Sunday, October 18, 2015

Bo dah beranak...

Sejak Rabu (14/10) lepas, Bo, (consider) kucing kami yang dah balik (hilang 8 hari sebelum ni)...boleh kata hari2 ade je, walaupun few hours lepak rumah...dia yang dulunya suka lepak atas bumbung, dah mula pandai curi2 masuk rumah...walaupun tau kemungkinan nak terserempak Shiro (another kucing betina kami) tu tinggi....dorang memang dari dulu tak ngam...pantang bertembung, mesti bercekau...Bo lebih suka beralah, wat tak layan, wat tak nampak...

Sebenarnya...Bo tu tengah cari port...perut dah sarat sangat tu...tunggu masa je...entah mana dia merayau selama tak melekat kat sekitar kawasan rumah ni...dah lah taman perumahan ni baru...tak ramai lagi penghuni...takkan nak harapkan sisa2 makanan dari pekerja2 renovation rumah lain...Bo tu takut orang pulak tu...tak ramai yang dia percaya...melainkan kami sekeluarga...ngan cuaca panas, kurang pokok2...confirm2 sumber air yang terdedah untuk dia minum pun limited...

Harini...walaupun Ayah, Mama, Lena and Sofea datang rumah, lepak dari pagi sampai ke petang...Bo tetap ade curi2 masuk keluar rumah...dia kan penakut sket...mungkin lapar kot...sedap agaknye terbau KFC yang dorang bawak...bile bagi sket, tak mau pun makan sangat...ok...ni mesti nak beranak dah ni...tengah pilih port kat bilik mana yang best kot...takpe...kotak dia dah standby pon...

Bo ni kucing bumbung...so sebelum2 ni, memang dia akan beranak atas sana...agak2 anak2 dia dah cukup kuat...dia sendiri akan tolak kittens tu dari bumbung jatuh ke lantai...so far, semuanya selamat...tapi bad news nye, kittens tu takut gile kat orang...tak sape pun dapat pegang...sekali beranak 4-5 ekor jugak...

Around 7.30pm, 1st kitten selamat dilahirkan...bagi Bo yang memang berpengalaman, senang jelah...setahun 2 kali agaknya dia beranak sebelum ni...lupa...then 2nd kitten 10 minit kemudian...ku tunggu2 lagi untuk 3rd kitten...tapi lepas 15 minit berlalu, masih takde pape...contraction je...ok fine...alih2 masa mandi, Leesya report..dah keluar dah 3rd and 4th kitten...few minutes later, 5th lak...fuh...banyak jugak...kejap je total kucing kami jaga 8 ekor...Bo and 5 kittens, Shiro and anaknye, Bear...dah terbayang dah kene ade lagi 1 cage...tak pasti lagi nak beli baru, 2nd hand or pinjam dari jiran lama kami, Umi...cage dia tak guna pon, kucing2nya mati lepas time Ramadan lalu...

Rule rumah baru ni, kucing mesti tido luar...walaupun kesian banyak nyamuk...takpe...tepi cage Shiro, kami letakkan ubat nyamuk lingkaran yang tahan 10 jam tu + sepasu kecik pokok halau nyamuk...kalau baranya hidup, berasaplah sampai pagi...Bo lak ditempatkan kat belakang sekali, sebelah washing machine...pun ade ubat nyamuk lingkaran...ade few times jengah dia sebelum kami tido, dia ok je...tak keluar kotak pun...berehatlah Sayang...nanti kite pikir2 rumah baru (cage) camne yer...



Bo and her kids - 4 white and 1 black white

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails