Sunday, August 19, 2012

Gempak berdarah di malam Raya...@-@

Kali ni bukan ceritera Reena...my Cikenit 2 tuh...tapi ceritera kakak dia, Leesya...my Cikenit 1...as usual...biasalah malam Raya, semua orang busy masak, mengemas, iron baju, konvoi takbir dari rumah ke rumah, ect...aku pulak sejak2 pantang ni, memang agak kurang sket pay attention kat dia...busy uruskan Reena jek, terperap manjang lam bilik...so malam tu, lepas susukan Reena and make sure dia lena betul2...baru aku start pam buat stock EBM...maksimum 3 kali sehari...tapi yang fix sessions are 12am-2am and 12pm-2pm...Papa dia lama dah dibuai mimpi indah...Mamaku sibuk masak and basuh piring and cawan2 lepas sekumpulan orang surau datang takbir dari rumah ke rumah tu balik...dorang sangat suke lemang yang panas2 dibeli lakiku atas suruhan bapak mertua dia sebelum tuh...erm...adik2 aku lak, Mama Ngah Lena and Mama Su Ila yang layan Leesya main sambil tengok tv...

Sedang aku aman2 pam sambil tengok tv, tetibe dengar Mama jerit2 kalut depan pintu bilikku yang tertutup panggil G...lakiku lak penat sangat agaknye, langsung tak terbangun...hati yang tak sedap ni terus letak botol yang baru setengah berisi susu tu and jalan laju2 ke pintu...suis pun lupa nak matikan...terlupa pulak yang aku tak sepatutnye jalan laju sebab rahim tak berape kuat lagi...kuak jek pintu, terus berderau hati ni tengok banyak betul darah kuar dari mulut Leesya...@-@

Mama beriya2 suh kejutkan G, suh hantar ke klinik...time tuh Ayah and Kero takde...ikut orang surau takbir tadi...so tak balik lagi...jam dah 12.15am...walaupun hati tak tenang tapi aku tak cepat panic...Mama Ngah Lena take over dukung Leesya...agaknye rimas tengok Mama riuh2...firstly, aku lap muka Leesya yang dah merah berdarah...bukan pe, dia sendiri yang sapu muka tuh...and cari punca luka...rupenye bibir bawah kanan koyak sket...nasib baik gigi and gusi takde pape...tapi berjurai2 gaklah Leesya ni nangis...then, amik ketul ais tekap kat luka...terus jek Leesya diam, sejuk ler tu...Mama Su Ila lak lap air dari ais yang mencair...hah...sampai 3 orang handle ko sorang jek! Baru kiteorang perasan Mama menghilang...rupenye 'forensik' tempat kejadian...habis bahu Mama and Lena kene tompokan darah Leesya masa dukung dia...

Selidik punye selidik, settle soal siasat Mama Ngah Lena...al-kisahnye...Leesya yang jatuh berguling sendiri dari katil AyahMama yang tinggi tuh...Mama Ngah dia baru jek on tv and letak Cikenit tuh atas katil...tah camne tergolek pulak...mesti sebab dia buat aksi gimnastik...gara2 tengok Sukan Olimpiklah tu! Sebab few days ago, Mama Su dia de kata dia teruja sangat ikut aksi gimnas2 tuh...haishhh...

Erm...around 12.30am baru Ayah and Kero balik...terkejutlah bile tau scene berdarah tadi...darah Leesya pun dah kurang sket kuar...ais tuh actually untuk kurangkan bengkak soknye...yelah sok kan Raya...dah lah petangnye dia and Papa nak balik JB...pe pulak orang sana cakap nanti...bile balik bilik, rupenye Reena terbangun...Papa dodoi2 sambil diri...muka toya jek macam tak tau pe jadi kat gegirl lagi satu tuh...so citerlah sket, baru segar back to alam nyata...lepas Reena lena jek, dandan2 ikut aku tengok keadaan Leesya...Cikenit tu lak bagus jek duk atas meja makan tengok Atuk dia masukkan duit Raya dalam sampul...sengih jek tengok Papa datang...haish...cepat tul lupa pe jadi tadi, tak sakit kot...Papa geleng pala tak paham...hahaha...=P

Update 19/08 (8pm):
Pagi tadi check bibir Leesya...sibbek tak ketara sangat bengkak...tapi nampak gak kesan darah beku setompok...tulah...nakal lagi...Papa 6am dah siap2 berbaju melayu tapi kene keje melayan orang untuk Rumah Terbuka Ketua Polis Negara (KPN) kat Mess Pegawai Polis, Bukit Aman...start 9am - 1pm...huhuhu...then 3.30pm baru sampai rumah...Ayah pulak plan nak amik pic satu family kat kedai gambar...tapi disebabkan tunggu lakiku balik tu lambat sangat, sume orang dah tido and tukar baju...so terpaksalah postpone plan...5.30pm lak dia and Leesya gerak balik JB...huhuhu...asyik menghilang jek lakiku ni...tu lah sebab kiteorang tak sempat snap pic on first day Raya...hari ke-3 baru balik Seremban balik...huhuhu...T_T

Update 20/08:
Harini Papa, Leesya and family mertua Raya Batu Pahat...semalam Pontian...Leesya sangat2 ok, happy tak sakit langsung...rilek jek makan pedas sume...ingatkan pedih bibir...bagus tul! Memang Leesya ni dari kecik kuat semangat, tahan sakit...teringat balik, bile kene inject dulu, nangis jap jek...belum kuar bilik nurse, dia dah diam cam takde pape berlaku...siap leh sambung tido tuh...mungkin kekuatan tu terkandung dalam nama dia...sekarang Reena pun mewarisi kekuatan tu...agak2nye dari mana dua gegirl ni dapat yek...Papa or Mama? Hehehe...tahlah...Mama masih mengkaji, mencari jawapan...

Ni hari kedua lepas kejadian...lupa snap on first day kene tu...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails