Thursday, January 20, 2011

Happy Thaipusam Day...

First of all, Happy Thaipusam Day for anyone yang celebrate...today kiteorang takde pape aktiviti...gigi tak sakit dah tapi rahang lak sakit...kesan cabut geraham semalam...huhuhu...bagus gak aku mintak 2 days MC semalam...kebetulan today cuti...rehat sakanlah aku direct 5 days include weekend...hahaha...tapi ngan de Leesya ni takde maknanye rehat tanpa wat pape...banyak jek agenda dia...nak ajak jalan tatih kejar meows lah...meniarap guling2 atas toto dari hujung ke hujunglah...main sembur air liur sampai basah baju...makan tangan and mainan sampai berjejeh2 air liur tu...

Lagipun semalam malam, Ayen (Pak Andak Leesya - adik G) datang...kononnye merajuk ngan budak2 bujang kat rumah dia kat Subang tu...ni sibuk nak cari rumah sewa lain lak...erm pape jelah...sekurang2nye Leesya ni de lah "kawan" baru...lepas G belikan lauk makan tengahari (gigi punye pasal, terpaksa makan sup2 jek 2,3 harini), dorang berdua kuaq pi touch up Wajaku...tinggallah Leesya and Mamanye kat rumah...kiteorang guling2 depan tv...sama2 tengok FB...main kejar2 meows...bahagia betul...

* Ni lah aktiviti Leesya harini...dah 2 kali dia tertido sambil tengok Mamanye main FB...alololo...ciannye...puting tu akan terkulai bile dia dah betul2 lena...tapi  mulut tu kadang2 menyonyot lagi...

 * Another aktiviti...baring sambil tengok meows main lompat2...

Wednesday, January 19, 2011

Hilanglah geraham bungsuku atas kiri...:(

Actually dah 3 malam 3 hari sakit gigi...tapi sakitnye taklah selalu menjengah...besa time2 midnite, petang or senja...bile berdenyut2 tu rasa cam nak tumbuk2 jek dinding...time makan, tak sakit lak...last week lagi dah rasa geraham belah bawah kiri ni cam tajam semacam...agaknye patah sket pastu dia jadi terserpih...tajamlah bile rasa ngan lidah...pastu Ahad malam tu ber'adui' sensorang sakit gigi...guling2 kiri kanan tak leh lena gak...geram tengok Leesya and G tido...huhuhu...pastu sok siang hilang lak sakit tu...then lepas2 tu asal petang jek sakit...huhuhu...

So pagi ni nak tak nak terpaksa gak jumpe dentist...dah tak tahan dah...doctor kata geraham bawah tu dah berlubang and urat terdedah...tu lah punca sakit berdenyut2...lagi 1, 2 geraham bungsu belah kiri atas and bawah kene buang gak...aku pelik...ingatkan tampal geraham yang berlubang tu leh selesai masalah...tapi dia kata disebabkan geraham bungsu (geraham paling dalam) kat bawah tu tumbuh senget (dia kata majoriti memang akan tumbuh camtu), gusi dah cover geraham tu...and geraham atas lak sebenarnye bertemu gusi tu...so if tak buang 2-2 geraham ni, lama2 nanti sakit...aku lak makin pening dengar explanation dia...dia suh buat keputusan...samada cabut 2-2 geraham bungsu tu and tampal geraham berlubang...or cabut 3-3 geraham...huhuhu...pening2...

Last2 suh dia cabut geraham bungsu atas and matikan dulu urat geraham berlubang tu...tapi ngan syarat next week kene datang lagi untuk cabut geraham bungsu bawah and tampal geraham berlubang tu...huhuhu...actually lama gak tak check gigi ni...last masa sekolah rendah...ni bile dah sakit baru terhegeh2 jumpe dentist...melayang Rm150...huhuhu...bile sampai rumah, pikir2 balik...sebenarnye aku pun tak sure nape nak cabut geraham bungsu atas tu...padehal gigi tu elok jek tak rosak...tapi dah doctor tu kata dia impit gusi yang halang geraham bawah tumbuh...hai...nak menyesal pun tak guna...:(

