Saturday, September 25, 2010

Makan rendang ayam kampung masa pantang...

Tadi pagi makan nasi lauk rendang ayam kampung...tapi santan kurang...hehehe...selamber jek...Mama kata dah boleh makan ayam sebab dah pantang week ke-3...orang kata makan ayam nanti gatal kat bawah tu...so far aku rasa bawah tu tak de lak bisa, perit or gatal...sebab before this pun pernah makan ayam...ayam kampunglah...tapi tak sure lak pe effect jangka panjang kan...:P

Kencing beyak si Leesya pun so far ok...yelah dia kan breastfeed...tiap kali tukaq pampers mesti de beyak...semalam 4 orang nurse dari Klinik Kesihatan Ampangan datang rumah...dah 5 kali datang...so semalam lawatan terakhirlah untuk check ibu dan anak...service dorang okla...dorang timbang Leesya...dulu masa lahir 3.2 kg...masa dia 9 hari, berat turun jadi 3 kg...dorang kata normal sebab dia kencing beyak...then semalam (19 hari) berat dia naik balik jadi 3.2 kg...bermakna Leesya sekarang sedang membesar dengan sihat...:)

Mama lak selalu bising nape Leesya asyik beyak jek tiap kali tukaq pampers...bagi aku normallah kot...then semalam alang2 nurse tu datang, tanyalah pasal ni...dorang pun kata normal...cumenye kene tengok warna beyak tu...

Pasal bangun malam lak...if perut Leesya ok, tak masuk angin...dia hanya bangun 2 kali...around 3 am and 6 am...susukan, tukar pampers and susukan balik...barulah dia lena...cumenye if G de, tido dia pun turut terganggulah dengarkan si Leesya nangis...sian dia kang kat office ngantuk2...degil orang suh tido rumah Salak Tinggi tu tak nak...rindu 2 permata hati konon...aku and Leesya lah...yelah kat sana pun kiteorang masih de beberapa anak jagaan...3 female cats...4 male kittens and 2 male cats...yang female, taklah risau sangat sebab pandai survive...yang male tu, kucing orang lain, saje suka lepak rumah...if datang, dapatlah makanan...yang kittens jek kene jaga sket sebab duk dalam cage...terlalu kecik lagi nak lepaskan...

Wednesday, September 22, 2010

Leesya selamatkan kiteorang daripada hangit...

Arghhh...ngantuk giler...hampir semalaman tak tido semalam...Leesya wat perangai...breastfeedkan dari 10 pm - 2.30 am...tak nak tido2 budak tu...mulanye dia terlena gakla lepas minum...bile pindahkan ke tilam pun lena lagi...tapi bile nak bedung jek, terbangun, nangis...so terpaksa susukan balik...maka tersengguk2 menunggu dia lak...G lama dah terlena tido bawah, tepi katil tu...jeles jek nengok...huh...yelah sok pagi keje...

Then tiba2 blackout...mengamuklah si Leesya ni tak jumpe punca susunye...aku lak meraba cari fon atas katil...hilang lak...then kejutkan G suh suluh jap guna fon kat Leesya ni...sian dia mengagau nangis tercari2...dah settlekan Leesya...suh G kuaq cari lilin lak...tetiba, Mama bising2 ketuk pintu sume orang...suh bangun, ready and jaga2 sebab main suis letrik kat depan tu dah berasap cam nak terbakar...kuat betul bau hangit...sebenarnye dah 2, 3 hari dah bau hangit tu berlegar2 kat hall depan tu...sampai dapur leh bau...tapi dorang tak sure mana puncanye...tuduh kipas silinglah, kipas duduklah...kononnye dah buka lama sangat...

Mama cam besalah cepat panik...bising suh Ayah call bomba...Ayah lak kata call TNB jek...aku yang tengah susukan ni, tak leh lak nak tengok pe cite riuh2 kat luaq tu...Mama buka pintu belakang and tingkap dapur...nak hilangkan bau hangit tu...sudahnye nyamuk sume masuk...kene lak kipas Leesya, kang bintat kene gigit...

Orang kata baby ni special...leh tau pe yang akan terjadi...leh tengok bende2 halus...so rasanye perangai Leesya yang tak mau tido tu nak bagitau yang nyawa kiteorang dalam bahaya...nasib baik tak jadi pape...orang TNB datang 4 am kot...tak taulah pe citenye kat depan sebab kiteorang dalam bilik...G dah lama lena balik...sian jek tengok kadang tergaru2 sebab nyamuk...aku lak before tido pakai losyen kat muka so tak de lah kene kacau...mamai2 jek kipaskan Leesya...sian dia panas, takut nyamuk gak...sampai pagilah tak leh on letrik...:(

Pagi ni lagi bagus...disebabkan hal semalam...sume orang tak cukup tido...sudahnye G and Mama lewat bangun pi keje...hehehe...G pi 8.15 am...Mama lak dekat 9 am kot...yang lain, bantai tidolah...Ayah yang tengah cuti, call Ah Kee suh settlekan main suis tu...9 am baru leh on letrik balik...sian Leesya lah tido berasap...hehehe...

Sunday, September 19, 2010

Atuk and nenek JB Leesya datang...

Semalam Atuk and Nenek JB Leesya (parent G) datang...bawa gak 2 orang cucu kesayangan tu and 2 adik bawah G...Ayen and Man...tujuan utamanye nak hantar Ayen tu balik Subang lepas cuti Raya lama...then alang2 lalu Seremban tu, singgahlah tengok cucu ni jap...

Sepatutnye dorang sampai around lunch hour...Mama pun dah ready makan tengahari...tapi manatau, bile G call dekat2 tengahari tu, rupenye tak gerak lagi...ish...7 pm baru sampai...masalahnye malam tu Brother Chik wat open house...besa 8 pm dah pi tapi family G lak sampai...aku lak yang tersepit tengokkan keadaan dorang ni...yelah...tetamu datang rumah tapi tuan rumah lak nak kuaq...conflictlah sket...solutionnye...AyahMa delay sket pi open house tu...siapkan makan family G...tapi family G lak suh AyahMa pi jek, pedulikan dorang, nanti pandailah cari makan sendiri...yelah aku kan tak berapa sihat lagi...so tak leh lah nak layan sangat...

CPU Ayah G tu rosak...dibawanye datang, nak suh G repairkan malam tadi gak...so esok dia leh amik bawa balik JB...dekat2 10 pm AyahMa balik...cakap family Mak Teh nak singgah tengok Leesya...so meriahlah rumah ni...family G + family aku + family Mak Teh...sumenye kerana Leesya...then family G minta diri nak balik...dorang ni tido rumah kiteorang kat Salak Tinggi tu...selesalah sket takde orang...nak masak2 pape pun leh...cumenye tak ingatlah pe yang ade dalam peti ais rumah tu...tah dah expired ke hape...

Pagi ni, kat rumah aku tu, dengarnye Mak masak nasi lemak...then terus kuaq hantar Ayen kat Subang...dah settle tu baru datang Seremban...plan AyahMa lak harini nak hantar Ila ke MRSM Serting tengahari...tapi lunch hour tu lah family G dijangka datang...conflict lagi...tapi family G sampai 3 pm...AyahMa lak dah siap2 nak gerak...erm, delay lagi siapkan makan dorang dulu then baru gerak...family G lak suh gerak jek, pedulikan dorang...pandailah nanti cari makan sendiri...aku gak yang pening tengok dorang2 ni...cam besalah Leesya nye pasal kan...disebabkan CPU Ayah G tu tak siap lagi, dorang pi Raya rumah jiran lama kat Senawang dulu...then only aman sket rumah ni...takde orang datang dah...sian kat Leesya jek tido dia asyik terganggu...akhirnye CPU tu siap and G pi hantar kat Ayahnye kat Senawang tu...

Hehehe...nasib baik G dah kemas rumah sebelum family dia datang...masa hujung2 pregnant dulu memang tak larat dah nak wat pape...tak terkemas pun...sapu2 rumah amatlah jarang...masak2 lagilah...

Thursday, September 16, 2010

Makan laksa Johor masa pantang...:P

Harini cuti sempena Hari Malaysia...so sume de kat rumah...alang2 Wan Penang datang tengok cicit first dia ni...Mama pun masaklah special sket...laksa Johor...besa time2 raya, first or second day, memang Mama akan masak...tapi kali ni delay sket sebab busy uruskan aku and Leesya...

