Sunday, October 18, 2015

Bo dah beranak...

Sejak Rabu (14/10) lepas, Bo, (consider) kucing kami yang dah balik (hilang 8 hari sebelum ni)...boleh kata hari2 ade je, walaupun few hours lepak rumah...dia yang dulunya suka lepak atas bumbung, dah mula pandai curi2 masuk rumah...walaupun tau kemungkinan nak terserempak Shiro (another kucing betina kami) tu tinggi....dorang memang dari dulu tak ngam...pantang bertembung, mesti bercekau...Bo lebih suka beralah, wat tak layan, wat tak nampak...

Sebenarnya...Bo tu tengah cari port...perut dah sarat sangat tu...tunggu masa je...entah mana dia merayau selama tak melekat kat sekitar kawasan rumah ni...dah lah taman perumahan ni baru...tak ramai lagi penghuni...takkan nak harapkan sisa2 makanan dari pekerja2 renovation rumah lain...Bo tu takut orang pulak tu...tak ramai yang dia percaya...melainkan kami sekeluarga...ngan cuaca panas, kurang pokok2...confirm2 sumber air yang terdedah untuk dia minum pun limited...

Harini...walaupun Ayah, Mama, Lena and Sofea datang rumah, lepak dari pagi sampai ke petang...Bo tetap ade curi2 masuk keluar rumah...dia kan penakut sket...mungkin lapar kot...sedap agaknye terbau KFC yang dorang bawak...bile bagi sket, tak mau pun makan sangat...ok...ni mesti nak beranak dah ni...tengah pilih port kat bilik mana yang best kot...takpe...kotak dia dah standby pon...

Bo ni kucing bumbung...so sebelum2 ni, memang dia akan beranak atas sana...agak2 anak2 dia dah cukup kuat...dia sendiri akan tolak kittens tu dari bumbung jatuh ke lantai...so far, semuanya selamat...tapi bad news nye, kittens tu takut gile kat orang...tak sape pun dapat pegang...sekali beranak 4-5 ekor jugak...

Around 7.30pm, 1st kitten selamat dilahirkan...bagi Bo yang memang berpengalaman, senang jelah...setahun 2 kali agaknya dia beranak sebelum ni...lupa...then 2nd kitten 10 minit kemudian...ku tunggu2 lagi untuk 3rd kitten...tapi lepas 15 minit berlalu, masih takde pape...contraction je...ok fine...alih2 masa mandi, Leesya report..dah keluar dah 3rd and 4th kitten...few minutes later, 5th lak...fuh...banyak jugak...kejap je total kucing kami jaga 8 ekor...Bo and 5 kittens, Shiro and anaknye, Bear...dah terbayang dah kene ade lagi 1 cage...tak pasti lagi nak beli baru, 2nd hand or pinjam dari jiran lama kami, Umi...cage dia tak guna pon, kucing2nya mati lepas time Ramadan lalu...

Rule rumah baru ni, kucing mesti tido luar...walaupun kesian banyak nyamuk...takpe...tepi cage Shiro, kami letakkan ubat nyamuk lingkaran yang tahan 10 jam tu + sepasu kecik pokok halau nyamuk...kalau baranya hidup, berasaplah sampai pagi...Bo lak ditempatkan kat belakang sekali, sebelah washing machine...pun ade ubat nyamuk lingkaran...ade few times jengah dia sebelum kami tido, dia ok je...tak keluar kotak pun...berehatlah Sayang...nanti kite pikir2 rumah baru (cage) camne yer...



Bo and her kids - 4 white and 1 black white

Kekacang Kuning / Pintoi Peanut




Pengenalan

Pokok kekacang kuning atau nama saintifiknya "Arachis pintoi" merupakan sejenis pokok kekacang yang tumbuh menjalar di atas permukaan tanah. Ia dipercayai mendapat nama sempena G.C.P.Pinto yang menjumpainya pada bulan April 1954 di lembah Jequitinhonha, Sao Fransicso dan di sepanjang sungai Tocantins di Brazil. Nama lain baginya termasuklah Kacang kuning, Pinto / Pintoi peanut, Yellow peanut, Yellow glory, Kacang hias (Indonesia), Mani forrajero / Mani perenne (Sepanyol) dan Thua lisong tao (Thailand). Pintoi Peanut pada asalnya tumbuh liar di dalam hutan di Brazil.

Pintoi Peanut ni tergolong dalam kategori tanaman tutup bumi dan banyak digunakan sebagai tanaman lanskap. Mana2 tanaman tutup bumi boleh menggantikan penggunaan rumput. Malah, fungsi dan kelebihannya lebih baik dari rumput. Antara contoh tanaman tutup bumi yang lain ialah pokok bunga Ros Jepun, pokok tapak gajah, ect.





Ciri - ciri

Pintoi Peanut adalah salah satu pokok herba yang tumbuh rendah. Batangnya menjalar sepanjang 50 - 60 cm, akar dan sulur / stolon akan tumbuh dari buku ruas batangnya bila tersentuh tanah. Tinggi pokok bergantung kepada keadaan setempat. Daunnya tumbuh berpasangan, berbentuk oval dengan ukuran 1.5 - 3.5 cm lebar dan 3 - 4.5 cm panjang.

Pokok ini akan mengeluarkan bunga kecil berbentuk seperti Love, berwarna kuning terang dan sentiasa berbunga sepanjang tahun. Setiap bunga mempunyai 1 - 2 biji benih yang boleh disemai untuk pembiakan. Ia tumbuh dengan baik dalam cuaca tropika dan sub-tropika dan boleh bertahan 3 - 4 bulan dalam keadaan tanah yang kering, tetapi daunnya akan gugur dengan banyak. Jika tanah kurang air atau selalu banjir, pertumbuhannya terbantut dan daun menjadi kuning.

Di Malaysia, keadaan tanah yang sesuai untuk menanam Pintoi Peanut adalah tanah tanaman biasa atau berpasir dengan kandungan bahan organik >3%, Ia juga boleh berkembang baik dengan tanah yang kurang subur, PH lebih berasid atau yang mempunyai kadar aluminium yang tinggi (>70%).





Pembiakan

Ada 3 cara membiakkan Pintoi Peanut ni iaitu menggunakan biji benih, keratan batang dan keratan sulur / stolon. Untuk menutup keseluruhan tanah yang terbuka / terdedah, mungkin memerlukan 2 - 5 bulan, bergantung kepada keadaan kelembapan tanah dan jarak tanam setiap satu.

1. Biji benih

Ianya cara yang cepat dan mudah tetapi biji benihnya mahal dan sukar didapati di nurseri2. Cara tanam adalah tanamkan biji benih yang masih ada kulit arinya sedalam 2 cm ke dalam tanah. Biji akan mulai bercambah dalam masa 10 - 14 hari.

2. Keratan batang

Cara yang biasa digunakan. Batang dengan panjang 10 - 20 cm dipotong dan dicucukkan sedalam 7.5 - 12.5 cm ke dalam tanah. Jarak penanaman antara 25 - 70 cm setiap satu. Keratan batang perlu cepat ditanam untuk mengelakkan batang kering. Akar akan mulai tumbuh dalam masa 2 - 4 minggu.

3. Keratan sulur / stolon

Juga cara pembiakan yang sering digunakan. Keratan sulur / stolon adalah keratan kecil muda yang lengkap ada akar. Sulur adalah cabangan dari batang yang masuk dalam tanah dan mengeluarkan akar dari buku ruasnya. Sama seperti keratan batang, keratan stolon ini perlu ditanam segera untuk mengelakkan batangnya kering. Cucuk sedalam 2.5 cm ke dalam tanah dengan jarak tanam 25 - 50 cm.


Penjagaan

Selepas ditanam, tanah yang tahap kesuburannya rendah perlu diletakkan baja hingga pertumbuhannya stabil. Siram sekali sehari samada pada waktu pagi atau petang tetapi tidak boleh terlalu basah. Pemangkasan pula berkala untuk mendapatkan pertumbuhan yang cantik dan seragam. Ia dilakukan pada ketinggian 10 - 15 cm setiap 8 - 10 minggu. Pokok Pintoi Peanut yang matang boleh dipotong menggunakan pemotong rumput biasa. Batang dan akarnya yang stabil mampu menahan kesan pijakan juga.

Haiwan perosak Kekacang Kuning ni biasanya jenis siput yang aktif merosakkan pokok pada waktu malam. Pesticide organik atau bukan organik yang sesuai boleh digunakan. Tumbuhan atau rumput lain yang tumbuh di sekitarnya perlu dibuang untuk mengelakkan ketidakseimbangan nutrien.





Kelebihan

1. Elak hakisan

Pokok Kekacang Kuning ni adalah salah satu pokok tutup bumi. Akarnya yang tumbuh serabut dan banyak, mudah memegang tanah samada di tanah rata atau lereng bukit. Daunnya yang rimbun dan tumbuh lebat, boleh menghalang air hujan dari terus sampai kepada tanah dan seterusnya mengelakkan hakisan.

2. Tingkat kesuburan tanah

Pokok ini mampu mengikat unsur Nitrogen di udara sebanyak 42 - 47% dan unsur Karbon sebanyak 9 - 14%. Sebagai pertukaran, daunya yang hijau, banyak mengeluarkan Oksigen untuk kesegaran udara di sekitarnya.

3. Makanan tambahan haiwan ternakan

Daun Pintoi Peanut ni tinggi protein dan baik untuk pencernaan. Sifatnya yang mudah dibiakkan dan senang dijaga boleh menjimatkan kos petani dari membeli makanan lain. Haiwan ternakan tu termasuklah kuda, lembu, kambing, keldai, ayam, babi dan sebagainya.


Reference

1. Kacang Hias, Arachis Pintoi (kacangan)

- http://sinoxnursery.blogspot.my/2011/11/kacang-hias-arachis-pintoi-kacangan.html

2. Kekacang Pintoi
- http://animhosnan.blogspot.my/2012/10/kekacang-pintoi.html

3. Pinto Peanut-
 http://kebunbahagiabersama.blogspot.my/2013/10/pinto-peanut.html

Wednesday, March 25, 2015

Kakiku lebam dihimpap air botol 1.6 Liter...



Lately ni rasa nak detox jek...tu yang wat infused detox lemon drink tu...isi penuh lam botol 1.6 Liter...wat malam, tinggalkan semalaman lam fridge, sok siang kene habiskan semua...tapi nak jadi citer, dah siap buat tu, entah nape tak terus masuk lam fridge...letak kat bar setinggi dada tu...kejadian berlaku Isnin malam...tapi 2 hari kemudian baru perasan sakit and lebamnye...huhuhu...



Ok...huduh...besar and panjang...susah cari kasut...ni lah kaki pompuan yang terlalu banyak berjalan...berjalan berlari kejar train ERL Salak Tinggi - KL Central...then berjalan berlari kejar train LRT ke Ampang Park lak...sambung lagi berjalan laju 5 minit ke office...tu pagi, lunch time berjalan laju lagi 15 minit ke post office Ampang Park...pos parcel my lovely cust...petang ulang semula kejar train lagi...malam memang berdenyut2 sakit kaki...tak larat masak dah...mengurut kaki sambil settlekan order and lipat baju...penat betul sejak keje KL ni...

Nampak tak lebam dekat2 jari kelingking tu...mula2 ingat kene kat jari je...harini masa menunggu kat klinik, baru perasan lebam yang besar tu...dui...actually MC harini bukan sebab kaki...tapi sakit mata dah 4 hari...8 hari straight kaw tak masuk office, masaklah jumpe boss nanti...3 hari sebelum ni amik cuti...start Rabu, 18/03 ritu...sok and lusa kene tunjuk muka...malasnyeee...tapi Isnin cuti lagi...hehehe...

Selamat Hari Polis Yang Ke-208 Tahun...

While I'm at clinic, G pagi2 dah busy berkumpul reramai kat PULAPOL, Jalan Semarak...dah 17 hari dia prepare for today's event...praktis kawat pagi and petang...dah hitam my Lovely SweetHeart tuh...huhuhu...takpe...dia de super healing power untuk kembali putih cam biasa...pantas lak tu...tak macam I ni...kene tonyoh macam2 baru cerah...sibbek Papanye dah download sket gen super power healing tuh kat Cikenit2 ku...