Masa cabut tu dia bius...so taklah sakit sangat...tapi bile dengar next week punye rawatan (cabut geraham bungsu and tampal lubang) tu kos dia RM1200...sebab nak cabut geraham bungsu tu kene wat minor surgery...melenting G...actually bagi aku duit bukan masalah tapi sakit tu mesti hilang...tapi memang mahal sangat pun...nape nak cabut 2 geraham sekali padehal 1 jek yang problem...? Hai...patutnye tadi tak yah cabut geraham bungsu tu tapi cabut geram berlubang tu jek...erm...next week wat kat Klinik Kesihatan jelah...jimat sket...tanya pendapat dorang lak camne nak solve masalah ni...:(

Disebabkan gigi, tak pasal2 dapat 2 days MC...tuk harini and Friday...huh...aku MC ni amat2 jarang nak dapat...G kata pipi kiri ni bengkak sket...doctor pesan jangan makan telur, makanan pedas and panas, jangan banyak berkumur...huhuhu...ubat lak dapat 2 jenis antibiotik and ubat tahan sakit...yang tahan sakit ni, tak makan sangat pun sebab tak sakit...hai gigi...cepatlah baik...pening kepala ni asyik berdenyut2 jek...

Tuesday, January 4, 2011

Rest in peace - Naruto...:(

Semalam sampai rumah 10.15 pm...ngantuk and penat sangat...dalam postbox de satu notes ni berbunyi...

* Huhuhu...sibbek de jiran yang baik and prihatin nak bagitau...

Fuh...berdebar hati...sape yang tak de ni...? Tengok2, kire2 rupenye Naruto...huhuhu...takkanlah...dah lah dia tu pregnant...dah nak deliver pun...lagipun dia lah yang paling tua antara 7 ekor tu...umo dia 5 tahun 9 bulan...erm, tak leh bayang camne dia mati...kene langgar ke...sakit ke...sebab 2, 3 hari lepas dia monyok jek...makan pun tak lalu...kene pukul ke...tapi tak kot sebab dia takut ngan stranger...hrmmm...macam2 pikir tapi tido dululah...nak cari pun dah lewat sangat...

Pagi tadi jiran sebelah rumah, Encik Firdaus namanye bagitau...notes tu dia yang tulis...and dia dah tolong uruskan Naruto...huhuhu...dia kata Naruto de gaduh2 sebelum tu...pastu tah camne dia jumpe Naruto dah mati dalam longkang tepi rumah dia...nak bagitau, kiteorang tak de lak kat rumah sebab balik JB...tu lah dia tulis notes and uruskan...baby Uto de 3 ekor, mati gak...cedihnye...agaknye dia mati keguguran kot...T_T

Actually Uto ni adikku yang punye...sekarang tengah study kat Uni Al-Azhar kat Mesir tu...so kiteoranglah jagakan...Uto ni generasi kedua kucing kiteorang...kembar dia, Sakura lama dah mati kene langgar depan rumah Seremban...aku sendiri nampak dia kene lenyek...mengelupur...time tu midnite...nak tengok dekat2, takut...kejut Mama suh alihkan ke tepi jalan...Sakura ni cantik, bulu lebat...beza sangat ngan Naruto...bulu dia besa2 je...pendek...

Naruto ni behave...jaga dia senang jek, pandai bawa diri, takut ngan stranger, pandai lompat dari bumbung ke bumbung, faham orang cakap, pandai jaga anak, sangat suka and gilakan whiskers dari nasi, suka lepak dalam rumah dari merayau...tapi yang paling kelakar...kalau dengar bunyi mercun, mesti dia jalan lowered2 nak nyorok...dia tak suka didukung and dibelai tapi suka perhatian...kat rumah tu, dia lah ketua sebab paling tua...ni sekarang tinggal 6 ekor jek...4 anak dia (Upin, Ipin, Mashi and Maro)...adik dia (Himawari)...and cucu dia (Mondok)...erm...cedihlaaa...we will missed you Naruto...T_T

* Ni pic terakhir Naruto ngan adik dia Himawary...taken on  22/11/2010...matinye 03/01/2011...

