Sunday, August 19, 2012

Gempak berdarah di malam Raya...@-@

Kali ni bukan ceritera Reena...my Cikenit 2 tuh...tapi ceritera kakak dia, Leesya...my Cikenit 1...as usual...biasalah malam Raya, semua orang busy masak, mengemas, iron baju, konvoi takbir dari rumah ke rumah, ect...aku pulak sejak2 pantang ni, memang agak kurang sket pay attention kat dia...busy uruskan Reena jek, terperap manjang lam bilik...so malam tu, lepas susukan Reena and make sure dia lena betul2...baru aku start pam buat stock EBM...maksimum 3 kali sehari...tapi yang fix sessions are 12am-2am and 12pm-2pm...Papa dia lama dah dibuai mimpi indah...Mamaku sibuk masak and basuh piring and cawan2 lepas sekumpulan orang surau datang takbir dari rumah ke rumah tu balik...dorang sangat suke lemang yang panas2 dibeli lakiku atas suruhan bapak mertua dia sebelum tuh...erm...adik2 aku lak, Mama Ngah Lena and Mama Su Ila yang layan Leesya main sambil tengok tv...

Sedang aku aman2 pam sambil tengok tv, tetibe dengar Mama jerit2 kalut depan pintu bilikku yang tertutup panggil G...lakiku lak penat sangat agaknye, langsung tak terbangun...hati yang tak sedap ni terus letak botol yang baru setengah berisi susu tu and jalan laju2 ke pintu...suis pun lupa nak matikan...terlupa pulak yang aku tak sepatutnye jalan laju sebab rahim tak berape kuat lagi...kuak jek pintu, terus berderau hati ni tengok banyak betul darah kuar dari mulut Leesya...@-@

Mama beriya2 suh kejutkan G, suh hantar ke klinik...time tuh Ayah and Kero takde...ikut orang surau takbir tadi...so tak balik lagi...jam dah 12.15am...walaupun hati tak tenang tapi aku tak cepat panic...Mama Ngah Lena take over dukung Leesya...agaknye rimas tengok Mama riuh2...firstly, aku lap muka Leesya yang dah merah berdarah...bukan pe, dia sendiri yang sapu muka tuh...and cari punca luka...rupenye bibir bawah kanan koyak sket...nasib baik gigi and gusi takde pape...tapi berjurai2 gaklah Leesya ni nangis...then, amik ketul ais tekap kat luka...terus jek Leesya diam, sejuk ler tu...Mama Su Ila lak lap air dari ais yang mencair...hah...sampai 3 orang handle ko sorang jek! Baru kiteorang perasan Mama menghilang...rupenye 'forensik' tempat kejadian...habis bahu Mama and Lena kene tompokan darah Leesya masa dukung dia...

Selidik punye selidik, settle soal siasat Mama Ngah Lena...al-kisahnye...Leesya yang jatuh berguling sendiri dari katil AyahMama yang tinggi tuh...Mama Ngah dia baru jek on tv and letak Cikenit tuh atas katil...tah camne tergolek pulak...mesti sebab dia buat aksi gimnastik...gara2 tengok Sukan Olimpiklah tu! Sebab few days ago, Mama Su dia de kata dia teruja sangat ikut aksi gimnas2 tuh...haishhh...

Erm...around 12.30am baru Ayah and Kero balik...terkejutlah bile tau scene berdarah tadi...darah Leesya pun dah kurang sket kuar...ais tuh actually untuk kurangkan bengkak soknye...yelah sok kan Raya...dah lah petangnye dia and Papa nak balik JB...pe pulak orang sana cakap nanti...bile balik bilik, rupenye Reena terbangun...Papa dodoi2 sambil diri...muka toya jek macam tak tau pe jadi kat gegirl lagi satu tuh...so citerlah sket, baru segar back to alam nyata...lepas Reena lena jek, dandan2 ikut aku tengok keadaan Leesya...Cikenit tu lak bagus jek duk atas meja makan tengok Atuk dia masukkan duit Raya dalam sampul...sengih jek tengok Papa datang...haish...cepat tul lupa pe jadi tadi, tak sakit kot...Papa geleng pala tak paham...hahaha...=P

Update 19/08 (8pm):
Pagi tadi check bibir Leesya...sibbek tak ketara sangat bengkak...tapi nampak gak kesan darah beku setompok...tulah...nakal lagi...Papa 6am dah siap2 berbaju melayu tapi kene keje melayan orang untuk Rumah Terbuka Ketua Polis Negara (KPN) kat Mess Pegawai Polis, Bukit Aman...start 9am - 1pm...huhuhu...then 3.30pm baru sampai rumah...Ayah pulak plan nak amik pic satu family kat kedai gambar...tapi disebabkan tunggu lakiku balik tu lambat sangat, sume orang dah tido and tukar baju...so terpaksalah postpone plan...5.30pm lak dia and Leesya gerak balik JB...huhuhu...asyik menghilang jek lakiku ni...tu lah sebab kiteorang tak sempat snap pic on first day Raya...hari ke-3 baru balik Seremban balik...huhuhu...T_T

Update 20/08:
Harini Papa, Leesya and family mertua Raya Batu Pahat...semalam Pontian...Leesya sangat2 ok, happy tak sakit langsung...rilek jek makan pedas sume...ingatkan pedih bibir...bagus tul! Memang Leesya ni dari kecik kuat semangat, tahan sakit...teringat balik, bile kene inject dulu, nangis jap jek...belum kuar bilik nurse, dia dah diam cam takde pape berlaku...siap leh sambung tido tuh...mungkin kekuatan tu terkandung dalam nama dia...sekarang Reena pun mewarisi kekuatan tu...agak2nye dari mana dua gegirl ni dapat yek...Papa or Mama? Hehehe...tahlah...Mama masih mengkaji, mencari jawapan...

Ni hari kedua lepas kejadian...lupa snap on first day kene tu...

Thursday, August 16, 2012

Baju Raya dah sampai...

Nasib baik last minutes dapat gak 2 pasang baju kurung tu...yelah lagi 3 hari nak Raya...if pos2 ni, confirmnye tak sampai...sibbek husband kakak tu keje Cyberjaya...so leh dia pass jek kat G lepas keje...tema tahun ni colour hijau...walaupun still dalam pantang, takkan nak selekeh2 ngan t-shirt and kain batik jek kan pagi Raya tu...? Dah kuat sket pun 20 hari berpantang...but still kene jaga makan...huhuhu...untuk tudung, pakai jelah pe yang de...

Baju raya Cikenit2 lak...erm...untuk Cikenit 2, just pakaikan baju hijau...tapi untuk Cikenit 1, wish Papa G good luck laa sebab tak sempat beli lagi...harap jumpelah yang sesuai...susah betul cari kurung budak 2 tahun ni...walaupun Atuk Wan dia dah belikan sepasang baru2 ni tapi colour biru pulak...comei jek tengok masa try pakai...for Papa lak, sempatlah dia grab sepasang  hijau tadi kat Bazar Raya Ampangan ni...biasalah ramai orang, bersesak2...aku...erm...makan hati jelah tak dapat cuci mata jalan2...huhuhu...yang penting Raya kali ni adalah kehadiran our Cikenit 2 yang comel and menyenangkan...Mia Qasreena...Raya 2 tahun dulu pun, sambut kehadiran kakak dia...Mia Qaleesya...=)

Masa nak beli, tengok pic nampak cam tak banyak manik...tapi bile tengok live...huhuhu...habislah if budak2 ni duk kat riba...hilang manik 1-1 nanti...T_T

Reena @ 17 days...cergas baru minum...

Reena @ 17 days...pengsan sudah...



