Thursday, August 19, 2010

Terpaksa pose halfday...

Sejak mula Ramadan ni...plannye ingat nak pose 3 days and off 1 day...camtu seterusnye sampai due date...off tu sebab risau HB yang makin turun and sian kat baby ni...lagipun menurut Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), perempuan hamil atau menyusui dibolehkan tidak berpuasa sekiranya dia khuatir akan kesihatan diri dan babynye tetapi diwajibkan mengqada' pose di kemudian hari...tak caya...klik link JAIS tu...lagipun...penat dengar G tu pesan hari2 if baby ngamuk, buka jelah pose...bile pikirkan balik...kite memanglah tahan, ok jek...tapi baby kat dalam tu tah camne...

Mulanye memang plan Ramadan ni berjalan lancar...baby behave...aku pun rasanye cam ok jek sebab keje kat rumah...taklah lapar or dahaga or penat kene panas kat luaq tu...bahagia duduk celepot depan laptop, mengadap tv...memang banyak masa berehat...penat layan 4 ekor meow kecik jelah...berlari riang dalam rumah panjat sofa sume...petang lak...G balik around 6 pm camtu terus pi Bazar Salak Tinggi ni...de lah 4, 5 kali pi...2 hari first sampai hujung berjalan tengok makanan...sudahnye malam tu sakit pinggang...sekarang if pi pun jalan half jek...cari makanan tertentu then balik...nak masak2 bagai pun tak larat sangat...cepat jek tumit ni sakit, berdenyut2...

Harini 9 Ramadan...ikutkan plan, aku dah 6 hari pose and 2 hari off...tapi harini patutnye fullday pose tapi lunch time tadi...baby ni ngamuk sakan...bergoncang2 perut ni dibuatnye...entah pe yang tak kena...lapar kot...pujuk2, usap2 perut ni suh dia tahan few hours lagi, pun dia takmo dengar...so atas dasar risau...terpaksalah aku berpose sekerat jek...menu paling cepat adalah nasi + telur goreng kicap...habis jek makan, baby behave as usual...erm...baby lapar rupenye...sianlah sayang bucuk2 ni...

Erm...kesimpulannye...dalam fasa late pregnancy ni, if nak pose gak...kenelah ikut rentak baby...kite mungkin rasa ok, sihat nak teruskan pose fullday walaupun kadang2 rasa cam gigil2 sket...tapi baby kat dalam tu mungkin lapar or de masalah tertentu yang kite tak tau...so pose sekerat jelah if baby protes yek...sian dia...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails