Wednesday, August 11, 2010

Salam Ramadan 2010...

Harini hari pertama umat Islam berpose di bulan Ramadan untuk tahun ini...harini gak aku start work from home (WFH)...saje nak rehatkan diri awal...lagipun dah malas nak dress up pi office...Ramadan kali ni tak mungkin sama macam Ramadan dulu2...banyak yang dah, sedang dan akan berubah sebelum Raya menjelma...ni comparison untuk last and current year...:)

Condition diri
2009:
Maintain tembam jer...
2010: Bukan takat tembam tapi makin memboyot sebab preggy 9 bulan and menunggu masa meletup...

Condition husband
2009: Less responsible sebab duduk ngan mertua...
2010: More responsible sebab dah duduk rumah sendiri and waiting for our new comer...

Condition family
2009: Still berdua....
2010: Still berdua but coming soon new comer maybe before Raya ni...

Condition pose
2009: Tak penuh sebab hal pompuan...biasalah...
2010: Boleh penuh tapi tak mungkinlah sebab kene consider si kecik ni...

Condition sahur
2009: Mama yang kejut and prepare sume makanan...tinggal bangun makan jek...
2010: Terpaksa bangun sendiri and if tak miss, G yang prepare sume makanan...

Condition berbuka
2009: Weekday biasanye tak sempat berbuka kat rumah Seremban...so kenelah singgah mana2 kedai tepi jalan...kopak wei time tu hari2 makan luar...weekend lak sibuk nak masuk gak bazar yang memang dah tau bile masuk susah nak keluar balik sebab ramai sangat orang...padehal Mama dah confirm masak kat rumah...:P
2010: Weekday or weekend depend pada kerajinan...kadang2 masak...kadang2 bazar...tapi dah boyot2 ni, bazar jelah...senang cite...

Condition terawih
2009: Selalu miss sebab bile sampai jek rumah, orang dah nak start Isyak...
2010: Lagilah miss sebab keboyotan diri and G pun risau nak tinggal aku sensorang kat rumah...so 2-2 tak pi...

Condition career
2009: Keje as temp kat company based Netherland kat KLCC...gaji cukup2 makan...
2010: Keje as perm kat company based US kat Cyberjaya...gaji naik seganda...syukur...

Condition rumah
2009: Duduk ngan family...so makan minum ditanggung beres...
2010: Duduk sendiri...so makan minum either dimasak or dibeli...

Condition kuih raya
2009: De masa buat untuk makan sendiri, bagi family Penang and mertua kat JB...siap sempat menjual 4, 5 balang kat officemate...
2010: Takde masa langsung...so if beli pun maybe bukan akulah yang makan...time tu tengah berpantang kot...

Condition baju raya
2009: Boleh lagi melaram ngan baju kebaya...
2010: No baju raya at all...if pilis dah menempel kat dahi...takde maknanye aku berdandan cantik2...huhu...

Condition duit raya
2009: De budget untuk parent and siblings include Wan Penang and Maktam kat Rembau...untuk budak2...masih tak mampu...
2010: De budget untuk sume yang diatas...still no budget untuk budak2...tapi nampaknye nanti aku yang dapat duit raya...on behalf my baby...:)

Condition hari raya
2009: First year raya as wife...so balik rumah G dulu then 2 kampung dia...Pontian and Batu Pahat...then only balik rumah aku then ke Penang and Rembau...
2010: Second year raya as wife...dah boyot gile ni...tak berayalah aku tapi berpantang di rumah family kat Seremban...takde maknanye nak jenjalan beraya rumah orang...but korang yang kene datang jengah aku and baby...plus jangan lupa selit duit raya baby yek...

Erm...panjang betul list...so papehal pun...selamat berpose and selamat beramal di bulan mulia ni...:)

2 comments:

  1. salam sarah nak tanya..sarah nak bersalen kat mana nanti?

    ReplyDelete
  2. If terberanak bulan pose ni, Hos Putrajaya la...if dekat2 nak raya, Hos Seremban la kot...due date pun Raya first ni...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails