Monday, November 28, 2011

Cuti Maal Hijrah and G Outing Nov 2011

Rentetan peristiwa few days ago dulu yek...until I "collapse" almost two days now...and not enjoying the public holiday...at all...=(

24/11/2011 (Thu)


Issue happened lepas back from gelak2 sampai nangis2 masa tea time 5.30pm kat office's cafe...walaupun dah start batuk few days ago tapi mild jek rasanye...sebab kedegilan tak nak makan ubat batuk...! Actually tak suke ubat batuk Gamat Hurix tu...pekat sangat...! G lah beli dulu...I suke Kelapa Laut Africa tapi habis lak...so tak makanlah...next choice is Stepsil Cough purple...memang berkesan tapi if bukan depan mata time batuk, memang tak makan gak...ok...back to main story...batuk tu bukan issue sebenar yek...resume jek laptop...maximize Microsoft Test Manager (MTM)...click "Run" button, kuar icon loading...wait few seconds then crashed and it restarted back...huhuhu...everytime pun sama...even lepas reboot laptop...adeh...sabar2...so that night, totally shutdown until next day...hope ok lah soknye...but...

Error from MTM Event Log...



25/11/2011 (Fri)


Start testing cam besa tapi bile nak run jek, MTM crash lagi...haaa...de lagi bende ni...papehal report ke Test Lead, SM dulu...jangan nanti dia salahkan aku sebab no progress at all...huhuhu...sibbek kiteorang ngam...so takde hal...request temporary laptop...just to using its MTM...tapi erm...dugaan lagi...locker keys dipegang by my Test Manager, JJ...and today he EL coz personal issue...haa...dugaan lagi...sabar2...terpaksalah record all test cases execution secara klasik...by using OneNotes...mencikkkk...=(

Lepas lunch, my Test Engineer, PS...duk next corner jek from my cube...suggest to download Team Foundation Server (TFS) punye Service Pack (SP) and Hotfix KB2387011 from Microsoft...oklah...try...tapi lepas reboot and run again...issue still happened...huhuhu...mulalah ligat cari other solutions...stay up late just to debug own laptop...huhuhu...sampai 3am gak...tu pun tertido...

Ni dah try beberape solutions...but until now no luck...
  • close and open back MTM...
  • reboot laptop...
  • shutdown long hours...
  • add on TFS SP and Hotfix KB2387011 from Microsoft...
  • uninstall and reinstall back TFS and its SP and Hotfix...
  • email TFS support - until today, dah 3 days...no reply yet...arghhh...tension...dorang ni cuti Thankgiving lama sangat!
  • call helpdesk - dorang kata tak support application TFS and MTM 2010 ni...huhuhu...so cannot help...but dorang suggest email to Microsoft Solutions...=(
  • email Microsoft Solutions - no reply yet...
  • ask in Microsoft Forum - attached screenshot sume...no one reply yet...huhuhu...aku ke first kene ni...adeh...takle reproduce kot...

Oh malam tu, cam besalah...my parent come overnight with Cikenit...their only grandchild tu...dinner kat luar cam besa...tu yang aku leh concentrate debug sensorang lam bilik during sleep time...guling2 tas katil sampai tertido tunggu installation finish...=P

Then barulah ku tahu...root cause error ni come from DNS Switcher...

Error from DNS Switcher...


DNS Switcher version yang diguna...

26/11/2011 (Sat)


Around 10am, my parent back to Seremban...mulalah kemas rumah, cook lunch and wat pe patut...yelah weekdays memang tak sempat usik pape...settle tu sume...Cikenit pun dah tido...baru leh duk diam setempat on laptop...tapi ermmm...dugaan lagi...connection bengong lak...sakit hati...petang2 sket baru ok...google lagi solutions...sampai midnight and continue till 1am kot...sampai tertido time duk bersila ni...hadeh...cronic tul...

27/11/2011 (Sun)


Ye...harini Maal Hijrah...and sok public holiday tapi I'm totally dah fall sick...cam besa...Cikenit unggah2 badanku suh bangun...haa..."Mama tak laratlah sayang"...then baru realize...haa...sore hilang jap...erm...sahlah demam...tapi tak leh lay down all the time yek...de Cikenit yang harus dijaga...erm...batuk makin worst...makan pun tak selera...sian Cikenit gak, tak larat layan sentiasa...sok public holiday kan? Work from home jelah...=(

Oh...time sakit2 ni lah baru teringat and rinduuu sangat belaian lakiku...huhuhu...really need you my SweetHeart...! Tah pe cite dia kat Pusat Latihan Pasukan Gerakan Awam (PGA), Ulu Kinta, Perak tu...dah 8 hari kat sana...pi Ahad lepas..so today dia gerak balik PULAPOL KL...de gak calling2 guna public phone...cam bebudak jek rasa...kekeke...activities kat situ heavy and lasak...kebanyakkan wat dalam hutan...gendong batu bata 8kg lam bag (lebih kurang berat Cikenit jek)...masak secara traditional (gores batu)...lari bawa senjata...gerak gempur...sian dia penat...

Walaupun demam, stay up late gak debug laptop ni...dah busan tu, continue keje office...Cikenit tido awal around 10pm tapi terbangun lak 12.30am...layan BabyTV, men2 jap...2am kot baru tido balik...aku? hah...sama pewai, tertido sebelah dia tanpa tutup laptop...3.40am terbangun sebab sejuk tak selimut...hantar email jap kata sok nak WFH...tup laptop and sambung tido...ngantuk gile gara2 ubat batuk Gamat Hurix tu...=P

28/11/2011 (Mon)


Pagi tadi cam besalah terbangun sebab Cikenit kejut...oh dah 9.30am rupenye...golek2 jap nak send message ke Ibu kata japgi nak hantar Mia...tapi tetibe Mama call...pelik tapi angkat jelah...terus bising tanya banyak2 nape sore lain sangat...? Then bising lagi leh bangun tak jaga Mia...? Larat tak nak masak2...? Sumenye aku jawab OK jek...then barulah cite main story...rupenye G de call aku tapi tak dapat2 dah banyak kali...so dia call Mama tanya kot2 aku balik Seremban ke...Mama lak cepat panik...tu yang kene hambur tanya banyak2 tu awal tadi...erm...pelik gak...takde lak any miss call..tapi rupenye masuk messages...de lah 4 messages kot...tak sempat tengok sebab Mama call tadi...so Mama suh aku call G balik...

Rupenye2 G kata today dorang leh outing...terus riang hati ni...tapi tu lah...demam lak...masa dengan dia pun limited sangat2...4 jam jek...terus tak semangat balik...so...cam besalah...11.30am amik dia kat ERL...plan bungkus lunch mana2 and lepak rumah until 4pm...selera aku nak makan nasi beriani last week masih tak terkubur lagi...so request nak nasi beriani...dia kata ok, cari kat Bangi jap...ala jauh sangat...buang masa lak if kedai tu tutup...so bawa pi Restaurant Saba, Cyberjaya jek...service dorang memang tip top...! 5minit jek...orang pun ramai sangat...kebanyakkannye family ngan budak2 kecik...cuti kan...besalah...oh, lupe...order 2 Mandi Chicken jek...so dah termakbullah janjiku nak bawa G rasa nasi beriani Arab ni...then terus balik...just that impian G jek tak sempat ditunaikan...coz kekangan masa and keadaan sekeliling tak mengizinkan...takpelah...4.15pm send ke ERL Salak Tinggi...sedih gak nak lepaskan dia...takpelah...selama ni pun aku dah bertahan 9 bulan hidup sendirian tanpa dia...hampir tiap minggu gak parent aku datang jenguk kiteorang...tapi perasan tu tetap tak sama...I'm ok and I'm still survive...! So hati...silalah cekal and bertahan 6 more weeks yek...to passing out...hopefully...you can do it...you are strong...!

Oh...lupe lak...disebabkan G tetibe jek balik outing...terpaksalah aku EL haflday after lunch...cover work tonight walaupun demam...huhuhu...sok lak terpaksa pi office...amik temporary laptop and attend team meeting...then after lunch ke, lari balik...WFH lak...letih nak tahan2 batuk lam econ tu...lagipun kang terjangkitkan team member lain lak...=(

If dipikir2kan balik, activities harianku % camni lah...
  • 55 % keje
  • 30 % personal & Cikenit
  • 10 % G
  • 5 % parent
Sian untuk G 10 % jek...susah nak contact2 punye pasal...maka terpaksalah memendam rasa and rindu deep down inside...huhuhu...sabar yek my SweetHeart...=)

Saturday, October 1, 2011

Outing 12 hours PULAPOL on Oct 2011...

Today my Mr SweetHeart dapat outing...start from 10am-10pm...means 10am kuar and masuk balik on time or before 10pm...tapi cam besalah...mesti dilepaskan lambat...sengaja...! Dorang tu tak tau ke masa tu emas bagi family2 kat luar ni...saje jek lengah2kan...11am baru leh kuar...macam2 alasan2lah bagi...family2 pun dah lali dengar...dah lah journey nak sampai Sepang ni makan masa 2jam...mula kene naik teksi ke KL Central...then naik ERL ke Stesen Salak Tinggi...30minit journey...tu tak termasuk waiting time...huhuhu...tapi papehal pun, dia sampai on time as my expected time, 12pm...=)

Leesya pun sempat tido sejam so just angkat dia masuk kete jelah...hehehe...terkebil2 pelik, pikir kene pi mana ni...hahaha...kutip Papanye kat ERL lah...then drive laju2 ke Mydin lak...yelah masa tu emas...so targetnye nak freekan semaksimum masa Papa tuk main ngan Cikenit ni...coz tah bile Papanye akan balik lagi...huhuhu...done beli barang dapur sket...rush bungkus 2 nasi kandar lak kat depan Mydin...ayam madu dia memang sedap! Telur bawang pun best, sayur sket and seketul besar sotong...mengayat sket2 dapatlah diskaun 70sen...hahaha...oklah tu dari tak dapat...total is RM15...mamak besalah...harga kaw2 punye dia bagi...=P

Bungkus tu sebab makan kat rumah lagi senang...tau2 jelah kalau melayan Cikenit ni makan mesti berkecah...dia nak suap sendirilah...lambat suap ngamuklah...nasi tabur2 kat baju and lantailah...jap2 nak air lah...sudahnye Mama dia gak yang tak habis2 makan, sibuk layan Cikenit jek...masa makan pun mesti over sejam...huhuhu...2pm settle makan...then time to golek2 depan tv and tunggu Cikenit tertido...perut kenyang so senang hati...2.30pm dah terlena...Mama pun join sebelah...dah Papanye sibuk check FB...so bye2 lah...4.30pm Cikenit dah bangun...tengok2 Papa still on FB lagi...ish...ingatkan join kiteorang...best sangat ke FB tu!!! Terbakar tul hati...! Mulalah rasa nak majuk...! Dah lah masa limited...spend kat FB lak...! Then Papa goreng wedges...konon2 nak pujuklah...erm...malas layan...6pm, layan Cikenit jalan2 depan rumah...dia nak buktikan kat Papa yang dia dah confident jalan sendiri tanpa jatuh...takmo pegang tangan dah...hehehe...kebolehan baru minggu ni...before ni pun dah jalan dah tapi short distance jelah...jap jalan, jap merangkak camtu...then 6.30pm kene mandi sebab 7.15pm kene kuar dah hantar Papa ke ERL balik...huhuhu...hati ni masih bengkak...=(

Makan dulu kat Kota Warisan...tapi kene makan cepat2 sebab paling lambat kene nek ERL 8.30pm...journey kan 30minit then kene amik teksi lagi ke PULAPOL...kang tersampai lambat, kene denda lak...dorang tu pun memang suka cari alasan nak denda2 ni...tapikan...kali ni perasaan cam pelik ket...takde lak rasa sedih...huhuhu...sebab asyik rush2 kejar masa kot...plus sakit hati lagi hal FB tu...erm...nak majuklah 2,3 hari...=(

Then tonight...erm...all back to normal...its only me and Cikenit in the house...with 4 meows and house work and office work and Baby Gold to take care...erm...jiwa rasa sunyi and kosong...deep down rasa alone...dah 7 bulan aku survive sendiri...tabah ke diri ni bak kata kawan2 yang lain...? Nak tak nak memang kene cekal and kuat and tabah...! Rasa cam dah lama sangat tak kuar seharian pi window shopping, jalan2 and makan2 on weekend...huhuhu...rindu sangat saat2 tu...takpelah...dah 7 bulan pun aku bertahan...mampu ke bertahan 2 or 3 bulan lagi...??? Tarikh passing out pun susah sangat dorang nak confirmkan...jap kata hujung Nov, jap awal Dec, jap awal Jan...huhuhu...tah camnelah aku nak habiskan 12.5 days of annual leaves ni...dah lah tak leh carry forward...kalau dia habis awal Dec, bolehlah holiday...kalau tak? erm...tension...serabut pikir bende ni...!!!

* Hati sakit...so no pic for today...!!!

Saturday, July 16, 2011

Nisfu Syaaban 2011...

Nisfu Syaaban tahun ni jatuh pada harini Sabtu 16/07/2011...de dalil kata tak boleh puasa...tak kisahlah samada puasa ganti or sunat...huhuhu...sambung next weeklah puasa gantiku...

Nisfu maksudnye separuh...so Nisfu Syaaban maksudnye separuh Syaaban atau hari ke-15 dalan bulan Syaaban...pada malam Nisfu Syaaban, buku amalan setahun lepas akan diangkat oleh Malaikat dan diganti dengan buku amalan yang baru...catatan yang pertama, bermula selepas masuknye waktu solat Maghrib...ianye adalah malam yang sangat berkat dan rahmat selepas malam Lailatul Qadar...dipercayai juga bahawa Allah memberi keampunan kepada mereka yang beristighfar, memberi rahmat kepada yang memberi rahmat (membuat amal makhruf dan nahi munkar) dan melambatkan rahmat dan keampunan kepada mereka yang berhasad dengki...

Antara amalan2 yang dilakukan pada malam Nisfu Syaaban:
  • membaca Yasin 3 kali selepas solat maghrib...antara setiap bacaan Yasin, diselitkan doa2 tertentu seperti lepas Yasin pertama, baca doa diselamatkan dunia akhirat...lepas Yasin kedua, baca doa dipanjang umur dan hidup diberkati...lepas Yasin ketiga, baca doa dikurniakan rezeki yang halal...
  • baca al-Quran
  • bertasbih
  • berselawat
  • berzikir
  • solat sunat seperti solat hajat, tahajjud, witir, istiqarah, ect...
Semoga buku baruku lebih baik dari yang sebelumnye...Amin...

Sunday, June 19, 2011

Happy Papa's Day 2011...

Hahaha...dah malam2 baru nak wish...al-maklumlah...sejak G takde ni, masa aku habis melayan kerenah Leesya jek...weekday aku memang cepat berlalu...jap jek dah weekend balik...sampaikan kadang2 rasanye tak sempat nak merindui G...mula2 kene tinggal dulu memang terasa sangat hidup ni sunyi tanpa dia...segala-galanye aku kene handle sendiri...dari bab rumah, 2 biji kete, kucing2, sume bil2 dia and aku and kehidupan Leesya, aku urus...tapi so far ni, anything aku leh handle lagi...parent aku pun every weekend datang jenguk2 si kenit tu...cucu sorang kan...=)

Personal thing aku cam blog ni, window shopping ke terpaksa aku letakkan jadi second priority...Leesyalah segala-galanye sekarang...even masa tengah taip ni pun, sibuklah aku menepis2 tangan kenit tu yang asyik2 nak tekan "Esc"...masa main yang semakin lama dari tido wat aku makin busy melayan dia...jap2 dia merangkak laju kejar meows, masuk bawah meja, berdiri and berjalan sambil pegang sofa, kutip and makan pe saje yang dia jumpe kat lantai, berdiri sambil pegang cabinet tv, pastu tengok tv dekat2, goncang player Astro, punggah pampers and mainan dalam bakul mainan dia, makan Android Mama, main cak2 di balik langsir ngan meows, tarik and try makan wire charger laptop yang tengah charge (menarik perhatian sebab de lampu)...huhuhu...memang tak bagi chancelah Mama dia online...=P

Back to G, rupe2nye dah hampir 4 bulan dia training...start Mar dulu and habis Nov nanti...9 bulan on training...selama 4 bulan tu jugak aku dah berjaya survive menjaga Leesya sendirian...hehehe...just sian kat G la...tak leh jadi Papa sepenuh masa...huhuhu...last week dorang bagi kebenaran balik rumah...just untuk yang dah kawen jek...hehehe...so masa on the way hantar dia ke ERL Salak Tinggi tu, G tertibe tanya...samada aku merindui dia tak selama dia takde ni...hahaha...terdiam terkedu gak aku nak jawab...terharu pun yek gak...sempatlah aku cover air mata yang nak menitis setitik dua ni...mestilah rindu tapi life harian aku yang busy kadang2 tak sempat nak teringat dia...tapi waktu aku paling miss him is at 11pm everyday...hahaha...sebab pe?...sebab time tu lah dia akan curi2 call bile sume orang kat sana dah tido...dulu hampir hari2 dia akan call...tapi sekarang kerap lak sport check so seminggu tu paling koman pun 2 kali...selalu gak aku tertido time tunggu tu...sadis jek rasa bile phone tak berbunyi...huhuhu...alih2 dah pagi...=(

K lah...anyway just nak wish "Happy Papa's Day" to my beloved husband, G...semoga kehidupan family kiteorang bahagia sampai bile2 and dilimpahi rezeki yang halal...uish...tak sabar tunggu dia habis training hujung tahun ni...nak putihkan balik muka dia and panjangkan rambut tu sket...hahahaha...actually i dont like see him botak and gelap...hahaha...nak continue balik window shopping or rayau2 every weekend...kali ni mesti besh coz Leesya dah boleh take part acara makan2...hehehe...kaki jalan n makan cam Mamanye...=P

 * Leesya with Papanye...ikut muka Papa ke Mama...hehehe...=)

 * Kasih Papa...mendodoikan ci kenit tido...

Sunday, May 1, 2011

Happy Labour Day 2011...

Happy labour day to all my readers...jatuh on Sunday so Monday off...yeay...weekend ni cuti lama so last Friday my parent as usual datang rumah nak main ngan cucu kesayangan yang sorang tu...Mia Qaleesya...bagus gak at least dia tak lah rindu sangat kat Papa dia...sibuk main jek...every weekend sejak G takde ni, memang my parent akan datang and tido rumah...plan asal nak bawa balik kiteorang (aku and Leesya) balik Seremban Saturday pagi lepas breakfast tapi tertibe Ayah kata balik lepas Maghrib jelah...ala bukan jauh mana pun...45 minit jek Sepang-Seremban tu ikut jalan lama...then Ayah plan nak singgah KFC jap...belikan mashed potato kat Leesya tapi dia tertido lak...so balik terus...

Saturday siang just lepak2...malam baru kuar pi kenduri doa selamat sempena sepupuku masuk rumah baru beli kat Dusun Nyior, Rahang...teres 3 bilik...kecik jek...rasanye rumah sewaku pun lagi luas...actually dah 4 hari sakit kepala ni...balik dari kenduri makin teruk denyut2 tu...telan panadol 2 biji before tido pon tak mampu melegakan...Sunday pagi still rasa lagi denyut tu tapi kurang sket...

Sunday tengahari pi kenduri kawen anak kawan Ayah, Uncle Yahya kat Seremban 2...kepala still berdenyut tapi tak sakit sangat...petang tu tido jap...malam datang balik denyut tu...amik 1 biji panadol lagi...ish...tah bile nak hilang...agaknye aku stress jaga Leesya sensorang...plus tak pernah cukup tido...rindu G lagi...stress keje office lagi...erm berharaplah sangat denyut2 ni hilang cepat...sian Leesya nanti kalau aku tak layan dia...bile lah leh berehat ngan senang hati yek...guling2 bantai tido jek...weekday keje walaupun kadang keje kat rumah...weekend parent datang rumah lak...so kenelah kemas sket2...ish...kene lay down jugak tenangkan diri ni bile dah balik Sepang nanti...if tak, denyut tu datang lagi...adeh...

Sempena hari pekerja ni, teringat balik my first job...04/2007...dah 4 tahun rupenye...5 company dah join...paling lama company sekaranglah...happy sangat ngan current job...kire tercapailah job impianku...and plan nak spend few years lagi ngan company ni...salary pun sejak first job dah meningkat 215%...syukurnye...=)...G lak start keje on 05/2006...dah 5 tahun...sekarang baru dua bulan join goverment...under training lagi...hehehe...tahniahlah untuk dia...harap dia bertahan kat PULAPOL tu sampai hujung tahun...oklah tu...at least salah sorang from us dapat govt...terjamin hidup my family...

