Wednesday, November 17, 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha 2010...

Raya Haji ni barulah terasa sket suasana raya ni...yelah dulu time Raya Aidilfitri tu tengah pantang...baru hari ke-5...huhuhu...makanan sedap sume kene tolak tepi...raya ni Mama masak best2...de nasi impit, lontong, sayur lodeh, kuah kacang, sambal ikan bilis, ayam masak merah, daging padang...

Sementara Leesya tengah tido, aku bedal banyak2...hahaha...cam lepas gian tak dapat makan raya lepas...G geleng pala jek tengok...sebab walaupun dah basuh pinggan...bile lalu dapur jek, mesti buka tudung saji curi something...hehehe...walupun sakit tekak...sejak semalam dah rasa...pagi tadi bangun cam makin sakit lak...ilang jap lah sore...pastu ok...agaknye kesan makan Domperidone kot...huhuhu...demi Leesya kan...kenelah Mama dia tahan sakit...lagipun masa pregnant and pantang dulu...sekali pun tak demam...lama tu...ade kot setahun...tahan betul ek badan ni...agaknye babynye yang kuat...tak bagi Mama dia sakit...

Mood Leesya harini nampak ok...around 11 am gerak balik kampung Rembau...2 kete...konvoi ngan Ayah...sepanjang jalan baby tido...memang tabiat dia dari kecik...asal masuk kete jek tido...tak kisahlah berapa jam jalan...kat kampung, lepak2 3 jam then singgah rumah Mak Teh Caros...Leesya masih lagi behave...dalam perjalanan balik tu tido lagi...pastu sampai rumah Seremban, terbangun...6.30 pm barulah kiteorang gerak balik rumah Salak Tinggi...banyak gak Mak Tam and Mama bekalkan...de daging mentah, bawang merah and putih, cili kering, lemang, rendang daging, nasi impit, kuah lontong, sambal ikan bilis, ayam masak merah, kuih loyang...oh...untuk Leesya, awal2 Atuk dia dah belikan 1 tin susu S-26 Gold yang beratnye 1.6 kg berharga RM131...tengok...betapa sayangnye kat cucu sorang ni...Papa Mama dia selama ni pun beli S-26 biasa jek (bukan Gold) yang berat 600 g harga RM31 jek...sebab yang gold ni mahal RM20 dari yang biasa tu...

Sebab kete banyak kat LEKAS tu...plus jalan gelap...G bawa slow jek...LEKAS tu bagus...luas and tak banyak kete...tapi kene jaga2 lah...orang kata de hantu...besalah...highway mana takde kan...? Pastu, tak ramai lak yang lalu...so if jadi pape tengah jalan, kang tak sape nak tolong...lagi 1, kadang2 de jek binatang kat tengah jalan...cam lembu, anjing...pernah sekali tu lalu situ malam, dari jauh nampak samar2 de bende terbaring atas jalan...rupenye bangkai anjing...if aku tak nampak, sure G dah langgar...dah lah time tu tengah preggy...tapi so far, pengalaman lalu situ, takde pape...

Dalam kete, Leesya tido...sampai rumah 7.30 pm...still tido...10 pm pun tido lagi...wah...penat sangat ke jalan2 tadi...? Nak tak nak terpaksalah kejut dia minum and tukar pampers...nyenyak betul si kenit ni...

* Dah 6 pm barulah terhegeh2 nak amik pic...mana taknye...asal nak bergambar jek Leesya tido...tengok...kepala tu dah senget ngantuklah tu...

Oh, sebenarnye semalam balik keje awal...my manager yang baik hati tu ok jek biar aku blah 3.45 pm...hahaha...selamber jek...just hantar email ke team cakap nak blah awal...pi bank jap then amik Leesya...6 pm dah gerak ke Seremban...oh, sebelum balik tu, jiran sebelah rumah ni de bagi gift kat Leesya...2 anak dorang bagi G masa sibuk tengah masukkan beg dalam kete...

* Pic cartoon kat baju baby sume comei2...ni penguin lak...nasib baik tak sama cam baju yang dah de...

Updated
As of 19/11/2010...dah 2 hari aku demam...agaknye badan ni shocked dah lama tak gendong beg laptop turun naik tangga office tu...hahaha...berat tu beg tu...erm...tahla...rasa cam lesu and penat jek sejak naik keje ni...penat bangun malam kot...tido terganggu...demam2 ni pun tak amik MC...malas...work from home jek...:P

As of 23/11/2010...hampir seminggu dah sakit...demam dah ilang...tinggal selsema and batuk jek...selama sakit ni tak dapat kiss2 Leesya sangat...dia pun baru jek baik dari selsema and batuk...takut berjangkit balik...so dia banyak main ngan Papa dia jelah...agaknye sebab asyik bangun malam, lambat lak nak baik demam ni...adeh...tapi yang kelakarnye, Leesya mesti tergamam pandang pelik bile aku hembus2 buang hingus guna tisu...hahaha...tengah nangis pun dia leh stop semata2 nak tengok Mamanye...erm...plan bulan depan, habiskan cuti tahunan, nak pi wat full body massagelah...

Friday, November 5, 2010

Leesya dah 2 bulan...:)

Seronok2...harini Leesya dah 2 bulan...makin semangat si kecik tu...makin lasak and rajin respon kat Papa and Mama dia...dah 2 hari dia duk rumah baby sitter...so far ok...Kak Nor kata senanglah jaga dia...erm...lega sket nak start keje next week...

Beberape perkembangan Leesya setakat ni:
  • bulu mata semakin panjang and melentik...ikut Mamanye...:)
  • bulatkan mata bile gembira...
  • telinga nampaknye semakin capang...ikut Mamanye kot...:P
  • mencebik manja sebelum nangis...
  • senyum buka mulut luas bile girang...
  • suka ketap bibir bawah...
  • mula bercakap walaupun bunyinye cam aah, ghagha, argh...
  • bile nak cakap jek tersedu...
  • if mood baik, boleh cakap banyak tak henti2...Papa dia layan...
  • cakap sambil jerit bile tak nampak orang...
  • pandai tengok tv and cakap balik kat tv...
  • boleh main terkapai2 sensorang diam2 tanpa nangis...
  • mengeluh bile penat...
  • sangat girang bile didirikan...
  • terlompat2 seronok tengok meow depan mata bile didirikan...
  • suka main bubble (keluarkan air liur bentuk buih)...
  • meronta protes bile tak suka or tak puas hati...
  • senyum masa tido...
  • tak mudah terkejut masa tido...
  • bangun malam hanya 1 or 2 kali...
  • 7 am mesti terbangun...kejut Papa and Mamanye...
  • yak sekali sehari...takpe...Papa rajin basuh...:)
  • pejam mata bile silau...pastu tertido...:P
  • naik jek kete, mesti tertido...
Uish...tak sabar nak tunggu dia besar...senang nak bawa jalan...tolak jek stroller tu...sekarang ni aktiviti dia if tak tido, diam tengok tv...tak pun main berdiri2...and joget2 sebelah kaki sambil gelak2 riang...comei sangat...

Leesya in car seat...comei tak...? Dia mesti tertido bile duk dalam ni...

* Tengok...tido pun senget2...

* Senyum manja...

 * Terbeliak...

* Serious...camni gak muka dia time yak...hehehe...watlah lawak pape pun...takde respon...

 * Girang...

* Nangis...sampai merah muka putih tu...

Wednesday, November 3, 2010

First day Leesya ke rumah baby sitter...

Huhu...harini firstday Leesya kat rumah baby sitter...cam besalah dia mesti bangun around 7 am...minum susu sambil tengok Papa dia bersiap pi keje...tapi tadi saje jek dia melengah2kan Papa dia...saje yak banyak2...bucuk lak tu...maka Papa yang dah siap hensem2 tu dipaksanye cuci...hehehe...Mamanye tengah bersiap...dah Papanye free, cucilah...muka Leesya masa meneran tu tersangatlah comei...serious jek...rasa rugi lak tak snap...nenek Seremban dia suka tengok muka tu...lepas yak jek dandan mata tu kuyu...pe lah Leesya ni...penat sangat ke yak tu?...:)

Sepatutnye hantar dia 7.45 am tapi jadi lambat lak...8.30 am...tak nak berpisah ngan Mama lah tu...manja betul...tapi nak wat camne kan...next week dah start keje...nak tak nak kenelah besakan dia...masa dalam kete, lena jek...tapi bile sampai kat rumah tu, terbangun...bile Kak Nor tu dukung jek, mulalah cebik2 nak nangis...sedihlah tu pisah ngan Mama dia...ala jap jek baby...Mama banyak bende nak kemas kat rumah tu...baju banyak tak basuh, tak lipat...baju keje pun tah mana2 dah...lama tak pakai...baju preggy leh simpan...

Rasa sunyi lak duk sorang2 kat rumah ni...tengok bath tab depan toilet tu teringat dia suka duk katak...basuh and sidai baju lak teringat dia muak...tengok tilam kecik kat hall tu teringat dia tido lasak sampai kepala pun jatuh dari bantal...rindu sangat kat baby mel tu...tapi kire oklah...tak de lak terngiang2 sore manja dia...kang rindu2 sangat kang...nangis lak...1 keje pun tak siap...

Call Kak Nor tu 2 kali tadi tapi tak berangkat pun...huhu...risau lak...tapi yakinkan diri baby ok tu...kene bersangka baik...uish...nak jek aku drive Waja ni sendiri pi tengok dia...tak sabar tunggu G balik 6.15 pm nanti...nak amik dia sama2...mesti dia rindu Papa and Mama dia...harap dia oklah duk sana...rasanye sume Mama2 kat luaq sana pun mesti berperasaan tak menentu camni bile first time tinggalkan anak kat baby sitter kan...? Especially anak first...erm...think positive Sarah...!

Updated
As of 6.30 pm...dia tido masa kiteorang datang amik...bile kuaq rumah jek terus terbangun sebab silau..Kak Nor kata senang jaga dia...tido jek...dalam kete lak tak berkelip mata tu tengok Mama dia...agaknye sebab tak pernah tengok Mama pakai tudung kot...hehehe...comei jek...bulat mata tu...malam pun tido lena lagi dari 7 sampai 11 pm...then terbangun sebab yak...dah basuh tu, nak main2 lak...layanlah dia main berdiri2, joget and tatih...dah penat tu, letak dia atas bantal besar...dia pun diam tengok CSI lak...12.15 pm baru nangis nak susu...dah bosanlah tu...hehe...
Related Posts with Thumbnails