Saturday, March 5, 2016

Day 4...and last day...

Hari keempat...and last day di sni..plannye petang ni balik...ahhh...tak sabar rasanye nak balik rumah sendiri...banyak bende tergendala...plan nak settlekan sementara cuti tak bergaji 4 minggu ni...antaranya...
  • isi forms and prepare documents untuk keje baru
  • scan and email to HR
  • basuh and lipat berlonggok2 baju
  • jahit and repair baju
  • iron baju2 bermusim cam baju Melayu, kurung, ect
  • trim rumput Pintoi
  • pos rumput Pintoi
  • trim pokok bunga Rhulia
  • siapkan MOL kulit telur
  • prepare and spray bancuhan cili api untuk halau semut pokok bunga Rhulia
  • basuh and kemas cage
  • pos parcels
  • hantar barang2 recycle ke Precint 9
  • re-organize dapur
  • pergi kedai bakery
  • buat brownies and try jual online
  • survey kain ela kat Nilai Square and jual online
  • amik pokok bunga pukul 8am yang putih kat Jalan Labu and biakkan
  • and the list goes on...

Haritu datang bawak cili api, sebabnye JB susah nak dapat cili api yang pedas...so untuk lunch, G minta masakkan ayam masak lemak cili api...ngan syarat tak boleh pedas sangat untuk Ayah Mak..tak taulah ku camne criteria "tak pedas" tu kalau bahan utamanya memang cili api...anggaran segenggam gak laa or lebih kurang 33 biji cili...tadi rasa2, taklah pedas tapi tak taulah if dah sejuk nanti...kentang boleh cover kepedasan...


Ayam masak lemak cili api with kentang...

Friday, March 4, 2016

Day 3...

Hari ketiga...and I'm still here...kalau Friday selalunye in a good mood tapi di sini, ketika ini, stress pulak rasa...jam baru 10.30am tapi kalau ade 5 orang budak averange 4 - 7 tahun yang sket2 nangis, jerit2, gaduh2, boleh naik darah tinggi layankan dorang ni...neneknya kejap2 jerit marah dorang sambil masak...atuknya kunci pintu bilik, tido...erm...ku yang berkurung lam bilik try to promote my biz pun tak keruan dengar huru hara kat hall tu...walaupun pintu bilik bertutup...hanya ade Sally and Bobby peneman setia...agaknye dia pun cari tempat sembunyi, nak elak kene buli...

12.30pm tetibe G buka pintu...aik..cepat pulak dia balik...oh yelah, Jumaat kan JB cuti...kursus dah habis...mulalah ku terasa nak merayau jalan2...kebosanan di rumah...tapi baru je letak bag, terus didesak2 Ayah ajak keluar amik Kak Siti pulak...arghhh...sungguh ku tak paham activity and cara pemikiran orang2 di rumah ni...kenape perlu bergantung and nyusahkan orang lain kalau sendiri boleh settlekan...? Kenape pagi2 tadi tak drive sendiri pi keje? kenape perlu curi family time adik ipar ni...? Me as wife boleh je nak question tapi tiada gunanye...ermmm...makan hati lembu masak kicap pekat lagi best...! Oh...terbakarnye rasa...


Bobby tengah cari cicak...cantik je melepak tas meja solek...
Sally tido peluk kaki katil...

 

Update - 11.30pm


8.30pm keluar berdua je...niat di hati nak cari brownies, tapi Mr SweetHeart teringin makan mee rebus tulang pulak...layankan je...tapi sebelum tu ke Larkin dulu...bungkuskan kacang pool untuk Mak...

Oh yek, soal Kak Siti tu...katanye tak bawa kereta sebab roadtax mati...ermmm...speechless I...then selama ni drive camne? sebab bile matinya pun dah tak ingat...ughhh...

Thursday, March 3, 2016

Day 2...

Hari kedua G kursus...ku masih di sini...dah duduk rumah orang, takkan lepak2 tak masak pulak kan...? ermmm...breakfast, atuk wan ni layan kerenah cucu2...beli bungkus nasi lemak, mee and mihun goreng...lunch time ku masak sup ayam basic je...ade potato and carrot sket...permintaan Reena semalam..bising aje nak sup...sup...Mak lak masak udang goreng kunyit and sambal telur rebus...petang, dorang membeli di pasar malam...ade satay, nasi impit, ayam goreng, rojak pecal...dinner, makan aje ape ade...

Dah 11.30pm, G masih tak balik2...ermmm...sepanjang harini, ku banyak berkubang je dalam bilik...kejap2 tertido depan lappy tapi budak2 yang asyik kuar masuk bilik, hempas main2 pintu, tak jugak tido...huhuhu...sudahnye Mama dia yang pening pala sebab tido2 ayam and banyak 'idle'...promote baju2 pun tak berapa jalan...mohon bertabahlah sampai Sabtu ye...nak settlekan transition keje baru pun tak boleh...

Sesekali ade Si Sally peneman setia...tido je kejenye...best gaknye bulu ditiup kipas...empuk pulak tu tido tas katil...


Sally...
Bobby...
Related Posts with Thumbnails