Thursday, November 10, 2016

Don't be shy if you're sick...

 
Jangan pernah malu kalau sakit...pandang depan, tetapkan hati agar terus yakin dan kuat...dan teruskan perjalanan...abaikan mata2 yang memandang serius tempat sakit tu...mereka hanya ada sifat ingin tahu yang tinggi...yang ringan mulut dan peramah, pasti bertanya...concern katanye...sebenarnye, ramai juga yang berhati mulia di luar sana... 
 
  • yang senyum dan tunduk sket sebagai tanda selamat pagi dikala kite berjalan tersangatlah slow depan dia...
  • yang tolong tahankan pintu lif dikala kite berusaha mempercepatkan langkah yang sebenarnye tak cepat langsung untuk berkejar masuk lif...
  • yang selisih, senyum and bertanya khabar kaki itu...
  • yang berjalan, berborak seiring dengan slownye kite menapak...
  • yang menahan pintu berscan untuk beri peluang keluar bersama...walaupun sedang menahan kencing...
  • yang bertembung, senyum and ketepi...sebab kite tak boleh senang2 tukar lane laju2...
  • yang sudi hantar and amik betul2 depan pintu office...sebab dia tak boleh bayang macam mana kite akan menapak dari tempat parking ke ERL / LRT...next berpusu2 dalam train yang padat dan busuk tanpa dapat duduk...nak turun naik tangga / escalator sambil dilanggar2 orang...and last menapak lagi dari station ke office and sebaliknye...

Sakit itu penghapus dosa...yang jarang sakit, tak semestinye kuat...cuma dia sedikit bertuah...tapi sekali dia jatuh sakit, pasti sakit itu yang paling teruk buatnya...Hargai waktu sakit itu...barulah nampak siapa yang menyayangi anda dalam diam...

* Harini masuk office terhencot2 sambil mengalas bag laptop kat belakang...rasa malu tu tetap ade tapi cuba abaikan semua orang...yang senyum, bertanya je dilayan...dah biasa jalan laju2...bile nampak slow2 ni, confirmlah semua tengok pelik kan...


Friday, September 30, 2016

15 Pantang larang ketika haid...

pantang larang haid period menstruasi darah datang bulan



1. Jangan picit jerawat
- Biasanya satu jerawat besar akan muncul di mana -  mana bahagian muka, selalunya di dahi atau di pipi. Ia mungkin juga muncul di kawasan yang tak dijangka seperti kulit kepala, belakang badan, celah pelipat, ect. Jangan disentuh dan dipicit - picit dengan menggunakan jari. Dikhuatiri jerawat akan terkena infection, menjadi semakin besar dan bernanah. Jika jerawat kecil dan tidak berair, biarkan sahaja. Ia akan hilang dengan sendirinya. Jika jerawat besar dari biasa, boleh disapu tea tree cream ataupun tepekkan je bedak sejuk sebelum tidur.

2. Jangan mandi air sejuk
- Semasa haid, badan dalam keadaan lemah dan lesu. Mandi menggunakan air sejuk akan menyebabkan tubuh badan terkejut dan kapilari darah mengecut. Sebaiknya, mandilah mengunakan air suam. Tadahlah air hangat dari shower ke dalam baldi atau besen. Mula mandi dengan membersihkan kawasan intim dahulu. Seterusnya, jirus bahagian kaki, perut, dada, bahu, tangan dan akhirnya muka. Sabun seperti biasa.

3. Jangan basuh rambut
- Jangan dibasahkan atau dishampoo rambut, dari hari pertama hingga hari keempat haid. Jika terpaksa, gunalah air suam. Ini untuk melancarkan darah dan mengelakkan terjadinya keputihan. Kesan membasahkan rambut dalam hari larangan ini boleh menyebabkan darah kotor berhenti mengalir sebelum waktunya. Sekiranya kedatangan haid tetap atau dapat dijangka setiap bulan, shampoolah rambut satu atau dua hari sebelumnya.

4. Jangan lama2 dalam tandas
- Jangan berlama - lamaan di dalam tandas kerana rumah syaitan adalah tandas and makanan mereka adalah darah kotor. Tak sanggup nak bayang apa yang mungkin terjadi seterusnya.

5. Jangan makan makanan hanyir
- Makanan hanyir seperti udang, sotong, ikan masin, kerang, ect sebaiknya dikurangkan untuk mengelakkan darah haid berbau kuat dan hanyir. Makanan bersumberkan protein sangat digalakkan seperti telur, kekacang, tempe, tahu, daging, ayam, sayuran, ect.

6. Jangan minum minuman bergas dan berais
- Minuman bergas tiada faedahnya. Air bergas samada dalam tin atau botol hanya mengandungi gula dan gas yang tinggi. Perut akan terasa sebu, berangin, kembung dan tidak selesa. Sebaiknya, minumlah air suam atau panas. Ketika haid, tubuh badan sedang kehilangan air yang banyak, dalam bentuk darah dan gantilah ia dengan minuman yang berkhasiat. Jika teringin minum jus, buatlah suam - suam atau makan terus buahnya.

7. Jangan minum minuman berkafein
- Contohnya seperti teh, kopi, nescafe, ect. Minuman berkafein ini dikhuatiri akan memburukkan lagi ketidakseimbangan hormon yang sedang terjadi. Ia juga boleh menyebabkan perut kembung dan tidak selesa.

8. Dilarang berjimak / bersetubuh
- Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah, ayat 222 melarang suami menjimak isterinya ketika haid kerana perbuatan itu boleh mendatangkan penyakit bagi kedua belah pihak. Percampuran antara kawasan pusat hingga lutut, di antara lelaki dan perempuan adalah ditegah tetapi 'bermain' di kawasan lain adalah dibolehkan.

9. Dilarang berpuasa
- Tidak sah puasa bagi orang yang sedang dalam haid. Walau bagaimanapun, puasa bulan Ramadan wajib diqada' atau digantikan.

10. Dilarang mendirikan solat
- Solat orang yang sedang haid adalah tidak sah and solat itu tidak wajib diqada' atau digantikan.

11. Dilarang menyentuh dan membaca Al-Quran
- Kitab suci Al-Quran ni perlulah dijaga dan dihormati sebaiknya. Mintalah bantuan orang lain (yang suci dari haid) jika perlu dialihkan ke tempat lain. Tetapi sekiranya keadaan memaksa dan tiada sesiapa yang boleh menolong, lapiklah tangan dengan kain dan jangan bersentuhan kulit dengan Al-Quran itu.

12. Dilarang memasuki surau / masjid / ruang beribadat
- Memasuki kawasan surau atau masjid dibolehkan (tempat letak kereta, tandas, ect) tetapi memasuki surau atau masjid adalah dilarang. Dikhuatiri akan mengotori ruang beribadat tersebut.

13. Tidak digalakkan menziarahi kubur
- Ada beberapa pendapat berkaitan perempuan haid menziarahi kubur. Tetapi jika boleh, ia tidak digalakkan melainkan sewaktu pengebumian ahli keluarga terdekat.

14. Dilarang tawaf ketika mengerjakan haji / umrah
- Ibadah - ibadah haji atau umrah yang lain boleh dilakukan kecuali tawaf Kaabah.

15. Jangan berendam di dalam kolam / sungai / laut
- Demi kebersihan semua pihak, perempuan berhaid dilarang mandi berendam di dalam mana - mana kawasan berair. Darah yang masih mengalir akan mencemari air tersebut dan menganggu ekosistem semulajadi.


Remarks
  1. Jangan maksudnya optional...pilihan di tangan anda...buat boleh...tak buat lagi bagus...
  2. Dilarang maksudnya ditegah sekeras - kerasnya...tak boleh buat langsung...
  3. Sebaiknya ikut sahaja panduan agama masing - masing...yang baik itu pastinya ada sebab dan hikmahnya...
  4. List di atas adalah hasil personal research Sarah je. Boleh digunakan sebagai ingatan, panduan dan ikutan untuk semua perempuan. Semoga bermanfaat.


References
1. Pantang ketika haid dan penjagaan ketika haid
http://izzasbeautyhealth.blogspot.my/2015/08/pantang-ketika-haid-penjagaan-ketika.html/

2. Pantang larang ketika haid dan nifas
http://panduanpercuma.info/info/4095/pantang-larang-ketika-haid-dan-nifas/

3. Bolehkah wanita haid pergi ziarah kubur?
https://konsultasisyariah.com/1741-bolehkah-wanita-haid-pergi-ziarah-kubur.html

Monday, August 1, 2016

Tetiba suara serak...

Rasanye pagi tadi, elok je...alih2 lepas review meeting, suara serak...huwaa...apehal pulak...takde lak sakit tekak or batuk pun...malam tadi je tekak macam kering, gatal sket...mungkin angin kipas tu direct...try batuk2 pun tak melegakan...ke sebab last week banyak makan kacang Shakti tuh...? ke sebab consume Perlaking balik...?

Lunch time call Mr SweetHeart...cam Ella katanye...hadehhh...ranap plan nak beli big cup coffee yang RM5 tuh...malas makan sebenarnye...this week kene start diet balik...ni pun makan 4 rolls roti jala and sotong goreng je...tapi macam tak puas lagi laa...

Friday, April 22, 2016

Sah kawan giler...

Harini minah kedekut ilmu ni balik awal...happylaa boss puji banyak test cases dah passed...615pm camtu...sama cam I...bezanye i kuar office dulu, dia pi toilet and jalan kemudian...tak janji pun nak saing walaupun route kiteorang sama, naik LRT Kerinchi stop KL Sentral...then, masa lintas jalan ku perasan dia potong sebelah kanan...laju tak toleh2...see...memang kurang sense kan? Takkanla tak perasan aku ni kalau ko sah2 jalan dari belakang...shoking pink kot tudung and baju...sket pun takde hati nak hi - hi ke bye - bye, kalaupun nak jalan laju sangat...

Bagi aku senang je, orang2 camni...dia wat cengei, buat bodoh, ko pun harus sangat layan dia sama camtu...biar dia rasa...makin hari makin terserlah personaliti buruk tu...dia ni mesti tak ramai kawan....kot ye pun nak ikut pala sendiri, wat hal sendiri, adab berkawan tu kene ada...

OK sambung balik...kat stesen nampak dia beratur paling depan...takde toleh2, termenung as usual..kiteorang naik train yang sama, coach yang sama tapi lain pintu...ade gap jugak...kat KL Sentral pun still wat tak nampak...dia ke Komuter, aku ke ERL...

Ermmm...entahlaa...entah camne nak bersangka baik lagi...takkanlah jalan menunduk2 sangat sampai tak pandang orang depan? Ade ke orang camni? Etika hidup pun ko fail...sebab tu kot membujang walhal umur dah 32...

Oh ye...lunch time tadi pun ko pure2 tak nampak aku kan? Padehal masa tu takde orang pun betwen kite...sanggup tu patah balik jalan ke wing sana lak...for me....WHATEVERRR...

Tuesday, April 19, 2016

Harini kene se'das' lagi...

"Kalau nak main - main, baik main kat rumah je..."...haihhh...walaupun ko mengomel je tapi panas pulak hati ni dengar ayat kawan baru kenal 3 minggu ni...tiap hari lately ni ade je ayat pedas dia...kite ni nak bersangka baik, nak berkawan2 pun dah pikir beribu kali samada nak terus kawan ke tak...entah ape yang dia tak puas hati sangat...

