Sunday, October 31, 2010

First time bawa kete auto...:P

First, mesti korang kata..."Alah...kete auto...senang jek...pijak jek jalanlah...tak mati enjin pun"...tapi bagi aku yang first time ni...takutlah...walaupun Waja yang debot tu milikku...tapi hari yang ke-10 baru aku belajar nak drive dia...:P

Mula2 cam besalah...adjust pe patut cam side mirror, cermin pandang belakang, seat...ngan G duk sebelah sambil pegang Leesya, aku jalan slow2...mula2 round sekitar taman tu...confidentlah sebab tak ramai budak2 main lari2 tepi jalan...kete pun tak banyak yang lalu...pastu G suh main jalan besar lak...huhu...so far oklah...yang penting kene ingat lampu signal duk kat kiri stereng...dulu Kancil, signal duk kanan...pastu belajar bile stop kat traffic light, buh gear N...then G suh laju sket sebab pasni terus pi rumah baby sitter Leesya kat Taman Desa Salak Jaya...jalan ke taman tu agak sempit...bile nak berselisih ngan kete lain cam takut jek...kiri kanan jalan de semak tinggi...lorong rumah baby sitter tu ramai lak budak2...datang balik fobia aku...kene jaga2 ni, dorang kang suka hati jek lari2...

Baby sitter si Leesya ni namanye Kak Nor...surirumah beranak 4 ngan yang paling kecik umo setahun lebih...agak ramah and yang paling penting, berpengalaman jaga baby...macam mana jumpe dia...? Masa aku pantang hari tu, jiran depan rumah ni pasang awning...G tanyalah abang yang pasang awning tu, Abang Hairi de tak sape2 nak jagakan baby...dia kata nanti dia carikan...pastu balik rumah, dia suh bininye, Kak Nor ni carikan...last2 dia yang agree nak jaga...murah gak dia amik...RM250 sebulan...hantar around 7.45 am...amik balik 6.30 pm ke...hampir 12 jam ek...sian Leesya...

Borak2 jap then oklah...setuju start hantar dia Rabu next week...masa balik...nak susur masuk ke jalan besar, leh lak aku tersalah handle...nak signal ke kanan patutnye ketek handle kiri tapi ter"on" wiper lak...haru jadinye...wat malu jek kalau kete belakang nampak...huhu...then tak lama lepas tu...kene susur lagi sekali masuk jalan besar ke kanan...kene hon lak ngan kete belakang sebab take time lama sangat...huhu...malu2...rasa cam baru belajar bawa kete jek...sebenarnye dekat setahun lebih dah tak bawa kete...tu yang cam kekok sket...pastu ngan handle signal tu terbalik...:P

Setelah dipikir2...aku ade 3 masalah utama...pertama, kadang2 lupa lampu signal duk kat kiri stereng...yelah dulu bawa Kancil, signal kat kanan...kedua, tak pandai nak bajet bahagian kiri kete...naya beb...silap2 leh bergarit lak...lastly, tak pandai agak jarak kete if guna side mirror...:P...tu lah kene hon...gatal2 nak tengok guna side mirror...tengok direct kan lagi senang...uish...sume masalah ni kene atasi cepat ni...manatau pasni kene drive sendiri pi keje sampai Cyberjaya tu...

Sunday, October 17, 2010

Balik rumah Salak Tinggi...

Tadi around 4.30 pm, kiteorang berangkat balik rumah Salak Tinggi...macam2 perasaan ade...salah satunye lega sebab dah duk rumah sendiri ni, leh lah makan papepun tanpa halangan (sebenarnye pantang dah 42 hari tapi Mama pesan suh jaga makan, pantang 100 hari)...de rasa takut gak sebab boleh ke jaga Leesya sendirian ngan G...huhuhu...takde sape dah nak basuh berak dia (dulu Mak Ngah dia yang wat)...de rasa sedih gak sebab pasni kene masak sendiri (dulu bangun tido jek mesti Mama dah siap makanan kat atas meja)...:P

Tapi ala...jarak perjalanan dari Ampangan, Seremban tu ngan rumahku kat Salak Tinggi ni 30 minit jek...if lalu LEKAS lah...lengang...coet benar if atuk nenek Leesya nak datang melawat...masa dah nak gerak tu, neneknye yang paling sedih...berpisah ngan cucu firstlah katakan...tengoklah...maybe sebulan sekali ke kiteorang balik Seremban...if dorang nak datang weekend pun leh...tapi kene call dululah...takut kiteorang lak yang merayau memana...tapi sekarang tak kot...susahlah gerak time baby kecik ni...asyik merengek, meragam jek...nak susukan pun susah...maybe after Leesya 4 or 5 bulan ok dah kot...see how first...

Oh, keadaan Afu amatlah sarat...aku n Leesya duk belakang...bath tab, 2 baldi baju kotor and raga baju Leesya duk depan...kat tempat kaki depan and belakang pun penuh...sure toll gate girl highway LEKAS tu tercengang tak terkata tengok...hahaha...Leesya lak sepanjang perjalanan lena betul tido...tak kirelah langgar lubang ke corner tajam ke, dia pejam rapat mata jek sebab terkejut...bagus betul...seronok sangat agaknye rambut tu ditiup econ...

Malamnye, G bersemangat pasang katil Leesya...aku yang tengah susukan, tak leh lah tolong tapi hanya mampu membebel tengok gelagat bapak budak yang excited...hehehe...dan kerana terlalu excited tu...2 roda yang leh kunci tak bagi katil tu gerak2, G terpasang bersilang...erm...hentam jelah sayang...janji anak kite lena tidurnye...

* Lena betul dia tido...hooray...tangan 2-2 naik atas...

* Katil di waktu siang...Leesya dah hilang...

* Si kecik ni sambung tido kat katil Pa and Ma dia lak...tido style katak...

Wednesday, October 13, 2010

Petua banyakkan susu badan...

Minggu ni minggu ke-6 berpantang...patut dah start wat stok susu badan before naik keje Nov ni...tapi...susu nampaknye cam tak berape nak producelah... ke Leesya yang kerap minum sampai tak sempat pam...? Rupenye susah gak jadi Mama ni...sumenye terhenti bile breastfeed...kene focus dia and tak leh wat keje lain...sampai kadang tu tersengguk2 menunggu dia...si kecik ni pun nampaknye begitu bergantung and suka menempel ngan Mama dia jek...agaknye de beberape punca penyebab susu badan kurang...antaranye...
  1. kurang minum air masak and Anmum Lacta (salah sendiri...)
  2. makanan tak seimbang (time pantang ni asyik makan ikan parang and ikan bilis jek...no vege...no fruit...tu lah sembelit...)
  3. tak cukup tido (bangun malam susukan at least twice...tu pun if Leesya tak wat perangai takmo tido...)
  4. badan lesu and letih (sebab kurang bergerak...)
  5. strees (asyik terperap dalam rumah...)
  6. rindu (dalam seminggu, 4 hari jek G balik...)
  7. Leesya kerap minum (if pam, dapat sket...sampai kadang tu tak sempat pam pun...)
Kat bawah ni ade beberapa petua and cara nak tambahkan susu badan...just kene sesuaikan masanye...sebab if still dalam pantang, hanya makanan / minuman tertentu je lah yang boleh diambil...lepas jek 44 hari tu, trylah secepat mungkin mana2 yang sesuai...harap lepas ni, bertambahlah stok susuku...:)

Makanan
  1. jantung pisang
  2. sup lobak putih
  3. sawi / buncis / kacang panjang / jagung kecil
  4. madu
  5. kobis / pegaga / petola / kucai / cekur manis
  6. kurma
  7. kentang rebus
  8. mata kucing / longan
  9. roti / donut / biskut marie
  10. cheese / planta
  11. halba
  12. nestum / oat
  13. kacang tanah panggang
  14. sotong kering
  15. tahu / taufufa / tempe
  16. kacang merah
  17. bawang putih
  18. jambu batu
  19. sup ketam
  20. pucuk betik
  21. ikan tengiri / senangin / bilis
Minuman
  1. air masak
  2. susu segar / Anmum Lacta
  3. susu kambing
  4. soya
  5. Milo nestum / oat
  6. Milo / Horlicks
  7. jus buahan
  8. betik / honey dew
  9. rebusan buah pala
  10. spirulina
  11. air kelapa
  12. rebusan air halba
  13. rebusan kucai
  14. rebusan pucuk betik
  15. barli
  16. air tanak nasi
Ubat
-  untuk tambah hormone prolactin