Well...Selamat Hari Polis yang ke-208 Tahun untuk suamiku and juga Ayahku, retired sudah...bangga ngan dorang...bangga ku jadi anak and isteri polis...Leesya and Reena pun beruntung...pandai jek samakan...



Leesya: "Papa keje polis...Atuk Lan pun sama polis...tangkap orang jahat..."
Reena: Tunjuk gambar 2-2 pakai baju polis..."Sama ni...sama...sama..." sambil tunjuk2 pic...



G dah 4 tahun join PDRM...sejak Mar 2011...time tu rekrut kat PULAPOL, Jalan Semarak...Leesya baru 6 bulan...Ayah lak...erm...habis sekolah terus join kot...dah retired few years...

Monday, March 23, 2015

Review: Sushi King at 9 Avenue, Nilai...

Address:
Lot 25 & 26A, Ground Floor,
9 Avenue, Taman Koporat,
Putra Nilai,
71800 Nilai,
Negeri Sembilan.

Landmark:
Dalam kawasan Giant Nilai
Mengadap parking Giant

Business Hours:
11.30 am - 10 pm (Sun-Thu)
10.30 am - 10.30 pm (Fri-Sat)

Review:
First time makan sini...dulu take away je...restaurant dia bersih, kemas and tersusun...mungkin sebab baru start 11.30am...I check in around 12.30pm...actually I ni tak pernah suka sushi...baru ni nak belajar makan...firstly, masuk duduk kat railway tu, godek2 menu...sambil jeling2 piring2 yang lalu...erm...ok set, try yang RM3 and RM4 dulu...



Sebelum amik piring, baca details ingredient dulu...huhuhu...tu yang makan lama sangat ni...lepas 1-1 try...last2 haaa...5 piring jugak licin...2 beige (RM3) and 3 pink (RM4)...wasabi tak berani amik..manatau spoiler taste je kang...lagipun air tak order...



Inari (124 Kcal)
Sweet beancurd skin...piring beige...RM3...ade 2 ketul...ni je I sebat 2 piring...sedap...! Beancurd tu lembut, de rasa manis2...mungkin dicelup dalam kuah lutsinar berperisa...dalam dia ade nasi...



Surimi Scallop (140 Kcal)
Deep fried fish based scallop...piring pink...RM4...ade 2 ketul...senang cite dia nasi and nugget ikan...atas tu ade mayonis and telur ikan secoet...oklah for fish lover cam I...



Golden Ball (248 Kcal)
Deep fried egg and shredded crabstick...piring pink...RM4...ade 2 ketul...rupenye telur tu digoreng bersalut tepung...then belah 2, letak mayonis and isi ketam merah putih tu...rangup...lari2 bile dikepit chopstick sebab kulit luar tu rangup...huru hara sket makan dia...



Chuka Iidako (88 Kcal)
Seasoned baby octopus...piring pink...RM4...ade 2 ketul...seaweed tu tak pelik sangat rasanye...tapi kene jaga2 kalau makan bahagian kepala...sebab mata and mulut, chef tak buang...so, kalau tergigit, ade rasa pasir2...spoiller mood betul...



Kalau tunjuk kad Sushi King tu ade less...mine rasanye pernah ade,tapi entah hilang mana...so guna kad Tesco je...dapat 10% less...ade Service Charge (11%) and Govt Tax (6%)...

2 beige - RM6.00
3 pink - RM12.00
Disc Tesco 10% - RM1.80
Sub Total - RM16.20
Service Charge - RM1.80
Govt Tax - RM0.97
Total - RM18.97
Final Total - RM18.95

Conclusion:
Puas hati...harga tak mahal sangat...affordable...parking senang...lunch time tak ramai orang (ke sebab weekday...or orang tak gaji lagi?)...next time boleh datang lagi...

Friday, February 13, 2015

Small Valentine's Gift...

Opsss...bukan dari my beloved hubby yang chubby tu...tapi from my big boss...based on senior staff, every occassion mesti dapat something...ermmm...banyak duit dorang ni...melabur untuk memikat hati staff...well...thank you...its a chocolate chips cookies...comei2 jek rupenye...sebalang kecik ni adelah kot 15 biji...ok jugaklah...harus ku simpan balang kedap udara ni...
 
Next week...dengarnye big boss nak distribute angpau lak for everyone...rugilah pada sape2 yang dah cuti...ke...dia tinggal je atas meja masing2...?
 


 

Thursday, January 15, 2015

Drama melampau Reena...

Pagi ni Reena memang menguji kesabaran...entah ape tak kena...sambungan dari episod semalam agaknye...ngamuk nak gula2 Papa...dah bagi, nak banyak...tamak tak ingat dunia...penuh 2 tangan tu...

Yang cerita pagi ni...dari kejutkan bangun tido, nangis2 nak Papa angkat...dah tentu2 Papa tu dah pi awal...dah tutup lampu rumah sume, suh buka balik...pastu macam2 lagilah...dari school bag nak bawa sendiri...takmo kasut Crocs, nak kasut Princess pink...pastu nak pakai sendiri tapi terbalik...tak reti button tapi tak bagi tolong...fuh...mendidih otak jap...pastu nak masuk keta pun berdrama lagi...jap nak duk depan, masuk ikut pintu pasengger depan...jap nak masuk ikut pintu driver...kot jiran depan Si Umi tu takde, mau ku jerit gerammm...! Padehal keta dah lama start...gate dah lama terkangkang...Leesya pun dah lama tunggu lam keta...dah kene lempang pun tak insaf lagi...huhuhu...memang dah nampak masa depan dah...lambat lagi masuk office harini...

Next episod...lam keta...sibbeklah dari rumah ke nursery tu dekat...setaman jek...Reena langsung tak berganjak dari seat driver...means ku drive ngan dia kat belakang (sama seat)...lantak ko lah dik...sampai nursery, Leesya dah turun...Kakak (anak owner nursery) pun dah tunggu nak sambut...tapi Reena takmo kuar lak...huhuhu...gerammm...! Kene pikir fast solution ni...tanya Kakak, kot2 de gula lam rumah tapi takde...ermmm...takkanlah kene drive ke kedai depan beli gula semata2...? Tengok jam, huhuhu...melepaslah train ERL 7.40am...train 8am pun tah sempat ke tak ni...terpaksa matikan enjin dulu...kali ni kene cubit lengan lak...still tak insaf...next Teacher Mira datang pujuk...tanya dia kot de gula2...akhirnye lembutlah hati dapat lollipop...adeh Reena...

 Ni penangan Grow Spurt ke hape...? This week jek macam2 drama jadi...balik nursery, takmo naik motorlah...time mandi, takmo kuar bilik air...malam ngamuk sendiri tak puas hati pe tah tengok Youtube kat phone Papa tu...time nak tido, dah tutup tv, tenet sume, ngamuk suh buka tv balik...pastu kang time sume dah masuk bilik, sibuk mintak susu...tapi takmo minum...dah Papa lak ngamuk...sebab Reena hanya nak Papa jek layan, buat semua untuk dia...mau naik tekanan darah memasing kot if tiap malam and pagi camni...huhuhu...penatlah gaduh...

 Kene ubah rutin ni...
  1. balik keje, ku tak leh mandi...takat basuh pe patut jek...sebab nanti Reena ikut mandi sama...
  2. dinner, kene bagi dia makan kenyang2...
  3. no sweet...no chocolate at home...kang active sampai takmo tido...PapaMama yang giler layan...
  4. lampu malap start Maghrib...so mood ngantuk cepat datang...
  5. sharp 10pm, semua kene tido...kang berdrama lagi sok pagi...
  6. pagi kene bangun 5am...kene prepare kot2 de drama bersiri...
  7. try catch ERL 7am or 7.20am...kalau boleh...so that balik awal sket...

Plan2 ni mungkin liat sket nak dibuat...especially no 1, 5, 6 and 7...tapikan kesian lak kat Leesya...dia pun terpaksa ikut bangun and bersiap awal...mungkin 6.30am dah siap...tapi school start 8.30am...ni sume gara2 Reena...ermmm...speechless...anak no 2 memang suke wat perangai kan...
Related Posts with Thumbnails