Monday, November 28, 2011

Cuti Maal Hijrah and G Outing Nov 2011

Rentetan peristiwa few days ago dulu yek...until I "collapse" almost two days now...and not enjoying the public holiday...at all...=(

24/11/2011 (Thu)


Issue happened lepas back from gelak2 sampai nangis2 masa tea time 5.30pm kat office's cafe...walaupun dah start batuk few days ago tapi mild jek rasanye...sebab kedegilan tak nak makan ubat batuk...! Actually tak suke ubat batuk Gamat Hurix tu...pekat sangat...! G lah beli dulu...I suke Kelapa Laut Africa tapi habis lak...so tak makanlah...next choice is Stepsil Cough purple...memang berkesan tapi if bukan depan mata time batuk, memang tak makan gak...ok...back to main story...batuk tu bukan issue sebenar yek...resume jek laptop...maximize Microsoft Test Manager (MTM)...click "Run" button, kuar icon loading...wait few seconds then crashed and it restarted back...huhuhu...everytime pun sama...even lepas reboot laptop...adeh...sabar2...so that night, totally shutdown until next day...hope ok lah soknye...but...

Error from MTM Event Log...



25/11/2011 (Fri)


Start testing cam besa tapi bile nak run jek, MTM crash lagi...haaa...de lagi bende ni...papehal report ke Test Lead, SM dulu...jangan nanti dia salahkan aku sebab no progress at all...huhuhu...sibbek kiteorang ngam...so takde hal...request temporary laptop...just to using its MTM...tapi erm...dugaan lagi...locker keys dipegang by my Test Manager, JJ...and today he EL coz personal issue...haa...dugaan lagi...sabar2...terpaksalah record all test cases execution secara klasik...by using OneNotes...mencikkkk...=(

Lepas lunch, my Test Engineer, PS...duk next corner jek from my cube...suggest to download Team Foundation Server (TFS) punye Service Pack (SP) and Hotfix KB2387011 from Microsoft...oklah...try...tapi lepas reboot and run again...issue still happened...huhuhu...mulalah ligat cari other solutions...stay up late just to debug own laptop...huhuhu...sampai 3am gak...tu pun tertido...

Ni dah try beberape solutions...but until now no luck...
  • close and open back MTM...
  • reboot laptop...
  • shutdown long hours...
  • add on TFS SP and Hotfix KB2387011 from Microsoft...
  • uninstall and reinstall back TFS and its SP and Hotfix...
  • email TFS support - until today, dah 3 days...no reply yet...arghhh...tension...dorang ni cuti Thankgiving lama sangat!
  • call helpdesk - dorang kata tak support application TFS and MTM 2010 ni...huhuhu...so cannot help...but dorang suggest email to Microsoft Solutions...=(
  • email Microsoft Solutions - no reply yet...
  • ask in Microsoft Forum - attached screenshot sume...no one reply yet...huhuhu...aku ke first kene ni...adeh...takle reproduce kot...

Oh malam tu, cam besalah...my parent come overnight with Cikenit...their only grandchild tu...dinner kat luar cam besa...tu yang aku leh concentrate debug sensorang lam bilik during sleep time...guling2 tas katil sampai tertido tunggu installation finish...=P

Then barulah ku tahu...root cause error ni come from DNS Switcher...

Error from DNS Switcher...


DNS Switcher version yang diguna...

26/11/2011 (Sat)


Around 10am, my parent back to Seremban...mulalah kemas rumah, cook lunch and wat pe patut...yelah weekdays memang tak sempat usik pape...settle tu sume...Cikenit pun dah tido...baru leh duk diam setempat on laptop...tapi ermmm...dugaan lagi...connection bengong lak...sakit hati...petang2 sket baru ok...google lagi solutions...sampai midnight and continue till 1am kot...sampai tertido time duk bersila ni...hadeh...cronic tul...

27/11/2011 (Sun)


Ye...harini Maal Hijrah...and sok public holiday tapi I'm totally dah fall sick...cam besa...Cikenit unggah2 badanku suh bangun...haa..."Mama tak laratlah sayang"...then baru realize...haa...sore hilang jap...erm...sahlah demam...tapi tak leh lay down all the time yek...de Cikenit yang harus dijaga...erm...batuk makin worst...makan pun tak selera...sian Cikenit gak, tak larat layan sentiasa...sok public holiday kan? Work from home jelah...=(

Oh...time sakit2 ni lah baru teringat and rinduuu sangat belaian lakiku...huhuhu...really need you my SweetHeart...! Tah pe cite dia kat Pusat Latihan Pasukan Gerakan Awam (PGA), Ulu Kinta, Perak tu...dah 8 hari kat sana...pi Ahad lepas..so today dia gerak balik PULAPOL KL...de gak calling2 guna public phone...cam bebudak jek rasa...kekeke...activities kat situ heavy and lasak...kebanyakkan wat dalam hutan...gendong batu bata 8kg lam bag (lebih kurang berat Cikenit jek)...masak secara traditional (gores batu)...lari bawa senjata...gerak gempur...sian dia penat...

Walaupun demam, stay up late gak debug laptop ni...dah busan tu, continue keje office...Cikenit tido awal around 10pm tapi terbangun lak 12.30am...layan BabyTV, men2 jap...2am kot baru tido balik...aku? hah...sama pewai, tertido sebelah dia tanpa tutup laptop...3.40am terbangun sebab sejuk tak selimut...hantar email jap kata sok nak WFH...tup laptop and sambung tido...ngantuk gile gara2 ubat batuk Gamat Hurix tu...=P

28/11/2011 (Mon)


Pagi tadi cam besalah terbangun sebab Cikenit kejut...oh dah 9.30am rupenye...golek2 jap nak send message ke Ibu kata japgi nak hantar Mia...tapi tetibe Mama call...pelik tapi angkat jelah...terus bising tanya banyak2 nape sore lain sangat...? Then bising lagi leh bangun tak jaga Mia...? Larat tak nak masak2...? Sumenye aku jawab OK jek...then barulah cite main story...rupenye G de call aku tapi tak dapat2 dah banyak kali...so dia call Mama tanya kot2 aku balik Seremban ke...Mama lak cepat panik...tu yang kene hambur tanya banyak2 tu awal tadi...erm...pelik gak...takde lak any miss call..tapi rupenye masuk messages...de lah 4 messages kot...tak sempat tengok sebab Mama call tadi...so Mama suh aku call G balik...

Rupenye2 G kata today dorang leh outing...terus riang hati ni...tapi tu lah...demam lak...masa dengan dia pun limited sangat2...4 jam jek...terus tak semangat balik...so...cam besalah...11.30am amik dia kat ERL...plan bungkus lunch mana2 and lepak rumah until 4pm...selera aku nak makan nasi beriani last week masih tak terkubur lagi...so request nak nasi beriani...dia kata ok, cari kat Bangi jap...ala jauh sangat...buang masa lak if kedai tu tutup...so bawa pi Restaurant Saba, Cyberjaya jek...service dorang memang tip top...! 5minit jek...orang pun ramai sangat...kebanyakkannye family ngan budak2 kecik...cuti kan...besalah...oh, lupe...order 2 Mandi Chicken jek...so dah termakbullah janjiku nak bawa G rasa nasi beriani Arab ni...then terus balik...just that impian G jek tak sempat ditunaikan...coz kekangan masa and keadaan sekeliling tak mengizinkan...takpelah...4.15pm send ke ERL Salak Tinggi...sedih gak nak lepaskan dia...takpelah...selama ni pun aku dah bertahan 9 bulan hidup sendirian tanpa dia...hampir tiap minggu gak parent aku datang jenguk kiteorang...tapi perasan tu tetap tak sama...I'm ok and I'm still survive...! So hati...silalah cekal and bertahan 6 more weeks yek...to passing out...hopefully...you can do it...you are strong...!

Oh...lupe lak...disebabkan G tetibe jek balik outing...terpaksalah aku EL haflday after lunch...cover work tonight walaupun demam...huhuhu...sok lak terpaksa pi office...amik temporary laptop and attend team meeting...then after lunch ke, lari balik...WFH lak...letih nak tahan2 batuk lam econ tu...lagipun kang terjangkitkan team member lain lak...=(

If dipikir2kan balik, activities harianku % camni lah...
  • 55 % keje
  • 30 % personal & Cikenit
  • 10 % G
  • 5 % parent
Sian untuk G 10 % jek...susah nak contact2 punye pasal...maka terpaksalah memendam rasa and rindu deep down inside...huhuhu...sabar yek my SweetHeart...=)
Related Posts with Thumbnails