Uish...memang mengugat imanlah...bau kuah yang tengah mendidih tu wat aku terliur jek...de gak aku intai2, tolong kacau2 kuah tu...bile takde orang lalu, amik bau...fuh...dah tak tertahan tu tanya Mama and G, boleh ke aku makan...? Geramlah tengok...tak sedar agaknye baru 11 hari berpantang...:P...Mama kata ok jek sebab kuah tu wat daripada ikan...yes...so pe lagi...petang tu kiteorang makan dalam bilik sambil tengok2 Leesya...dia dah puas minum susu tapi takmo tido...terkebil2 jek tengok Mama and Papa dia makan...hahaha...patutnye spagetti and kuah jek aku leh makan...tapi bile Mama takde...gatal gak tangan ni amik sket timun, bawang and daun pudina...rasa tak "chrunchy" lak tanpa timun...yela orang kata timun kan sejuk...takle makan time pantang2 ni...bawang ok...daun pudina pun tah leh makan ke tak...

Time dinner lak makan nasi lauk ikan parang masak sup asam...pastu sambung makan laksa...uish...takpe ke makan banyak laksa ni...? Takut gak if nanti2 effect kat badan...erm...nak wat camne...menggoda sangat bau laksa tu...G hanya mampu geleng pala...nantilah...dah sihat and de masa nanti nak try wat laksa Johor ni...harapnye sedap cam Mama wat...hahaha...leh ke...? Penggile spagetti betul...

First time Leesya pakai suar...

Hehehe...sebenarnye sebelum ni Leesya just pakai baju jer...size new born pun dah rupa cam gaun...labuh takat lutut...comei jek...

* Leesya @ 8 days...ni lepas mandi...pakai baju jek...rambut serabai baru lap...:P

Kali ni Wan dia pakaikan suar...hahaha...suar pendek hijau tu cam jadi suar panjang...yang suar panjang biru kenelah lipat hujung lak...comei2 budak petot ni...

* Leesya @ 9 days...comei2...

* Leesya @ 10 days...

* Leesya @ 11 days...cam polis trafik lak...

Wednesday, September 15, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2010...

Erm...rasanye tak terlambat lagi nak ucapkan Selamat hari Raya Aidilfitri kat sume yang membaca blog ni...walaupun dah Raya ke-5...hehehe...Raya kali amat2 berbeza sekali...ngan kehadiran puteri sulung yang diberi nama Mia Qaleesya...5 hari sebelum Raya...segala2 berubah dalam sekelip mata...

Soal pose jangan cakaplah...memang tak cukup...si kecik ni meronta2 masa dalam perut, tak bagi mama dia pose penuh sehari...mesti halfday jek...ni time Raya, lupakan jelah lemang rendang, ketupat lodeh, kuih2 raya, satay, soto...baju raya pun tak beli walau sehelai...sebab memang due date first day raya...G pun pakai baju persalinan masa kawen dulu wat pi solat Raya...erm...pic raya pun tak amik...malulah...muka pucat lagi...:P

Harini Leesya dah 10 hari...kuat and bersemangat betul dia...pernah dia cuba2 angkat kepala and badan sendiri...kaki and tangan pun dia boleh angkat tinggi2...sama jek perangai dia masa dalam perut dulu...kuat menendang and pandai respon balik...tak sabar nak tunggu Leesya besaq...boleh bawa jalan2...senang sketlah papa and mama dia...:)

Sunday, September 12, 2010

Welcome Mia Qaleesya binti Mohd Nur Radzi...

Erm...akhirnye ade gak masa nak update blog ni...if tengokkan title posting ni...sume mesti dah dapat agak...yes...Mia Qaleesya is our new born...healthy baby girl ni selamat dilahirkan di Hospital Besar Seremban, N9...pada hari Ahad 05/09/2010...jam 10.19 pm...

Syukur and rasa lega sangat2 semuanye berjalan lancar dan dipermudahkan Allah...dilahirkan secara normal...dan dengan sekali "push" jek...baby girl seberat 3.2 kg ni pun muncul...alhamdulillah...sakit pun tak lama...and takde komplikasi...

* Yang atas tag mama...yang bawah tag baby...

So sekarang aku dah bergelar Mama Mia...G...? Erm...tak sure lagi nak dipanggil pe...maybe Papa Mia kot...hehehe...oh...sejak de Mia Qaleesya ni...hidup bertambah busy...waktu tido kiteorang pun dah terbalik...ni pun sempat tulis sebab baby dah tido...tapi bergerak2 gak nak lepas dari bedung tu...if tak, keje dia kacau mama and papa dialah...jap2 nak breastfeed, kencing beyak, nangis2 terkejut mercunlah kadang2...tapi sekarang baby kene jaundis lak...so everyday nurse akan datang rumah check baby and mama...plus lately kene pi hospital balik tuk amik baby's blood...sian babyku...:(

Harini genap dah seminggu umur Mia Qaleesya and seminggu gak aku berpantang...so far kiteorang makin adaptlah ngan situasi baru ni...and aku pun dah kuaqkan first bowel sejak beranak ni...takut gak if jahitan kat bawah tu terbuka...naya beb...tak sanggup nak kangkang lagi...segan...sebenarnye banyak sangat nak cite ni...tapi nampak gaya Leesya tak bagi lak...nangis dah nak breastfeed...ok...nilah our Mia Qaleesya...

