Wednesday, January 19, 2011

Hilanglah geraham bungsuku atas kiri...:(

Actually dah 3 malam 3 hari sakit gigi...tapi sakitnye taklah selalu menjengah...besa time2 midnite, petang or senja...bile berdenyut2 tu rasa cam nak tumbuk2 jek dinding...time makan, tak sakit lak...last week lagi dah rasa geraham belah bawah kiri ni cam tajam semacam...agaknye patah sket pastu dia jadi terserpih...tajamlah bile rasa ngan lidah...pastu Ahad malam tu ber'adui' sensorang sakit gigi...guling2 kiri kanan tak leh lena gak...geram tengok Leesya and G tido...huhuhu...pastu sok siang hilang lak sakit tu...then lepas2 tu asal petang jek sakit...huhuhu...

So pagi ni nak tak nak terpaksa gak jumpe dentist...dah tak tahan dah...doctor kata geraham bawah tu dah berlubang and urat terdedah...tu lah punca sakit berdenyut2...lagi 1, 2 geraham bungsu belah kiri atas and bawah kene buang gak...aku pelik...ingatkan tampal geraham yang berlubang tu leh selesai masalah...tapi dia kata disebabkan geraham bungsu (geraham paling dalam) kat bawah tu tumbuh senget (dia kata majoriti memang akan tumbuh camtu), gusi dah cover geraham tu...and geraham atas lak sebenarnye bertemu gusi tu...so if tak buang 2-2 geraham ni, lama2 nanti sakit...aku lak makin pening dengar explanation dia...dia suh buat keputusan...samada cabut 2-2 geraham bungsu tu and tampal geraham berlubang...or cabut 3-3 geraham...huhuhu...pening2...

Last2 suh dia cabut geraham bungsu atas and matikan dulu urat geraham berlubang tu...tapi ngan syarat next week kene datang lagi untuk cabut geraham bungsu bawah and tampal geraham berlubang tu...huhuhu...actually lama gak tak check gigi ni...last masa sekolah rendah...ni bile dah sakit baru terhegeh2 jumpe dentist...melayang Rm150...huhuhu...bile sampai rumah, pikir2 balik...sebenarnye aku pun tak sure nape nak cabut geraham bungsu atas tu...padehal gigi tu elok jek tak rosak...tapi dah doctor tu kata dia impit gusi yang halang geraham bawah tumbuh...hai...nak menyesal pun tak guna...:(

Masa cabut tu dia bius...so taklah sakit sangat...tapi bile dengar next week punye rawatan (cabut geraham bungsu and tampal lubang) tu kos dia RM1200...sebab nak cabut geraham bungsu tu kene wat minor surgery...melenting G...actually bagi aku duit bukan masalah tapi sakit tu mesti hilang...tapi memang mahal sangat pun...nape nak cabut 2 geraham sekali padehal 1 jek yang problem...? Hai...patutnye tadi tak yah cabut geraham bungsu tu tapi cabut geram berlubang tu jek...erm...next week wat kat Klinik Kesihatan jelah...jimat sket...tanya pendapat dorang lak camne nak solve masalah ni...:(

Disebabkan gigi, tak pasal2 dapat 2 days MC...tuk harini and Friday...huh...aku MC ni amat2 jarang nak dapat...G kata pipi kiri ni bengkak sket...doctor pesan jangan makan telur, makanan pedas and panas, jangan banyak berkumur...huhuhu...ubat lak dapat 2 jenis antibiotik and ubat tahan sakit...yang tahan sakit ni, tak makan sangat pun sebab tak sakit...hai gigi...cepatlah baik...pening kepala ni asyik berdenyut2 jek...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails