Sunday, October 31, 2010

First time bawa kete auto...:P

First, mesti korang kata..."Alah...kete auto...senang jek...pijak jek jalanlah...tak mati enjin pun"...tapi bagi aku yang first time ni...takutlah...walaupun Waja yang debot tu milikku...tapi hari yang ke-10 baru aku belajar nak drive dia...:P

Mula2 cam besalah...adjust pe patut cam side mirror, cermin pandang belakang, seat...ngan G duk sebelah sambil pegang Leesya, aku jalan slow2...mula2 round sekitar taman tu...confidentlah sebab tak ramai budak2 main lari2 tepi jalan...kete pun tak banyak yang lalu...pastu G suh main jalan besar lak...huhu...so far oklah...yang penting kene ingat lampu signal duk kat kiri stereng...dulu Kancil, signal duk kanan...pastu belajar bile stop kat traffic light, buh gear N...then G suh laju sket sebab pasni terus pi rumah baby sitter Leesya kat Taman Desa Salak Jaya...jalan ke taman tu agak sempit...bile nak berselisih ngan kete lain cam takut jek...kiri kanan jalan de semak tinggi...lorong rumah baby sitter tu ramai lak budak2...datang balik fobia aku...kene jaga2 ni, dorang kang suka hati jek lari2...

Baby sitter si Leesya ni namanye Kak Nor...surirumah beranak 4 ngan yang paling kecik umo setahun lebih...agak ramah and yang paling penting, berpengalaman jaga baby...macam mana jumpe dia...? Masa aku pantang hari tu, jiran depan rumah ni pasang awning...G tanyalah abang yang pasang awning tu, Abang Hairi de tak sape2 nak jagakan baby...dia kata nanti dia carikan...pastu balik rumah, dia suh bininye, Kak Nor ni carikan...last2 dia yang agree nak jaga...murah gak dia amik...RM250 sebulan...hantar around 7.45 am...amik balik 6.30 pm ke...hampir 12 jam ek...sian Leesya...

Borak2 jap then oklah...setuju start hantar dia Rabu next week...masa balik...nak susur masuk ke jalan besar, leh lak aku tersalah handle...nak signal ke kanan patutnye ketek handle kiri tapi ter"on" wiper lak...haru jadinye...wat malu jek kalau kete belakang nampak...huhu...then tak lama lepas tu...kene susur lagi sekali masuk jalan besar ke kanan...kene hon lak ngan kete belakang sebab take time lama sangat...huhu...malu2...rasa cam baru belajar bawa kete jek...sebenarnye dekat setahun lebih dah tak bawa kete...tu yang cam kekok sket...pastu ngan handle signal tu terbalik...:P

Setelah dipikir2...aku ade 3 masalah utama...pertama, kadang2 lupa lampu signal duk kat kiri stereng...yelah dulu bawa Kancil, signal kat kanan...kedua, tak pandai nak bajet bahagian kiri kete...naya beb...silap2 leh bergarit lak...lastly, tak pandai agak jarak kete if guna side mirror...:P...tu lah kene hon...gatal2 nak tengok guna side mirror...tengok direct kan lagi senang...uish...sume masalah ni kene atasi cepat ni...manatau pasni kene drive sendiri pi keje sampai Cyberjaya tu...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails