Sunday, December 19, 2010

First time Leesya tertido dalam stroller...:)

Petang tadi saje bawa Leesya jalan2 naik stroller...cuaca mendung, bile sampai Jusco Seremban 2 tu dah hujan renyai2...so kenelah cari parking ber'awning'...pusing2 dekat 15 minit barulah de rezeki...Leesya dah terkinja2 tak sabar...sempat gak dia muak sket...dia sekarang sangat teruja tengok bende sekeliling dia...

Dia diam jek kene ikat dalam stroller tu...sementara Papanye cucuk duit...Mamanye bawak jalan2 keliling pokok Christmas...sukalah tu tengok lampu tu liplap2...pastu masuk Jusco cari baju dia yang 6 bulan ke atas...hehehe...kene bersedia walaupun sekarang dia baru 3 bulan...lagipun now banyak sales...mahal kalau beli asing2 baju and suar...so better amik 1 set...harga below RM20 jek...

Sepanjang jalan menolak stroller tu, dari area parking lagi...kiteorang perasan...ramai betul yang suka tengok Leesya...de yang tegur kata comelnye, besarnye mata, putihnye, gebunye...macam2lah...siap datang dekat2 nak cuit pipi dia...dah tengok baby tu, dorang tengok lak parent dia...hahaha...nak taulah combination camne leh dapat baby seputih Leesya ni...hehehe...Leesya lak bile orang cuit pipi ke cakap2 ke, dia diam jek...senyum pun tak...ish2...memang ikut perangai Mamanye betul...tapi takpelah...jangan easily trust orang sangat...bahaya...:)

Agaknye sebab dah terlalu banyak 'input' sangat...dia jadi resah and takut2...banyak kali gak dia muak...terus Papanye dukung tenangkan sementara Mamanye bayar...dia tak nangis pun...agak2 dah ok sket, letak balik dalam stroller...hehehe...Papanye pun sebenarnye dah tak larat nak dukung...Leesya dah semangat sekarang...tak lama lepas kuaq Jusco, mata Leesya semakin kuyu...jap jek dah terlena...sian baby comei ni...bunyi bising and orang ramai keliling dia pun wat tak endah jek...langsung tak terganggu...so kiteorang pi makan, biaq dia tido tenang sket tanpa goyang2...tapi masa makan tu tertiba dia terbatuk terus terbangun...hai...jap sangatlah sayang ni tido...tapi memang comei sangat rupa dia tertido tu...

Gebu tak pipi putih tu...? Cantik betul parking kat grey colour tu...sayang Mamanye terlupa nak bawa selimut...hahaha...tu yang terpaksa guna napkin jek...:P

Lepas tu sambung masuk Jusco balik tengok bedding section, tempat favorite Mamanye ni...tapi sempat beli 2 bedsheet jek...sebab Leesya dah tak senang duduk, nangis2..dah rimas and penatlah tu kot...teruslah balik pastu sambil susukan dalam kete...moral of the story, shoppinglah di tempat yang tak crowded sangat and ikutlah mood baby tu...if dah ngamuk2 tu, balik jelah walaupun hati tak puas shopping lagi...:)

Saturday, December 18, 2010

Berurut lepas pantang...:)

Penat aku tertunggu2...manalah Makcik Leha ni...janji datang 2 pm...alih2 postpone 5 pm...tapi tu pun delay 30 minit lagi...hai...busy betul makcik ni...mesti ramai yang baru beranak, sume nak dia urut...bukan takat orang Melayu jek, Cina and India pun dah pandai nak berurut...sure masyuk punye poket dia...dulu makcik ni lah yang mengurut aku 3 hari berturut2 time pantang...dia urut best gile...hilang lesu, letih, penat sume...selain urut pantang, dia wat gak urut biasa, sunat baby girl, cukur jambul, tanam tembuni, ect...servis sekitar Seremban jek...tapi de gak yang request sampai ke Nilai...if dia tak free, sanggup tu orang tu datang rumah dia malam2 nak berurut...dia kata hari ni jek, aku orang ke-9 dia dah urut...wahhh...hebatlah...tak penat ke...? Gigih betulkan cari rezeki...:)

Memang dulu dia suggest berurut 3 bulan lepas beranak...untuk buang angin2 dalam badan...lagi2 aku ni yang senang sangat masuk angin...dekat sejamlah dia urut...lutut, betis and pergelangan kaki tu sakit sangat bile nak berdiri or jalan...makcik tu kata banyak angin terperangkap...sementara kene urut, Leesya, Neneknye jaga...bile Neneknye borak2 ngan Makcik Leha ni, dia pun sibuk nak mencelah...uish...tak padan kecik...pandai ajak orang borak2...

Upah urut RM30 jek...murahkan...? If wat full body massage kat luaq2 tu, comfirm kene RM90...so kire bertuahlah aku dapat book 1 jam dari Makcik Leha tu...dia tu busy betul...merata dia pi urut orang...nanti bile2 dia free (maybe Jan ke...) nak suh dia sunatkan Leesya and sekali potong jambul...kenduri nanti2 jelah...Atuk and Papanye busy masing2...Nenek and Mamanye no hal...

Friday, December 17, 2010

First time Leesya tido sendiri atas rocker...:)

Semalam hari Khamis...de pasar malam...cam besalah...malas masak...si kecik Leesya ni akhir2 ni de perangai baru lak...kalau lepas amik dia dari rumah Ibu tu, mesti tak nak tido dah pastu...sibuk nak tengok tv sambil berdiri...kite yang penat nak pegang2...dia lak seronok, siap leh joget2 angkat 1 kaki kadang2...bile baringkan kat tilam, menjerit2 tak nak...agaknye tak best kot...pastu buh atas rocker lak (sebab Mamanye dah penat)...Papanye takde...pi pasar malam beli makanan and sayur sket...yelah aku sekarang kene rajin makan sayur...:)

Memula tu oklah...diam jek tengok tv...nak tinggal2 bahaya lak sebab dia dah pandai pusing badan...so temanlah...pastu rengek2 nak minum lak...habis sebotol ingatkan terlena...rupenye tak...tv lagi...ok layanzz...sampai Papanye balik pun tak tido lagi...masa kiteorang dinner kat hall memang dia join sekali...diam, tengok jek...mulut tu kecap2 dia wat...teringin nak rasalah tu...hehehe...sabar yek sayang...tunggu 6 bulan nanti...tak lama pastu, mata makin kuyu...last2 tertido sendiri...comei...siap berdengkur lagi...hai...pe yang penat sangat tah...masa tu dekat2 10 pm kot...hah...camtulah dia lately...masa tido makin kurang...asyik nak tengok tv jek...tak pun borak2 ngan Papa and Mamanye...bile kite wat tak reti, pandai lak jerit2 nak attention...ikut perangai Mamanye lah ni...dulu masa pregnant, bising2 if G wat dunno bile borak2...ish2...:P

Agaknye memang betul2 penat kot...malam tadi dia bangun sekali jek...tu pun dah 5.30 am...pastu tido balik...7 am bangun lagi, jerit2...dah busan tido katil sendirilah tu...nak guling2 kat katil Papa Mama lak...bile Papa dia dah angkat, sengih2 suka...hari2 perangai dia camnilah...nakal betul...:)

* Muka penat kan...? Cian baby ni...pe lah dia wat kat rumah Ibu tu...

Tuesday, December 7, 2010

Salam Maal Hijrah 1432 / 2010...

Cuti am satu hari ni kiteorang tak ke mana2...sebabnye...aku keje...ala kat rumah jek pun...G and Leesya seronok bantai tido kat hall...aku jek yang ketek2 depan lappy sensorang...hehehe...bukan wat keje...tapi tengok FB, update blog, edit pic Leesya, browse pasal breastfeeding, milk booster, shopping...nak basuh baju, takut Leesya terbangun...sian dia selsema balik...semalam tido pun tak berape lena...

Sekarang dah 1 pm...nak masak pe pun tak tau lagi...tapi udang dah kuaqkan...nak masak sambal or sweet sour...rasanye baru jek masak last week...lagipun sambal cili lam peti ais tu dah habis...nak masak cili padi...cili kat depan rumah tu sket sangat...banyak anak pokok baru nak naik...erm...takde idealah...tengoklah jadi pe nanti, akan ku upload kat FB...

