
    2009: Duduk ngan family...so makan minum ditanggung beres...
    2010: Duduk sendiri...so makan minum either dimasak or dibeli...

    Condition kuih raya
    2009: De masa buat untuk makan sendiri, bagi family Penang and mertua kat JB...siap sempat menjual 4, 5 balang kat officemate...
    2010: Takde masa langsung...so if beli pun maybe bukan akulah yang makan...time tu tengah berpantang kot...

    Condition baju raya
    2009: Boleh lagi melaram ngan baju kebaya...
    2010: No baju raya at all...if pilis dah menempel kat dahi...takde maknanye aku berdandan cantik2...huhu...

    Condition duit raya
    2009: De budget untuk parent and siblings include Wan Penang and Maktam kat Rembau...untuk budak2...masih tak mampu...
    2010: De budget untuk sume yang diatas...still no budget untuk budak2...tapi nampaknye nanti aku yang dapat duit raya...on behalf my baby...:)

    Condition hari raya
    2009: First year raya as wife...so balik rumah G dulu then 2 kampung dia...Pontian and Batu Pahat...then only balik rumah aku then ke Penang and Rembau...
    2010: Second year raya as wife...dah boyot gile ni...tak berayalah aku tapi berpantang di rumah family kat Seremban...takde maknanye nak jenjalan beraya rumah orang...but korang yang kene datang jengah aku and baby...plus jangan lupa selit duit raya baby yek...

    Erm...panjang betul list...so papehal pun...selamat berpose and selamat beramal di bulan mulia ni...:)
    Related Posts with Thumbnails