Update 18/08:
Akhirnye Papa dapat gak cari kurung Leesya...hijau Papa jek lain sket...takpe...janji satu family hijau...

Wednesday, August 15, 2012

EBM's freezer...=D

Hehehe...harini sangat2 happy...actually sian lakiku tu...time2 pantang ni, macam2 lah aku request suh dia beli itu ini, cari itu ini, survey itu ini, bawak datang itu ini...yelah dah terpaksa, terperap lam rumah jek...pe sangatlah leh wat...mengarah jelah...dia pulak menurut jek...penat2 dia pun, dia try pe yang mampu...kekeke...love U darling...muahhh...

Ok...citer dia camni...lepas2 beranak tu and dah start kumpul stock EBM...aku tanya dia, boleh tak if kite beli small freezer...? Just untuk simpan stok EBM yang sekarang ni semakin memenuhkan bahagian freezer peti ais Mamaku tu...dia kata ok, tanpa banyak soal...and start survey...aku kata lagi, boleh tak dapat before Raya...? Dia kata tengoklah...tanya aku balik, berape bajet...? Aku kata murah2 dah lah...2nd hand pun takpe...around RM500 ke...dia kata ok...

So today, lepas keje, dia straight go to Puchong...amik small freezer aku tu...beli dari Chinese guy ngan harga RM500 jek...memang kenelah ngan badget kan...sebab before ni, dah deal ngan G...aku contribute RM500 jek...if lebih, dia kene bayar...kekeke...jahat kan? Rupenye petang2, Puchong jem sampai tak bergeraklah...sempatlah dia call, bebel macam2...plan asal dia, amik freezer terus balik buka kat rumah...tapi gara2 jem tak bergerak, dia park mana tah, jalan kaki pulak buka kat restoran Pelita Nasi Kandar tepi IOI Mall tu...lepas makan, baru jumpe Chinese tu...kekeke...sebab mamat tu pun sangkut lam jem...dekat 10pm baru sampai rumah...dia kata semput gak angkat sensorang...hehehe...sian lakiku ituh...huhuhu...demi Cikenit 2...our Qasreena...dulu time Leesya, susu badan tak banyak...=)

Actually, criteria freezer yang aku nak simple jer...kecik, 2nd hand pun takpe, pintu kat depan and bajet RM500...tapi lakiku punye criteria lagi specific...nak yang bertray so senang susun and amik...hah now...dapatlah freezer ni yang memang sangat2 memenuhi criteria2 kiteorang...next plan is transfer EBM from Seremban to Sepang sket2...and tingkatkan production susu...tapi taklah drastic sangat time pantang2 ni...sian lak Cikenit 2 tu kang ngamuk2 tak puas...=P

EBM's freezer brand Faber...RM500 jek...2nd hand pun...=D
Reena @ 16 days...tuan punye freezer...

Sunday, August 12, 2012

Yeay...berjaya collect 100oz...=D

Suka...suka...suka sangat hati ni! Tepat jam 11.30pm, aku berjaya collect 100oz Expressed Breast Milk (EBM)...and fyi, today baru hari ke-13 berpantang! Memang kejayaan besarlah seumur hidup aku! Kalau dulu tahun 2010, time pantang Leesya, susu memang meriah on 2nd weeks...sampai basah2 lah baju..then masuk jek 3rd weeks terus merudum...sian sangat kat dia...ngamuk sakan gara2 tak puas...bergayut, menempel dekat sejam sampai sakit2 pinggang and belakang...rasa tension sangat masa tu! At the end...nak tak nak terpaksalah akur and relakan dia minum susu formula...huhuhu...semenjak dari tu, terus aku berikrar...untuk 2nd kid, aku akan berusaha breastfeed selagi mampu...itulah janji aku pada anak yang entah bile wujudnye...

Here only 80oz freezing...10oz non-freeze in the fridge...10oz freezing at Sepang's house...=D

Ok...back to the story...sekarang ni aku rasa sangat2 berkeyakinan, bangga gile, kagum ngan kebolehan diri, kurang tension compare ngan dulu, lebih rilex and tenang sket...petang tadi my lovely hubby, G nak pi Hospital Besar Seremban...melawat mak kawan dia yang juga jiran lama kat Senawang dulu...dah 4 hari makcik tu terlantar...husband dia lama dah meninggal dunia and bergantung harap ngan 2 anak bujang...sakit pe? Sakit orang berumur...so aku pesanlah suh belikan few things...cam pampers Leesya and Reena, nestum Leesya, body scrub aku, sekotak Autumnz storage bag (25pc), ect...lama jugak dia pi sebab survey freezer untuk simpan EBM nanti...alih2 balik tu, dia kata dia beli 2 kotak Autumnz storage bag...terkejut aku...yelah rasa cam banyak sangatlah pulak...dia kata takpelah boleh buat spare...terdiam aku...so dari sudut lain, aku tau dia memang sangat2 menyokong aku meneruskan activity baru ni...=D

My 2nd and 3rd boxes of Autumnz EBM Storage Bag...just prepare...

Yer...gagal sekali tak bermakna gagal selamanye...demi Reena, aku akan berusaha jayakan...aktiviti aku seharian kalau tak menyusu, pam sampai dapat at least 2.5oz, tengok dia tido, surf2 internet sampai aku lak tertido...erm...nampak cam rileks kan? Tapi tulah satu2 waktu yang perempuan boleh berehat sepuas-puasnye...soal Leesya, Mama Ngah Lena uruskan...soal makan, Mama masakkan...soal rumah, kucing and kete yang terbiar, G uruskan...bahagianye hidup...=)

My milk booster yang secretly dibeli hubby...on my 2nd day berpantang...

Tapi time pantang2 ni, 1 jek perasaan yang susah nak elak...rasa semacam jauh sangat ngan lakiku tuh...yelah kite sibuk urus baby, tukar pampers, tunggu dia tido...de masa terluang sket pam susu or urus diri lak...de waktu free lagi kene tido sama ngan baby...sian dia jugak penat ulang alik Seremban-KL...kene selang-seli tido Seremban and Sepang...yer...bile lahirnye baby, sume orang kene bertolak-ansur...lega jugak Leesya tak terlalu jealous or bergantung sangat ngan parent dia yang masing2 busy ni...memang sangat2 independent and memahami!

Reena @ 11 days...lepas minum...

Reena @ 11 days...sleep calmly after that...

Reena @ 12 days...every minutes is night time...

Reena @ 13 days...pipi semakin bulat...

Wednesday, August 8, 2012

Checkup Reena 9 hari...

Harini Reena berumur 9 hari...bermakna aku pun dah 9 hari berpantang...dah mula bosan ngan lauk2 pantang...asyik sup ikan parang + lada hitam jek...kadang2 sup hati lembu + lada hitam...ikan parang goreng lada hitam...arghhh...tahan jelah wat sementara waktu ni...makin lama rasanye makin sket nasi aku makan...Mama selalu tegur nape sket sangat makan...G lak hanya mampu pandang sayu...dia tau lauk2 tu langsung tak kena ngan selera aku...bukan nak diet or jaga badan sangat tapi terpaksa makan coz breastfeed...bile lapar, wat milo nestum or makan roti choc Gardenia or bilis bun Gardenia...air kosong sebotol besar 1.6L kat bilik tu, hari2 kene refill penuh...

Sesi mengurut habis semalam...so harini saje bangun lambat, 1030 am...lagipun tido 3 am semalam...leka browse baca2 pasal cara penyimpanan Expressed Breast Milk (EBM), masalah penyusuan, survey small freezer...erm...time pantang2 ni, sume hal2 Leesya and Reena, Mama Ngah Lena uruskan...dari hal mandi, makan, basuh yak, susu, tido, main...everything kot...malam lak my parent take over...jaga Reena senang jek...lepas susu, tertido...kalau tak tido pun biarkan dia terkapai2 baring sensorang...sekali sekala suh dorang ni bawa jalan keliling rumah...diamlah dia cuci mata...sian dia bosan terperap lam bilik jek...