Mama lak tak habis2 suh aku apply cikgu...alasan dia cuti banyak and senanglah nanti nak minta tukar kot2 G kene posting tah mana2...ish...aku selalu berkeras takmo...aku memang pendiam...tak pandai sangat nak deal ngan manusia2 lain...lebih suka ngadap bende2 tak bernyawa cam laptop...hahaha...ketik jek diam2...hati tak lah sakit sangat...tak terbayanglah camne melayan kerenah budak2 sekarang yang dengarnye makin degil and suka melawan...cukuplah pengalaman jadi pengawas time Darjah 6 dulu...kene jaga budak2 Darjah 1 yang degil giler...leh migrain dibuatnye...harap nanti Leesya jadi budak baik...nampak gaya, cerdik si kenit tu...=)

Thursday, January 20, 2011

Happy Thaipusam Day...

First of all, Happy Thaipusam Day for anyone yang celebrate...today kiteorang takde pape aktiviti...gigi tak sakit dah tapi rahang lak sakit...kesan cabut geraham semalam...huhuhu...bagus gak aku mintak 2 days MC semalam...kebetulan today cuti...rehat sakanlah aku direct 5 days include weekend...hahaha...tapi ngan de Leesya ni takde maknanye rehat tanpa wat pape...banyak jek agenda dia...nak ajak jalan tatih kejar meows lah...meniarap guling2 atas toto dari hujung ke hujunglah...main sembur air liur sampai basah baju...makan tangan and mainan sampai berjejeh2 air liur tu...

Lagipun semalam malam, Ayen (Pak Andak Leesya - adik G) datang...kononnye merajuk ngan budak2 bujang kat rumah dia kat Subang tu...ni sibuk nak cari rumah sewa lain lak...erm pape jelah...sekurang2nye Leesya ni de lah "kawan" baru...lepas G belikan lauk makan tengahari (gigi punye pasal, terpaksa makan sup2 jek 2,3 harini), dorang berdua kuaq pi touch up Wajaku...tinggallah Leesya and Mamanye kat rumah...kiteorang guling2 depan tv...sama2 tengok FB...main kejar2 meows...bahagia betul...

* Ni lah aktiviti Leesya harini...dah 2 kali dia tertido sambil tengok Mamanye main FB...alololo...ciannye...puting tu akan terkulai bile dia dah betul2 lena...tapi  mulut tu kadang2 menyonyot lagi...

 * Another aktiviti...baring sambil tengok meows main lompat2...

Wednesday, January 19, 2011

Hilanglah geraham bungsuku atas kiri...:(

Actually dah 3 malam 3 hari sakit gigi...tapi sakitnye taklah selalu menjengah...besa time2 midnite, petang or senja...bile berdenyut2 tu rasa cam nak tumbuk2 jek dinding...time makan, tak sakit lak...last week lagi dah rasa geraham belah bawah kiri ni cam tajam semacam...agaknye patah sket pastu dia jadi terserpih...tajamlah bile rasa ngan lidah...pastu Ahad malam tu ber'adui' sensorang sakit gigi...guling2 kiri kanan tak leh lena gak...geram tengok Leesya and G tido...huhuhu...pastu sok siang hilang lak sakit tu...then lepas2 tu asal petang jek sakit...huhuhu...

So pagi ni nak tak nak terpaksa gak jumpe dentist...dah tak tahan dah...doctor kata geraham bawah tu dah berlubang and urat terdedah...tu lah punca sakit berdenyut2...lagi 1, 2 geraham bungsu belah kiri atas and bawah kene buang gak...aku pelik...ingatkan tampal geraham yang berlubang tu leh selesai masalah...tapi dia kata disebabkan geraham bungsu (geraham paling dalam) kat bawah tu tumbuh senget (dia kata majoriti memang akan tumbuh camtu), gusi dah cover geraham tu...and geraham atas lak sebenarnye bertemu gusi tu...so if tak buang 2-2 geraham ni, lama2 nanti sakit...aku lak makin pening dengar explanation dia...dia suh buat keputusan...samada cabut 2-2 geraham bungsu tu and tampal geraham berlubang...or cabut 3-3 geraham...huhuhu...pening2...

Last2 suh dia cabut geraham bungsu atas and matikan dulu urat geraham berlubang tu...tapi ngan syarat next week kene datang lagi untuk cabut geraham bungsu bawah and tampal geraham berlubang tu...huhuhu...actually lama gak tak check gigi ni...last masa sekolah rendah...ni bile dah sakit baru terhegeh2 jumpe dentist...melayang Rm150...huhuhu...bile sampai rumah, pikir2 balik...sebenarnye aku pun tak sure nape nak cabut geraham bungsu atas tu...padehal gigi tu elok jek tak rosak...tapi dah doctor tu kata dia impit gusi yang halang geraham bawah tumbuh...hai...nak menyesal pun tak guna...:(

Masa cabut tu dia bius...so taklah sakit sangat...tapi bile dengar next week punye rawatan (cabut geraham bungsu and tampal lubang) tu kos dia RM1200...sebab nak cabut geraham bungsu tu kene wat minor surgery...melenting G...actually bagi aku duit bukan masalah tapi sakit tu mesti hilang...tapi memang mahal sangat pun...nape nak cabut 2 geraham sekali padehal 1 jek yang problem...? Hai...patutnye tadi tak yah cabut geraham bungsu tu tapi cabut geram berlubang tu jek...erm...next week wat kat Klinik Kesihatan jelah...jimat sket...tanya pendapat dorang lak camne nak solve masalah ni...:(

Disebabkan gigi, tak pasal2 dapat 2 days MC...tuk harini and Friday...huh...aku MC ni amat2 jarang nak dapat...G kata pipi kiri ni bengkak sket...doctor pesan jangan makan telur, makanan pedas and panas, jangan banyak berkumur...huhuhu...ubat lak dapat 2 jenis antibiotik and ubat tahan sakit...yang tahan sakit ni, tak makan sangat pun sebab tak sakit...hai gigi...cepatlah baik...pening kepala ni asyik berdenyut2 jek...

Tuesday, January 4, 2011

Rest in peace - Naruto...:(

Semalam sampai rumah 10.15 pm...ngantuk and penat sangat...dalam postbox de satu notes ni berbunyi...

* Huhuhu...sibbek de jiran yang baik and prihatin nak bagitau...

Fuh...berdebar hati...sape yang tak de ni...? Tengok2, kire2 rupenye Naruto...huhuhu...takkanlah...dah lah dia tu pregnant...dah nak deliver pun...lagipun dia lah yang paling tua antara 7 ekor tu...umo dia 5 tahun 9 bulan...erm, tak leh bayang camne dia mati...kene langgar ke...sakit ke...sebab 2, 3 hari lepas dia monyok jek...makan pun tak lalu...kene pukul ke...tapi tak kot sebab dia takut ngan stranger...hrmmm...macam2 pikir tapi tido dululah...nak cari pun dah lewat sangat...

Pagi tadi jiran sebelah rumah, Encik Firdaus namanye bagitau...notes tu dia yang tulis...and dia dah tolong uruskan Naruto...huhuhu...dia kata Naruto de gaduh2 sebelum tu...pastu tah camne dia jumpe Naruto dah mati dalam longkang tepi rumah dia...nak bagitau, kiteorang tak de lak kat rumah sebab balik JB...tu lah dia tulis notes and uruskan...baby Uto de 3 ekor, mati gak...cedihnye...agaknye dia mati keguguran kot...T_T

Actually Uto ni adikku yang punye...sekarang tengah study kat Uni Al-Azhar kat Mesir tu...so kiteoranglah jagakan...Uto ni generasi kedua kucing kiteorang...kembar dia, Sakura lama dah mati kene langgar depan rumah Seremban...aku sendiri nampak dia kene lenyek...mengelupur...time tu midnite...nak tengok dekat2, takut...kejut Mama suh alihkan ke tepi jalan...Sakura ni cantik, bulu lebat...beza sangat ngan Naruto...bulu dia besa2 je...pendek...

Naruto ni behave...jaga dia senang jek, pandai bawa diri, takut ngan stranger, pandai lompat dari bumbung ke bumbung, faham orang cakap, pandai jaga anak, sangat suka and gilakan whiskers dari nasi, suka lepak dalam rumah dari merayau...tapi yang paling kelakar...kalau dengar bunyi mercun, mesti dia jalan lowered2 nak nyorok...dia tak suka didukung and dibelai tapi suka perhatian...kat rumah tu, dia lah ketua sebab paling tua...ni sekarang tinggal 6 ekor jek...4 anak dia (Upin, Ipin, Mashi and Maro)...adik dia (Himawari)...and cucu dia (Mondok)...erm...cedihlaaa...we will missed you Naruto...T_T

* Ni pic terakhir Naruto ngan adik dia Himawary...taken on  22/11/2010...matinye 03/01/2011...