Memang tak dinafikan, task kite everyday kene siapkan Unifi order capture and order fulfillment untuk macam2 jenis product tu amik masa...1 hari 8 jam keje tu, nak siapkan 1 product OC and OF pun belum tentu complete...semua orang dalam process belajar...lain orang lain pemahamannye...lain product lain caranye...semua orang struggle...lagi2 aku ni yang baru join 3 minggu...ko expect hape?

Selama ni ade ke ko nampak aku merayau sana sini, hilang 30 minit tanpa dikesan, main phone, main game, browse yang bukan2, cakap banyak or gelak je manjang??? Ade ke? Ku tahankan aje jari2 ni dari buka page business FB...ko buta ke tak perasan yang aku ni terpacak tak gerak2 duk depan ko...??? bukannye ko tak tau yang IE aku ni manjang issue tak compatible ngan Siebel tu...nak fix pun amik masa woiii...dari IE11 kene downgrade jadi IE8 baru Siebel working fine...sooo ape masalah ko??? Order tu tak complete sebab de banyak exception and kite pun tak reti lagi nak overcome issues bagai...memang take times la...tanye ko pun jawap acuh tak acuh...macam malas layan...tak payahlah nak emo melenting bagai...tension tu just keep within yourself...tak reti ke self manage? umur je sama tapi otak tak function well...

Bagi aku, ko tu kurang sense, emosional, serabut tak tentu pasal....ko ingat ko je ade masalah??? Setakat hidup ko yang bujang, rumah jauh kat Salak Tinggi, penat berulang jalan kaki, naik LRT and Komuter then drive lagi 30 minit dari Bangi, balik lewat malam2, tak payah makan terus tido tu masalah besar lah??? Cer ko compare sket ngan life aku...beza sket je...kite sama tinggal kat Salak Tinggi...jalan kaki, naik LRT, drive tu sama...cumenya aku naik ERL (lagi laju and cepat sampai), kene amik 2 anak kat nursery (7.45pm tau, nasib baik takde late charge)...sampai rumah 8pm terus basuh baju, masak, jemur baju...business lagi...by 10 or 11pm dah kene tido...agak2 ko sape lagi tinggi tahap ketensionan dia??? Lagi2 lakiku takde sebulan keje kat Sarawak...ko peduli hape kan? Task ko terhenti takat kat office je...aku nye continues hokey...Sooo...tak payahlah ko nak sentap2 bagai aku balik 6pm tu sebab ko sendiri yang pilih nak stay back 7pm...and lagi 1, aku sampai awal dari ko...ade ko kisah???

Untuk belajar suatu bende baru ni, aku ok je...tapi nak colabrate as a team ni dah nampak macam susah kalau ade si kedekut ilmu ni...

Saturday, March 5, 2016

Day 4...and last day...

Hari keempat...and last day di sni..plannye petang ni balik...ahhh...tak sabar rasanye nak balik rumah sendiri...banyak bende tergendala...plan nak settlekan sementara cuti tak bergaji 4 minggu ni...antaranya...
  • isi forms and prepare documents untuk keje baru
  • scan and email to HR
  • basuh and lipat berlonggok2 baju
  • jahit and repair baju
  • iron baju2 bermusim cam baju Melayu, kurung, ect
  • trim rumput Pintoi
  • pos rumput Pintoi
  • trim pokok bunga Rhulia
  • siapkan MOL kulit telur
  • prepare and spray bancuhan cili api untuk halau semut pokok bunga Rhulia
  • basuh and kemas cage
  • pos parcels
  • hantar barang2 recycle ke Precint 9
  • re-organize dapur
  • pergi kedai bakery
  • buat brownies and try jual online
  • survey kain ela kat Nilai Square and jual online
  • amik pokok bunga pukul 8am yang putih kat Jalan Labu and biakkan
  • and the list goes on...