  1. Domperidone (recomanded)
  2. Maxolon
  3. Metoclopramide (akibatkan stress)
  4. Motilium
  5. Raglan (akibatkan stress)
  6. Homeopati
  7. Fenugreek
  8. Pil Asi
Cara-cara Lain
  1. Baca surah al-Baqarah ayat 60 atau Hujurat. Sambil baca letakkan tangan pada breast.
  2. Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari.
  3. Hancurkan daun cekur manis dan tampal pada payudara. Basuh selepas kering.
  4. Daun bunga melur digiling halus dan ditampal sekeliling payudara di waktu pagi sebelum mandi. Cuci bersih sebelum susukan baby.
  5. Basuh 2-3 sudu kacang hijau dan tumbuk ketika basah. Tempelkan pada areola 10-15 minit. Payudara akan membengkak dalam masa 10-12 jam.
  6. Tuam tuala suam ke atas payudara.
  7. Urut belakang badan.
  8. Urut payudara.
  9. Sikat payudara dari atas menghala ke puting.
  10. Sentiasa berfikiran positif.
  11. Guna pam susu yg berkualiti.
  12. Kerap susukan baby.
  13. Kurangkan stress.
  14. Doa dan tawakkal.

Saturday, October 9, 2010

Duit raya Leesya...:)

Memang murah rezeki anakku si Leesya ni...walaupun Mama dia tak dapat beraya...yelah tak dapat pakai baju cantik (tak beli pun), tak dapat makan sedap (sabar jelah), tak dapat jalan memana (bukan jalan tapi menapak jek)...asal anakku tu bahagia cukuplah...keperluan dia lebih penting...

Harini hari terakhir bulan Syawal 2010...Leesya dapat banyak duit raya...untung betul...setakat ni semuanye berjumlah RM502.00...ni baru dari family sebelah Mamanye...Seremban + Penang...family G kat Pontian and Batu Pahat tak include lagi...kawan2 ofis Papa ana Mama Leesya pun tak campur lagi...Leesya jangan risau yek...Mama yang baik hati ni dah transfer RM500.00 ke akaun Maybank Golden...akaun ni akaun bersama Papa ngan Atuk JB...Mama jadi manager je...akaun ni bagus...faedah tinggi...tak macam akaun biasa tu...sebab akaun ni memang khas untuk orang umo 50 tahun ke atas...bulan2 nanti Mama masukkan lagi yek...

Selain duit, banyak jugak hadiah2 lain yang Leesya dapat...ni yang mana ingat jelah...untung betul ko ni Leesya...

  • hamper besar dari jiran depan rumah
  • baby carrier dari uncle Wan and aunty Faizah
  • set mandian and 2 botol besar bedak dari aunty Zu and partner
  • air flow companion cushion dari Mak Ngah Ita
  • beberapa set hamper dari family Penang
  • patung unta dari Mak Ngah Lena
  • patung singa dari Pak Long Iz
Walaupun raya dah habis, Mama Leesya ni still tak beraya lagi...huhuhu...de kurang sebulan lagi nak habis pantang...takpelah Leesya teman Mama yek...cayang bucuk2 kenit ni...:)

Tuesday, October 5, 2010

Leesya dah sebulan...:)

Harini umo Leesya genap sebulan...semakin hari semakin kuat and lincah...kadang2 bersilat nak menguruskan dia...especially masa mandi...dia suka main air...diam jek tapi bile terbalikkan nak basuh belakang badan, "berjalan" lak dia ke depan...tak mo dah condong2...kelakuan tak macam budak kecik...agaknye kesan aku minum Anmum Materna kot...hahaha...sekarang Mama and Lena gilir2 mandikan dia...maybe next week aku lak praktikal mandikan Leesya...yelah sebab Ahad depan dah nak balik rumah Salak Tinggi...everything pasal Leesya aku kene hands on...huhuhu...cam takut tak mampu lak...erm...tapikan aku Mama dia...sure boleh...