* Leesya @ 3 days...rambut dia masa kuaq tu camnilah...ala2 mohawk...terkejut mama dia...

* Leesya @ 5 days...macam2 mimik dia wat nak attention...

 * Leesya @ 6 days...kuat dia ni...selalu try angkat kepala sendiri...

* Leesya @ 6 days...sangat seronok tak berbedung yek...

* Leesya @ 6 days...baju dah macam gaun...jahat mama ni wat malu Leesya...:P

Thursday, September 2, 2010

Happy Birthday Ila yang ke-17...

Erm...harini birthday my youngest sister...Nur Adila Ramlan...jap jek dia dah besar...umo 17 dah...sekarang sekolah kat MRSM Serting, N9...biasanye hujung bulan baru dia balik rumah...tapi dengarnye sibuk trial SPM sekarang...so jaranglah balik...

Ila ni last among kiteorang 4 beradik...taklah manja sangat tapi dah namanye bungsu kan...besalah de wat perangai gak kadang2...selalunye gaduh mulut jelah ngan Ayahma...tanda tamat "discussion" is hempas pintu...memang bergegarlah rumah tu...tanda proteslah tu lepas lawan2 cakap...biasanye kiteorang yang len ni wat bodoh jek...lantaklah...

Perangainye memang senang naik angin...if tak dapat bende yang dia nak tu lah...tapi dari sudut lain...dia ni antara yang pandailah among us...tunggu jelah SPM nanti camne...ok kot...Ayahma pun tak risau sangat pasal study dia...Ila ni more independent...if compare to abangnye...yang sekarang tengah amik STPM...sambung kat sekolah lama jek...:P

Rasa cam lama jek tak jumpe dia...yelah aku pun dah duk rumah sendiri...dia lak balik pun maybe sebulan sekali jek...tahap kewangan aku pun nampak cam makin stable and bertambah2...syukur...tengoklah...if de rezeki...ingat nak bagi duit bulanannye yang tertunggak sejak Jan lagi...plus duit raya...tu pun if baby ni tak pakai banyaklah...masa depan...susahlah nak jangka pe yang jadi nanti...:)

Wednesday, September 1, 2010

Checkup ke-10 - Heartbeat tak stable...:(

Ingatkan checkup kali ni cepat and ringkas...tapi lambat gak...amik masa dekat 3 jam lah...datang 9.30 am habis dekat 12 pm...bezanye kali ni tak check darah...dorang assume HB tu sama kot cam last week...11.0...berat pun maintain 75 kg jek...:)

Masa jumpe nurse, lama pulak dia bagi dengar hearbeat baby...pelik gak...pastu panggil sorang lagi nurse...rupenye heartbeat dia jap normal jap laju...nurse sorang lagi tu kata maybe aku penat...then tanya aku pose ke...pergi keje lagi ke...tapi memang sejak akhir2 ni, susah betul nak lena malam2...badan penat tapi cam tak ngantuk lak bile baring...time tengok tv asyik nguap jek...siang pun takde dah wat keje2 rumah...weekday siang duk ngadap laptop and tv...malam pun tv lagi...weekend pun tak jalan memana...banyak tido and guling2 tengok tv...masak2 pun dah jarang2...

So, dah jadi camni nampak gayanye kenelah pose sekerat jek harini...and hari2 seterusnye tak leh pose dah...maybe baby tak cukup makan...sebab aku pun jarang makan nasi siangnye...masa berbuka jek makan nasi...lagi 1, takut lak aku takde tenaga if dekat2 nak beranak nanti...anytime jek leh bocor ni...push kan banyak guna tenaga...

Erm...risau lak pasal baby ni...sakit2 badan tu besalah...tak lena tido pon besa...cuma akhir2 ni...badan cam rasa lemah sket and makin sakit lak pinggang ni...sebab baby dah besar and berat kot...so dia bagi tekanan kat tulang belakang...tah bile lah dia nak kuaq...before or after raya...? G nak bayar zakat pun bergantung kat dia...:)
Related Posts with Thumbnails