* Naruto ngan 3 anak jantan dia...Upin, Ipin and Maro...

 * 2 dari kembar 4...Maro and Mashi...

Detail:
Date birth: 14/04/2005
Date die: 03/01/2011
Age: 5 years and 9 months

Mother's name: Tommy
Children's name: Ayah and Mama (twin - both missing), Upin, Ipin, Mashi and Maro (twins)
Grandchild's name: Mondok (Mama's daughter)

Saturday, January 1, 2011

Happy New Year 2011...

Rasanye tak terlambat lagi nak wish Happy New Year 2011...kiteorang cam besalah...cam tahun2 lepas...tak celebrate and countdown mana2 pun...duk rumah guling2 tengok tv jek...kawasan rumah pun sunyi...takde langsung bunyi mercun...sebab ramai yang balik kampung...so...3 hari pertama tahun ni kiteorang kat JB...rumah family G...tadi pagi gerak...ni kali ke-3 Leesya balik sana...berkadar terus ngan umo dia 3 bulan...hehehe...plan balik Sepang hari Isnin, 03/01/2011...aku memang cuti...if public holiday jatuh hari Sabtu then next Isnin cutilah...G amik leave...

Nak berazam pe yek tahun ni...? Tak terpikirlah...oklah...listkanlah gak...just tak tau akan tercapai ke tak...

1) focus career sepenuh hati...sebab dah penat jump2 job...lagipun suka sangat job sekarang...being tester is less complicated than developer...coz developer not suit me...hah...tak reti programming...

2) sayang and maintain Mia Qaleesya jek...kalau boleh nak rest 2 or 3 years before dia dapat adik baru...tapi kalau lekat gak, terima jelah...rezeki...

* Membesar ngan sihat...Leesya suka bulatkan mata besar tu...

3) teruskan breasfeeding Leesya sehingga titisan terakhir...and cari milk booster yang berkesan...setakat ni dah try pegaga, lobak putih, kurma, longan, sayur2, nestum, kacang tanah, soya, tempe, taufufa, Anmum Lacta, Horlicks, jus buah, air barli, ubat Domperidone, Motilium, pil ASI...sume tak berkesan...paling tinggi pernah dapat 50 ml / 1.75 oz...huhuhu...sedih...:(

 * Leesya wat muka geram...makin geram makin tajam and muncung mulut tu...

4) try turunkan sket berat badan ni...ingatkan minum air banyak leh banyakkan EBM...rupenye tak, aku yang kembung...hai...senang betul gemuk air...adeh...kene rajin bersauna ni...nak exercise, sport...Leesya tak bagi chance...

5) start business...actually dah lama dah plan tapi asyik terbantut jek...time cukup modal, G nak guna lak...pastu preggy, tak berani lak nak guna duit...lagipun kete de 1 jek...tahun ni baru free sket...dah de kete sendiri (tapi tak bawa pi office pun sebab 1 jalan ngan G)...nanti senanglah nak pi post office...Leesya pun semakin besar...supplier pun dah jumpe...teringat dulu business topup masa kat UKM...masyukkk...:)

6) increase saving for Leesya...every month mesti save minimum RM200...kot de lebih, murahlah rezeki dia, leh simpan lebih sket...dividen pun agak tinggi bile save dalam account tuk warga emas ni...hahaha...pinjam akaun Atuk JB dia jap...Atuk tu pun tak tau...

7) beli set sauna...syoknye dapat wat kat rumah...banyak kali pon tak pe...jimat minyak, masa, duit and tenaga...tak payah habis duit pi slimming center...ko calllah banyak kali, malas nak pi...

8) increase payment to PTPTN...ala naik RM50 jek compare to last year...if economy dah stabil sket, leh up lagi RM50...sekarang monthly consistent bayar RM150...hehehe...sket ek...at least bayar gak...

Erm...pe lagi yek...? Kene cukup kan 10 ke...? Kang tak tercapai lak...
Related Posts with Thumbnails