So cam besalah...baby almost every month kene amik injection...BCG and Hepatitis B (dos 1) dah dapat masa lahir dulu...ni amik Hepatitis B (dos 2) lak kat Klinik Kesihatan Ampangan...kelam-kabut jugaklah...Mamanye check kat bilik lain...baby kat bilik lain...Mamanye kene check blood pressure, blood, berat, breast, ect...baby lak kene check respon, berat, tinggi, ukur lilit kepala and dada, ect...2 jam gaklah nak settle sume...Leesya ni kelakar...before inject, tido...kene inject, nangis...pastu jap jek dia leh lena balik...rileks jek cam tak de pape berlaku...bertuah punye budak...

Checkup baby sebulan ni so far okla...both mama and baby are find...berat Leesya dah naik jadi 3.3 kg...berat lahir 3.2 kg...patutlah rasa semangat jek tiap kali angkat...pernah sekali tu, hampir terkehel pinggang ni sebab pusing badan nak amik dia...malamnye terpaksa suh Papanye urut ngan minyak panas...2 hari baru lega...

Oh, last week Leesya dapat 3 new items...Papanye semangat belikan rocker, stroller and katil kat Jusco Seremban 2...sumenye brand Sweet Cherry...habis RM800 duit Mama Leesya...penuh kete Afu tu ngan barang2 Leesya jek...hahaha...Mama lak geleng pala tak terkata tengok menantu sorang ni yang teruja dapat anak...hehehe...

* Leesya di atas Rocker...diam jek baru lepas minum susu... 

* Muka tak mengerti and tak tau nak wat pe...hahaha...

* Lama sket baru pandai respon...dia try pukul2 mainan yang tergantung tu...tapi tangan bersepah lagi... 

* Ni lepas main rocker...sedang mengamuk nak susu balik...hehe...pipi tu bintat sebab timbul ruam...

Sunday, October 3, 2010

Kempunan lontong terubat...

Actually hari aku admit hos tu...yang malamnye terberanakkan Leesya...menu buka pose hari tu...Mama masak lontong...nasi impit and kuah lemak tu dah siap...tapi kuah kacang and sambal tumis ikan bilis tak siap lagi...lontong ni kire my favourite gak lah...ingatkan sempatlah makan time buka pose ngan dorang (aku time tu dah tak pose dah)...rupanye tak sempat...sebab 5.30 pm tu aku dah disorong masuk labour room...so kempunan, makan hati jelah tak sempat rasa...dah lah before admit tu, perut ni cume de kuih loyang jek...

Harini Mama wat lontong...tah tetiba rajin lak...mood baik kot...dia kata ganti hari tu yang aku tak sempat makan...huhuhu...tapi tah nape...rasa tak de selera sangat time pantang ni...tapi makan jelah...agaknye sebab badan tak berapa sedap lagi...hidup pun tak berapa betul...asyik bangun malam susukan si Leesya...badan ni cam cepat letih...ngantuk manjang...

Time2 pantang ni tak de lak teringin makan pape...cumenye busan sket kot asyik terperap dalam bilik...tengok tv, main laptop, tengok Leesya...dia sekarang senang terkejut...walaupun bunyi tu jauh dari bilik...peka betul telinga tu...pastu asyik mimpi menakutkan agaknye...sebab kadang2 angkat tangan mengigil2 cam nak dipeluk...pastu nangis beriya sampai merah muka...sian jek tengok...so kenelah bedung and tengok dia selalu...sampai kadang tu terpaksa makan tepi dia...