Haritu datang bawak cili api, sebabnye JB susah nak dapat cili api yang pedas...so untuk lunch, G minta masakkan ayam masak lemak cili api...ngan syarat tak boleh pedas sangat untuk Ayah Mak..tak taulah ku camne criteria "tak pedas" tu kalau bahan utamanya memang cili api...anggaran segenggam gak laa or lebih kurang 33 biji cili...tadi rasa2, taklah pedas tapi tak taulah if dah sejuk nanti...kentang boleh cover kepedasan...


Ayam masak lemak cili api with kentang...

Friday, March 4, 2016

Day 3...

Hari ketiga...and I'm still here...kalau Friday selalunye in a good mood tapi di sini, ketika ini, stress pulak rasa...jam baru 10.30am tapi kalau ade 5 orang budak averange 4 - 7 tahun yang sket2 nangis, jerit2, gaduh2, boleh naik darah tinggi layankan dorang ni...neneknya kejap2 jerit marah dorang sambil masak...atuknya kunci pintu bilik, tido...erm...ku yang berkurung lam bilik try to promote my biz pun tak keruan dengar huru hara kat hall tu...walaupun pintu bilik bertutup...hanya ade Sally and Bobby peneman setia...agaknye dia pun cari tempat sembunyi, nak elak kene buli...

12.30pm tetibe G buka pintu...aik..cepat pulak dia balik...oh yelah, Jumaat kan JB cuti...kursus dah habis...mulalah ku terasa nak merayau jalan2...kebosanan di rumah...tapi baru je letak bag, terus didesak2 Ayah ajak keluar amik Kak Siti pulak...arghhh...sungguh ku tak paham activity and cara pemikiran orang2 di rumah ni...kenape perlu bergantung and nyusahkan orang lain kalau sendiri boleh settlekan...? Kenape pagi2 tadi tak drive sendiri pi keje? kenape perlu curi family time adik ipar ni...? Me as wife boleh je nak question tapi tiada gunanye...ermmm...makan hati lembu masak kicap pekat lagi best...! Oh...terbakarnye rasa...


Bobby tengah cari cicak...cantik je melepak tas meja solek...
Sally tido peluk kaki katil...

 

Update - 11.30pm


8.30pm keluar berdua je...niat di hati nak cari brownies, tapi Mr SweetHeart teringin makan mee rebus tulang pulak...layankan je...tapi sebelum tu ke Larkin dulu...bungkuskan kacang pool untuk Mak...

Oh yek, soal Kak Siti tu...katanye tak bawa kereta sebab roadtax mati...ermmm...speechless I...then selama ni drive camne? sebab bile matinya pun dah tak ingat...ughhh...

Thursday, March 3, 2016

Day 2...

Hari kedua G kursus...ku masih di sini...dah duduk rumah orang, takkan lepak2 tak masak pulak kan...? ermmm...breakfast, atuk wan ni layan kerenah cucu2...beli bungkus nasi lemak, mee and mihun goreng...lunch time ku masak sup ayam basic je...ade potato and carrot sket...permintaan Reena semalam..bising aje nak sup...sup...Mak lak masak udang goreng kunyit and sambal telur rebus...petang, dorang membeli di pasar malam...ade satay, nasi impit, ayam goreng, rojak pecal...dinner, makan aje ape ade...

Dah 11.30pm, G masih tak balik2...ermmm...sepanjang harini, ku banyak berkubang je dalam bilik...kejap2 tertido depan lappy tapi budak2 yang asyik kuar masuk bilik, hempas main2 pintu, tak jugak tido...huhuhu...sudahnye Mama dia yang pening pala sebab tido2 ayam and banyak 'idle'...promote baju2 pun tak berapa jalan...mohon bertabahlah sampai Sabtu ye...nak settlekan transition keje baru pun tak boleh...

Sesekali ade Si Sally peneman setia...tido je kejenye...best gaknye bulu ditiup kipas...empuk pulak tu tido tas katil...


Sally...
Bobby...
Related Posts with Thumbnails