Sempena Maal Hijrah or Tahun Baru Islam ni...harapnye kiteorang sekeluarga aman bahagia, tabah dan cekal dalam menghadapi ape jua rintangan dan dugaan yang menjelma...dimurahkan rezeki dan harapnye datang dari sumber yang halal dan diberkati...dikurniakan kesihatan fizikal, emosi dan rohani yang baik...kami bersyukur sangat dengan penambahbaikan yang telah diberiNye selama ni...baik dari segi kerjaya, tempat tinggal, rezeki, kesihatan dan sebagainye...yang baik itu tentunye datang dariNye...dan yang buruk tu datang dari kite sendiri, umat manusia...sentiasalah beringat Hari Kiamat semakin hampir...semoga hari esok dan hari2 seterusnye menjadi lebih baik dari hari semalam...erm...dah lah tu...tak tau dah nak tulis pe...tak pandai nak bermadah2 ni...nak masak lak...lapo...:P

Updated
As of 4 pm, nilah dua lauk yang dimasak lunch tadi...udang masak sos tiram and kobis + bendi goreng...habiskan bendi 3 batang...so berlendir sket lauk tu...G lah tinggalkan 3 batang tu masa masak sambal bendi last week...lagipun sayang nak buang walaupun dah layu sket...

* Kobis goreng and udang masak sos tiram...

Monday, December 6, 2010

Checkup Leesya 3 bulan...

Besa time hujung2 tahun ni, orang dah malas nak datang office...ramai yang suka work from home...ramai gak yang habiskan cuti pi vacation overseas...lagi2 company aku...cuti tak le carry forward...cam aku, cuti de 6 days...G lak cuti dia habis guna masa hantar monthly checkup dulu...so plan aku nak shopping sensorang...kat Mid Valley ke KLCC ke Sogo ke Maju Junction ke...sekarang kan de Year End Sales (YES)...hehehe...Leesya cam besa hantar rumah baby sitter...G lak pi keje...jahat tak...? hahaha...

Harini Leesya de checkup...so pagi2 lagi dah send email ke office cakap will work from home and online around 11 am...ala keje takde sangat...tak taulah kalau de adhoc work kan...? Leesya kat clinic ok...sangat teruja tengok orang2 sekeliling dia...diam jek...pastu sampai satu masa, mulalah gonyoh2 mata and merengek...tu tandanye dah penat and nak tidolah tu...minum susu sket, lena...langsung tak terganggu ngan bunyi bising baby2 lain...lagipun dia kene selsema lak pagi ni...untuk baby, memang takde ubat...cara nak kuaqkan hingus, kenelah buat dia bersin selalu...caranye bagi dia bau minyak berangin cam Yu Yee ke Kapak ke...tido malam semalam pun tak berape lena...sebab hidung sempit...tapi tak meragam...ni kali kedua kene selsema and batuk...kuat betul body dia tak demam...goodlah anak Mama ni...

Tak lama dia tido tu, nurse panggil...terus terbangun...mula2 merengeklah nak tido balik...pastu dia tengok de 2 nurse praktikal sengih2 kat tepi dia, terus senyum...masa nurse tu bagi penerangan, tertiba dia terbelahak besar...hahaha...terkejut nurse sume tapi dia rileks jek sengih2...wat muka tak bersalah...hai baby ni...pandai wat lawak lak...

Pastu Leesya kene cucuk yang 5 serangkai tu untuk dos ke-2...yang pertama dah dapat masa checkup 2 bulan dulu...masa tunggu turn tu, de satu baby ni...diam jek...borak2 ngan mak dia rupenye baby dia sama umor ngan Leesya...dia lahir lewat sehari jek dari Leesya...nama pun hampir2...Qistina...dah tau sebaya tu, makin semangat Leesya nak borak2, cakap banyak...tapi baby tu diam jek takde response...hahaha...bezanye baby tu besar sket and agak pasif...tak cam Leesya ni...berjoget2 kalau didirikan...pastu cakap banyak...hahaha...tapi nanti next checkup tak jumpe dah baby tu...tarikh lain2...huhuhu...takpelah Leesya cari kawan baru lagi yek...

Ni perkembangan Leesya:
  • Berat: 4.8 kg
  • Tinggi: 60 cm
  • BMI: 13
  • Lilitan kepala: 38.5 cm
Dah settle clinic, hantar dia pi rumah baby sitter lak...leh jek if tak hantar tapi tak leh wat kejelah...sibuk mengurus dia jek...dalam kete, belum sampai lagi dah rengek2...huish...tak senang nak drive...agaknye dah rimas duk lam car seat tu...plus tak mandi lagi...ke sebab selsema...tak pun sebab kene inject tadi...? Tahla...

* Ni tak mandi lagi ni...7 am dah jerit2 suh angkat...nak guling2 tengok cartoon on weekend...
Related Posts with Thumbnails