Oh, lauk masa awal2 pantang dulu Mama selalu masak sup ikan parang lada hitam...sampai aku ngadu busan asyik asingkan tulang...then Mama masak sup hati lada hitam...baru berselera balik...sebab hati is my favourite...tapi if masak kicaplah...then, lama2 sket macam2 leh makan...tapi takat ras2 jek lah...cam nasi lemak (sambal kurang), nasi or mihun goreng (no seafood), sambal tumis ikan bilis (sambal kurang), laksa Johor (no timun, taugeh), fillet ikan (seketul), rendang ayam kampung (seketul)...sebenarnye takut gak nak makan bende2 yang bukan sup tu...tapi tengok takde lak effect kat bawah tu and Leesya pun no alergy...so ok lah kot...air lak...dulu2 minum kopi, air masak and Anmum Lacta...makcik tukang urut tu tak bagi minum Milo...kononnye nanti kembang...kat mana tak dapatlah dipastikan...hehehe...tapi sekarang dah minumlah Milo...untuk cepat dapat tenaga...Nescafe jek kene tahan lagi...

Saturday, October 2, 2010

Makan satay masa pantang...

Erm...minggu ni actually minggu ke-4 pantang...rasa kuat sketlah...jalan taklah slow sangat...tapi if bangun dari duduk and terus jalan, still rasa berdenyut2 kat dalam tu...risau gak tapi take it slowlah...bile bangun dari duduk, berdiri dulu 1, 2 minit baru jalan...nak angkat or tolak guna kaki bende berat2 ni pun cam tak mampu lagi...darah pun cam dah nak habis...tak taulah if dia kering then kuaq balik ke nanti2...tapi yang bestnye masa pantang ni, berat turun...hampir hari2 naik penimbang tu...target nak capai berat before pregnant...lagi 3,4 kg nak capai...tapi G bertegas suh turunkan lagi 5 kg dari target aku tu...erm...tengoklah if leh...:P

Harini Papa Qaleesya pi beraya rumah cikgu MRSM dia kat Nilai...aku lak hanya boleh bersabar menanti kat rumah...rasa sunyi lak tanpa husband di sisi time2 weekend ni...hahaha...merepek jek...actually if G de, leh lah tolong tengok2kan si Leesya ni...aku lak leh lah merayau cari makan kat dapur tu ke, jalan sampai hall depan ke...ni tak, asyik teperap lam bilik jek...yang aku perasan, if si kecik ni nangis, orang lain tak mampu stopkan tapi terus jek bagi aku suh susukan...huhuhu...tapi bile G pegang, diam lak si kecik ni...behave jek...agaknye sebab G rajin cakap2 ngan dia...if ngan aku, tak sempat cakap pape, Leesya dah menekap muka kat dada sambil nangis ngan muka merah2...cari susulah...pe lagi...

Oh, balik cite asal...cikgu G tu bungkuskan satay, nasi impit, kuah kacang, kurma daging, ayam goreng, muffin, kek marble, roti jala, kari kambing...murah lak rezeki...tapi papehal pun kene tanya Mama dulu mana yang leh makan...Mama kata makanlah sket, wat rasa2...lagipun dah sebulan pantang...ok dah kot...tengok si kecik tu pun takde lak alergy ke hape...so dinner time, aku rasa2 lah sket satay, nasi impit kuah kacang, kek marble, roti jala kari kambing tu...fuh...lepas dah keinginan makan satay...yelah Raya hari tu tak dapat makan...:(

Leesya sekarang makin kuat dah...kuat menendang, mengamuk...tangan tu pun tak reti duk diam...dipukul2nye Mama dia bile lambat susukan...hehehe...padehal dia yang lambat sedut sebab nangis beriya2 sangat...dia dah boleh dah keraskan kaki cam nak berdiri...ni time nak mandikanlah...bersilat lak Wan dia nak control Leesya yang asyik "berjalan" ke depan bile dicondongkan...mampu dah angkat kepala tengok kiri kanan bile didirikan...kadang2 tu wat "bubble"...hehehe...maknanye kuaqkan air liur cam belon air...tapi yang pastinye...sume orang lega bile dia tido...seronok jek tengok sebab lena sangat...jeles tau...
Related Posts with Thumbnails