* Naruto ngan 3 anak jantan dia...Upin, Ipin and Maro...

 * 2 dari kembar 4...Maro and Mashi...

Detail:
Date birth: 14/04/2005
Date die: 03/01/2011
Age: 5 years and 9 months

Mother's name: Tommy
Children's name: Ayah and Mama (twin - both missing), Upin, Ipin, Mashi and Maro (twins)
Grandchild's name: Mondok (Mama's daughter)

Saturday, January 1, 2011

Happy New Year 2011...

Rasanye tak terlambat lagi nak wish Happy New Year 2011...kiteorang cam besalah...cam tahun2 lepas...tak celebrate and countdown mana2 pun...duk rumah guling2 tengok tv jek...kawasan rumah pun sunyi...takde langsung bunyi mercun...sebab ramai yang balik kampung...so...3 hari pertama tahun ni kiteorang kat JB...rumah family G...tadi pagi gerak...ni kali ke-3 Leesya balik sana...berkadar terus ngan umo dia 3 bulan...hehehe...plan balik Sepang hari Isnin, 03/01/2011...aku memang cuti...if public holiday jatuh hari Sabtu then next Isnin cutilah...G amik leave...

Nak berazam pe yek tahun ni...? Tak terpikirlah...oklah...listkanlah gak...just tak tau akan tercapai ke tak...

1) focus career sepenuh hati...sebab dah penat jump2 job...lagipun suka sangat job sekarang...being tester is less complicated than developer...coz developer not suit me...hah...tak reti programming...

2) sayang and maintain Mia Qaleesya jek...kalau boleh nak rest 2 or 3 years before dia dapat adik baru...tapi kalau lekat gak, terima jelah...rezeki...

* Membesar ngan sihat...Leesya suka bulatkan mata besar tu...

3) teruskan breasfeeding Leesya sehingga titisan terakhir...and cari milk booster yang berkesan...setakat ni dah try pegaga, lobak putih, kurma, longan, sayur2, nestum, kacang tanah, soya, tempe, taufufa, Anmum Lacta, Horlicks, jus buah, air barli, ubat Domperidone, Motilium, pil ASI...sume tak berkesan...paling tinggi pernah dapat 50 ml / 1.75 oz...huhuhu...sedih...:(

 * Leesya wat muka geram...makin geram makin tajam and muncung mulut tu...

4) try turunkan sket berat badan ni...ingatkan minum air banyak leh banyakkan EBM...rupenye tak, aku yang kembung...hai...senang betul gemuk air...adeh...kene rajin bersauna ni...nak exercise, sport...Leesya tak bagi chance...

5) start business...actually dah lama dah plan tapi asyik terbantut jek...time cukup modal, G nak guna lak...pastu preggy, tak berani lak nak guna duit...lagipun kete de 1 jek...tahun ni baru free sket...dah de kete sendiri (tapi tak bawa pi office pun sebab 1 jalan ngan G)...nanti senanglah nak pi post office...Leesya pun semakin besar...supplier pun dah jumpe...teringat dulu business topup masa kat UKM...masyukkk...:)

6) increase saving for Leesya...every month mesti save minimum RM200...kot de lebih, murahlah rezeki dia, leh simpan lebih sket...dividen pun agak tinggi bile save dalam account tuk warga emas ni...hahaha...pinjam akaun Atuk JB dia jap...Atuk tu pun tak tau...

7) beli set sauna...syoknye dapat wat kat rumah...banyak kali pon tak pe...jimat minyak, masa, duit and tenaga...tak payah habis duit pi slimming center...ko calllah banyak kali, malas nak pi...

8) increase payment to PTPTN...ala naik RM50 jek compare to last year...if economy dah stabil sket, leh up lagi RM50...sekarang monthly consistent bayar RM150...hehehe...sket ek...at least bayar gak...

Erm...pe lagi yek...? Kene cukup kan 10 ke...? Kang tak tercapai lak...
Related Posts with Thumbnails