Dah bangun tu, Mak Ngah Lena yang mandikan Reena, Mama dia pun mandi...rasa cam lama dah tak mandi betul2...gatal kepala lama tak shampoo...sebab Makcik Leha, makcik urut tu tak bagi basuh kepala...takut masuk angin...aku lak jenis rambut cepat kuar minyak...rimas sangat...garu ngan sikat jelah...tup tup...elok2 jek kiteorang dah siap mandi tukar baju sume...2 nurse pun sampai...tak jangka lak dorang datang check lagi coz jaundis Reena dah turun...sorang check tekanan darah aku, sorang lagi timbang Reena...berat dia susut jadi 3 kg...nurse kata tu normal...dalam masa sebulan lagi berat dia akan naik...so far takde masalah papepun...

Next checkup is on 04/09/2012 (Tue)...kat Klinik Kesihatan Ampangan, Seremban...time tu Reena dah sebulan...kene cucuk...then, nextday lak checkup kakak dia Leesya...birthday dia tu 2 years old...kat Klinik Kesihatan Salak Tinggi, Sepang...so Papa kenelah amik 2 days off uruskan 2 gegirl ni yek...hehehe...perlu ke Mama ikut ek...rasa malas betul nak bersiap2 ni...

Reena @ 9 days...Cik Mia Qasreena yang suka tido...

Tuesday, August 7, 2012

My next delivery after deliver...

Hehehe...next delivery tu bukanlah maksudnye next new born...tapi bende yang paling2 aku takut nak kuarkan lepas deliver ni...apekah tu? Wahahahaa...buang air besarlah...kalau dulu time beranak Leesya, memang tersangat seksa...mengigil2 nak kuar and lepaskan...dekat sejam gak lam toilet...takut jahitan bawah tu tertetas ke luka ke...maklumlah first time beranak...Leesya nangis kat luar dengar jelah...sian gak tapi Mama dia de urusan yang lagi penting...wakakakaa...tapi besalah...kite learn from mistake...time tu memang natural out...tunggu perut sakit nak membuang...so kirenye memang nak tak nak terpaksalah buang time tu...=P

So lepas 2nd delivery ni, rasanye tak sanggup dah nak lalui pengalaman sama cam dulu...seksa sangat rasanye...bukan sembelit pun...kali ni gunakan 'pembantu'...kekeke...yek membantu melembutkan najis...so taklah terseksa sangat...guna pe? Hehehe...Natural Clenx Tea from NH Detoxlim...bende ni dah lama dah consume...bile rasa perut penuh jek bancuh secawan pekat2...kalau ikut instruction kat paket tu kata guna air panas jek...tapi ishhh...tak lalulah pulak...so buh sket gula so air teh tu manis2 sket...baru leh telan...dah minum tu, dalam masa 12 jam akan rasa nak membuang...tanda2 dah sampai masa tu, perut akan sakit sekejap2 dalam 2, 3 kali...rasa cam sakit perut berangin camtulah...pastu ready jelah kat toilet...

Teh pelawasku...

So harini genap hari ke-8 berpantang...around 5 am tadi sakit perut...7 am baru membuang...walaupun takut2 tapi lancar jek...langsung tak menyakitkan...maybe 3, 4 hari kene minum lagi untuk next delivery...Natural Clenx Tea ni mungkin tak elok untuk diamalkan hari2 tapi baguslah untuk cuci perut sekali sekala...mungkin seminggu sekali ok...ataupun bile makan macam2...so sebelum tido, minumlah secawan...angin pun dia tolong kuarkan...memang rasa best jek lepas tu...legaaa...=)
Related Posts with Thumbnails